Jak vytvořit neobvyklé kombinace z většinou lokálních potravin? Jak si pochutnat i překvapit hosty neobvyklými jídly? Co s ovocnou a zeleninovou úrodou ze zahrádky? Odpovím prostým, praktickým letním článkem, vhodným pod slunečník na zahrádku nebo na pláž. Ani já nechci zůstat v letní smršti článků o letních dobrotách pozadu a přicházím se svými tipy na letní pochutnávání. Co recept – to originál. Vyzkoušejte! Zaručeně si pochutnáte. Příprava není nijak složitá. 

 

Pojďme k receptům!  

 Ale ještě něco: co je na nich zvláštního?  

Všechna jídla připravíte nejen bez mléka, bez cukru a bez lepku a „chemie“, zato jen s přirozeně vyskytujícími se cukry a tuky. Všechny recepty, a fůru dalších na sladká i slaná jídla, najdete v Klubu Pohodové trávení.   

Tvoří základ speciální diety při zažívacích potížích. Ve spolupráci se zkušeným terapeutem TCM jsem ji vytvořila pro svého syna, u kterého se v jeho 2 letech naplno projevil střevní zánět. Jestli vás toto téma zajímá, prostudujte si dietu podrobně tady. >>>  

 Při přípravě jídel podle mých následujících receptů většinou můžete využít výpěstky z vašich zahrádek nebo místní potraviny. Já jsem použila většinou domácí produkci a biopotraviny včetně zeleniny z bio farmy, která dodává naší KPZ zeleninu (a občas i ovoce). Ke slazení můžete použít místo datlí jiné sušené ovoce nebo med, pokud ho můžete a používáte. 

Lehoučký rybízový dezert 

Rybízový dezert s polentou bez lepku, cukru a mléka

 Co s tím rybízem? Možná ho máte doma půl mrazáku – i ten můžete použít. Zkuste tenhle krém.

Množství ingrediencí vám vyjde na cca 4 porce. 

Suroviny: 

  • 1 hrnek instantní polenty
  • 1 větší hrst datlí
  • 1 větší hrst rybízu (červeného, černého nebo směs)
  • špetka soli

Postup: 

  1. Nejméně hodinu předem dejte v horké vodě namáčet datle.
  2. Krátce povařte polentu – dejte vařit asi dvojnásobné množství vody, do které přidáte špetku soli a ve které polentu rozmícháte a krátce povaříte, až se vám spojí s vodou.
  3. Slijte vodu z datlí, přidejte k nim asi polovinu rybízu a společně dohladka rozmixujte – do krému.
  4. Připravte si sklenice nebo misky a navrstvěte do nich postupně polentu, krém a navrch čerstvý (nebo rozmražený) rybíz. 

 

Nektarinkový krém 

Nektarinkový krém bez mléka

Pokud chcete použít tuzemské ovoce a nemáte české nektarinky (což má asi málokdo), využijte broskve.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 4 menší porce. 

Suroviny: 

Postup: 

  1. Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny namočte kešu ořechy.
  2. Pak z nich slijte vodu a rozmixujte je spolu s nektarinkami, až na několik kousků, které dáte stranou na ozdobu.
  3. Dejte krém do mističek a ozdobte měsíčky nektarinek.

 

Datlové ledové bonbóny 

Datlové bonbóny bez cukru

Protože v článku chybí tipy na zmrzlinu (která není ideální způsob pro ochlazení, ani vhodná pro trávení), přidala jsem něco na půl cesty (a nelokálního): mezi klasickými bonbony a zmrzlinou. Abychom se napapali, namlsali a trávení zůstalo celé…

Suroviny: 

  • datle a kešu ořechy v poměru 1:1
  • kakao nebo karob na zahuštění

Postup: 

  1. Předem namočte datle a ořechy. Přes noc nebo minimálně 1 hodinu namáčejte v horké vodě datle, ořechy ve studené alespoň 4 hodiny.
  2. Slijte vodu z datlí i ořechů a společně rozmixujte co nejvíc dohladka.
  3. Přimíchejte kakao nebo karob.
  4. Dejte těsto, které vzniklo, do formiček a minimálně na 1 hodinu do mrazáku.
  5. Pak vyndejte a opatrně vyklopte z formiček. Co nejdříve spotřebujte nebo uložte v lednici maximálně na 2 dny.

 

Líbí se vám moje sladké recepty?

Další snadné recepty na sladkosti bez přidaného cukru, bez mléka a mouky najdete TADY v e-booku Bio a zdravé sladkosti pod lupou. >>>

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou  

 

Plněné pečené žampiony 

Zapečené žampiony bez masa, bez mléka 

Suroviny: 

  • 10 žampiónů
  • 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
  • 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
  • 1 vejce

Postup:

  1. Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
  2. Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
  3. Rozvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
  4. Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
  5. Dejte zapékat v misce nebo na plechu v troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
  6. Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.

 

Nemáte ještě dost inspirace do kuchyně?

Napište si o ukázku receptů z e-booku Pohodové trávení. >>> 

A pak pokračujte k dalším receptům v článku…

Recepty zdarma z e-booku Pohodové trávení

 

Krůtí fazolkové karbanátky 

Krůtí karbanátky s fazolkami

Suroviny:

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 menší cibule
  • nať z jarní cibulky (v sezóně)
  • 1 hrnek mrkve
  • 1 hrnek zelených fazolek
  • dle chuti sůl
  • koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)

Postup:

  1. Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
  2. Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
  3. Vytvořte rukama karbanátky, dejte do pekáče a podlijte trochou vody.
  4. Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
  5. Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá. Pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené lehce do hněda.
  6. Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži (jak ji správně připravit, se podívejte sem).

 

Pórkový krém s mrkví

Pórková krémová polévka s mrkví bez mléka 

Suroviny: 

  • 1 jarní cibulka
  • 1 pórek
  • 1 větší mrkev
  • sůl dle chuti
  • koření – špetka černého pepře a kurkumy

Postup: 

  1. Nadrobno nakrájenou cibulku poduste v troše vody.
  2. Přidejte nakrájený pórek a mrkev.
  3. Ochuťte solí a kořením.
  4. Až zelenina změkne, část z ní dejte do jiného hrnce a druhou část nahladko rozmixujte.
  5. Pak znovu promíchejte obě části.

 

Nešetřete na surovinách!

Nevyplatí se to ani kvůli chuti, ani kvůli zdraví. Co dostáváte spolu s konvenčními potravinami, které si koupíte v supermarketu, ale co asi nechcete? Čtěte tady. 

Nemáte svoji zahrádku? Nemáte poblíž obchod, kde byste sehnali zdravé základní potraviny bez škodlivé chemie? Zkuste to s KPZkou. Co to je, jak se zapojit a jestli to je pro vás, na to se podívejte do článku-rozhovoru se zakladatelkou jedné z těchto skupinek. 

Vyzkoušejte recepty a užijte si letní dny! 

S opravdovým jídlem a pohodovým trávením!

 

Potřebujete pořádnou dávku inspirace do kuchyně i pro zdravé trávení?  

Recepty a tipy pro pohodové trávení i celkové zdraví najdete v prostorách Klubu Pohodové trávení. >>>