Jsou pro nás to pravé ořechové? Patří ořechy do zdravého jídelníčku? Nebo jsou moc tučné a tloustne se po nich? Proč se jich nebát a jak je využít kuchyni, když je nechceme chroupat pořád jen samotné? A protože ořechy nesmějí chybět ve vánočním cukroví, přidávám i tipy na opravdu zdravé cukroví, ve kterém ořechy využijete. Pojďme na to!
Co vás v článku čeká?
- Co zajímavého ořechy obsahují? Je možné si díky nim prodloužit život? Tloustne se po nich?
- Jak ořechy konzumovat, aby nám dělaly dobře a abychom z nich dostali ty jejich poklady?
- Recepty, v nichž použijete různé druhy ořechů.
1.To pravé ořechové pro naši výživu i střeva
Minerály, kvalitní tuky, vláknina, prodloužený život
Ořechy totiž snižují riziko zánětu. A kdo je pravidelně jí, ten si prodlouží život zhruba o dva roky. To vyplývá z výsledků studií, které zkoumaly vliv pravidelné konzumace ořechů na lidské zdraví. Co dobrého pro sebe můžeme z ořechů získat?
- bílkoviny, jejichž množství je srovnatelné s masem
- sacharidy
- tuky
Zkrátka kompletní výživu z hlediska makroživin.
Ovšem také:
- stopové prvky
- minerály, hlavně hořčík, který nám mnohdy chybí.
- vitaminy skupiny B a vitamin E
- vlákninu.
Ta je důležitá pro náš trávicí systém, máme –li jí ve stravě dostatek. Ale ne nadbytek, abychom netrpěli zácpou. Vláknina obsažená v ořechách vyživuje naši mikroflóru, což je dnes považováno za důležité pro naše zdravé střevo.
Konzumace ořechů snižuje riziko vzniku civilizačních nemocí: onemocnění cév, cukrovky, rakoviny. A které ořechy jsou ty nejlepší pro prevenci těchto onemocnění? Vlašské, alespoň pokud jde o riziko úmrtí na nádorová onemocnění. Můžete je využít v receptu, který najdete dál v článku.
Tloustne se po ořechách?
Tuku v ořechách se bát nemusíte. Konzumace ořechů prokazatelně nepřispívá k nezdravému přibývání na váze. Naopak, tuky v ořechách jsou většinou nenasycené a díky jejich konzumaci můžete upravit ve své stravě poměr nasycených a nenasycených tuků. Kolik jich které ořechy obsahují, stejně jako obsah hořčíku a dalších živin, to najdete tady.
Pokud jde o tělesnou hmotnost, má konzumace ořechů potenciálně spíše opačný dopad, a to snížení váhy. Takže žádný strach z toho, že jsou ořechy pro vysoký obsah tuků kalorické. Ořechy mají nízký glykemický index, tzn. že nezpůsobují velké výkyvy krevní glykémie. Co z toho vyplývá? Že nás na dlouho zasytí a nás brzy po jídle nehoní mlsná. To pokud jde o ořechy v jejich původní podobě. Jiné je to s výrobky typu oleje, ze kterých té energie tělo nabere více.
Z dlouhodobých studií vyplývá, že pravidelná konzumace ořechů k výrazné změně hmotnosti nevede, eventuelně byl u těch, kdo ořechy jedli, zjištěn mnohem menší nárůst váhy a menší riziko břišní obezity. Proč tomu tak je, se vysvětluje několika důvody nebo teoriemi. Buďto mnoho kalorií z ořechů nestrávíme, protože ořechy až tak důkladně nerozkoušeme. Nebo je možné i to, že ořechy jsou tak syté, že po nich nemáme potřebu tolik jíst, tj. že pak jíme méně. To vyplývá z faktu, že byli lidé, kteří podle různých studií pojídáním ořechů dokonce zhubli.
Započtěme to, že část kalorií z ořechů nestrávíme a to, že ořechy mají schopnost zrychlovat organismus a jsme patrně blízko důvodům, proč přes vysoký podíl kalorií z ořechů nezdravě nepřibíráme na váze.
2.Jak to z těch ořechů dostat?
Ořechy totiž obsahují těžko stravitelné látky jako jsou lektiny. Protože tyto látky mohou způsobovat chronický zánět a alergie, je dobře je odstraňovat. Proto, abychom ořechy a to, co obsahují, dobře strávili, je potřebujeme správně upravit: namáčením a tepelnou úpravou. Nejúčinnější je vaření, resp. kombinace obojího.
A jaké množství ořechů bychom měli konzumovat, abychom si prodloužili život?
Doporučuje se miska ořechů denně. Respektive hrst alespoň pětkrát týdně.
A kde koupit dobré ořechy?
Protože je rozdíl pojídat staré žluklé ořechy a čerstvé kvalitní. Pokud vás zajímá, co to je kvalita potravin, mrkněte sem.
Ořechy se sice mohou zdát drahé, ale když víme, kolik cenného je v nich obsaženo, určitě se vyplatí pravidelně si je dopřávat. Kvalitní nakoupíte např. u Ochutnej Ořech, ty mám vyzkoušené, jsou chutné, čerstvé, žádné staré plesnivé ořechy.
Ořechy využijete i v receptech z e-booku Bio a zdravé sladkosti pod lupou. Ještě ho nemáte? Tak hurá pro něj. Je ZDARMA. >>>
3.Ořechové recepty
V následujících receptech využijete pistácie, vlašské a lískové ořechy. Najdete tu ale odkazy na další recepty s jinými druhy ořechů:kešu, pekanovými nebo mandlemi. Ať vám ořechové dobroty chutnají!
Co je na nich skvělého je, že si užijete s pohodovým trávením a čistým svědomím: nebudete na ně potřebovat ani gram průmyslového cukru. Ty, kdo nesnesou mléko, potěší, že recepty jsou bez živočišného mléka. A v klidu zůstanou i bezlepkáři a ti, kdo se vyhýbají obilí, protože jsou i bez mouky a tedy bez lepku. Zkrátka splňují kritéria protizánětlivé stravy.
Všechny recepty, a spoustu dalších bez cukru, mléka a mouky, najdete v Klubu Pohodové trávení. >>>
Pistáciové nevy-sušenky
Proč nevy-sušenky? Protože jsou úžasné vláčné. A recept na jejich přípravy je snadný.
Suroviny:
- 1 díl sušených datlí
- 1,5 dílu předem namočených pistácií (pokud je chcete i na ozdobu, asi 0,5 dílu jich přidejte)
- cca 1 díl kakaa (podle hustoty a chuti)
Postup:
- Aspoň 4 hod předem namáčejte pistácie a aspoň 1 hod předem datle (v horké vodě nebo ve studené několik hodin).
- Slijte vodu ze surovin, nechte okapat.
- Rozmixujte dohromady datle s ořechy.
- Přidejte kakao – tak, aby se s těstem dalo pracovat a tvořit z něj kuličky.
- Klaďte na plech a vidličkou tvořte z kuliček placičky.
- Pokud jste měli ořechy navíc, nahrubo je rozmixujte a posypte jimi placičky.
- Troubu roztopte na 110°C a pečte asi 45 min – dokud se sušenky nepropečou, průběžně kontrolujte a případně přidejte čas na dopečení.
Milujete para ořechy? Pak si určitě klikněte pro recept na ořechové koláčky s para ořechy.
Vlašské kuličky
Konec nudných a pořád stejných rumových kuliček plných cukru. Vyzkoušejte letos něco nového a zdravého. Na tyhle kuličky opět nebudete potřebovat ani špetku cukru, takže je můžete i o Vánocích mlsat s naprosto čistým svědomím.
Recept je velmi snadný.
Suroviny:
- 2 – 3 díly vlašských ořechů
- 1 díl sušených datlí
Postup:
- Dejte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a dejte je dokřupava pražit do trouby na 100 – 110°C.
- 1 – 2 hodiny před samotnou přípravou dejte namáčet datle.
- Větší část ořechů rozmixujte s datlovou hmotou a vypracujte těsto, ze kterého lze válet kuličky.
- Zbylé ořechy také rozmixujte a kuličky v nich obalte.
- Uložte v chladu.
K Vánocům patří nejen vlašské ořechy, ale také mandle. Hledáte mandlový tip? Tady je recept na švestkové perníčky s mandlemi. >>>
Pohankový perník s lískovými oříšky
Recept opět není nijak složitý. Mám ho od Martina Jelínka.
Suroviny:
- 300 g pohanky
- 150 ml lískooříškového mléka
- 150 g strouhaných jablek
- 10 g psyllia
- 70 g medu
- 30g karobu
- 30 g lískových ořechů
- 20 g hrozinek
- 15 g kokosového oleje
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce perníkového koření
Postup:
- Propláchněte pohanku, zalijte vodou a nechte alespoň šest hodin namáčet.
- Nabobtnanou pohanku přendejte do větší mísy a přidejte jablka, med, psyllium, karob, perníkové koření a skořici. Promíchejte.
- Přidejte lískooříškové mléko, kokosový olej a dohromady rozmixujte na vláčné těsto.
- Přimíchejte hrozinky a větší část lískových oříšků (zhruba 20 g), nasekaných nebo rozmixovaných na drobné kousky.
- Vmíchejte kypřící prášek a přendejte do vymazané a vysypané obdélníkové pečící formy (1 větší nebo dvou menších, z těch se vám bude perník lépe vyklepávat)a dejte péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečte cca 45 minut.
- Upečený perník vyklopte a posypejte zbytkem nasekaných lískových oříšků.
Pro milovníky kešu tu mám jednoduchý, ale oblíbený recept na nejen vánoční kešu kokosky.
Líbí se vám recepty?
Další, také bez mouky (lepku), mléka a přidaného cukru najdete TADY v e-booku Cukrfree cukroví. >>>