Jsou pro nás to pravé ořechové? Patří ořechy do zdravého jídelníčku? Nebo jsou moc tučné a tloustne se po nich? Proč se jich nebát a jak je využít kuchyni, když je nechceme chroupat pořád jen samotné? A protože ořechy nesmějí chybět ve vánočním cukroví, přidávám i tipy na opravdu zdravé cukroví, ve kterém ořechy využijete. Pojďme na to!

Co vás v článku čeká?

  1. Co zajímavého ořechy obsahují? Je možné si díky nim prodloužit život? Tloustne se po nich?
  2. Jak ořechy konzumovat, aby nám dělaly dobře a abychom z nich dostali ty jejich poklady?
  3. Recepty, v nichž použijete různé druhy ořechů.

 

1.To pravé ořechové pro naši výživu i střeva

Vlašské ořechy

Minerály, kvalitní tuky, vláknina, prodloužený život

Ořechy totiž snižují riziko zánětu. A kdo je pravidelně jí, ten si prodlouží život zhruba o dva roky. To vyplývá z výsledků studií, které zkoumaly vliv pravidelné konzumace ořechů na lidské zdraví.  Co dobrého pro sebe můžeme z ořechů získat?

  • bílkoviny, jejichž množství je srovnatelné s masem
  • sacharidy
  • tuky

Zkrátka kompletní výživu z hlediska makroživin.

Ovšem také:

  • stopové prvky
  • minerály, hlavně hořčík, který nám mnohdy chybí.
  • vitaminy skupiny B a vitamin E
  • vlákninu.

Ta je důležitá pro náš trávicí systém, máme –li jí ve stravě dostatek. Ale ne nadbytek, abychom netrpěli zácpou. Vláknina obsažená v ořechách vyživuje naši mikroflóru, což je dnes považováno za důležité pro naše zdravé střevo.

Konzumace ořechů snižuje riziko vzniku civilizačních nemocí: onemocnění cév, cukrovky, rakoviny. A které ořechy jsou ty nejlepší pro prevenci těchto onemocnění? Vlašské, alespoň pokud jde o riziko úmrtí na nádorová onemocnění. Můžete je využít v receptu, který najdete dál v článku.

Tloustne se po ořechách?

Tuku v ořechách se bát nemusíte. Konzumace ořechů prokazatelně nepřispívá k nezdravému přibývání na váze. Naopak, tuky v ořechách jsou většinou nenasycené a díky jejich konzumaci můžete upravit ve své stravě poměr nasycených a nenasycených tuků. Kolik jich které ořechy obsahují, stejně jako obsah hořčíku a dalších živin, to najdete tady.

Pokud jde o tělesnou hmotnost, má konzumace ořechů potenciálně spíše opačný dopad, a to snížení váhy. Takže žádný strach z toho, že jsou ořechy pro vysoký obsah tuků kalorické. Ořechy mají nízký glykemický index, tzn. že nezpůsobují velké výkyvy krevní glykémie. Co z toho vyplývá? Že nás na dlouho zasytí a nás brzy po jídle nehoní mlsná. To pokud jde o ořechy v jejich původní podobě. Jiné je to s výrobky typu oleje, ze kterých té energie tělo nabere více.

Z dlouhodobých studií vyplývá, že pravidelná konzumace ořechů k výrazné změně hmotnosti nevede, eventuelně byl u těch, kdo ořechy jedli, zjištěn mnohem menší nárůst váhy a menší riziko břišní obezity. Proč tomu tak je, se vysvětluje několika důvody nebo teoriemi. Buďto mnoho kalorií z ořechů nestrávíme, protože ořechy až tak důkladně nerozkoušeme. Nebo je možné i to, že ořechy jsou tak syté, že po nich nemáme potřebu tolik jíst, tj. že pak jíme méně. To vyplývá z faktu, že byli lidé, kteří podle různých studií pojídáním ořechů dokonce zhubli.

Započtěme to, že část kalorií z ořechů nestrávíme a to, že ořechy mají schopnost zrychlovat organismus a jsme patrně blízko důvodům, proč přes vysoký podíl kalorií z ořechů nezdravě nepřibíráme na váze.

2.Jak to z těch ořechů dostat?

Jak upravovat ořechy

 

Ořechy totiž obsahují těžko stravitelné látky jako jsou lektiny. Protože tyto látky mohou způsobovat chronický zánět a alergie, je dobře je odstraňovat. Proto, abychom ořechy a to, co obsahují, dobře strávili, je potřebujeme správně upravit: namáčením a tepelnou úpravou. Nejúčinnější je vaření, resp. kombinace obojího.

A jaké množství ořechů bychom měli konzumovat, abychom si prodloužili život?

Doporučuje se miska ořechů denně. Respektive hrst alespoň pětkrát týdně. 

A kde koupit dobré ořechy?

Protože je rozdíl pojídat staré žluklé ořechy a čerstvé kvalitní. Pokud vás zajímá, co to je kvalita potravin, mrkněte sem.

Ořechy se sice mohou zdát drahé, ale když víme, kolik cenného je v nich obsaženo, určitě se vyplatí pravidelně si je dopřávat. Kvalitní nakoupíte např. u Ochutnej Ořech, ty mám vyzkoušené, jsou chutné, čerstvé, žádné staré plesnivé ořechy.

Ořechy využijete i v receptech z e-booku Bio a zdravé sladkosti pod lupou. Ještě ho nemáte? Tak hurá pro něj. Je ZDARMA. >>>

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou

 

3.Ořechové recepty

V následujících receptech využijete pistácie, vlašské a lískové ořechy. Najdete tu ale odkazy na další recepty s jinými druhy ořechů:kešu, pekanovými nebo mandlemi. Ať vám ořechové dobroty chutnají!

Co je na nich skvělého je, že si užijete s pohodovým trávením a čistým svědomím: nebudete na ně potřebovat ani gram průmyslového cukru. Ty, kdo nesnesou mléko, potěší, že recepty jsou bez živočišného mléka. A v klidu zůstanou i bezlepkáři a ti, kdo se vyhýbají obilí, protože jsou i bez mouky a tedy bez lepku. Zkrátka splňují kritéria protizánětlivé stravy.

Všechny recepty, a spoustu dalších bez cukru, mléka a mouky, najdete v Klubu Pohodové trávení. >>>

 

Pistáciové nevy-sušenky

Pistáciové sušenky bez cukru a mouky

Proč nevy-sušenky? Protože jsou úžasné vláčné. A recept na jejich přípravy je snadný.

Suroviny:

  • 1 díl sušených datlí
  • 1,5 dílu předem namočených pistácií (pokud je chcete i na ozdobu, asi 0,5 dílu jich přidejte)
  • cca 1 díl kakaa (podle hustoty a chuti)

Postup:

  1. Aspoň 4 hod předem namáčejte pistácie a aspoň 1 hod předem datle (v horké vodě nebo ve studené několik hodin).
  2. Slijte vodu ze surovin, nechte okapat.
  3. Rozmixujte dohromady datle s ořechy.
  4. Přidejte kakao – tak, aby se s těstem dalo pracovat a tvořit z něj kuličky.
  5. Klaďte na plech a vidličkou tvořte z kuliček placičky.
  6. Pokud jste měli ořechy navíc, nahrubo je rozmixujte a posypte jimi placičky.
  7. Troubu roztopte na 110°C a pečte asi 45 min – dokud se sušenky nepropečou, průběžně kontrolujte a případně přidejte čas na dopečení.

Milujete para ořechy? Pak si určitě klikněte pro recept na ořechové koláčky s para ořechy.

 

Vlašské kuličky

Kuličky z vlašských ořechů

Konec nudných a pořád stejných rumových kuliček plných cukru. Vyzkoušejte letos něco nového a zdravého. Na tyhle kuličky opět nebudete potřebovat ani špetku cukru, takže je můžete i o Vánocích mlsat s naprosto čistým svědomím. 

Recept je velmi snadný.

Suroviny:

Postup:

  1. Dejte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a dejte je dokřupava pražit do trouby na 100 – 110°C.
  2. 1 – 2 hodiny před samotnou přípravou dejte namáčet datle.
  3. Větší část ořechů rozmixujte s datlovou hmotou a vypracujte těsto, ze kterého lze válet kuličky.
  4. Zbylé ořechy také rozmixujte a kuličky v nich obalte.
  5. Uložte v chladu.

K Vánocům patří nejen vlašské ořechy, ale také mandle. Hledáte mandlový tip? Tady je recept na švestkové perníčky s mandlemi. >>>

 

Pohankový perník s lískovými oříšky

Pohankový perník bez cukru a lepku

Recept opět není nijak složitý. Mám ho od Martina Jelínka.

Suroviny:

  • 300 g pohanky
  • 150 ml lískooříškového mléka
  • 150 g strouhaných jablek
  • 10 g psyllia
  • 70 g medu
  • 30g karobu
  • 30 g lískových ořechů
  • 20 g hrozinek
  • 15 g kokosového oleje
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce perníkového koření

Postup:

  1. Propláchněte pohanku, zalijte vodou a nechte alespoň šest hodin namáčet.
  2. Nabobtnanou pohanku přendejte do větší mísy a přidejte jablka, med, psyllium, karob, perníkové koření a skořici. Promíchejte.
  3. Přidejte lískooříškové mléko, kokosový olej a dohromady rozmixujte na vláčné těsto.
  4. Přimíchejte hrozinky a větší část lískových oříšků (zhruba 20 g), nasekaných nebo rozmixovaných na drobné kousky.
  5. Vmíchejte kypřící prášek a přendejte do vymazané a vysypané obdélníkové pečící formy (1 větší nebo dvou menších, z těch se vám bude perník lépe vyklepávat)a dejte péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečte cca 45 minut.
  6. Upečený perník vyklopte a posypejte zbytkem nasekaných lískových oříšků.

Pro milovníky kešu tu mám jednoduchý, ale oblíbený recept na nejen vánoční kešu kokosky.

Líbí se vám recepty?

Další, také bez mouky (lepku), mléka a přidaného cukru najdete TADY v e-booku Cukrfree cukroví. >>>