Víme to dobře: Podzim prověřuje, jak jsme kovaní na těle i na duši. Jak odoláme nepřízni počasí, nedostatku světla a přirozených živin. Jak tedy podpořit své zdraví během chladných podzimních dní, abychom prožili podzim v plné síle a zdraví? Pomůže nám jídlo, ale i práce s naším nitrem. Jak se děje kolem nás v přírodě, děje se i v nás. Tedy mělo by. Měli bychom to přírodní následovat. Vedle moudrosti tradiční čínské medicíny (dále jen TČM) si ale neodpustím pár osobních poznámek a tipů na to, jak být na podzim fit.

Co vás v článku čeká?

  1. Jak vidí podzim TČM
  2. Tipy, jak prožít podzim v pohodě a zdraví
  3. Potraviny a recepty pro podzimní dny

1. Pouštění

Podzim

Co v tomto období (23.9. – 20.12.) pro sebe udělat, abychom si ho užili, a nejen přežili? Pomůže nám úklid. Přirozený podzimní úklid v nás samotných i kolem nás. Co je třeba uklidit?

Předně věci, situace, ale i lidi kolem nás, kteří nás energeticky stahují a také nutí k neustálému přemítání. To nás v období podzimu jen oslabuje a ubírá prostor pro to nové, co nám pomůže se učit a dál růst. Máme odhodit vše staré, nepotřebné, všechno, čeho bychom se měli zbavit. A měli bychom zařídit vše, co teď považujeme za nutné. Následujeme jednoduše přírodu, kde se vše nejen zpomaluje, ale také stahuje dovnitř a dolů, jako u stromů, které stahují z větví svou mízu, chlorofyl a shazují listí… 

„Plíce jsou odpovědné za přijetí něčeho nového. To se projevuje fyzicky jako dýchání. Tlusté střevo je zodpovědné za správu odpadu. Jedná se o poslední fázi trávení a má vše, co tělo nepotřebuje a uvolňuje ho. Emocionálně to je důvod, proč na podzim je ten správný čas podívat se na věci, na kterých lpíme, a je čas, abychom je nechali odejít. Lidé, kteří trpí chronickou zácpou, mají problém se něčeho vzdát a často na něčem ulpívají.“ (zdroj)

Jak správně pustit, opustit, odpustit? Potřebujete s tím pomoct? Udělejte se mnou ten krok v malém kurzu 4 kroky ke zdravému trávení. >>> Je to zdarma.

Přichází větší chlad, dny jsou kratší, světla je méně. A ukáže se, jak jsme připravení to zvládnout. K tomu  se přidává často a zcela nevhodně hektické předvánoční období. Podzimu podle TČM vládne element kovu a ten právě prověřuje naši odolnost jak fyzickou, tak psychickou. A kov nám pomáhá vytvořit si štít před vnějšími vlivy, které by mohly ohrozit naše zdraví. Tento štít musí být dost pevný, ale ne příliš těžký, abychom se v něm dokázali pohybovat.

 

2. Na co na podzim pozor? O suchu a větru

Vítr podzim

Podzim se nese v energii jin. A orgány, které jsou energeticky na vrcholu, ale jsou i nejcitlivější, jsou plíce (energie jin) a jejich párový orgán, tlusté střevo (energie jang). Pracují společně a udržují rovnováhu v těle. Je důležité o ně pečovat zvlášť na podzim. Střevu dávat to, co mu prospívá a naopak se vyhnout tomu škodlivému. Víme, kolik dobrého ale i nedobrého si můžeme nadělat stravou. Více dále v článku. Co ještě na podzim ovlivňuje stav orgánů (plic a tlustého střeva), které jsou v této době na vrcholu?

Pozor na sucho a vítr: zhluboka dýchat a správně jíst

Sucho je průvodním jevem podzimu a naše plíce jím mohou hodně trpětPlíce nás chrání před vnějšími nepříznivými vlivy. Proto je důležité mít zdravé plíce, kterými podle TČM vdechujeme čistou čchi a vydechujeme kalnou. Spolu s potravou vdechovaná čchi tvoří čchi, energii pro celé tělo. 

Co v organismu způsobuje sucho?

  • zácpu
  • suchý kašel
  • suché sliznice
  • suchou kůži a svědivost.

Se suchem si poradíme správnými potravinami

Které vyživují energii jin. Jsou to potraviny světlé (bílé) barvy a pikantní chuti, jako cibule, celer apod. Viz dále.

Zhluboka dýchat

Jedním z nejlepších způsobů, jak plíce posílit, je jednoduše zhluboka dýchat. A to většina z nás nedělá. Bohužel to má vliv na velmi důležité tělesné i psychické funkce, jako je paměť, úroveň energie a imunitní systém. Jak si natrénovat zdravé dýchání?

  • Zhluboka dýchat a představovat si, jak kyslík zaplavuje všechny naše buňky těla a prospívá všem tělesným i duševním procesům
  • A nejlepší je vyrazit na procházku v ostrém a čistém podzimním vzduchu a plnit své plíce životní čchi (energií). A naše domovy zbytečně nepřetápět.

Jaké jsou důsledky, pokud jsou plíce slabé?

To se projeví na stavu naší pokožky. Plíce řídí i stav kůže a zásobují ji čchi, esencí a krví. „Kůže tak může plnit svou ochranou funkci. Jsou-li plíce silné, je silný prvek kov v těle, pracuje správně ochranný štít v podobě kůže. Naopak plíce otevírají povrch kůže, aby mohla s potem odejít škodlivina. Kůží také dýcháme. Slabé plíce a tenká ochranná vrstva kůže nemůže se dlouhodobě bránit útokům vnějších škodlivin, ty lehce prostupují povrchem a napadají nejčastěji právě plíce.“ (https://www.tcm.cz/o-tcm/co-je-to-cinska-dietetika/podzim-kov-plice)

Průjmy nebo zácpy, když střevo není zdravé

Tlusté střevo je protipólem plic. Odvádí z těla odpad a vylučuje ho stolicí. Pokud je nemocné, nemůže dobře plnit tuto úklidovou funkci a mohou se objevit průjmy nebo zácpy.“

Jak pomůžeme na podzim svému trávení pomocí správné stravy: bílých potravin pikantní chuti, čtěte dále.

 

Pozor na smutek

Smutek podzim

Stavy smutku, které trvají dlouho, ovlivňují stav plic a vedou ke stresu, napětí a úzkosti. Platí to ovšem i opačně: nedostatek energie v dráze plic může vést k pocitům smutku.

Kov se podle TČM projevuje právě v emoci smutku, který pro nás může být toxický, trvá-li dlouhou dobu. Řešením není ho potlačovat, tvářit se, že neexistuje, ale zpracovat ho. Jak to ale udělat, že? Co pomáhá a co nepomáhá? Z mých zkušeností:

  • Pomáhá hledat každý den to, za co můžeme být vděční, i zdánlivé maličkosti: své blízké, bezpečný domov, jídlo… Trénováním vděčnosti lze dosáhnout brzy mnohem větší spokojenosti v životě. Vděčnost nám pomáhá zaměřit se na to dobré.
  • Co nepomáhá? Sledovat (negativní) zprávy (tedy skoro všechny), mluvit o špatných věcech, událostech, mluvit o druhých ale i sobě v nedobrém…

Proto se rozlučme s negativitou, v prvé řadě se špatnými myšlenkami. 2 tipy na to, jak s tím začít a zatočit se smutky:

  1. Pokud vám to stejně jako mně kdysi vůbec nejde, přestaňte si stěžovat. Pokud nevíte, o co jde, jak vám tenhle tip může pomoct ke šťastnějšímu životu a jak to dokázat, mrkněte do knihy Svět bez stížností.
  2. A pokud se chcete pustit do kompletní přestavby svého života k lepšímu, nemám lepší radu než začít žít podle zásad učení Bruna Gröninga.

Obě tyto cesty jsem osobně vyzkoušela a pořád se jich držím. Konečně to jde: žít šťastně a neutápět se ve smutcích a trápeních.

 

3. Jakým jídlem na podzim podpořit svoji energii, plíce a trávení?

Podzimní potraviny

Jak poznáme, které potraviny nám na podzim prospívají?

Barva, která podle TČM patří k podzimu, je bílá. Podle té poznáme i vhodné potraviny pro toto období. Jsou to potraviny pro posílení energie kovu: daikon – bílá ředkev, kulatá ředkev, tuřín, celer, cibule, česnek, pórek, bílé zelí, kořenová petržel, zázvor, květák. Následujte intuitivně světlou barvu a také pikantní chuť, která podle TČM patří k podzimu jak ta hlavní. Jaké potraviny na podzim pravidelně zařazujeme do svého jídelníčku? 

  • Obiloviny – v prvé řadě celozrnné, jako je špalda, ječmen, rýže (u té dělám výjimku a jím bílou, proč?).
  • Luštěniny – pokud jde o sóju, za mě jedině ve formě fermentované, jako je tofu, tempeh a nato.
  • Zelenina – celer, květák, bílá ředkev, kulatá ředkev, černá ředkev, černý kořen, cibule, pórek, křen, česnek (kdo ho snese).
  • Ovoce – spíše než čerstvé, vařené, pečené, sušené. Jak si jednoduše připravit podzimní jablečnou svačinu, zjistíte tady.
  • Ořechy a semínka mandle, piniové ořechy, sezam.
  • Koření – majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín.
  • Vejce – hlavně bílek.

Cibule česnek podzim

Speciálně pro potlačení sucha bychom měli jíst potraviny, které hydratují a doplňují energii jin: 

  • houby
  • ořechy: mandle, piniové oříšky
  • semínka a pasty a oleje z nich

Je také důležité jíst energeticky bohatší jídla, abychom si udělali na zimu potřebné zásoby energie. Např. ony semínkové nebo ořechové pasty.

Co podpoří na podzim naše trávení?

Při zácpě podle TČM pomohou

  • vejce (hlavně žloutky)
  • vařená mrkev s medem
  • ječmenný slad

Při zácpě (suchu a horku v tlustém střevě) a suché stolici:

  • hrušky
  • jablka
  • mořské řasy
  • kysané zelí a další fermentovaná zelenina
  • šípky
  • jáhly
  • rýže

Ideální kombinace na podzim je lepivá rýže s ořechy a vařenou mrkví.

Zahřívací koření

Protože se během podzimu potřebujeme většinou ohřívat, používáme v kuchyni zahřívající koření:

  • hřebíček
  • skořice
  • fenykl
  • majoránka
  • tymián
  • rozmarýn
  • saturejka

Způsob přípravy jídel vhodný pro podzimní dny

Kromě toho, že se na podzim už vyhýbáme chladným potravinám, v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, potraviny tepelně upravujeme: jídla vaříme, nebo lépe déle vaříme

Na podporu trávení nám pomáhají:

  • polévky
  • dušená masa
  • různé „ajntopfy“

A co když dojde k prochladnutí a nachlazení?

TČM radí (a já to potvrzuji) vynechat:

  • čerstvé ovoce
  • sýry a další mléčné výroby
  • buráky
  • kokos
  • cukr a sladkosti
  • lepivou rýži

 

Ostrá chuť

Podzimní koření

Proč na podzim vyhledávat pikantní, případně kyselou chuť?

Protože nám pomáhá s:

  • trávením
  • rozpouštěním hlenů
  • rozprouděním energie čchi v těle

Jak se to děje?

Ostrá chuť stahuje, uzavírá povrch těla, a tvoří tak ochranný štít (odolnost) vůči chladu.

Ostrá chuť přivádí do těla teplo a rozptyluje chlad a vlhkost

  • Potraviny s touto chutí je vhodné jíst v počátcích nachlazení. Zahřejí nás, rozpouští hlen, my se začneme potit, otevře se povrch těla a škodliviny odcházejí s potem kůží ven.
  • Vstupuje do plic a zbavuje je hlenů.

Podporuje trávení a rozptyluje hleny

Proto „mastné a zahleňující potraviny jíme s potravinami pikantní chuti, aby tuto mastnotu rozproudily a pomohly nám je lépe strávit.“

Jak už bylo řečeno, pomůže nám také zahřívající, lehce pálivé koření, jako:

Je ale ostré vhodné pro všechny?

TČM vždy rozlišuje, pro koho je to či ono vhodné. A ani tady nedělá výjimku. Ostrá chuť prospívá:

  • lidem se sklony k zahleňování plic
  • zimomřivým jedincům
  • jedincům s prázdnotou jangu

Kdo by se měl pikantní chuti vyvarovat?

Jsou to lidé se sklony nebo ve stavu horkosti.

A nakonec jsem pro vás vybrala můj osobní recept na skvělé podzimní jídlo: z Klubu Pohodové trávení. >>> 

 

Slaný dýňový koláč

Slaný dýňový koláč bez lepku a bez mléka

Suroviny:

  • 1/2 menší dýně (nejlépe hokaido, ale i jakékoli jiné kromě máslové, která je dost sladká)
  • 1 velké nebo 2 menší vejce
  • 1 hrnek mandlové mouky (plus něco navíc pro případné zahuštění)
  • hrst předem namočených dýňových semínek
  • sůl a pepř dle chuti, event. špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Dýni uvařte nebo (lépe) upečte a rozmixujte na hladké pyré.
  2. V misce vytvořte středně husté těsto z pyré, mandlové mouky a vajec. Dochuťte kořením  a solí.
  3. Připravte si střední zapékací formu, nejlépe kulatou koláčovou.
  4. Roztopte troubu na střední teplotu.
  5. Do vymazané formy nalijte těsto. Posypejte semínky a zaprašte mandlovou moukou.
  6. Pečte asi 30-40 min. Střed koláče kontrolujte špejlí.

Tento a desítky dalších, stále přibývajících receptů pro dobré trávení objevujte v Klubu Pohodové trávení.

 

A jestli máte raději dýni na sladko, vyzvedněte si recept na sladký dýňový koláč TADY.

 

Chcete vyzkoušet více receptů?

Napište si o ně. Přijdou vám do mailu. >>>

A pokud chcete můj tajný tip na štědrovečerní batátový salát, napište mi. Moji čtenáři ho už mají ve svých e-mailech. Pokud jste v Klubu Pohodové trávení, najdete ho v sekci věnované Vánocům.

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni

 

 

Zůstaňte zdraví po celý podzim. Podle TČM je základem pro toto žít v harmonii se světem přírody, která se chystá k odpočinku a kde se vše zpomaluje. Udělejme to i my. Zpomalme, udělejme si v sobě pořádek, déle spěme a vařme ze sezónních potravin.