Patříte k lidem, kteří chladné období bývají promrzlí, mají studené ruce a nohy nebo bojují každou chvíli s nachlazením? Pak si dávejte pozor na stravu, kterou na podzim a v zimě jíte. Jste tip, který potřebuje víc tepla, a to i z jídla… Proto se zaměřte na zahřívající potraviny a omezte nebo vynechte ty ochlazující. Podíváme se na ně z pohledu tradiční čínské medicíny a dostanete 2 tipy podzimní jídla, která vás zaručeně zahřejí.

Zahřívající, ochlazující, neutrální

V minulém článku jsme si řekli, co příliš nepatří mezi potraviny vhodné pro chladné období. Mohou to být rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody. K zahřívajícím potravinám patří naopak pohanka, ostrá koření nebo grilovaná masa.

Tradiční čínská medicína kromě zahřívajících a ochlazujících potravin vymezuje také potraviny, které dodávají neutrální energii. Jsou to luštěniny, mrkev, ořechy, máslo nebo brambory. Ty můžete, pokud vám dělají dobře, konzumovat po celý rok (je to opravdu individuální – třeba mně brambory nedělají dobře prakticky nikdy).

Termické působení jednotlivých potravin není jednoznačně dáno. Mění se vlivem použité kuchyňské úpravy nebo koření. Podle tradiční čínské medicíny je pro období podzimu a zimy ideální delší vaření (v zimě i pečení, vhodné koření je zázvor a nápoje ze zázvoru).

A jak už jsem říkala, na ohřívání v chladném období mají dbát ti, co v něm trpí zimou, nachlazením apod. Komu je i na podzim a v zimě teplo, může si klidně dopřávat raw potraviny, studené saláty apod.

2 recepty pro zahřátí, rozproudění energie a podzimní pohodu

Přidávám dva tipy na svá oblíbená jídla. Najdete je spolu s dalšími v e-booku Pohodové trávení. Jeden je na polévku, jídlo víc než vhodné pro chladné období a jeden na zdravou sladkost, která díky pečení a koření rozehřeje naše studené ruce a nohy a možná i srdce, když ji připravíte s láskou.

Přihlaste se o recepty pro pohodové trávení navzdory trávicím potížím >>.

Masový vývar se zeleninou a ovesnými vločkami

Doporučuji jako velmi výživné, může sloužit i jako hlavní jídlo, protože ovesné vločky nejen že samy o sobě vývar zahřívají, ale taky zahušťují a obsahují řadu minerálů a více tuku než jiné obiloviny. Polévka je vůbec v chladném období jídlo velmi vhodné, a to i jako snídaně. Teplé jídlo totiž výborně nastartuje naše trávení. Nejlépe a nejrychleji připravíte polévku v tlakovém hrnci.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • Kořenová zelenina – 2 střední mrkve, půlka menšího celeru, 1 střední petržel
  • Další zelenina dle volby a sezóny – 1 stonek řapíkatého celeru, hrst zelených fazolek nebo hrst kadeřávku
  • 250g kvalitního masa (dbejte na výběr kvalitního masa pocházející z biochovu, domácího chovu nebo od chovatele, který nepoužívá GMO krmivo, antibiotika apod.)
  • sůl a koření dle volby (doporučuji sůl himalájskou; koření typu sušená kořenová zelenina, majoránka atp. a hlavně kurkumu – stačí špetka)

Postup:

  • Připravte si maso a vložte do většího hrnce s vodou spolu s cibulí.
  • Krátce poduste a přidejte kořenovou zeleninou (kadeřávek, zelené fazolky…)
  • Vařte do změknutí.
  • Pro zahuštění, a aby byla polévka sytější a výživnější, doporučuji přisypat před úplným koncem do polévky půl hrnku ovesných vloček (na cca 2 l polévky) a vařte, dokud se vločky úplně nerozvaří. Hustotu si upravte podle své preference. Já mám ráda polévky husté, ale každý to nerad. Vždy můžete vývar zředit.

 

Dýňový koláč z kokosové mouky a bez přidaného cukru

Pro ty, kdo rád dýni, ale nebaví ho vařit pořád jen dýňovou polévku, mám lahodný bezlepkový tip na dýni na sladko.

Suroviny na korpus:

  • 1/3 hrnku kokosové mouky
  • 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
  • 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
  • 3 vejce
  • ½ hrnku dýňového pyré
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 1/3 hrnku datlové pasty

Suroviny na polevu:

  • 4 PL kokosového mléka
  • 4 PL datlové pasty
  • hrst pekanových ořechů na ozdobu

Postup:

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
  • V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
  • Vyšlehejte vejce do pěny.
  • Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
  • Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
  • Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
  • Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
  • Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
  • Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
  • Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.

1 hrnek je 2,5 dcl.

Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.

Líbí se vám recepty na dobroty s přirozeně se vyskytujícími cukry a tuky? Chcete trávit a vařit pohodově? Omrkněte e-book Pohodové trávení.

A hned si napište o ukázku receptů >>.

Nemáte ještě mé e-booky zdarma? Mrkněte se na ně a stahujte:

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.