Patříte k lidem, kteří chladné období bývají promrzlí, mají studené ruce a nohy nebo bojují každou chvíli s nachlazením? Pak si dávejte pozor na stravu, kterou na podzim a v zimě jíte. Jste tip, který potřebuje víc tepla, a to i z jídla… Proto se zaměřte na zahřívající potraviny a omezte nebo vynechte ty ochlazující. Podíváme se na ně z pohledu tradiční čínské medicíny a dostanete 2 tipy podzimní jídla, která vás zaručeně zahřejí.

Zahřívající, ochlazující, neutrální

V minulém článku jsme si řekli, co příliš nepatří mezi potraviny vhodné pro chladné období. Mohou to být rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody. K zahřívajícím potravinám patří naopak pohanka, ostrá koření nebo grilovaná masa. Na delší výčet (i když trochu zjednodušený) se můžete podívat i sem.

Tradiční čínská medicína kromě zahřívajících a ochlazujících potravin vymezuje také potraviny, které dodávají neutrální energii. Jsou to luštěniny, mrkev, ořechy, máslo nebo brambory. Ty můžete, pokud vám dělají dobře, konzumovat po celý rok (což třeba u mě v případě brambor rozhodně neplatí).

Termické působení jednotlivých potravin není jednoznačně dáno. Mění se vlivem použité kuchyňské úpravy nebo koření. Podle tradiční čínské medicíny je pro období podzimu a zimy ideální delší vaření (v zimě i pečení, vhodné koření je zázvor a nápoje ze zázvoru).

A jak už jsem říkala, na ohřívání v chladném období mají dbát ti, co v něm trpí zimou, nachlazením apod. Komu je i na podzim a v zimě teplo, může si klidně dopřávat raw potraviny, studené saláty apod.

2 recepty pro zahřátí, rozproudění energie a podzimní pohodu

Přidávám dva tipy na svá oblíbená jídla. Najdete je spolu s dalšími v chystaném e-booku Pohodové trávení. Jeden je na polévku, jídlo víc než vhodné pro chladné období a jeden na zdravou sladkost, která díky pečení a koření rozehřeje naše studené ruce a nohy a možná i srdce, když ji připravíte s láskou. Ti, kdo se ještě před uveřejněním e-booku o něj přihlásí, tomu pošlu na zadaný e-mail další 2 recepty pro pohodové trávení navzdory trávicím potížím >>.

Masový vývar se zeleninou a ovesnými vločkami

Doporučuji jako velmi výživné, může sloužit i jako hlavní jídlo, protože ovesné vločky vývar řádně zahušťují a samy o sobě obsahují řadu minerálů a více tuku než jiné obiloviny. Polévka je vůbec v chladném období jídlo velmi vhodné, a to i jako snídaně. Teplé jídlo totiž výborně nastartuje naše trávení. Nejlépe a nejrychleji připravíte polévku v tlakovém hrnci.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • Kořenová zelenina – 2 střední mrkve, půlka menšího celeru, 1 střední petržel
  • Další zelenina dle volby a sezóny – 1 stonek řapíkatého celeru, hrst zelených fazolek nebo hrst kadeřávku
  • 250g kvalitního masa (dbejte na výběr kvalitního masa pocházející z biochovu, domácího chovu nebo od chovatele, který nepoužívá GMO krmivo, antibiotika apod.)
  • sůl a koření dle volby (doporučuji sůl himalájskou; koření typu sušená kořenová zelenina, majoránka atp. a hlavně kurkumu – stačí špetka)

Postup:

  • Připravte si maso a vložte do většího hrnce s vodou spolu s cibulí.
  • Krátce poduste a přidejte kořenovou zeleninou (kadeřávek, zelené fazolky…)
  • Vařte do změknutí.
  • Pro zahuštění, a aby byla polévka sytější a výživnější, doporučuji přisypat před úplným koncem do polévky půl hrnku ovesných vloček (na cca 2 l polévky) a vařte, dokud se vločky úplně nerozvaří. Hustotu si upravte podle své preference. Já mám ráda polévky husté, ale každý to nerad. Vždy můžete vývar zředit.

 

Dýňový koláč z kokosové mouky bez přidaného cukru

Pro ty, kdo rád dýni, ale nebaví ho vařit pořád jen dýňovou polévku, mám lahodný bezlepkový tip na dýni na sladko.

Suroviny na korpus:

  • 1/3 hrnku kokosové mouky
  • 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
  • 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
  • 3 vejce
  • ½ hrnku dýňového pyré
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 1/3 hrnku datlové pasty

Suroviny na polevu:

  • 4 PL kokosového mléka
  • 4 PL datlové pasty
  • Hrst pekanových ořechů na ozdobu

Postup:

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
  • V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
  • Vyšlehejte vejce do pěny.
  • Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
  • Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
  • Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
  • Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
  • Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
  • Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
  • Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.

1 hrnek je 2,5 dcl.

Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.

Líbí se vám recepty na výživná jídla s přirozeně se vyskytujícími cukry a tuky? Napište si už teď o e-book Pohodové trávení a dostanete ode před jeho uveřejněním ještě další 2 recepty >>.

Nemáte ještě mé e-booky zdarma? Mrkněte se sem >>

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků "Bio a zdravé sladkosti pod lupou", "5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat", "Kuchyň bez zbytečné chemie" a minipříručky "5 jednoduchých triků pro ekologický úklid".