Také cítíte radost z podzimu? Radost z té hojnosti? Třeba z bohaté úrody jablek. A jelikož jablko denně zažene doktora, měli bychom si je dopřávat opravdu pravidelně. Ale aby to nebyla nuda, můžeme si na jablíčkách pochutnávat i jinak než na syrovo, zvlášť když už se ochlazuje a my se potřebujeme zahřát (neplatí pro ty, kdo i v listopadu chodí v plážovém oděvu :-)). Dám vám pár svých oblíbených jablíčkových tipů. Včetně jednoho receptu na vánoční cukroví. Začneme obecněji o úpravě vhodné pro podzimní dny. A krátkým povídáním o vlastnostech jablíček nejen z pohledu tradiční čínské medicíny (dále TČM). Mrkněte, co vás v článku čeká a pak už se vrhněte na čtení. Nebo na audio, které najdete tady níže.

  1. Jak by měla vypadat naše podzimní strava?
  2. Co dobrého nám jablíčka dávají kromě chuti?
  3. Co můžeme z jablek vytvořit pro své mlsné jazýčky?

Raději posloucháte? Audio si pusťte tady:

 

1. Náš pod-zimní jídelníček

Baervné rizotto bez mléka s červenou řepou

 

Je takový, který předchází zimnímu, jak pěkně napovídá skladba českého slova pod-zim. Přizpůsobujeme se chladu, doplňujeme si teplo a energii z jídla, protože nám chybí ze slunce. Měli bychom se už vyhýbat potravinám, které osvěžují nebo přímo ochlazují. Jak je to ale s jablky, která jsou podle tradiční čínské dietetiky svou povahou chladná?

Podzimu vládne podle TČM element kovu a k němu náležící orgány plíce a tlusté střevo. Podle TČM je to nejvhodnější doba pro konzumaci jablíček. Pokud jde o chlad z jablek, pokud potřebujeme více tepla, je řešením jejich tepelná úprava, která pomáhá i se stravitelností. Během chladného období bychom celkově měli dát přednost tepelně upraveným jídlům. A to jde i s ovocem, např. s jablky. To syrové by mělo vystřídat ve větší míře dušené a pečené.

Pokud jste tzv. chladné typy, platí to pro vás obzvlášť, pokud tedy chcete podzim prožít v pohodě a zdraví. Prostudujte si zásady podzimního stravování pro podzim bez zbytečných trávicích potíží, ale také bez kašlání a rýmování.

 

2. Co jablka darují našemu zdraví, včetně trávení? 

 

Především vlákninou v podobě jablečného pektinu, která je velmi cenná pro naše trávení. Tato ve vodě rozpustná vláknina ve střevech působí jako prebiotikum, tedy vyživuje bakterie, které chrání naše tlusté střevo. Pomáhá také vylučovat toxiny. Šetří i naši slinivku, protože látky, na které se rozkládá, jsou podobné inzulinu.

Jablka také chrání naše plíce, což se nám s podzimem rozhodně hodí. Odstraňují horkost v plicích a zvlhčují je. A pokud můžete jablka i se slupkou, rozhodně toho využijte, obdarujete ještě více své zdraví prospěšné střevní bakterie, které z této nerozpustné vlákniny budou profitovat. Jen se vyhněte jablkům s chemickými postřiky. Ty totiž v plodech zůstávají velmi dlouhou dobu.

 

Jak jablka pomáhají nejen v oblasti trávení?

  • při průjmu – doporučují se v tomto případě konzumovat oloupaná a vařená nebo sušená
  • při suchém kašli
  • při snížené chuti k jídlu
  • při nadváze: Prokazatelně také pomáhají s hubnutím
  • upravují stolici
  • mohou upravit krevní tlak, cholesterol, cukr v krvi
  • mají pozitivní vliv na imunitní systém a nervovou soustavu

Na co naopak dát pozor?

 

3. Jablíčková inspirace do podzimní kuchyně

Kokosová bábovka bez cukru, mléka a mouky, bezlepková

Jablka využijete i při jiném než přímo jablečném pečení. Vytvoříte z nich koláče, muffiny, bábovky s příjemnou vláčnou strukturou. Ti, co nemají rádi suchá těsta a sušenky, to milují. 

Všechny tipy v tomto články splňují kritéria stravy proti zánětu, jak je propagují např. dr. Greger nebo MUDr. Frej. Při tvorbě nebo přetváření receptů vycházím také z konzultací s terapeutem TČM ohledně stravy při příznacích střevního zánětu. Najdete v nich jen základní potraviny a žádné mléko, cukr nebo lepek (v prvé řadě bílou pšeničnou mouku).

Recepty vycházejí z koncepce, kterou si v základě můžete nastudovat v e-booku zdarma 5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat. Tady. >>>

Pečená jablíčka

Pečené nadívané jablko bez cukru

 

 

Inspiraci jsem našla u dr. Gregera.

Suroviny:

  • 4 velká jablka (nejlépe v biokvalitě nebo domácí, bez umělých postřiků)
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů, předem namočených a opláchnutých
  • 1/4 hrnku aspoň na hodinu předem namočených hrozinek
  • 2 lžíce předem namočených lněných semínek (se 4 lžícemi vody)

 

Postup: 

  1. Jablka omyjte, vršek odkrojte a vykrojte jadřince tak, aby vznikl dolík pro plnění nádivkou.
  2. Ostatní předem připravené ingredience společně rozmixujte a vzniklou nádivkou plňte jablka.
  3. Dejte roztopit troubu na 175°C.
  4. Jablka postavte do pekáčku, přilijte k nim asi 1/2 hrnku vody (nebo tak aby byla z cca 1/3 ponořená ve vodě) a dejte do rozehřáté trouby.
  5. Jablka pečte asi hodinu (pokud nádivka bude už moc upečená, vyndejte jablka z trouby klidně dříve).

Jablka můžete upéct spolu s „čepičkou“ (jak ji vidíte na úvodní fotografii k článku: to se moc líbí dětem).

 

Více inspirace do kuchyně a pro zdravé trávení vám může přijít do mailu

O recepty bez cukru, mléka a mouky (lepku), z e-booku Pohodové trávení, si napište tady: >>>

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni

Jablíčková pěna

Jablečná pěna bez cukru

Velmi jednoduchý a vděčný recept do chladných dní. Hodí se, když už jablka nevypadají moc lákavě (ovšem ne že jsou plesnivá, taková vyhoďte). Tady jsem se inspirovala u MUDr. Freje.

Suroviny:

  • 1 velké jablko
  • koření – 1/2 lžičky skořice, 3 hřebíčky (můžete použít i perníkovou směs koření)

Postup:

  1. Očištěné a na menší nakrájené jablko dejte hřát do kastrolu.
  2. Přidejte koření.
  3. Míchejte, aby se kousky jablka nepřipalovaly a nebylo potřeba podlévat vodou (jablko pustí šťávu).
  4. Po 15 min odstavte a nechte trochu vychladnout.
  5. Vyndejte hřebíček. Rozmixujte.

Jablečné hrudky

Jabelčné hrudky bez cukru, mléka a mouky

 

Recept, který využijete i o Vánocích. Jablečné hrudky jsem pekla v pořadu Sama doma.

Suroviny:

  • jablečné křížaly
  • vlašské ořechy (může být i směs různých oříšků)
  • slunečnicová semínka
  • lískové ořechy na ozdobu (dle volby)

Ingredience použijte zhruba v poměru 2 : 1 : 1. V případě potřeby přidejte mandlovou mouku pro zahuštění.

 

Postup:

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy a semínka. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je, nechte okapat. Nejlépe je ještě dokřupava opražte na pánvi (nebo v troubě na 100 – 110°C).
  2. Křížaly dejte namáčet asi hodinu před samotnou přípravou. Pak je vyždímejte a nechte okapat.
  3. Ořechy, semínka a křížaly dohromady rozmixujte.
  4. Zahustěte vzniklé těstíčko, pokud je to zapotřebí, mandlovou moukou tak, aby vzniklo husté těsto, ze kterého lze tvořit hrudky.
  5. Na plech dejte pečicí papír a klaďte na něj hrudky ze vzniklého těsta. Můžete ozdobit lískovými oříšky.
  6. Hrudky dejte péct dozlatova v troubě vytopené na 160°C.

 

Chcete si na Vánoce připravit cukroví bez přidaného cukru, mléka a mouky?

 

Cukroví, po kterém se budete cítit dobře, a ne nafouknutí, přeslazení nebo překyselení? To by pro vás mohlo být moje cukrfree cukroví. >>>