Chcete nadělovat dětem jiné sladkosti, než se vám všude nabízí? Ať už jde o velikonoční nebo mikulášskou nadílku, můžete dětem vybrat zdravější sladkosti – bez zbytečné chemie, ale i úplně bez přidaných cukrů a také bez mléka a mouky, pokud se potřebujete vyhnout také lepku a mléčných výrobkům. Pojďte si pro tipy na zdravé sladkosti.
Nemáte čas na domácí chystání a sladkosti budete kupovat?
Pak se zaměřte pečlivě na jejich složení. Každopádně vybírejte ty ze sortimentu zdravých a bio sladkostí. Ovšem i mezi nimi se najdou hříšníci, jak můžete vidět v tomto srovnání běžných a bio čokolád.
Ještě více než čokolád se ale hříchy ve složení ve smyslu nezdravých sladidel a umělých aditiv (tzv. éček) najdou mezi žvýkačkami, bonbóny, lízátky ad. sladkostmi, které rodiče tak často dětem nadělují vedle čokolády. Jak nešlápnout vedle a nekupovat dražší, ale ne zdravější sladkosti než jsou ty konvenční, poradí e-book Bio a zdravé sladkosti pod lupou. Ke stažení zdarma ho najdete tady.
Chcete se pustit do domácí přípravy sladkostí?
Co můžete dětem přichystat, aby byly nadšené a vy měli klidné svědomí, že do sebe necpou nějaké příšerně nezdravé sladkosti? Podívejte se na moje tipy.
Velikonoční a vánoční perníčky
Oblíbené jsou nejen tradiční perníčky, ať velikonoční nebo vánoční, které můžete upéct i bez lepku, s medem a kokosovým cukrem a ozdobit přírodně bez umělých barviv: recept na ně najdete tady. Ale můžete je pojmout i zcela netradičně, jako tyto švestkové perníčky bez mouky a cukru.
Švestkové perníčky bez cukru, mouky a mléka
Tyhle perníčky můžete připravit různým způsobem, jak raw tak i tepelně upravené, různých tvarů, s ozdobou i bez…
Suroviny:
- 1 hrnek aspoň na 1 hod namočených sušených švestek
- 1/2 hrnku aspoň na 2 hod namočených lněných semínek (v asi dvojnásobném množství vody)
- dle chuti perníkové koření (směs nebo skořice, hřebíček…)
- jablečná vláknina na zahuštění
Postup:
- Z namočených surovin slijte vodu. Jen semínka ponechte, jak jsou, pokud příliš neplavou ve vodě.
- Přidejte koření.
- Vše smíchejte a rozmixujte (mně stačí tyčový mixér).
- Zahustěte vlákninou. Mělo by vzniknout tužší těsto.
- Vložte je na den nebo aspoň přes noc do chladu, aby pořádně ztuhlo.
- Pak válejte (přes kus igelitu) do 1-2 cm tlustého plátu a vykrajujte tvary. Můžete ozdobit půlkami mandlí.
- Perníčky uchovávejte v ledničce. Pro lepší stravitelnost ořechů a snazší trávení vůbec doporučuji vložit alespoň na cca 20 min do trouby a zpracovat v teple na 110°C (pro možnost delšího uchování pečte až na 150°C).
Kešu kokosky
Místo kupovaných sušenek plných cukru a v horším případě ještě syntetických aditiv a sladidel můžete doma upéct tyhle kokosky. Opět jsou úplně bez přidaného cukru, mouky a mléka a jsou opravdu jednoduché na přípravu, takže to zvládne každý.
Suroviny:
- 1 díl kešu ořechů
- 2 díly strouhaného kokosu (případně i více, pokud bylo třeba těsto zahustit)
- 1 díl sušených datlí
Postup:
- Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
- 1 – 2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
- Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
- Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
- Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
- Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy.
- Pečte na 100-110°C asi 20 min.
- Uložte do chladu.
Jaké je cukrfree cukroví podle Lucky?
Jak vypadají další zdravé sladkosti, se podívejte sem.
A co takhle domácí bonbóny? Tyhle děti milují…
Barevné želé bonbóny
Bonbóny jsou kategorie sladkostí sama o sobě: Většinou se jedná o shluky hory cukru, v horším případě i glukózového sirupu a barviv, často pořád umělých, které mají prokazatelně vliv na vznik hyperaktivity u dětí. Vyhněte se tomu všemu a připravte dětem bonbóny bez cukru. Obarvíte je zcela přírodně barevným ovocem, které zrovna roste nebo které máte v mrazáku.
Suroviny:
- agar agar (nebo jiná želírovací potravina)
- 3 hrsti různě barevného ovoce (meruňky, červený rybíz, černý rybíz)
- 1 – 2 hrsti sušených datlí
Postup:
- 1 – 2 hod předem dejte namáčet datle. Slijte, nechte okapat. Pak rozmixujte na hladkou datlovou pastu. Pokud je třeba, přidejte pro naředění trochu vody.
- Ovoce omyjte, případně rozmrazte, nechte okapat.
- Dohladka rozmixujte – každý druh zvlášť.
- Připravte si želatinu – mělo by stačit cca ½ l. Rozdělte na tolik částí, kolik druhů ovoce máte.
- Každý druh ovoce přimíchejte k jedné části želatiny.
- Dochuťte dle potřeby datlovou pastou, pokud je směs pro vás příliš kyselá.
- Nechte chvíli chladnout (ale dejte pozor, ať vám želé neztuhne v hrnci.)
- Nalijte směs do formiček na bonbóny.
- Po chvilce jsou bonbóny hotové – zkontrolujte 1 kus, než budete bonbóny vyklápět.
Líbí se vám takové sladkosti?
Pokud chcete více tipů na přípravu nadílky a cukroví bez přidaných cukrů, bez mouky a mléka, omrkněte e-book Cukrfree cukroví. >>>