Chcete nadělovat dětem jiné sladkosti, než se vám všude nabízí? Ať už jde o velikonoční nebo mikulášskou nadílku, můžete dětem vybrat zdravější sladkosti – bez zbytečné chemie, ale i úplně bez přidaných cukrů a také bez mléka a mouky, pokud se potřebujete vyhnout také lepku a mléčných výrobkům. Pojďte si pro tipy na zdravé sladkosti.

 

Nemáte čas na domácí chystání a sladkosti budete kupovat?

Pak se zaměřte pečlivě na jejich složení. Každopádně vybírejte ty ze sortimentu zdravých a bio sladkostí. Ovšem i mezi nimi se najdou hříšníci, jak můžete vidět v tomto srovnání běžných a bio čokolád.

Ještě více než čokolád se ale hříchy ve složení ve smyslu nezdravých sladidel a umělých aditiv (tzv. éček) najdou mezi žvýkačkami, bonbóny, lízátky ad. sladkostmi, které rodiče tak často dětem nadělují vedle čokolády. Jak nešlápnout vedle a nekupovat dražší, ale ne zdravější sladkosti než jsou ty konvenční, poradí e-book Bio a zdravé sladkosti pod lupou. Ke stažení zdarma ho najdete tady.

 

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou

Chcete se pustit do domácí přípravy sladkostí?

Co můžete dětem přichystat, aby byly nadšené a vy měli klidné svědomí, že do sebe necpou nějaké příšerně nezdravé sladkosti? Podívejte se na moje tipy.

Velikonoční a vánoční perníčky

Velikonoční perníčky bez bílé mouky a cukru, zdobené přírodně

Oblíbené jsou nejen tradiční perníčky, ať velikonoční nebo vánoční, které můžete upéct i bez lepku, s medem a kokosovým cukrem a ozdobit přírodně bez umělých barviv: recept na ně najdete tady. Ale můžete je pojmout i zcela netradičně, jako tyto švestkové perníčky bez mouky a cukru.

Švestkové perníčky bez cukru, mouky a mléka

Švestkové perníčky bez cukru

Tyhle perníčky můžete připravit různým způsobem, jak raw tak i tepelně upravené, různých tvarů, s ozdobou i bez…

Suroviny:

  • 1 hrnek aspoň na 1 hod namočených sušených švestek
  • 1/2 hrnku aspoň na 2 hod namočených lněných semínek (v asi dvojnásobném množství vody)
  • dle chuti perníkové koření (směs nebo skořice, hřebíček…)
  • jablečná vláknina na zahuštění

Švestkové perníčky bez cukru

Postup:

  1. Z namočených surovin slijte vodu. Jen semínka ponechte, jak jsou, pokud příliš neplavou ve vodě.
  2. Přidejte koření.
  3. Vše smíchejte a rozmixujte (mně stačí tyčový mixér).
  4. Zahustěte vlákninou. Mělo by vzniknout tužší těsto.
  5. Vložte je na den nebo aspoň přes noc do chladu, aby pořádně ztuhlo.
  6. Pak válejte (přes kus igelitu) do 1-2 cm tlustého plátu a vykrajujte tvary. Můžete ozdobit půlkami mandlí.
  7. Perníčky uchovávejte v ledničce. Pro lepší stravitelnost ořechů a snazší trávení vůbec doporučuji vložit alespoň na cca 20 min do trouby a zpracovat v teple na 110°C (pro možnost delšího uchování pečte až na 150°C).

 

Kešu kokosky

Kokosky bez cukru a lepku

Místo kupovaných sušenek plných cukru a v horším případě ještě syntetických aditiv a sladidel můžete doma upéct tyhle kokosky. Opět jsou úplně bez přidaného cukru, mouky a mléka a jsou opravdu jednoduché na přípravu, takže to zvládne každý.

Suroviny:

  • 1 díl kešu ořechů
  • 2 díly strouhaného kokosu (případně i více, pokud bylo třeba těsto zahustit)
  • 1 díl sušených datlí

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
  2. 1 – 2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
  3. Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
  4. Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
  5. Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
  6. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy.
  7. Pečte na 100-110°C asi 20 min.
  8. Uložte do chladu.

 

Jaké je cukrfree cukroví podle Lucky?

Jak vypadají další zdravé sladkosti, se podívejte sem.

 

A co takhle domácí bonbóny? Tyhle děti milují… 

 

Barevné želé bonbóny

Domácí meruňkové želé bonbóny bez cukru

 

Bonbóny jsou kategorie sladkostí sama o sobě: Většinou se jedná o shluky hory cukru, v horším případě i glukózového sirupu a barviv, často pořád umělých, které mají prokazatelně vliv na vznik hyperaktivity u dětí. Vyhněte se tomu všemu a připravte dětem bonbóny bez cukru. Obarvíte je zcela přírodně barevným ovocem, které zrovna roste nebo které máte v mrazáku.

O zdravé velikonoční nadílce jsme si povídaly v pořadu Sama doma. Mrkněte na to. >>> 

Suroviny: 

  • agar agar (nebo jiná želírovací potravina)
  • 3 hrsti různě barevného ovoce (meruňky, červený rybíz, černý rybíz)
  • 1 – 2 hrsti sušených datlí

Želé bonbony bez cukru

Postup: 

  1. 1 – 2 hod předem dejte namáčet datle. Slijte, nechte okapat. Pak rozmixujte na hladkou datlovou pastu. Pokud je třeba, přidejte pro naředění trochu vody.
  2. Ovoce omyjte, případně rozmrazte, nechte okapat.
  3. Dohladka rozmixujte – každý druh zvlášť.
  4. Připravte si želatinu – mělo by stačit cca ½ l. Rozdělte na tolik částí, kolik druhů ovoce máte.
  5. Každý druh ovoce přimíchejte k jedné části želatiny.
  6. Dochuťte dle potřeby datlovou pastou, pokud je směs pro vás příliš kyselá.
  7. Nechte chvíli chladnout (ale dejte pozor, ať vám želé neztuhne v hrnci.)
  8. Nalijte směs do formiček na bonbóny.
  9. Po chvilce jsou bonbóny hotové – zkontrolujte 1 kus, než budete bonbóny vyklápět.

Tipy na zdravou nadílku jsem sdílela TADY v pořadu Sama doma.

Líbí se vám takové sladkosti?

Pokud chcete více tipů na přípravu nadílky a cukroví bez přidaných cukrů, bez mouky a mléka, omrkněte e-book Cukrfree cukroví. >>> 

 

Cukrfree cukroví e-book