Co byste měli vědět o zdravém pečení? Pojďme spolu odhalit údajné omyly kolem zdravého pečení. Že cukroví z netradičních surovin nebude chutné? Plus recepty na pečené i nepečené. Některé stihnete i na poslední chvíli.

Že ani tak nezáleží na mouce, kterou použijete? Že musíte mučit své svědomí, pokud použijete moc tuku? Když jsem četla jeden článek na téma zdravé pečení, pocítila jsem nutkavou potřebu některé tzv. omyly kolem zdravého pečení uvést na pravou míru. Moji míru, která se ovšem opírá o mnohé další zkušenosti a pozorování lékařů nebo odborníků na výživu.

Jak je to s pečením, cukrovím, mlsáním a dopady na naše zdraví?

Špaldové medové perníčky

Dejme tomu, že tzv. zdravý člověk nechť si pochutná jednou ročně na klasickém cukroví nebo vánočce. Ovšem, pokud nepatříte mezi ty, kdo si dají tu a tam jeden kousek a nějaký ten zdravotní problém řešíte, měli byste se minimálně zamyslet nad tím, jestli to pečení neudělat zdravější.

Článek, který jsem původně ani nechtěla před Vánocemi psát, možná řadě čtenářů odpoví na některé otázky kolem tzv. zdravého pečení.

  1. Jak je to s tuky?
  2. Jak je to se sladidly?
  3. Jak je to s moukami?

 

Prý nás klasické cukroví z netradičních surovin neuspokojí

Celozrnné špaldové linecké pečivo

Tak nevím, mě uspokojí dokonale. A vidím to i ve svém okolí, že tzv. zdravé (nebo zdravější) cukroví prostě chutná.

Co může nastat?

Že vám nechutná? Pak jste prostě zvyklí na prázdnou chuť bílého pečiva a cukru. Na trochu odlišnou chuť a plnou vůni celozrnného pečiva nebo typickou příchuť hnědých cukrů si musíte ještě zvykat. Pokud někam přinesu celozrnné vánoční pečivo, rozhodně chutná nejen mně.

Vše je věc zvyku. A mávnout nad něčím rukou jen proto, že jsem pohodlná, je to pro mě jednodušší, nechci zkoušet nic nového, je podle mě škoda.

Pokud nechcete nic měnit a chcete zůstat u úplně tradičního cukroví, tak ani dál nečtěte.

A hromady másla?

Rozhodně vadí méně než hromady cukrů.

 

Co je při pečení cukroví doopravdy problém? Pojďme to rozebrat

Tažení proti tukům

Pořád mě překvapuje, jak pořád i mezi odborníky žije, podle řady zkušeností z 20. století, mýtus o škodlivosti tuků. Přirozeně se vyskytující tuky by měly v naší stravě být přítomny především. A pokud jde o extrahované, které většina z nás denně požívá, měly by být hlavně přirozené, tedy co nejméně průmyslově upravené. Když, tak jen mechanicky a za studena. Uvedu příklady tuků, které bych doporučila pro pečení cukroví, a které naopak ne.

Vyšší příjem tuků totiž není hlavní příčinou potíží jako je nadváha nebo obezita… Více čtěte dále.

Příklady pro pečení vhodných extrahovaných tuků:

  • ghí
  • kokosový olej

Tyto tuky mají totiž vyšší teplotu rozkladu, proto u nich při zahřátí nedochází k oxidaci a vzniku toxických látek, které tělo samo neumí odbourat.

 

Právě z tohoto důvodu jsou nevhodné:

  • slunečnicový olej, který není dostatečně odolný vůči vysokým teplotám
  • ztužené a průmyslové tuky (margaríny apod.)

 

Slazení

Ano, tady je kámen úrazu a čertík schovaný, ne v tucích.

Slazení je civilizační závislost a původce civilizačních potíží, neznámých našim předkům, kteří neznali cukr nebo ho rozhodně nepoužívali do všech i slaných jídel. Použít cukr nebo sladidla? Nejlepší je sušené nebo čerstvé ovoce.

Uf!

Podle britského Národního onkologického institutu dospělí muži přijmou až 24 čajových lžiček “schovaného” cukru v průmyslově zpracovaných potravinách denně.

Pokud chceme dbát na stravu, která prospívá našemu zdraví, jako je protizánětlivá strava, měli bychom se sladidlům vyhýbat. Více dále.

 

Bílý cukr coby mor?

Vypadá to někdy přehnaně, aspoň tradičním strávníkům se to tak někdy zdá. Pokud jsou naprosto fit a netrpí nadváhou, tak proč by nemohli používat bílý cukr? (Je na každém, aby své tělo vnímal a všímal si i drobné nerovnováhy jako jsou častá nachlazení, únava apod. To už plné zdraví není…)

Pro výjimečné mlsání opravdu nemusí tzv. zdravý člověk ztrácet hlavu. Kdo potřebuje nebo jen chce tělo držet v rovnováze a plné síle, ten bude řešit, jaké sladkosti si dopřávat, není-li to 1 kousek cukroví o Vánocích. Jak tedy zvolit vhodné sladidlo, které nám nerozhodí hladinu cukru? Kdo navíc chce řešit nadváhu, měl by tomu věnovat pozornost. Nejde jen o GI = glykemický index potravin (kterému vévodí bílý cukr ale i konzumní brambory!). Výše GI (ale ještě přesněji glykemické nálože) totiž vypovídá o tom, na jak dlouho se zasytíme a kdy zase bude tělo potřebovat hladinu cukru dorovnat. A to je ono, přátelé!

Nejen že prudké výkyvy cukru souvisí s cukrovkou, ony mají co dočinění se záněty vůbec. A ty jsou považovány za jednu z příčin chronických civilizačních nemocí.

Cukr v těle nakonec končí v zásobách cukru a bohužel se nám ukládá i v podobě rizikového orgánového tuku. Nebo také:

„Dopad nadměrného cukru na obezitu a cukrovku je dobře zdokumentován, ale jednou z oblastí, která může překvapit mnoho lidí, je to, jak může jejich chuť na cukr vážně ovlivnit zdraví jejich srdce,“ Frank Hu, profesor výživy na Harvardu.

 

 Jak tedy naopak tělu prospět? Ale i náladě?

Organismus totiž při přílišném stimulování cukrem reaguje i na duševní úrovni, což se projevuje i prudšími změnami nálad.

Pozitivní vliv u nadváhy, prevenci chronických zánětů, cukrovky apod. potíží má konzumace potravin s nízkým GI a také vlákniny, která vstřebávání cukru zpomaluje.

 

Proč je sladké kyselé? 

Pro naši rovnováhu je dobré hlídat si mj. stabilitu pH. Jeho hladina prostřednictvím naší krve totiž ovlivňuje naprosto zásadně naše zdraví. Z tohoto hlediska je se sladkostmi třeba šetřit. Jsou pro nás vlastně kyselé.

Kyselé? Ano, tedy v těle působí kyselinotvorně. Jak moc bude záležet na sladidle, které zvolíte i na dalších zvolených surovinách. Zda použijete:

  • bílou nebo celozrnnou mouku
  • cukr nebo ovoce…

Tématu překyselení a vhodné kombinace kyselinotvorných a zásadotvorných potravin se budeme podrobně věnovat v Klubu Pohodové trávení. Moderní strava je složena často z potravin, které vedou spíše k překyselení. Stručně si tedy uvedeme alespoň příklady potravin, které působí zásadotvorně, což většinou potřebujeme:

  • zelenina
  • většina (zralého!) ovoce
  • ořechy
  • semínka

Právě tyto potraviny můžete většinou využít i při pečení nejen vánočního cukroví.

Pokud zůstanu u cukroví, mé oblíbené kousky jsou ty z ořechů, semínek, ale i vhodných obilovin jako ovesné vločky nebo pohanka. Z pohanky lámanky si vytvoříte snadno a levně zdravé (nejen) vánoční křupání.

 

Recept na vánoční pohánky

Celý recept si objednejte spolu s dalšími z e-booku Pohodové trávení TADY. >>>  

Jaké je tedy to zdravé slazení?

Mám říct žádné? 🙂 To by asi bylo to nejzdravější.

Ale pokud mám něco doporučit pro pečení, tak:

  • sušené ovoce
  • med (ideálně jen při nízkých teplotách)
  • cukr jen výjimečně, např. kokosový

Zklamu vás, že řešením nejsou všechny možná alternativní byť nekalorická sladidla. Už jsem o tom psala, tak více čtěte tady. Kromě často vysokého obsahu fruktózy na rozdíl od ovoce nebo aspoň medu nepřinášejí výživové benefity. Stejně mozek reaguje na sladkou chuť a vyžaduje další cukr, i když vlastně dané sladidlo cukr jako takový ani neobsahuje…  

Pokud si chceme užít sladkou chuť, ale za chvíli nechceme mít zase chuť na sladké, potřebujeme tělo zasytit. Lépe než cukry k tomu slouží tuky. Proto používejte pro přípravu sladkostí zmíněné ořechy a semínka. Nemusíte se bát tloustnutí. Jídlo z nich vytvořené je plné zdravých tuků. A pokud použijete i správné další suroviny, resp. některým se vyhnete (hlavně rafinovaným), pak se o svou váhu bát nemusíte.

Takové lísko oříškové kuličky si vytvoříte doma a opravdu si pochutnáte i bez dopadů na vaše zdraví, trávení, váhu… Celý recept najdete v Klubu Pohodové trávení.

 

Recept na lísko oříškové kuličky bez cukru

 

3) Spasí nás při pečení celozrnná nebo bezlepková mouka? 

Zvolená mouka důležitá je, i když péct se dá i bez mouky, ale nebude to ta klasika, kterou většinou lidé chtějí.

Celozrnná vhodnější a žádný problém

Já používám léta jen celozrnnou, i když i v „bio“ receptech bývá často doporučená směs bílé a celozrnné. Ovšem, pokud chci plné jídlo, použiji celozrnnou, která mě zasytí. Ano, těsto je hutnější, někdy si musíte recept přizpůsobit, ale která hospodyňka to nedělá i u těch „normálních“?

Každopádně i část celozrnné mouky ve vánočním pečivu je změna k lepšímu. Nelze ale tvrdit, že takové pečivo je nějaká zdravá potravina. Jen zdravější alternativa k těm klasickým:

  • obsahuje více výživy jako stopové prvky nebo také vláknina
  • má nižší GI (viz výše), takže se hůř v těle zpracovává a nepřichází záhy hlad…

 

Ořechové koláčky bez cukru 

A pokud jde o bezlepkové pečení?

Pokud použijete přirozeně bezlepkové mouky (pohanková, amarantová, ovesná taky, i když je to u ní s tím lepkem složitější) i ne-mouky (kokosová, cizrnová), pak je to dobrá volba, pokud opravdu cítíte, že lepek vám nedělá dobře.

Pokud ovšem volíte hotové bezlepkové moukové směsi, hrůza mě jímá z toho, co v nich najdete. Těm se opravdu zdaleka vyhněte. Jde o průmyslově dosti zpracovanou potravinu s příměsí aditiv nebo sladidel apod. Nic prospěšného pro vaše zdraví, tím si neposloužíte…

Že to jde bez mouky nebo občas s celozrnnou, bez cukru, nebo výjimečně s medem či kokosovým cukrem a také bez mléka, se přesvědčte v Klubu Pohodové trávení. >>>

 

 

Máte ke zdravému pečení nějaké dotazy?

Podělit se můžete v komentářích i vlastními recepty a tipy…

Užívejte si mlsání a cukroví nejen o Vánocích v pohodě a ve zdraví!