Proč se pustit do výroby domácí zmrzliny? Kritéria pro rozhodování jsou zdravotní a finanční. Pokud posoudím obě tato hlediska, domácí u mne jednoznačně vyhrává. Pokud už si koupím někde zmrzlinu, je to výjimečně a je to zmrzlina kvalitní.
Proč tedy vyrábět domácí zmrzlinu?
- je vyrobena z čistě přírodních ingrediencí (čerstvého ovoce, koření apod.)
- je bez jakýchkoli přídatných látek
- je bez jakýchkoli přidaných sladidel (já nedoslazuji, protože to není potřeba, ani zdraví prospěšné)
- je bez mléka a lepku (to je důležité pro nás a naše děti, co je dobře nesnesou)
- je levnější (pokud volíte běžně dostupné ingredience)
Proč si nekoupit zmrzlinu u prvního stánku? Protože kromě ovoce v ní můžete najít:
- mléko (nejčastěji asi sušené)
- nezdravá přidaná sladidla (cukr, dextrózu)
- přídatné látky, kterým se možná vyhýbáte stejně jako já (od méně škodlivých, např. E 410 – karubinu, po škodlivější jako je E 401 – alginát sodný) protože spolu s dalšími chemickými látkami, které na nás denně působí, vytvářejí potenciální nebezpečný chemický koktejl
- umělá aromata a barviva (přírodní pistáciová zmrzlina prostě není jasně zelená, ale asi taková, jak vidíte na obrázku níže!)
Kdo chce platit často nemalé peníze za nekvalitní zmrzlinu? Kdo ano, ať zvedne ruku. Les rukou bych asi neviděla. Kvalitní zmrzliny ovšem koupit lze, je ale také třeba si za ně více či méně připlatit. Do této kategorie patří raw a veganské zmrzliny a nanuky, z točených zmrzlin vřele doporučuji UGOvu čistě ovocnou zmrzlinu.
Pokud si přečtěte posouzení nabídky zmrzlin na našem trhu a vyjádření expertky z VŠ chemicko-technologické, nebudete moc nadšeni: „zmrzlinou (se) může v českých podmínkách nazývat výrobek, který je složen z vody, oleje, cukru, kakaa, odtučněného mléka, emulgátorů, stabilizátorů a aromat (…) jsou tři kategorie, které mají ve svém složení ovoce, i když ten první ovoce nemusí obsahovat, ale má v sobě jen ovocné příchutě“. Nebo vyjádření výrobce zmrzliny: „Zmrzlináři obecně používají tzv. zmrzlinářské pasty, kterými nahrazují ovoce zcela běžně.“ Chce se vám do toho?
Místo živočišného tuku se často používá rostlinný tuk. Vegan by mohl zajásat, ale ouha! Jedná se o pouhou levnější náhražku a běžně se pro tento účel využívají nezdravé ztužené tuky. Zatímco u nanuků a balených zmrzlin si alespoň můžete ve složení přečíst, co s danou dobrotou kupujete, u kopečkové a točené to zjistíte těžko. V případě uvedené UGOvy zmrzliny mám důvěru v deklarované složení (ověřovala jsem i u obsluhy), nečekejte toto ale v běžné provozovně.
Recepty na domácí zmrzlinu
Jak děláme zmrzlinu u nás doma? Stačí nám:
- rozmixovat čerstvé ovoce v ručním mixéru
- rozmixované ovoce ve vrstvách nebo smíchané dohromady nalít do formiček
- dát na několik hodin (nejméně na cca 2 hodiny) do mrazáku.
Máme rádi kombinace:
- banán – jahody
- banán – jablko – meruňky (ta je parádní)…
A pokud máte aspoň trochu výkonný mixér, mám pro vás tento tip, jak postupovat:
Jednoduchá jahodovo-banánová zmrzlina
Ingredience:
- 1 hrnek zmražených kousků zralého banánu
- několik kusů jahod nebo špetka skořice (dle volby)
Postup:
- Zralé banány nakrájejte na kostky a dejte na několik hodin do mrazáku.
- Pak je rozmixujte. V mixéru se ze zmrzlých kousků stane krémová kašička. Můžete ji nechat tak, případně přidat jahody nebo skořici.
Čokoládová banánová zmrzlina
Velmi oblíbená, opravdu vynikající a obdobně snadná na přípravu. Vřele doporučuji!
Ingredience:
- 1 hrnek zmražených kousků zralého banánu
- několik lžic kakaa
Postup:
- Zralé banány nakrájejte na kostky a dejte na několik hodin do mrazáku.
- Pak je rozmixujte a přidejte kakao – dle chuti (tím víc, čím čokoládovější zmrzlinu chcete mít)
Další recepty na vynikající a zdravé domácí zmrzliny bez „chemie,“ cukru a mléka dostanete v e-kuchařce Mlsání s čistým svědomím. >>>
Pokročilejší nanukový recept
Nanuk a la zelené smoothie podle prozdravi.cz:
Ingredience:
- 1 jablko
- 1 banán
- ½ hrušky
- ½ okurky
- 1 zralé avokádo
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 3 lžíce tekutého sladidla (já osobně doporučuji sladidlo vynechat)
Postup:
- Ingredience očistěte a nakrájejte.
- Rozmixujte všechny dohromady.
- Vznikou směs nalijte do formiček na nanuky nebo jiné vhodné nádoby a nechte přes noc /nebo nejméně 1-2 hodiny) zmrazit.
Chcete kupovat jen kvalitní sladkosti bez nezdravé chemie a nevíte, jak je poznat? Pak potřebujete tenhle e-book ZDARMA:

Skvělý nápad, jednou jsme ty formičky měli doma a bylo to fajn 🙂 snad se k tomu zase někdy vrátím 🙂
Lady Lenna
Rozhodně! Víte, co jíte, když si to sama vyrobíte. 🙂
Zdravím! Nedávno jsme si pořídili mixér a já si každé ráno dělám místo snídaně smoothie. Už teď v květnu je ale obrovské vedro a tak jsme se rozhodla, že si udělám zmrzlinu a byla výborná, jahodová. Zkusím podle Vaší rady tak zařadit ještě banány a meruňky.
Také zdravím, až teď jsem bohužel našla Váš komentář… Domácí zmrzlina je za mě pořád jasná volba. Kombinujte, experimentujte… Kdybyste chtěla další recepty na zmrzliny, mám v e-booku s tipy na mlsání bez cukru. 🙂 Ať se daří! Lucie
Pěkný článek a super recepty na zmrzku, někdy ráda vyzkouším! My děláme každoročně čistě jahodovou, kdysi dávno jsme dělávaly s mamkou i vanilkovou, ale vzhledem k tomu, kolik máme jahod na zahradě, tak teď v našem mrazáku převládají ony 🙂