V létě se nejen často vaříme vedrem, často si ale sami zavaříme tím, co jíme. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co naopak dělat pro své dobré trávení, abychom si léto a dovolenou užili?
Co v článku najdete?
- Jak je na tom naše trávení v létě a jak ho ochránit
- Recepty pro dobré trávení nejen pro letní období
Proč je v létě trávení tak citlivé?
V létě nás potkávají trávicí potíže ve větší míře než v jiných obdobích roku. Proč?
Podle TČM (tradiční čínské medicíny) je to tím, že teplá energie (jang-čchi), která v chladném období udržovala v teple naše vnitřní orgány, stoupá v teplém období na povrch našeho těla. To nám umožňuje přizpůsobit se vyšším venkovním teplotám. A je to také důvod oslabení našich vnitřních (i trávicích) orgánů. Více o létě z hlediska TČM v chystaném článku na blogu.
Proto se může stát, že přicházejí potíže jako:
- bolesti žaludku
- nevolnost
- pálení žáhy
- zácpa
- průjem
To asi někdy potkalo každého. Můžeme tomu ale předcházet, a nezkazit si tak dovolenou. Zkuste si v hlavě uložit, co tu teď padne, ať si léto užijete bez trápení s trávením.
Co konkrétně v létě vychyluje naše trávení z rovnováhy?
Ne vždy jde jen o tzv. nezdravá jídla, jídla nevhodně upravená apod. Ve všem je třeba dodržovat správnou míru, proto ani se zdravými potravinami to nesmíme přehánět. Mezi rizika letních trávicích potíží patří:
- hojnost ovoce a zeleniny: často s nimi zkonzumujeme naráz až příliš mnoho vlákniny, kterou tělo nedokáže zvládnout bez problémů a mohou přijít bolesti břicha, plynatost ve střevech, průjem…
- grilování: jde o způsob úpravy, který skýtá více rizik, který ale také příliš zahřívá organismus, a zatěžuje tak i naše trávení (pokud v sobě máte hodně horka, může dojít ke zhoršení potíží s příliš horkým žaludkem, pálení žáhy, zápachu z úst)
- konzumace zmrzlin a studených (nebo ledových) nápojů: tady platí opak předchozího (pro chladné typy může jejich popíjení znamenat ještě větší chlad a zhoršení trávicích potíží, které mají svůj původ v oslabené slezině), kromě toho, že vás může přepadnout letní angina z prochladnutí (k tomu se přidávají různé klimatizace)
- venkovní party s hromadou jídla: tam splácáme páté přes deváté a k tomu bývá přítomen i alkohol, který nám ještě přitíží
- alkohol: je pro organismus také horký a dehydratuje ho (a to v létě rozhodně nepotřebujeme)
- příliš mnoho aktivit: po kterých si člověk nedopřeje odpočinek – bez jídla
- voda z neověřených zdrojů: může být kontaminovaná, u studánek i kohoutků se proto vždy ujistěte, že jde o pitnou, nikoli užitkovou vodu
- nezvyklá jídla: při cestování narazíte na pokrmy, na které nejste zvyklí a která vám mohou přivodit trávicí potíže, protože na ně není váš mikrobiom připravený
- jídlo rychle podléhající zkáze: jídlo, které si přibalíte na cestu, volte takové, které se tak snadno nezkazí nebo u kterého to snadno zjistíte (ovoce, zelenina, domácí kváskové pečivo, vejce raději jen vařené, vyhněte se uzeninám, konzervám, měkkým sýrům)
Protože se tedy vyskytujeme na různých oslavách, grilovačkách, cestujeme a kupujeme si více hotového jídla nejen v obchodech, ale i u různých stánků, může se stát, že sníme něco, co už není v dobré kondici nebo něco, co nám nesedí, ale dáme si to – výjimečně že, když jsme na té dovolené apod. Faktor vyšších teplot musíte započítat vždycky, potraviny se mohou mnohem rychleji znehodnocovat. Pozor zvláště na majonézu (té se raději úplně vyhněte a nebudete se trápit se salmonelou), ale i zmrzlinu a nanuky. I u balených jídel dobře kontrolujte jeho stav, zda např. není porušený obal, zmrzlina např. není změklá atd.
Co s tím, když na ta nevhodná jídla máme chuť?
Když nedokážete odolat lákavým nebo hříšným jídlům, u kterých hrozí následky? Vraťte se do rovnováhy. Moje tipy jsou:
- Když jíte příliš čerstvé a studené stravy: doplňte ji vařenou, pečenou, restovanou (stačí jedna taková ingredience v jednom jídle).
- Když jíte příliš horké stravy (grilované maso, smažená jídla, alkohol): doplňte ji ochlazujícími potravinami (hlavně zeleninou v různých podobách, případně ovocem). O zdravém grilováním si přečtěte tady.
- Když milujete zmrzlinu: dopřávejte si jen občas, určitě ne pravidelně nebo denně. A přednost dávejte zmrzlině domácí.
- Dostatečně se hydratujte, ať předejdete nevolnosti nebo zácpě: to neznamená vypít hektolitry vody. Pro tělo je mnohem vhodnější zavodňovat se potravinami, které v sobě mají hodně vody (ovoce, zelenina, polévky, obilné kaše)
- Jezte s mírou, v klidu a pomalu, to platí vždy.
- Po náročnější fyzické aktivitě s jídlem počkejte hodinu: krev ze svalů potřebuje po takové činnosti čas, aby se přesunula do našich trávicích orgánů.
- Dobře jídlo skladujte: v chladu, nevystavujte ho slunci, chraňte ho před hmyzem a nekonzumujte ani smažená nebo grilovaná jídla u stánků (nejen pro možné chyby ve skladování při vyšších venkovních teplotách, ale i zvyku používat dochucovadla s přídavkem glutamátu, který vám může přivodit velice nepříjemné zdravotní stavy včetně trávicích potíží).
- Pijte hlavně vodu, a to bez bublinek: perlivé nápoje jen přispívají k plynatosti ve střevech a překyselují žaludek. Tipy na prima domácí limonády najdete tady.
- Dávejte pozor i na přemíru kyselých potravin: kromě perlivých nápojů typu cola se to týká citrusů, rajčat nebo kávy. Když to jde, takové plody raději tepelně upravte, případně konzumaci těchto potravin a nápojů omezte. Předejdete pálení žáhy.
Tipy pro dobré trávení nejen na léto a nejen při střevním zánětu dostanete s e-bookem Pohodové trávení, který si snadno přibalíte s sebou na cesty. Nic neváží, zato vám může pomoct předejít nebo se zbavit trávicích potíží. >>>
Co udělat dál, abyste si dovolenou v pohodě užili?
Jde přece o celkovou pohodu. A naše psychická nepohoda je projevuje i v našem trávení:
- Dopřejte si v létě a na dovolené klid. Spěch a netrpělivost vedou k vychýlení naší celkové rovnováhy a následně ke zdravotním obtížím.
- Nestresujte se přemírou hygieny. Dodržujte běžné hygienické zásady, ale děti i sebe nechte klidně zmazat, když jste v přírodě. Náš imunitní systém, a zvláště ten dětský, potřebuje podněty k tomu, aby sílil, cvičil se a dobře se vyvíjel.
- Přibalte s sebou vždy něco na přípravu zdravých svačin. Dále mám pro vás tipy na jídla na cesty.
Recepty na cesty a pro pohodové trávení
Co dobrého si nachystat na cestu nebo přímo na dovolené a předejít tak zbytečným trávicím potížím? Stačí s sebou na cestu přibalit dobrý ruční mixér a např. nějaké sušené ovoce a ořechy, případně nějaké nakoupit nebo nasbírat a kdykoli si snadno a rychle na výlet připravíte svačinu pro dobré trávení. Já ráda balím na cestu třeba domácí kváskové bagety a kváskové koláče bez mléka a cukru (naučíte se je péct s e-bookem Pohodové trávení). Můžete zabalit jiné dobroty, které se rychle nekazí. Vyzkoušet můžete i moje recepty:
Krůtí fazolkové karbanátky
Vynikající karbanátky. Snadno je zabalíte s sebou na cestu. Pokud je horko, spotřebujte je začerstva.
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 menší cibule
- nať z jarní cibulky (v sezóně)
- 1 hrnek mrkve
- 1 hrnek zelených fazolek
- dle chuti sůl
- koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)
Postup:
- Nakrájejte nadrobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
- Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
- Vytvořte rukama karbanátky, dejte do pekáče a podlijte trochou vody.
- Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
- Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá. Pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené lehce do hněda.
- Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži (jak ji správně připravit, se podívejte sem).
Batátové chipsy
Recept najdou členové Klubu Pohodové trávení na stránce s recepty na svačiny a menší jídla.
Suroviny:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
- Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
- Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
- Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
- Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.
Banánový čokokrém bez cukru a mléka
Suroviny:
- 1 zralý banán (a asi půlku navíc na ozdobu)
- 1 – 2 lžíce kakaa nebo karobu
- 1 – 2 lžíce kešu smetany (vyrobíte ji stejně jako ořechové mléko, jen musí být hustá; ale můžete ji klidně vynechat)
Postup:
- Pokud použijete ořechovou smetanu, rozmixujte s ní banán.
- Přidejte kakao nebo karob a vše dohromady dohladka rozmixujete.
- Nazdobte kolečky banánu.
Další tipy na zdravé sladké sladkosti najdete tady v článku.
Melounová limonáda
Rozhodně vhodnější řešení, když jste limonádoví: domácí limonáda. Další recepty máte tady.
Potřebujete:
- 1/4 menšího melounu
- snítku rozmarýnu (pro 1. variantu)
- kousek okurky, případně citrónovou šťávu (dle volby)
Postup
Varianta č. 1: Dejte macerovat tenké plátky melouna a rozmarýn do vody. Můžete přidat okurku nebo citrónovou šťávu (nebo obojí, ale za mě méně je více).
Varianta č. 2: Rozmixujte vypeckovaný meloun a zalijte ho vodou. Opět můžete přidat okurku nebo citrónovou šťávu.
Kde najít další recepty na jídla vhodná pro citlivé trávení a pohodové cestování?
Na dobu dovolených mohu ještě doporučit vyzkoušet marokánky bez mléka, cukru a lepku nebo jednoduchou koprovku bez mléka. O recepty si napište tady.