Jak vytvořit neobvyklé kombinace z většinou lokálních potravin? Jak si pochutnat i překvapit hosty neobvyklými jídly? Co s ovocnou a zeleninovou úrodou ze zahrádky? Odpovím prostým, praktickým letním článkem, vhodným pod slunečník na zahrádku nebo na pláž. Ani já nechci zůstat v letní smršti článků o letních dobrotách pozadu a přicházím se svými tipy na letní pochutnávání. Co recept – to originál. Vyzkoušejte! Zaručeně si pochutnáte. Příprava není nijak složitá.
Pojďme k receptům!
Ale ještě něco: co je na nich zvláštního?
Všechna jídla připravíte nejen bez mléka, bez cukru a bez lepku a „chemie“, zato jen s přirozeně vyskytujícími se cukry a tuky. Všechny recepty, a fůru dalších na sladká i slaná jídla, najdete v Klubu Pohodové trávení.
Tvoří základ speciální diety při zažívacích potížích. Ve spolupráci se zkušeným terapeutem TCM jsem ji vytvořila pro svého syna, u kterého se v jeho 2 letech naplno projevil střevní zánět. Jestli vás toto téma zajímá, prostudujte si dietu podrobně tady. >>>
Při přípravě jídel podle mých následujících receptů většinou můžete využít výpěstky z vašich zahrádek nebo místní potraviny. Já jsem použila většinou domácí produkci a biopotraviny včetně zeleniny z bio farmy, která dodává naší KPZ zeleninu (a občas i ovoce). Ke slazení můžete použít místo datlí jiné sušené ovoce nebo med, pokud ho můžete a používáte.
Lehoučký rybízový dezert
Co s tím rybízem? Možná ho máte doma půl mrazáku – i ten můžete použít. Zkuste tenhle krém.
Množství ingrediencí vám vyjde na cca 4 porce.
Suroviny:
- 1 hrnek instantní polenty
- 1 větší hrst datlí
- 1 větší hrst rybízu (červeného, černého nebo směs)
- špetka soli
Postup:
- Nejméně hodinu předem dejte v horké vodě namáčet datle.
- Krátce povařte polentu – dejte vařit asi dvojnásobné množství vody, do které přidáte špetku soli a ve které polentu rozmícháte a krátce povaříte, až se vám spojí s vodou.
- Slijte vodu z datlí, přidejte k nim asi polovinu rybízu a společně dohladka rozmixujte – do krému.
- Připravte si sklenice nebo misky a navrstvěte do nich postupně polentu, krém a navrch čerstvý (nebo rozmražený) rybíz.
Nektarinkový krém
Pokud chcete použít tuzemské ovoce a nemáte české nektarinky (což má asi málokdo), využijte broskve.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 4 menší porce.
Suroviny:
- 4 nektarinky
- 1 velká hrst kešu ořechů
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny namočte kešu ořechy.
- Pak z nich slijte vodu a rozmixujte je spolu s nektarinkami, až na několik kousků, které dáte stranou na ozdobu.
- Dejte krém do mističek a ozdobte měsíčky nektarinek.
Datlové ledové bonbóny
Protože v článku chybí tipy na zmrzlinu (která není ideální způsob pro ochlazení, ani vhodná pro trávení), přidala jsem něco na půl cesty (a nelokálního): mezi klasickými bonbony a zmrzlinou. Abychom se napapali, namlsali a trávení zůstalo celé…
Suroviny:
- datle a kešu ořechy v poměru 1:1
- kakao nebo karob na zahuštění
Postup:
- Předem namočte datle a ořechy. Přes noc nebo minimálně 1 hodinu namáčejte v horké vodě datle, ořechy ve studené alespoň 4 hodiny.
- Slijte vodu z datlí i ořechů a společně rozmixujte co nejvíc dohladka.
- Přimíchejte kakao nebo karob.
- Dejte těsto, které vzniklo, do formiček a minimálně na 1 hodinu do mrazáku.
- Pak vyndejte a opatrně vyklopte z formiček. Co nejdříve spotřebujte nebo uložte v lednici maximálně na 2 dny.
Nemáte ještě dost inspirace do kuchyně?
Napište si o ukázku receptů z e-booku Pohodové trávení. >>>
A pak pokračujte k dalším receptům v článku…
Plněné pečené žampiony
Suroviny:
- 10 žampiónů
- 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
- 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
- 1 vejce
Postup:
- Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
- Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
- Rozvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
- Dejte zapékat v misce nebo na plechu v troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
- Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.
Krůtí fazolkové karbanátky
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 menší cibule
- nať z jarní cibulky (v sezóně)
- 1 hrnek mrkve
- 1 hrnek zelených fazolek
- dle chuti sůl
- koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)
Postup:
- Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
- Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
- Vytvořte rukama karbanátky, dejte do pekáče a podlijte trochou vody.
- Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
- Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá. Pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené lehce do hněda.
- Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži (jak ji správně připravit, se podívejte sem).
Pórkový krém s mrkví
Suroviny:
- 1 jarní cibulka
- 1 pórek
- 1 větší mrkev
- sůl dle chuti
- koření – špetka černého pepře a kurkumy
Postup:
- Nadrobno nakrájenou cibulku poduste v troše vody.
- Přidejte nakrájený pórek a mrkev.
- Ochuťte solí a kořením.
- Až zelenina změkne, část z ní dejte do jiného hrnce a druhou část nahladko rozmixujte.
- Pak znovu promíchejte obě části.
Nešetřete na surovinách!
Nevyplatí se to ani kvůli chuti, ani kvůli zdraví. Co dostáváte spolu s konvenčními potravinami, které si koupíte v supermarketu, ale co asi nechcete? Čtěte tady.
Nemáte svoji zahrádku? Nemáte poblíž obchod, kde byste sehnali zdravé základní potraviny bez škodlivé chemie? Zkuste to s KPZkou. Co to je, jak se zapojit a jestli to je pro vás, na to se podívejte do článku-rozhovoru se zakladatelkou jedné z těchto skupinek.
Vyzkoušejte recepty a užijte si letní dny!
S opravdovým jídlem a pohodovým trávením!
Nemáte dost inspirace do kuchyně i pro zdravé trávení?
Recepty a tipy pro pohodové trávení i celkové zdraví najdete v prostorách Klubu Pohodové trávení. >>>
Интересно!