Pijte mléko, jezte jogurty, je to zdravé a výživné. Nejezte mléčné výrobky, nepijte mléko, je to škodlivé. Co je pravda? Jak se v tom má jeden vyznat, že? Věřím, že článek vám zodpoví otázky ohledně prospěšnosti mléka, které jste si kladli. A také otázky, proč vy mléko a mléčné produkty nemůžete a jiný ano. Nebo jestli a jak se bez nich obejít a nemuset se tím vůbec trápit. A pokud raději posloucháte, než čtete, první 2 části článku si pusťte níže v audiu.

Jak se mléko dívá tradiční čínská medicína

Co se v článku dočtete?

  1. Jaké jsou výhody a nevýhody konzumace mléka a mléčných výrobků
  2. Jak se na mléko dívá TČM
  3. Jak si poradit bez mléka a mléčných výrobků

 

Výhody a nevýhody konzumace mléka a mléčných výrobků

Mléko pro a proti

O výživových přínosech mléka. Plusy konzumace mléka a mléčných výrobků

Vápník

Mléko a mléčné výrobky se mohutně propagují pro své údajně skvělé vlastnosti, kterými nám mohou prospět. Mezi nejčastější argument patří, že obsahují velké množství vápníku, který potřebujeme např. pro prevenci osteoporózy.

Pokud jde o množství vápníku, je výhodnější jíst mléčné výrobky, jako jsou jogurty, sýry nebo tvaroh, kde je oproti mléku jako takovému vápníku násobně více. Je to tedy ten argument, proč bychom přeci jen měli do stravy tyto výrobky zařadit?

Pravdou je, že metabolismus vápníku je spojen s množstvím hořčíku, přičemž oba prvky potřebují být přítomny v určitém vyváženém poměru. Pokud přijímáme příliš velké množství vápníku (což je u nás způsobeno právě nadměrnou konzumací mléčných výrobků), omezujeme tím metabolismus hořčíku. Při výrazném nepoměru mezi oběma prvky je omezena i využitelnost vápníku.

To, co dále komplikuje vstřebávání vápníku je síra, která je obsažena v aminokyselinách, na které se v mléku vápník váže. Oproti rostlinným zdrojům u mléčných produktů sice odpadají bariéry v podobě antinutričních látek, které komplikují vstřebávání vápníku. Ale kvůli obsahu síry zvyšují nepoměr vápníku a hořčíku a tím vlastně využití vápníku omezují.

Další vysvětlení, proč konzumace mléka nepomáhá v prevenci osteoporózy, je, že v těle dochází k reakci na vysoký obsah bílkovin – tělo se snaží prostředí neutralizovat, což probíhá vyplavením minerálů, včetně vápníku z kostí.

Bílkoviny

V mléce jich je hodně a jsou kvalitní. Nebo ne? Mléčná bílkovina, kasein nebo syrovátka, je těžko stravitelná bílkovina a část populace ho nesnáší, mnohdy jde přímo o alergii na tuto bílkovinu. Vyskytuje se údajně u 2,5% u dětí do 3 let. Alergie na bílkoviny v mléce se projevují:

  • trávicími problémy
  • ekzémy
  • kopřivkou
  • dýchacími obtížemi atd.

Pokud jde o množství bílkovin, opět má význam konzumace tvarohu nebo některých sýrů, protože v mléce jich moc není.

Cukry

Mléko sice je zdrojem cukrů, ovšem mléčný cukr, tedy laktózu mnoho lidí nestráví. Intolerance na ni se objevuje nejen u jedinců, ale i celých národů, které tradičně mléko nepily (Číňané, Afričané). Při této intoleranci způsobuje mléko trávicí nerovnováhu:

  • křeče
  • průjem
  • nadýmání

U nesnášenlivosti na laktózu se uvádí číslo 25% postižených jedinců v populaci. S rostoucím věkem se přirozeně snižuje tvorba enzymu (laktázy) štěpícího mléčný cukr, případně se jeho tvorba úplně zastavuje. V důsledku toho se objevují po konzumaci mléka a mléčných výrobků výše uvedené trávicí potíže.

Sezam vápník

Minusy konzumace mléka a mléčných výrobků

Povídáním o mléčném cukru jsme se k nim už dostali. V této souvislosti není mléko potravina vhodná pro dospělé, protože ti už nemají dostatek trávicích enzymů potřebných k trávení mléka. Mléko se u nich stráví nedostatečně a vytváří v těle odpadní látky: zapříčiňuje hromadění vlhkosti a hlenu (o tom ještě dále). Pro zajištění dostatečného příjmu vápníku nám může posloužit sezam, který ho má nejvíce – jako tahini nebo drcený, dále mandle, ořechy vůbec, sušené fíky, zelená zelenina a křen.   

Jaké jsou tedy další diskutované minusy pití mléka a pojídání mléčných produktů?

Mléko zahleňuje

Jiní zase tvrdí opak. Kdo má pravdu? Kdo tedy může trpět nadměrným zahleněním po konzumaci mléka?

  • lidé s intolerancí na mléčné výrobky
  • ti, kdo trpí překyselením žaludku a refluxem jícnu: Pokud jde o pH, ač je mléko samo o sobě slabě zásadité, chová se při trávení kyselinotvorně. (Jiný pohled má tradiční čínská medicína, viz dále.)
  • ti, kdo akutně trpí záněty horních cest dýchacích
  • ti, kdo trpí alergiemi (na prach, roztoče atd.): U těchto lidí bývá sliznice dýchacích cest podrážděná a reaguje na zvýšený přísun mléčného cukru.

Mléko má negativní vliv na hormonální systém

Podle řady zkušeností mléko a hormony nejdou dobře dohromady. Tedy chceme-li mít alespoň my, ženy, hormony v rovnováze.

Podle tohoto pohledu ženám konzumace mléka a mléčných výrobků neprospívá: Ženy po jejich odstranění z jídelníčku pociťují zmírnění nebo vymizení takových jevů jako jsou myomy, silné a déle trvající menstruační krvácení, záněty dutin, alergie. Zbytky antibiotik a hormonů také nepřispívají ke zdraví a hormonální rovnováze. Tady se dočtete, proč není mléko vhodné z důvodu udržení hormonální rovnováhy žen.

Dali byste si koprovku nebo svíčkovou, ale musíte se vyhnout mléku?

Žádný problém, dát si můžete klidně obě. Tradiční omáčky můžete připravit snadno i bez mléka a udělat z nich naprosto zdravou záležitost. Ne že to nejde. Jak na to, poradí e-book s 50-kou receptů pro dobré trávení

E-book Pohodové trávení

 

 

Mléko z hlediska tradiční čínské medicíny (TČM)

Kdy  je čas na mléko a pro koho je vhodné?

A to nejen kravské. Ostatní živočišná mléka jsou na tom podobně. TČM podle mě nejlépe popisuje a vysvětluje vhodnost/ nevhodnost konzumace mléka a mléčných výrobků, přičemž se opírá o ověřenou praxi tradice trvající více než 4 tisíciletí.

Z hlediska TČM může tatáž potravina jednomu pomoct, a druhému ublížit. Podle toho přístupu nejsou dobré a špatné potraviny. Jde vždy o rovnováhu v organismu, která se tvoří (nebo boří) také tím, čím se živíme a jaké energie naše strava nese (podle TČM protichůdné energie jin nebo jang, které by měly být vyrovnané). Energetická nerovnováha pak přináší zdravotní problémy, přičemž potraviny, které jíme, na tom nesou velký díl viny.

Mléko můžeme takto charakterizovat z hlediska energie, kterou nám přináší, ale také podle termického hlediska a období (elementu), ke kterému náleží. Z pohledu TČM je mléko potravinou pozdního léta, resp. elementu země. hlediska energetického je mléko potravina jinová a je chladné povahy.

Chladný typ

Jak bylo řečeno, mléko je potravinou jinovou, a tedy pro ty, kdo mají málo jangu, mléko nebude vhodné. Jak se projevuje v těle nedostatek jangu?

  • chladem
  • zimomřivostí
  • bledostí
  • nechutenstvím
  • velkou chutí na sladké
  • tendencí k přemítání
  • sklonem k průjmům a kašovité stolici
  • chladnými končetinami
  • tendencemi k nadváze nebo hubnutí

Pokud se nás tyto charakteristiky týkají, měli bychom jíst potraviny, která nás zahřejí. Pokud jíme ochlazující potraviny (z lednice, mnoho studené zeleniny), zhorší se náš stav, prohloubí se nerovnováha jinu a jangu a mohou přijít trávicí potíže, průjem, chodíme v noci na záchod, často chodíme na malou, může být bolestivá menstruace.

V opačném případě, kdy člověk má příliš jangu, to platí analogicky obráceně: pomáhají chladné potraviny, ubližují horké a teplé. Proto může mléko pomoct při:

  • horkosti v žaludku (při pálení žáhy, refluxu jícnu)
  • gastritidě
  • krvácení dásní
  • častém zápachu z úst
  • když je chuť na chladivé nápoje

Horké typy - mnoho jangu 

Jaký je vztah mléka k trávení?

Potraviny podle TČM dělíme také podle tropismu, tj. do kterého orgánu nesou účinek. Mléko je nejen chladné, ale i vlhké a tropismus má k srdci, plicím a žaludku. Žaludek je párový orgán sleziny (TČM míní slezinou celý systém trávení, který k ní patří) a podle TČM jsou žaludek a slezina orgány zodpovědné za trávení.

Zatímco pro horký žaludek může být mléko přínosem, pro protiklad žaludku – slezinu, může být mléko problém. Svojí vlhkou a chladnou povahou slezinu, která nesnáší vlhko a chlad, oslabuje. Slezina přeměňuje potravinu na čchi (energii) a krev, vytváří tedy palivo pro náš organismus. Pokud nemá dost čchi, je energeticky oslabená a produkuje patologickou vlhkost. To se projevuje zahleněním nebo výtoky. Energii, kterou slezina potřebuje k trávení, oslabují právě vlhké chladné potraviny, např. mléko.

Mléko tedy není vhodné, pokud posilujeme trávení. Zdravá slezina mléko dobře stráví, ale oslabenou slezinu jen dále obírá o energii. Pokud jde o mléčné výrobky, můžeme uplatnit pro působení na slezinu kritérium tvrdosti: čím měkčí mléčný produkt, tím pro slezinu hůř (to ji oslabuje), čím tvrdší, tím líp (mléko tedy ne, ale tvrdé sýry nemusejí být takový problém). Máslo v přiměřeném množství je výjimka a slezinu neohrožuje.

Ale vždy všeho z míru, žádná potravina nemá převažovat, takže pokud mléko snášíte, nepřehánějte to s ním. Samoregulační schopnost organismu má své meze a může vést k nemoci, když je rovnováha narušena.

Jak si poradit bez mléka?

Kokosový raw dort bez mléka, cukru, lepku, mouky

Trápí vás, že nemůžete mléko? Bojíte se, že budete mít nedostatek živin? Nebo vám prostě jen chybí mléko v kávě a slintáte po zmrzlinách, krémech, pomazánkách nebo dortech a po čem všem ještě, ale dát si je nemůžete, když je v nich mléko?

Pak buďte v klidu, protože to jde zvládnout v pohodě a s radostí z chuti jiných potravin, které díky této nutnosti obohatí váš jídelníček a ve výsledku mohou kromě pohody po jídle, které lehce strávíte, dodat i více živin.

Pokud se chceme nebo potřebujeme vyhnout mléku, ale nechceme přijít o výživové látky ale i požitek ze slaných i sladkých jídel s krémovou strukturou, jak to udělat?

  1. z hlediska výživy: Aby nám nechyběly živiny nebo jsme neměli pocit, že nám chybějí (protože jak bylo řečeno, mléko pro svoji výživu nutně nepotřebujeme, přece jen je to potravina přírodou určena pro mláďata)
  2. z hlediska chuti, konzistence a prožitku z jídla: Protože když máme pocit nedostatku požitků, může to stát v cestě našeho úspěchu. A pro mnoho lidí může být těžké vzdát se mléka a mléčných výrobků. Proto hledisko chuti nelze podceňovat. 

Buďme tedy konkrétní a řekněme si, jaké potraviny nám mohou pomoct při bezmléčné dietě – přechodně nebo dlouhodobě.

Kešu

Co dostanete jako plus, když v kuchyni využijete místo mléka a mléčných výrobků jiné plodiny?

Ořechy: zdravé tuky a bílkoviny

Z ořechů snadno vyrobíme ne-mléko, ale využijeme je i celé, a to ve sladké i slané kuchyni.

Jsou výbornými zdroji tuků a bílkovin, případně semena, pokud chceme načerpat více cenných látek, hlavně omega 3, které získáme ze lněných a chia semínek. Ořechy lze využít pro přípravu všech možných jídel. Samozřejmě mléko z kokosového ořechu využijete ve slané i sladké kuchyni. Pokud je to pro vás nové, přidávám recepty pro inspiraci.

Tuky (ale i další živiny) jsou pro nás nejpřirozenější ve své nejpůvodnější podobě. Proto využívejte nositele tuku nejvíce vždy tak, jak nám je dává příroda. Tedy ořechy jako ořechy, a ne jako ořechové mléko nebo máslo. Ty ať tvoří jen doplněk plnohodnotné stravy, složené z přirozených potravin. Jakékoli, hlavně průmyslové zpracování, vždy posunuje potraviny níž na stupnici jejich hodnoty a zvyšuje jejich glykemický index.

Netrvejme ale na raw (syrové) stravě, protože pro spoustu lidí není dobře stravitelná, tedy ani využitelná pro organismus. Ve značné míře ochlazuje a patří k období, kdy nám osvěžení prospěje, tedy k létu. Upravujme stravu vždy co nejpozději před její konzumací a co to jde, se vyhýbejme průmyslově upraveným potravinám.

Vláknina pro dobré trávení

Některé obilniny, ořechy (ne kešu a arašídové ořechy, ty jsou vlastně luštěninami) a semínka jsou bohatými zdroji vlákniny, tolik potřebné pro dobře fungující trávení. To je další výhoda, kterou získáme, pokud zařadíme do jídelníčku tyto potraviny. 

Oves

Ovesné vločky jsou levnou potravinou a využijete je ve sladkých i slaných jídlech. Opět jde o plodinu vhodnou pro přípravu ne-mléka. Jak na domácí výrobu rostlinného mléka se snadno naučíte s e-bookem Pohodové trávení.

Oves je skvělý zdroj sacharidů. Je potravinou s nejvyváženějším poměrem makroživin mezi obilninami. Při použití ovesných vloček v polévce dosáhnete krémovité struktury, pokud necháte vločky rozvařit dohladka. Také ovesnou kaši můžete mít krásně krémovou – nejlépe s použitím ořechového mléka – pokud ji po uvaření rozmixujete.

 

Co konkrétně si z těch ořechů, semínek a obilovin připravit, abychom nemuseli použít mléko a mléčné výrobky? A aby nám chutnalo?

Tady jsou recepty pro inspiraci. Ke všem těmto receptům měli zatím přístup jen členové Klubu Pohodové trávení.

Slaná inspirace

Pomazánka bez mléka

Z pečených paprik

Papriková pomazánka bez mléka

Suroviny:

  • 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
  • velká hrst kešu oříšků
  • špetka soli
  • koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky

Postup:

  1. Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
  2. Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
  3. Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky a rozmixujte s oříšky dohladka.
  4. Ozdobte lístkem bazalky.

Máte raději sladké pomazánky? Zkuste lískooříškovou bez zdravotních následků z konzumace Nutelly. Napište si o recept tady.

 

Omáčka bez mléka, cukru a lepku

Svíčková 

Svíčková bez mléka, lepku a cukru 

Suroviny:

  • zelenina – 1 malá cibule, 2 malé mrkve, 1 malá petržel, ¼ malého celeru
  • cca 200 g hovězího masa
  • sůl, špetka pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření
  • ½ hrnku rýže

Postup:

  1. Dejte v malém množství vody dusit nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte maso nakrájené na plátky.
  3. Nakrájejte kořenovou zeleninu a dejte dusit spolu s masem a cibulí.
  4. Přidejte koření.
  5. Mezitím uvařte rýži.
  6. Až maso a zelenina změknou, maso a koření z hrnce vyndejte.
  7. Rozmixujte zeleninu na omáčku.
  8. Osolte a opepřete.

Jste omáčkoví? Pak si napište o recept na koprovku bez mléka, tady.

 

Nákyp bez mléka

Cuketový 

Cuketový nákyp bez mléka a lepku 

Suroviny:

  • 1 menší cuketa
  • hrnek uvařené rýže, nejlépe kulatozrnné
  • 1 vejce
  • hrst dýňových semínek
  • koření – špetka pepře, event. chilli, kurkuma
  • sůl

Postup:

  1. Omyjte cuketu, nastrouhejte ji nadrobno a dejte do mísy.
  2. Přidejte koření, sůl a předem, aspoň na 4 hodiny namočená a opláchnutá semínka a rýži.
  3. Promíchejte. Zalijte rozkvedlaným vejcem.
  4. Roztopte troubu na střední teplotu.
  5. Cuketové těsto přendejte do vymazané zapékací misky.
  6. Pečte lehce dohněda.

Máte raději sladké nákypy? Vyzkoušejte jáhlový. Recept na něj je tady v článku.

A co polévky? Jistě, co takhle dát si extra výživný krémový vývar s ovesnými vločkami? Recept na něj si vyzvedněte v článku tady.

 

Sladká inspirace

Krém bez mléka a cukru

Svěží mangový 

Mangový krém bez cukru, mléka a lepku

Suroviny:

    • 1 velká hrst sušeného manga
    • 1 malá hrst kešu oříšků
    • 1 banán (dle volby)

Postup:

  1. Přes noc (nebo aspoň na 4 hodiny) dejte namáčet kešu oříšky.
  2. Pak slijte, opláchněte a nechte okapat.
  3. 1 hod před samotnou přípravou krému namočte sušené mango.
  4. Pak opět slijte, opláchněte a nechte okapat.
  5. Nakonec dejte suroviny do jedné nádoby a do hladka rozmixujte.
  6. Pokud chcete, dejte dospod (nebo krém ozdobte) plátky banánu.

Tip na nektarinkový krém bez mléka, lepku a cukru najdete tady v článku.

 

Zmrzlina bez mléka a cukru

Čokoládová

Čokoládová zmrzlina bez přidaného cukru, bez lepku, bez mléka

Suroviny:

  • 1 hrnek zmražených kousků zralého banánu
  • několik lžic kakaa

Postup:

  1. Zralé banány nakrájejte na kostky a dejte na několik hodin do mrazáku.
  2. Pak je rozmixujte a přidejte kakao – dle chuti (tím víc, čím čokoládovější zmrzlinu chcete mít)

Holdujete spíše ovocné zmrzlině? Tip najdete tady v článku.

Další tipy na mlsání bez mléka čekají tady v článku.

Kaše bez mléka

Pistáciová nejen k snídani

Pistáciová kaše bez mléka a bez cukru

Suroviny:

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku pistácií a hrst na posypání
  • špetka soli – dle chuti

Postup:

  1. Přes noc nebo nejméně 4 hodiny nechte máčet pistácie. Pistácie na posypání pak dejte péct do trouby na 110°C.
  2. Pokud použijete celé ovesné vločky, nechte je předem aspoň hodinu namáčet (počítejte s tím, že příprava s nimi bude trvat déle).
  3. Dejte vařit vločky a vařte do změknutí.
  4. Přidejte předem namočené a opláchnuté pistácie.
  5. Společně dohladka rozmixujte.
  6. Opražené pistácie nahrubo pomelte nebo rozmixujte a posypte jimi kaši.

Bez použití mléka opravdu připravíte téměř jakékoli jídlo, které máte rádi a ve kterém je obsaženo mléko nebo mléčné výrobky. Uplácáte i výborný kokosový dort na oslavu. Vytvoříte nápoje, např. úžasné, našlehané kakao nebo lahodnou krémovou kávu.

 

A protože se mi nezdá, že by to bylo dost inspirace do kuchyně…

Víc inspirace do kuchyně se hodí vždycky. A zvlášť pro vaření a pečení pro dobré trávení. Napište si o recepty z e-booku Pohodové trávení, např. o recept na domácí bezmléčné marokánky.