Ekologické zemědělství a bioprodukty nejsou prázdnou módní záležitostí pro znuděnou vyšší střední třídu. Pěstování bez toxických pesticidů dokáže zachránit životy a zdraví lidem, živočichům i rostlinám. Organické (ekologické) zemědělství nás uživí a přitom nezatíží naši Zemi jedovou zátěží.

Ekologické zemědělství nás může zachránit

Dáme-li mu šanci. To se týká bio pěstování bez certifikace, které provozujeme na našich zahrádkách, když uměle nehnojíme a nestříkáme rostliny. O tom, jaké výhody má ekologické zemědělství oproti konvenčnímu, jsem psala v minulém článku. Navazuji porovnáním běžných a bio výrobků (výrobků, které musejí splnit parametry stanovené zákonem o organických potravinách). Vybrala jsem si pro to potravinu, která mnohé oblažuje. A těm, které nechává chladným, upřímně závidím.

Čokoláda, potažmo kakao. Jak správně vybrat čokoládu? Je bio ta nejlepší? A proč si vybírat výrobky z označením Fairtrade? Pojďme na to! Zaměříme se na „chemii“, která se může vyskytnout v potravinách coby aditiva (tzv. éčka) a sladidla.

Ale než se do toho pustíme, upozorňuji, že konzumace sladkostí by měla být omezená a že byste ji měli považovat za vybočení z pravidelného rytmu stravování a svátek, vybočení z všedního dne.

Zdravý výběr potravin

Vždy si vybírejte co nejzákladnější potravinu. Když čokoládu, tak hořkou, jen s obsahem kakaa (kakaové hmoty, másla), cukru (i když je možné koupit i bez jakéhokoli sladidla, ale to skousne asi málokdo… a já), případně oříšků apod. tradičních přírodních přísad.

Od kakaa k čokoládě, aneb důvod první

Pokud chcete kvalitní a zdravou čokoládu, musí ta pocházet z kvalitních a zdravých zdrojů a složek. Základem je zdravé kakao, což splňuje kakao v bio kvalitě. Mívá zároveň i certifikaci Fairtrade, zaručující obvykle spolu s ekologickým způsobem pěstování spravedlivé podmínky pro dodavatele a bezpečnost práce v tzv. rozvojových částech světa. Jaká zdravotní až fatální důsledky má na jeho obyvatele konvenční způsob pěstování plodin, které si pak dovážíme k nám, jsem také psala v předchozím článku.

Důvodem pro výběr bio-fairtrade kakaa je jeho původ: způsob a dopady jeho pěstování, které se diametrálně liší od pěstování konvenčního kakaa:

Fair Trade kakao pro výrobu čokolád se pěstuje v přítmí nižšího patra vlhkého tropického lesa jako součást polo-přirozeného ekosystému. Kakao roste tradičním způsobem, na rozdíl od konvenčně pěstovaných kakaovníků. Ty jsou v monokulturách vystaveny přímému slunci a mají tak vyšší výnosy. Pro svou vysokou náchylnost k chorobám však vyžadují chemické ošetřování, hnojení a vydatné závlahy.“

To je tedy první důvod, proč konzumovat produkty (čokolády) z organického kakaa: vyhnete se potravině nutně chemicky ošetřené.

Jak jsou na tom běžné čokolády, aneb důvod druhý

Stejně jako u jiného výrobku platí, že čím dál od primární potraviny, tím víc zásahů do ní může výrobce udělat. Podíváme se teď na složení konvenčních a následně bio čokolád. Z běžných jsem vybrala schválně známé značky.

Konvenční hořké čokolády

1) Nalezená nevhodná (bohužel legální) látka: E 476

Polyglycerolpolyricinoleát (E 476) je emulgátor se skórem škodlivosti 3. V některých testech se ukázalo riziko negativních vedlejších účinků, například střevních potíží nebo alergie.

Obsažené je např. v těchto hořkých čokoládách:

  1. Figaro hořká, 46% kakaa, od Kraft Foods – Mimo obsahuje i rostlinné tuky jiné než kakaové máslo.
  2. Hořká čokoláda, 100g, od Spar Osterr
  3. Orion, Hořká čokoláda, Nestlé Česko
  4. Dark chocolate, výrobce AB „Vilniaus Pergalé“ a další

Poslední čokoláda obsahuje i vanilin. Běžné? Ano, bohužel. Kromě toho, že jeho vůně je mně osobně protivně umělá, se mi na něm nelíbí způsob jeho výroby.

2) Nalezená nevhodná látka – syntetický vanilin (ethylvanilin)

Pravá vanilka nebo pravý extrakt z vanilky je méně aromatický, a mnohem dražší. Dnes se proto průmyslově připravuje ze složky dřevného dehtu pomocí chloroformu a hydroxidu draselného. Nebo fermentací – z odpadního látky vznikající při výrobě celulózy. „Dobrota“, že?

V konvenčních čokoládách je vůbec běžné použití aromatu (přičemž těžko říct, jakého, může to být i ethylvanilin vyrobený z hnědouhelného dehtu.)

Malá odbočka k vanilkovým cukrům:

  • musí obsahovat aromatickou látku vanilin pocházející z pravé vanilky.
  • pokud je výrobek označen jako vanilinový, jsou v něm levnější náhražky – aromata vanilin či častěji ethylvanilin. 

Konvenční mléčné čokolády

Dobře dopadly až na blíže neurčené aroma:

  • Milka Mléčná čokoláda z alpského mléka
  • Toblerone Švýcarská mléčná čokoláda s medovo-mandlovým nugátem

Základní čokoláda Milka obsahuje „jen“ to aroma. Z běžných čokolád případně vybírejte tedy ty nejzákladnější. Dále uvidíme, že v „rozšířených“ variantách čokolády stejné značky už toho ze syntetiky najdeme víc.

Nalezené nevhodné látky

  • glukozo-fruktozový sirup – více si o něm přečtěte např. tady
  • E 501 Hydroxid draselný – skóre škodlivosti 2: citlivým osobám může způsobovat podráždění pokožky a záněty kůže na hlavě, na čele a na rukou.
  • E 503 Uhličitan amonný – skóre škodlivosti 2: průmyslově se vyrábí vstřikováním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého nebo zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy, hm. U vyšších množství může způsobovat potíže jako podráždění.

K tomu opět blíže neurčené aroma.

Tyto látky najdete např. v čokoládách:

  • Milka Oreo – čokoládová tyčinka se sušenkami
  • Orion Studentská pečeť Zlatá edice

Druhý důvod, proč si dát kvalitní bio čokoládu: pravděpodobně se vyhnete výše uvedeným syntetickým přísadám, jejichž působením mezi sebou prakticky nikdo nezkoumá (nemluvě o spolupůsobení s dalšími aditivy a jinými uměle vytvořenými látkami, které denně potkáte po desítkách…)

Bio čokolády, aneb důvod třetí

U těch je většinou záruka obsahu přírodních složek a ingrediencí vypěstovaných ekologickým způsobem bez použití toxických látek. Většinou mám osobně otestováno, jak chutnají :-).

Hořké, tmavé čokolády

  1. Salute Livi Hořká čokoláda BIO 100% kakaa: úplně čokoládová čokoláda. Kdo ale není zvyklý, tomu asi nebude chutnat.
  2. Vivani bio hořká čokoláda bez cukru: tmavá raw veganská, můj favorit co do složení, chuti i ekologie výroby od A do Z (včetně obalů) a sociálního aspektu. Slazení je dostatečně zaručeno pomocí sušených banánových kousků. Ovšem pro milovníky hodně sladké chuti to není to pravé. Je potřeba si zvykat a slazení omezovat postupně.
  3. Lovechock, Raw, 93%: čokoláda s parádním složením (slazena je jen kokosovým cukrem).

Mléčné

Vcelku kvalitní i chutné čokolády jsou od těchto výrobců:

  1. Vivani: Bio Edizione Grande mléčná čokoláda s kokosovým cukrem
  2. Rapunzel: Bio mléčná čokoláda Kokos

Zkoumejte ale složení vždy, i u kvalitních producentů. Mezi jejich jednotlivými výrobky může být podstatný rozdíl v poměru kakaových složek a cukru i druhů cukru, resp. sladidel, které jsou zdravé více nebo méně. Někdy, i když to bývá spíše výjimečně, se mezi čokoládami od stejného výrobce můžou vyskytnout takové, které obsahují i nevhodné ingredience. Proto i u bio sladkostí a obecně biopotravin, které nejsou primární (tedy u výrobků), je potřeba si na složení dávat pozor. Prošla jsem složení opravdu velkého množství bioproduktů a bohužel jsem se nestačila kolikrát divit. Legální, ale za zdravé podle mě označit nelze…

Ani bio tedy není 100% zárukou

Tak to je. Nikdo vám nezaručí nic. Tak to v životě chodí.

I v bio-byznyse si nemůžete být úplně jistí tím, že nebudete podvedeni. To se může týkat ošizeného složení, které neodpovídá názvu výrobku nebo očekávání od něj, jako tomu bylo např. u už zmiňovaných vanilkových cukrů.

Bio čokoládoví hříšníci

Zkontrolovala jsem veliké množství bio sladkostí a spíš výjimečně se stalo, že obsahovaly nevhodné složky. Ale stalo se a popravdě, u čokolád bych to zrovna nečekala.

Nalezená nevhodná látka: glukózový sirup

Najdete v čokoládě od značky Naturata – Rýžová s quinoa křupínky BIO.

Nalezené nevhodné látky: pšeničný maltodextrin, E401 alginát sodný (skóre škodlivosti 3)

Najdete v čokoládě od značky Gepa: Čokoláda Bio Fairetta Krokant.

V rámci medové složky obsahuje kromě cukru pšeničný maltodextrin (přičemž jeho původ není prodejcem blíže popsán, bývá ale vyráběn synteticky z kukuřice – levně a bůhvíjakého původu, většina kukuřice je dnes ovšem GMO) a alginát sodný. Ten může při vyšším množství způsobovat trávicí potíže. Je považován za alergen.

Možná si řeknete, ježíš, to nic není. Ale uvědomte si, že přídatné látky (a ano, původem dokonce i ty původně přírodní) mohou dohromady působit chemický koktejl: v téhle potravině je jedno, v téhle druhé nebo i víc než jedno, spolu nějak působí a myslíte, že někdo zkoumá jak? Kdepak. Takové výzkumy jsou výjimkou, protože je při tom množství používaných syntetických látek (jen v potravinářství jsou to dlouhé řady) vcelku nemožné prozkoumat jejich vzájemné působení.

Proto jsou-li u jednotlivého aditiva zjištěny nějaké negativní účinky, tak se mu vyhněte, pokud to jde!

Takže pokud už se dopujete čokoládou (chápu, občas to dělám taky), což samo o sobě už pro tělo zátěž je, co si budeme povídat (obvykle k tomu do sebe dostanete pořádnou dávku cukru), vybírejte mezi těmi úplně čistými, nejlépe bio. A ochráníte i kus světa, do kterého se třeba nikdy ani nepodíváte. Každopádně ochráníte sebe před zbytečnými aditivy, sladidly a aromaty, které nám výrobci míchají do experimentálního chemického koktejlu, který denně pijeme.

Na správný výběr zdravých sladkostí bez nezdravé chemie si posviťte s e-bookem Bio a zdravé sladkosti pod lupou. Pokud ho ještě nemáte, stáhněte si ho zdarma tady >>

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.