Otázka, která by nás, obyvatele bohaté části světa, měla zajímat mnohem víc, než si často myslíme. Od doby na konci 18.století, kdy byla u nás poprvé vypěstovaná „bílá slezská cukrová řepa“ a západní svět postupně přestal být závislý na dovozu drahého, a tedy vzácného třtinového cukru, jsme se stali závislými na sladké chuti. Rozkvetl nejen cukrovarnický průmysl, ale i zubařská profese. Přemýšlíme o vlivu cukru na naše zdraví? A co teprve zdraví našich dětí? Někteří z nás je krmí sladkostmi pravidelně, někteří jen příležitostně, málokdo ale vůbec. Jak ale pozoruji, mnoho z nás vůbec nemyslí na to, co s průmyslovými sladkostmi vkládáme my a naše děti do úst. A je to vůbec problém?

Na úvod stručně o mé cestě ke zdraví

Je to dávno, co jsem se začala zajímat o zdravou stravu, biopotraviny a ekologii. Je to dávno, co jsem si prošla martýriem se zdravotními obtížemi – častými bolestmi břicha, ekzémem. Je to dávno, co jsem pochopila, kudy vede moje cesta za zdravím a že za něj nesu zodpovědnost jen já. Že musím respektovat své tělo, jeho potřeby a možnosti. Že mu mám dávat to nejlepší a nejkvalitnější, co mohu, stejně jako své duši…

Upravila jsem stravu a začala se léčit přírodními prostředky. Jako bionadšenec jsem dál čerpala zdroje zdravé stravy mezi biopotravinami. Pokud to máte stejně, dáváte přednost organickým potravinám a vůbec jídlu bez zbytečné chemie, pak je to skvělé. Ale! Ať se vám nestane to, co mně a s čím jsem pár let zápasila.

Ve svém bionadšení jsem totiž neviděla odstíny, viděla jsem černobíle: zlé konvenční potraviny a svaté bio. Neodráželo to tak docela realitu (i když za prospěšností biopotravin si pořád stojím) a navíc to naráželo na odpor mého blízkého okolí.

Zdravý odstup i od tzv. zdravé stravy

Nejen „strašák“ bílý cukr, který prudce zvedá hladinu krevního cukru a přispívá ke vzniku civilizačních onemocnění, která naši předkové (v takovém rozsahu) neznali – cukrovce, obezitě, kardiovaskulárním onemocněním, je problematický. Myslíte si, že když se mu snažíte vyhýbat, že jste na to vyzráli? Ono to není tak snadné, jak by se mohlo zdát. I příznivci zdravé stravy bývají překvapeni, co tzv. zdravé potraviny obsahují. Pojďme na to!

Pamatuji si, jak jsem jednou kupovala bonbony proti kašli. Ve svém oblíbením bioobchodě jsem nadšeně házela do košíku všechno možné, aniž bych už příliš uvažovala o tom, jestli to má smysl, jestli to je opravdu tak zdravé a jestli jen zbytečně neutrácím peníze za něco, co za to ve skutečnosti až tak nestojí.

Přečetla jsem si tenkrát složení bonbonů od pana Grešíka (který v tom rozhodně nejede sám!) a byla jsem nemile překvapená. Byly slazeny glukózovým sirupem. Bohužel, ale tak to někdy bývá, jsem se nejdřív stala nadšenou fanynkou bio a tzv. zdravých potravin a teprve postupně jsem načítala zdravě kritické informace o tom, co obnášejí některé složky potravin. O glukózovém sirupu se řeklo a napsalo mnoho, ale je smutnou pravdou, že se to k mnoha lidem pořád nedostalo.

Glukózový sirup je velmi častá přísada moderních, průmyslově zpracovaných potravin. A nedejte se zmást, že vás se to netýká např. proto, že sladkosti nejíte nebo že nakupujete tzv. zdravé sladkosti.

Jak na nákup zdravých sladkostí chytře? Stáhněte si zdarma a nakoukněte do e-booku >>

Kde najdete glukózový sirup?

Pravdou je, že se glukózový sirup, jemuž se připisuje příspěvek k trendu obezity a kardiovaskulárních onemocnění či diabetu 2. typu, používá ve všech možných průmyslově zpracovaných potravinách, které si jen dokážete představit.

Najdete ho v:

  • jogurtech
  • pečivu
  • sladkých nápojích (džusech, limonádách)
  • trvanlivém pečivu
  • sušenkách ad. sladkostech
  • uzeninách
  • slaných krekrech atd. atd.

Své zdraví máte ve svých rukou

Není v rukách lékařů nebo léčitelů. To, co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje náš život, naše zdraví, naši spokojenost, náladu… i naše děti, protože ty napodobují vaše stravovací návyky…

Chcete-li se vyhnout glukózovému sirupu, který je jen jednou z řady zdraví škodlivých látek, které s průmyslově zpracovanými potravinami do sebe dostáváme, je třeba číst etikety výrobků, ptát se na složení potravin, kde není nebo nemůže být na přebalu uvedeno a snažit se rozšířit si obzory o ty opravdu zdravé potraviny, především čerstvé, případně ty v bio kvalitě. Ovšem o ty, které jsou opravdu zdravé.

Co to je a jak ho poznáte?

Glukózový sirup je levná náhražka cukru nebo jiných vhodnějších sladidel. Jedná se o obilný sirup. Používá se masově proto, že je mnohem levnější a také sladší než cukr. Skrývá se také (v podstatě je totéž) pod názvy:

  • fruktóza
  • glukózo-fruktózový sirup
  • ovocný cukr
  • kukuřičný sirup

Jak to se sladkostmi vyřešit, abyste mlsali zdravěji?

Můžete:

  • sladit čerstvým ovocem (přidat ho do kaše nebo jíst samotné).
  • sladit sušeným ovocem (přidat ho do kaše nebo z něj připravit zdravou sladkost, recept pro vaši inspiraci najdete na konci článku)
  • vybírat opravdu zdravé sladkosti bez nezdravých aditiv a sladidel >>

Nejlépe by bylo ze stravy odstranit všechny sladkosti. Ale pokud nezvládáte svůj život bez sladkostí, nezoufejte. Už splněním výše uvedených bodů uděláte pro sebe i svou rodinu hodně! 

Nakonec přidávám náš oblíbený recept, který najdete v kompletní podobě v mém eBooku ZDARMA >>.

Zdravé domácí kuličky

Vytvořte si dobrotu plnou vitaminů, minerálů, vlákniny, bílkovin a kvalitních přirozených cukrů. Může posloužit i jako pěkný drobný dárek.

Co budete potřebovat?

  • sušené ovoce (datle, fíky, švestky…)
  • oříšky (vlašské, lískové, kešu…)
  • semínka (lněná, chia…)
  • dle volby kakao nebo karob (kokos, skořici, vanilku…)
  • mixér

Postup

  • Do misky nasypte sušené ovoce, zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené, přisypejte další ingredience (semínka, ořechy apod.) a misku přiklopte.
  • Nechte aspoň dvě hodiny namáčet.
  • Poté odlijte přebytečnou vodu (dejte si ji stranou) a vypracujte směs v poměru 1 díl sušeného ovoce na 1 díl ořechů a semínek.
  • Vše rozmixujte. Pokud to mixér nezvládá, můžete směs naředit vodou (tou, co jste odlili). Výslednou směs lze zahustit pomocí kokosu, kakaa, skořice, chia nebo lněných semínek, které absorbují velké množství vody.
  • Vypracujte tuhé těsto, které drží tvar a které by bylo možné i rozválet.
  • Vytvořte kuličky.
  • Obalujte v kokosu, kakau atd. dle chuti.

                 Možné kombinace chutí                        

  • Datle s kokosem

Namočené rozmixované datle s chia semínky přendejte do misky a smíchejte se strouhaným kokosem.

  • Datle s fíky a kešu

Dopředu namočené datle a fíky (v poměru 1:1) rozmixujte s namočenými kešu. Můžete přidat několik semínek pravé vanilky. Pokud není směs dostatečně tuhá, přidejte chia semínka nebo kokos.

  • Datle s lískovými oříšky a kakaem nebo karobem

Namočené datle rozmixujte na hladkou hmotu, zasypte na jemno namletými lískovými oříšky a dochuťte trochou kakaa. Pokud se směs drolí, přidejte trochu kokosového oleje, tyčinky po něm budou chutnat ještě lépe.

Pokud pro sebe chcete jen opravdu zdravé sladkosti bez škodlivých sladidel   a aditiv, klikněte na tlačítko a stáhněte si eBook zdarma Bio a zdravé sladkosti pod lupou.

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.