Přivítali jsme v našich luzích a hájích i v našich myslích a srdcích podzim. S ním i chlad, plískanice a vichry. Osobně mám ráda podzim slunný, babí léto, stromy hrající barvami… Podzim podmračený, studený, větrný a deštivý se učím mít ráda a svědomím, že příroda vstupuje pomalinku do zárěeu svého cyklu, do fáze odpočinku, smrti, a připravuje se tak na svoji jarní obnovu.

Únava, nedobrá nálada, nachlazení, virózy

Znáte to? Co s tím?

Já jsem to tak mívala, a také proto jsem podzim vítala vždycky víc s obavou než jako šanci na spočinutí, které si musíme dopřát proto, abychom byli zdraví a spokojení…

chladném období podzimu potřebujeme podpořit, seriál pro inspiraci podzimem a naladění se na období klidu, usebrání, dušiček, kdy je ve vzduchu cítit konečnost a blížící se dlouhý zimní spánek.

Snažme se vidět v podzimu období hojnosti a plodnosti, kdy dozrává víno a jiné ovoce a roste ještě dost zeleniny, které nám mohou být významnými pomocníky ve zdraví pro přečkání chladných nevlídných podzimních dní.

Tipy na prevenci i léčbu…

  • Než začnou první mrazy, můžete využít cordyceps sinensis, housenici čínskou. Dokáže posílit imunitu a připravit organismus na zvládání dlouhého chladného období.
  • A nakonec si můžete připravit pro dobrou náladu kvalitní ovocný čaj. Ovoce můžeme sušit nebo péct. Je to skvělý tip, pokud chcete také zužitkovat ovocnou úrodu, spadaná jablka, poslední švestičky na větvích nebo ovoce, které by hrozilo zkažením. Udělejte si  zásoby čaje na chladné období! Zahřeje vás a dodá vám energii. Provoníte svůj domov a naladíte se na blížící se (ano, je to tak!) vánoční atmosféru. U kupovaných čajů není často o co stát, nebo si musíte připlatit, abyste pili opravdu to, co je na obale na tom pěkném obrázku… (to obykle splňují čaje v biokvalitě, navíc se u nich nemusíte tolik bát reziduí pesticidů a umělých aditiv).

Já jsem pečený čaj při větší produkci rozdávala jako malé dárečky v pěkně dekorovaných skleničkách… Takové domácí „biodárky“ mám vůbec nejradši, ráda je připravuji, hledám a vymýšlím… Pokud je tohle i váš šálek čaje :-), přihlaste se nezávazně o e-book Biodárky, více TADY >>>

 

Jaké ovoce použít?

Čerstvé (nebo i mražené) ovoce nejlépe známého, důvěryhodného původu nebo v biokvalitě. To je obzvláště důležité u citrusových plodů. Já nejraději sbírám plody na naší jurtě, tedy kromě těch citrusů. Zvláště, používáte-li citrusovou kůru, zaměřte se na BIO citrusy. U těch konvenčně pěstovaných můžete očekávat nános nebezpečných chemických látek, které nelze z kůry zcela smýt. Leda spolu s tou kůrou odstranit z citrusu a zpracovat jen dužninu.

Citrusy se ošetřují pesticidy a fungicidy proti napadení škůdci, resp. plísněmi, v případě fungicidů nejen při pěstování, ale také po sklizni kvůli převozu na dlouhé vzdálenosti a dlouhodobému skladování. Nejpoužívanější fungicidní přípravky obsahují jako účinné látky imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol. Volte tedy BIO a nekonzumujte spolu s ovocem i zbytky pesticidů a dalších látek, které nejen že ohrožují zdraví nějakých vzdálených ekosystémů (se kterými ovšem souvisí zdraví naše), ale hlavně naše vlastní zdraví!

V podstatě se ukazuje, že z plodů, které mají více vosku na slupce (např. některá jablka), skoro není možné tyto toxické pesticidy smýt

Dobré důvody, proč dávat přednost biopotravinám, co myslíte? Ale jak se v nich vyznat, nekupovat zbytečně jen předražené potraviny, které se jako zdravé mohou jen tvářit?

Pojďte si pro hromadu tipů na to, jak i u vás doma vytvořit Kuchyň bez zbytečné chemie! Je to pro vás? Zjistíte TADY >>>

Pečený čaj můžete vyrobit z jednoho druhu ovoce, například z malin nebo zkombinovat dva druhy, jako třeba švestky s hruškami. Pokud chcete mít čaj kyselejší, přidejte rybíz. Pro výrobu toho nejchutnějšího pečeného čaje se dává asi polovina ovoce kyselejší chuti. Pro sytou barvu čaje přidejte bezinky, švestky, ostružiny, černý rybíz nebo aronii. Použít lze takřka všechny druhy ovoce, vyjma banánů. Nezapomeňte na takové plody jako jsou jeřabiny, bezinky, a hlavně šípky, které jsou rekordmany v obsahu vitaminu C!

Pro výrobu  pečeného čaje potřebujeme:

  • 2 kg ovoce
  • 1 biocitrón (to je důležité obzvlášť u citrusů)
  • 0,7 – 1,2 kg cukru (podle chuti)
  • Vanilkový cukr (dle volby)
  • Rum – 1 – 2 dcl (dle volby)
  • 1 lžička skořice + 1 celá skořice
  • 8 hřebíčků
  • Mletý badyán

Postup:

  • Ovoce omyjeme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat.
  • Nastrouháme kůru z biocitrónu, dužninu nakrájíme na kousky.
  • Nasypeme do mísy, přidáme koření a důkladně promícháme
  • Rozprostřeme na hlubší plech a 10 minut pečeme na 200°C.
  • Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr, případně 1 dcl rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu.
  • Během pečení občas ovoce promícháme.
  • Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru můžeme přidat lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.

Příprava nápoje z pečeného čaje

Do hrnku dáme 1-3 lžičky ovocné směsi a zalijeme horkou vodou. Necháme 10 minut louhovat.

Varianta bez klasického cukru

Platí totéž, co je popsáno výše, jen namísto klasického bílého nebo hnědého cukru můžete přidat palmový cukr. Já jsem v „dietní“ variantě pro syna použila místo cukru med.

U nás už to voní. A co u vás? Přidáte se? ?

Jak na zdravé slazení a sladkosti? Objevíte tady >>>

Stahujte ZDARMA

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou