S příchodem podzimu se vždycky těším na sběr šípků. Ony totiž i ty odřeniny a popíchané ruce od trnů za to stojí. Za co? Mrkněte do článku a objevujte léčivou sílu šípků spolu se mnou. Já se jim nikdy nepřestanu divit. Čekají na vás i zajímavé tipy na léčivé přípravky, které si celkem snadno sami doma vytvoříte. Tak do toho!

Jak nám šípky pomáhají

Šípky recepty

Všechno, co potřebujeme, nám příroda nadělí. Proto když u nás končí sezóna zeleniny obsahující vitamin C, který nám pomáhá se bránit podzimním a zimním nemocem z nachlazení, dozrávají nám šípky. Ve 100 g šípků může být až 10x více vitaminu C, než je jeho doporučená denní dávka. Obsahuje i vitaminy z řady B, vitamin K, lykopen, minerální látky (hořčík, vápník, draslík), léčivé slizy a třísloviny. Šípkový olej, lisovaný ze semen nebo celých plodů, má pak až zázračné regenerační účinky na pleť.

Pro své močopudné účinky šípky využijete i při už probíhajícím onemocnění, nejen jako prevenci. Pomůže vám odplavit z těla škodlivé látky a podpoří vaše uzdravení. Jeho protizánětlivé účinky z něj dělají i pomocníka při zánětech močového měchýře a ledvin.

Šípky jsou vhodné jako podpůrný prostředek i při léčbě hemoroidů, paradentózy nebo při křečových žilách. Velké množství vitaminu C totiž podporuje vstřebávání rutinu, železa a vitaminu K, který působí proti krvácení.

Jak správně sbírat šípky

Pokud chcete šípky sušit, měli byste si je nasbírat předtím, než přemrznou. Pak jsou totiž naměklé a mají větší tendenci plesnivět. Pokud je chcete použít čerstvé, rovnou k jídlu, do čaje nebo jako surovinu pro výrobu některého z léčivých šípkových přípravků, mráz jim nevadí. Naopak. Přemrznutím se v nich ještě více koncentruje vitamin C, takže si je jako bohatou zásobárnu tohoto vitaminu můžete natrhat kdykoli během podzimu a zimy.

V průběhu roku ale využíváme a sbíráme ze šípkového keře prakticky vše:

  • list (před rozkvětem)
  • květ
  • hálku (koncem léta nebo začátkem podzimu, má řadu léčivých vlastností, používá se mj. při horečnatých chřipkových onemocněních, i jako prevence)

Léčivé přípravky z šípků

Je řada možností, jak využít léčivou sílu plodů šípku. Nemusí to být jen klasický šípkový čaj, i když ten je samozřejmě výborný. Nejlépe je nechat půlené očištěné plody louhovat za studena a před užíváním jen trochu ohřát. Tak se zachová nejvíce prospěšných látek z plodů. 

Šípkový džus

Domácí šípkový džus bez cukru

 Skvělý, svěží, šťavnatý je šípkový džus, který připravíte snadno z čerstvých nebo mražených šípků. Mražení je celkem šetrný způsob uchování živin, jejichž ztráta je minimální. Proto dávám přednost mražení před sušením.

Potřebujete:

  • hrst šípků
  • 1/4 l vody
  • med dle volby

Postup

  1. Šípky opláchněte, zalijte vodou tak, aby byly ponořené
  2. Rozmixujte co nejvíce dohladka.
  3. Zceďte a dolijte vodou. Pokud se potřebujete ohřát, přidejte také trochu horké vody.
  4. Můžete dochutit medem, ale není to vůbec třeba. Vznikne výborný sladko kyselý džus.

 

Mezi mé nejoblíbenější přípravky ze šípků patří i šípkový olej a šípkové kořeněné víno.

 

Šípkové víno 

PotřebujeteŠípkové víno, šípkový olej

 

  • 3 lžíce nasekaných čerstvých šípků
  • 0,5 l červeného vína
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce 60% lihu nebo ovocné pálenky
  • špetku skořice
  • 3 tlučené hřebíčky
  • 1 tlučený badyán

Postup:   

  • Šípky smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte 14 dní odpočívat, například v uzavřených velkých zavařovacích sklenicích.
  • Denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky.
  • Pak přeceďte (přes jemné sítko nebo plátýnko, abyste se zbavili jemných chloupků) a přelijte do lahví.
  • Užívejte denně 1 štamprli. Skladujte v lednici.

 

Šípkový olej 

Určitě si ho vyrobte. Nejen pro povzbuzení trávení, ale i jako vynikající prostředek pro péči o pleť. Použijete ho po létě, pokud jste se moc opalovali, nebo v chladných měsících, kdy pleť trpí vysoušením od větru a chladu. Výborný je i pro ošetření kůže postižené ekzémem nebo lupenkou. Ale rozzáří a omladí při pravidelném užívání i zdravou pleť.   

Potřebujete:

  • 4 lžíce nasekaných čerstvých šípků bez chloupků a jadýrek
  • 0,5 l kvalitního olivového oleje (pro péči o pleť doporučuji sezamový)

Postup:

  • Šípky zalijte olejem tak, aby byly úplně ponořené.
  • Nechte 14 dní louhovat.
  • Pak olej s šípky přecedťe a slijte do sklenic. Šípky přitom pořádně vymačkejte.
  • Užívejte denně 1 lžičku (pro podporu trávení). Nebo olejem potírejte suchá místa na kůži, která potřebují vyživit.
  • Uchovávejte v lednici.

 

 

Šípkový ocet  

Použijete jej do salátů jako zálivku nebo si z něj můžete vytvořit ranní shake pro detox, při hubnutí. Opět působí tak, že povzbuzuje trávení i metabolismus. 

 Potřebujete:

  • 4 lžíce nasekaných čerstvých šípků
  • 0,5 l kvalitního jablečného octa

Postup:  

  • Šípky zalijte octem a nechte 3 dny louhovat v uzavřených sklenicích.
  • Denně protřepávejte.
  • Pak přeceďte a slijte do lahví.
  • Skladujte v lednici.

 

Šípkový octový shake

 

Shake si vytvoříte jednoduše tak, že 1 lžíci šípkového octa zalijete 3 dcl vlažné vody. Doporučuje se pít vždy ráno po dobu 6 týdnů.  

  

Vyrobte si šípkového oleje nebo vína víc, pěkně zabalte a darujte přátelům. Uvidíte, že je potěšíte a možná mnohem víc než kupovaným, často neosobním dárkem. Darujte zdraví z přírody.  

 

Líbila by se vám další inspirace do kuchyně na to, jak snadno péct a vařit pro dobré trávení?

<<< TADY si napište o recepty ZDARMA >>>

 

Recepty zdarma z e-booku Pohodové trávení