S příchodem podzimu se vždycky těším na sběr šípků. Ony totiž i ty odřeniny a popíchané ruce od trnů za to stojí. Za co? Mrkněte do článku a objevujte léčivou sílu šípků spolu se mnou. Já se jim nikdy nepřestanu divit. Čekají na vás i zajímavé tipy na léčivé přípravky, které si celkem snadno sami doma vytvoříte. Tak do toho!
Jak nám šípky pomáhají
Všechno, co potřebujeme, nám příroda nadělí. Proto když u nás končí sezóna zeleniny obsahující vitamin C, který nám pomáhá se bránit podzimním a zimním nemocem z nachlazení, dozrávají nám šípky. Ve 100 g šípků může být až 10x více vitaminu C, než je jeho doporučená denní dávka. Obsahuje i vitaminy z řady B, vitamin K, lykopen, minerální látky (hořčík, vápník, draslík), léčivé slizy a třísloviny. Šípkový olej, lisovaný ze semen nebo celých plodů, má pak až zázračné regenerační účinky na pleť.
Pro své močopudné účinky šípky využijete i při už probíhajícím onemocnění, nejen jako prevenci. Pomůže vám odplavit z těla škodlivé látky a podpoří vaše uzdravení. Jeho protizánětlivé účinky z něj dělají i pomocníka při zánětech močového měchýře a ledvin.
Šípky jsou vhodné jako podpůrný prostředek i při léčbě hemoroidů, paradentózy nebo při křečových žilách. Velké množství vitaminu C totiž podporuje vstřebávání rutinu, železa a vitaminu K, který působí proti krvácení.
Jak správně sbírat šípky
Pokud chcete šípky sušit, měli byste si je nasbírat předtím, než přemrznou. Pak jsou totiž naměklé a mají větší tendenci plesnivět. Pokud je chcete použít čerstvé, rovnou k jídlu, do čaje nebo jako surovinu pro výrobu některého z léčivých šípkových přípravků, mráz jim nevadí. Naopak. Přemrznutím se v nich ještě více koncentruje vitamin C, takže si je jako bohatou zásobárnu tohoto vitaminu můžete natrhat kdykoli během podzimu a zimy.
V průběhu roku ale využíváme a sbíráme ze šípkového keře prakticky vše:
- list (před rozkvětem)
- květ
- hálku (koncem léta nebo začátkem podzimu, má řadu léčivých vlastností, používá se mj. při horečnatých chřipkových onemocněních, i jako prevence)
Léčivé přípravky z šípků
Je řada možností, jak využít léčivou sílu plodů šípku. Nemusí to být jen klasický šípkový čaj, i když ten je samozřejmě výborný. Nejlépe je nechat půlené očištěné plody louhovat za studena a před užíváním jen trochu ohřát. Tak se zachová nejvíce prospěšných látek z plodů.
Šípkový džus
Skvělý, svěží, šťavnatý je šípkový džus, který připravíte snadno z čerstvých nebo mražených šípků. Mražení je celkem šetrný způsob uchování živin, jejichž ztráta je minimální. Proto dávám přednost mražení před sušením.
Potřebujete:
- hrst šípků
- 1/4 l vody
- med dle volby
Postup:
- Šípky opláchněte, zalijte vodou tak, aby byly ponořené
- Rozmixujte co nejvíce dohladka.
- Zceďte a dolijte vodou. Pokud se potřebujete ohřát, přidejte také trochu horké vody.
- Můžete dochutit medem, ale není to vůbec třeba. Vznikne výborný sladko kyselý džus.
Mezi mé nejoblíbenější přípravky ze šípků patří i šípkový olej a šípkové kořeněné víno.
Šípkové víno
Potřebujete: 
- 3 lžíce nasekaných čerstvých šípků
- 0,5 l červeného vína
- 1 lžíci medu
- 2 lžíce 60% lihu nebo ovocné pálenky
- špetku skořice
- 3 tlučené hřebíčky
- 1 tlučený badyán
Postup:
- Šípky smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte 14 dní odpočívat, například v uzavřených velkých zavařovacích sklenicích.
- Denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky.
- Pak přeceďte (přes jemné sítko nebo plátýnko, abyste se zbavili jemných chloupků) a přelijte do lahví.
- Užívejte denně 1 štamprli. Skladujte v lednici.
Šípkový olej
Určitě si ho vyrobte. Nejen pro povzbuzení trávení, ale i jako vynikající prostředek pro péči o pleť. Použijete ho po létě, pokud jste se moc opalovali, nebo v chladných měsících, kdy pleť trpí vysoušením od větru a chladu. Výborný je i pro ošetření kůže postižené ekzémem nebo lupenkou. Ale rozzáří a omladí při pravidelném užívání i zdravou pleť.
Potřebujete:
- 4 lžíce nasekaných čerstvých šípků bez chloupků a jadýrek
- 0,5 l kvalitního olivového oleje (pro péči o pleť doporučuji sezamový)
Postup:
- Šípky zalijte olejem tak, aby byly úplně ponořené.
- Nechte 14 dní louhovat.
- Pak olej s šípky přecedťe a slijte do sklenic. Šípky přitom pořádně vymačkejte.
- Užívejte denně 1 lžičku (pro podporu trávení). Nebo olejem potírejte suchá místa na kůži, která potřebují vyživit.
- Uchovávejte v lednici.
Šípkový ocet
Použijete jej do salátů jako zálivku nebo si z něj můžete vytvořit ranní shake pro detox, při hubnutí. Opět působí tak, že povzbuzuje trávení i metabolismus.
Potřebujete:
- 4 lžíce nasekaných čerstvých šípků
- 0,5 l kvalitního jablečného octa
Postup:
- Šípky zalijte octem a nechte 3 dny louhovat v uzavřených sklenicích.
- Denně protřepávejte.
- Pak přeceďte a slijte do lahví.
- Skladujte v lednici.
Šípkový octový shake
Shake si vytvoříte jednoduše tak, že 1 lžíci šípkového octa zalijete 3 dcl vlažné vody. Doporučuje se pít vždy ráno po dobu 6 týdnů.
Nakonec tip navíc
Vyrobte si šípkového oleje nebo vína víc, pěkně zabalte a darujte přátelům. Uvidíte, že je potěšíte a možná mnohem víc než kupovaným, často neosobním dárkem. Darujte zdraví z přírody.
Líbila by se vám další inspirace do kuchyně na to, jak snadno péct a vařit pro dobré trávení?
<<< TADY si napište o recepty ZDARMA >>>
Skvele tipy, urcite nieco z toho vyskusam!
http://www.pattrissien.com/?fbclid=IwAR37_BLnAyeCItlVZtgJQQh_PD1SRvisiAUodiRIQdQCk0-uj4gIr5mbh3A
Těší mě, že jste se inspirovala. 🙂
S pozdravem Lucie