Přináší nám voda a nápoje, které pijeme zdraví nebo toxickou zátěž a trávicí potíže? Pojďte si pro tipy na správný pitný režim a nápoje, které vám přinesou zdraví a dobré trávení. Rozdělíme si je i podle termálního účinku. Tj. jestli vás ochladí nebo zahřejí. Původně měl být tento článek součástí velkého článku o vodě. Téma je ale natolik široké, že jsem ho rozdělila na 2 části. Voda, kterou pijeme, není totiž vždycky zdravotně nezávadná. Při psaní o vodě jsem ale zjistila, že téma je natolik složité a závěry jsou někdy tak nejasné, že jsem článek rozdělila na 2 části. K čistotě a čištění vody se proto dostaneme až v dalším článku.

Co pít?

Základem je ovšem čistá voda. Proč?

  • Tj. bez sladidel nebo výluhů čehokoli. Není třeba do sebe cpát další sladidla a dochucovadla, tím spíš umělá… Co jich do sebe dostaneme, pokud jíme průmyslové výrobky!
  • Čistá voda čistí naše tělo. Když v ní budou zbytečné látky, jako minerály, nebo hůře znečištění, těžko nám může pomoc k potřebnému detoxu. Čistá voda díky schopnosti čištění našeho vnitřního prostředí přispívá k čistotě pleti, dámy!
  • Sklenice čisté, vlažné nebo teplé vody, jak to snesete, hned ráno po probuzení, rozproudí naše trávení a doplní tekutiny, které během noci přirozeně ztrácíme. Někdo holduje vodě s citrónem. Já tolik ne právě proto, že za nejzásadnější považuji právě pití čisté vody bez přísad. ak, jak je to přirozené (v přírodě nám neteče v řece voda s citronem, že :-)).
  • Důležité pro zdraví ale je, aby voda byla čistá z hlediska průmyslové chemie: což je poměrně problém a vodu důrazně, jako někteří odborníci, doporučuji čistit. Jen taková vody je ta živá, která nám pomáhá ke zdraví! O tom se více dočtete v dalším dílu článku. Např. dr. David Frej. který se specializuje na léčbu chronických zánětů, zdůrazňuje, že z čisté, filtrované vody, je potřeba i vařit. Metabolity chloru ve vodě, kterou většinou pijeme, totiž mohou mít negativní vliv na naši střevní mikroflóru

 

Jaký pitný režim je ten správný pro zdravé trávení a zdraví vůbec?

Aneb velmi důležité a co se bohužel obvykle nedoslechnete…

nebo slyšíte přesný opak je to, že záleží, kdy pijete – ve vztahu k době jídla!

Abyste měli dostatek tzv. trávicího ohně (podle východních léčebných tradic), neměli byste obecně kolem jídla moc pít. Příliš tekutin může smývat trávicí šťávy, ředit trávicí enzymy a obsah tráveniny. Výsledkem toho je nesprávné vstřebávání živin a další trávicí potíže, např. průjmové nebo řídká stolice! Jako výjimku pití při jídle uvádí dr. D.Frej fenyklový čaj nebo teplou vodu s citrónem.

Musím to potvrdit i z vlastní zkušenosti, že pro dobré trávení a zdraví je konkrétně dobré:

  1. nepít cca 45 min před jídlem
  2. nepít cca 45 min po jídle
  3. pít při jídle maximálně pro zvlhčení sousta
  4. nepít pozdě večer: ani vodu, natož alkohol: jinak zatížíte zbytečně své ledviny, které by si měly přes noc odpočinout; člověk coby lovec nebo sběrač přirozeně v noci také nepil (voda nebyla hned po ruce v kohoutku a v noci navíc hrozilo, že bude sám uloven jiným zvířetem); alkohol může zase narušit spánek, který pak není tolik kvalitní…

Tyto zásady zkuste dodržovat, co to jde. Samozřejmě, pokud padáte žízní, je lepší se napít. Ale aspoň jen doušky, ne do sebe naklopit celou sklenici, když jste zrovna po jídle nebo se chystáte jíst. Proto také omezte solení, abyste neměli potřebu jídlo zapíjet. Také ostré koření omezte a používejte je jen pro doladění chuti. Buďte s ním opatrní zvlášť, pokud vás trápí střevní zánět nebo („jen“) průjmové potíže.

Takže:

  • Nerozmělňujte proto jídlo příliš vodou a dejte trávení možnost a dost času se s jídlem vypořádat.
  • Pokud potřebujete trávení podpořit a rozproudit více, můžete užívat bylinky a bylinné čaje a také zahřívat se jídlem i nápoji. Tipy na zahřívací nápoje najdete dál v článku…

 

Okřídlené: vypijte 2 l vody denně! Platí to?

Moc ne. Toto přesvědčení vzniklo původně bez nějakého hmatatelného opodstatnění, ale odborná veřejnost se ho chytila a rozšířila i mezi tu neodbornou. Jak to tedy je? 

Je to individuální, od 1 l do několika litrů podle:

  • věku
  • stravy
  • míry fyzické aktivity
  • ročního období atd. atd.

Rozhodně se do pití nenuťte!

Jako u čehokoli jiného vám to nepřinese asi žádné velké zdravotní benefity, když budete pít s odporem. Však jste asi slyšeli o Japonci, Masaru Emotovi a dalších, který fotografuje vodu: údajně ta, ke které se vztahujeme kladně, vytváří krásné obrazce, které vidíme po zmrazení vody, zatímco ta, ke které se vztahujeme negativně (nebo je znečištěná), takové obrazce obvykle nevytvoří. Jedni jsou z poznatků M. Emota nadšení, jiní ho zavrhují. To už nechám na vás…

Když máte strach, že dost nepijete, opravdu se nestresujte:

  • Tekutiny přijímáte i s potravinami, hlavně s ovocem a zeleninou.
  • Když máte problém vypít aspoň 3 větší sklenice vody denně, dávejte přednost např. polévkám, ať příjem tekutin zvýšíte…
  • Jen pokud míváte bolesti hlavy, pak se zkuste naladit na to, že je potřeba asi pít víc a vědomě přidat s tímhle přesvědčením 1-2 sklenice denně…

Jaký nápoj si můžete udělat, abyste podpořili své zdraví a trávení?

Pokud máte splněný základ, tedy že pijete vetšinou čistou vodu, pak se můžete rozmazlit i nějakým chutným i zdravým nápojem!

Vždycky berte v potaz, jestli:

  • je teplé období.
  • je chladné období.
  • jste chladný typ.
  • jste horký typ.

Proč je to důležité?

Člověk, který žije po staletí v mnohém jakoby odtržen od přírody, je tvor, který už nedokáže tolik odolávat vlivům počasí: topíme, teple se oblékáme, pobýváme většinou v uzavřené vytopené místnosti… Jsme poměrně náchylní se např. nastydnout. Ne že by se s tím nedalo něco dělat a otužovat se. Ale jen tak z ničeho nic se nestaneme otužilí a pokud se ochlazujeme nejen venkovní teplotou, ale i zevnitř: nápoji a jídlem, může to mít za následek klasicky např.:

  • nachlazení
  • špatné trávení

V chladném období bychom si neměli dávat chladné nápoje. Nanejvýš tak vlažné, ale spíš teplé. Pro tipy na zahřátí potravinami se podívejte do článku sem.

V teplém období si můžeme dopřát ochlazení, cítíme-li tuto potřebu zevnitř nebo kvůli vysokým venkovním teplotám. Lépe než ledovými nápoji to můžeme udělat zase pomocí potravin – dát si citrusy, rajčata, okurky… mléčné výrobky sice ochlazují, ale osobně je nedoporučuji (zahleňují, z hlediska příjmu vápníku jsou irelevantní apod.).

Z hlediska osobního typu a jak podle toho postupovat 

Většinou jsme typy smíšené. Abychom moc nezabíhala do detailů, podle dr. R. Dahlke každý inklinujeme zhruba k jednomu z těchto tipů:

  • horký typ, pro který může být charakteristické: vysoký krevní tlak, malé povědomí o správné výživě, hodně se potí, ráno se mu dobře vstává, u všeho musí být, je spíš extrovert, i když sportuje, může mít nadváhu (pro onu nezdravou stravu), má pružné tkáně, na všechno má potřebu reagovat. Sem spadají víc muži. Naopak…
  • chladný typ: má málo  tzv. trávicího ohně dbá o zdravou výživu, mívá studené ruce a nohy, je spíš introvertní, často spíš mlčí, i když má co říct, ráno špatně vstává, což může souviset s neochotou doslova postavit se na vlastní nohy a vykročit do dne a do života, mívá slabé vazivo a časté modřiny, což zračí zranitelnost. Většinou jsou to ženy.

Obvykle jsme kombinacemi obojího, ale něco v nás převažuje. Podle toho bychom se měli řídit i při výběru a přípravě jídel a nápojů! A v závislosti na ročním období a okolní teplotě, podnebí si nápoje chystat.

Zdraví, energie, osvěžení i teplo

To všechno můžete dostat, když zvolíte správný nápoj ve správnou chvíli.

Řiďte se svými pocity, chutěmi, ale i tím, co je za oknem! Chce to ale někdy čas. Co tím myslím?

Naše chutě a pocity jsou totiž často dány ne tím, co opravdu potřebujeme, ale tím, že nejsme v rovnováze a jsme navyklí např. na cukr, jindy to je lepek atd. Tyto složky stravy bohužel mnohdy nejen vytvářejí návyk, jsou prozánětlivé, ale podporují růst nepřátelských bakterií ve střevě. Ty se totiž živí cukry… Přátelské bakterie jsou v pořádku a pokud převažují nad těmi předchozími, jsme v rovnováze nejen se střevem a trávením, ale se zdravím celkově. Podívejte se na rozhovor s dr. D.Frejem o tzv. druhém mozku ve střevě

Proto nejdřív vylučme to, co bychom pít neměli, nebo rozhodně ne denně nebo pravidelně. Škrtněte si tedy z nákupního seznamu:

  • slazené nápoje: a pozor i na ty bio a tzv. zdravé z vaší prodejny zdravé výživy, byli byste překvapeni, kolik a čím jich je slazeno
  • ovocné šťávy a džusy: proč, když jsou opravdu čistě přírodní, nedoslazované…? Pro vysoký obsah cukru, někdy až takový jako je třeba coca cole (!), ale bez vlákniny z dužniny, která zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá trávení (pokud to s ovocem nepřeháníme, pak to může být i naopak)
  • alkoholické nápoje: pořád totéž – dostáváte s nimi do sebe další cukry
  • chlazené nápoje: působí v těle šok a zpomalují metabolismus, tedy i trávení (pro zdravé ochlazení využijte ochlazujícího účinku potravin a nápojů, viz: dále)

 

V létě smoothie, v zimě zahřívací koření

Pití pro zahřátí

Stručné opáčko zahřívacích, případně ochlazujících účinků potravin, si můžete udělat tady. Teď už čekejte jen recepty a pár mouder ode mě… 🙂

Našlehané bio kakao se skořicí

Občas neuškodí, potěší smysly a když se připraví z kvalitních a netoxických surovin, je to lahoda, paráda a my si lebedíme. 🙂

Proč dát přednost bio a fairtrade kakau a čokoládě, o tom víc tady. Teď k receptu na kakao, po kterém se děti (ale i dospělí) můžou utlouct.:-)

Potřebujete:

  • 250ml rostlinného nápoje – kupte si kvalitní, nedoslazovaný nebo si ho vyrobte doma (je to snadné, ale jestli chcete, poradím vám s tím v e-booku)
  • 1 lžíci kvalitního kakaa – jaké to je, se dočtete tady
  • 2 datle
  • špetku skořice (dobré jsou také směsi perníkového koření, jestli je máte na „skladě“, využijte je)

Postup:

  1. Přes noc dejte namáčet suroviny pro přípravu nápoje, pokud nemáte kupovaný.
  2. Aspoň hodinu předem namočte datle.
  3. Datle rozmixujte.
  4. Až budete mít připravený nápoj, ohřejte ho a přidejte ho spolu s kakaem do mixéru k datlím.
  5. Přelijte do hrnku nebo sklenice a posypejte skořicí.

 

Lahodná, hodně zahřívací káva 

Možná čekáte, že vám zakážu kávu, že? Nebojte, ale proto, aby jste si kávou neškodili, radši dodržujte následující pravidla:

  • Nepijte kávu nalačno: káva je kyselá, může dráždit trávení, nejlépe ji proto pijte po obědě (i kvůli povzbuzujícímu účinku).
  • Pijte kávu jednou denně: káva může vyčerpávat nadledvinky a zbytečně podněcovat tvorbu adrenalinu i dráždit nervy, proto se dlouhodobě hodí ji pít na vrcholu dne, ne večer nebo na noc!
  • Pijte jen opravdovou kávu, ideálně ve formě espressa nebo filtrovanou: ne instantní, rozpustnou (to je spíš chemie než káva, pokud si nevyberete kvalitní bio kávu), radši ani náhražky kávy typu instantní pražená čekanka apod. (s tou do sebe dostanete zbytečné cukry…)

Potřebujete:

  • necelý šálek filtrované kávy nebo espressa
  • „kapku“ rostlinného mléka (doporučuji domácí mandlové nebo kešu) – množství si zvolte podle chuti a zvyku
  • mixér (mně stačí ruční)
  • špetka skořice (ale můžete použít i jiné zahřívací oblíben koření jako badyán nebo hřebíček)

Postup:

  1. Připravte si kávu a nechte ji vychladnout, ale aby byla ještě dost teplá.
  2. Kávu nalijte do mixéru a přidejte rostlinné mléko. Vyšlehejte.
  3. Dochuťte skořicí nebo jiným zahřívacím kořením. Užívejte si kávu a hřejte se!

Domácí ovocný čaj: zahřeje a příjemně naladí v chladných dnech 

 

Pokud holdujete ovocným čajům, vyhněte se kupovaným nebo kupujte jen bio nebo kvalitní sypané ovocné čaje. V opačném případě počítejte spíš s přidanými aromaty než s obsahem ovoce, které vidíte na pěkné krabičce na obrázku…

Domácí pečený čaj je ale dobrý tip i kvůli trávení… Ovoce v něm je totiž lépe stravitelné, protože je tepelně upravené. Čerstvé ovoce sice obsahuje více výživných látek, ale více nám kvasí ve střevech a způsobují těm, kdo hůř tráví, nadýmání a plynatost

Jaké ovoce použít, jak čaj péct a připravit z něj nápoj, to najdete v článku tady.

Další tipy na nápoje pro dobré trávení a pro zdraví vůbec brzy najdete v e-booku Pohodové trávení. >>>

Jako další bonus do něj přidám pojednání o důležitosti vody pro naše zdraví: hlavně zdravé, „chemicky“ čisté vody. Bez obav si ale můžete e-book pořídit už teď. Na každou aktualizaci Vám totiž pošlu odkaz!

Nápoje, po kterých v létě dobře je

Melounové smoothie: osvěžení a energie

Pokud si ho budete chtít připravit, doporučuji neignorovat melounovou slupku: je výborným zdrojem zinku, důležitého pro zdraví (pro krásnou pleť, funkci různých enzymů, dobrou náladu, metabolismus cukrů atd.). Z hlediska vlivu na glykemii, tedy hladinu krevního cukru a její kolísání, je sice glykemický index vysoký (cca 72), ale glykemická nálož minimální (jen 4 – meloun totiž obsahuje většinou vodu…)

 

Např. o glykemickém indexu/ glykemické náloži budu určitě mluvit ve vznikajícím klubu Pohodového trávení: pro ty, kdo chtějí pro své dobré trávení a zdraví víc, než jen povrchní mainstreamové rady… 

 

Ještě ale něco o smoothie pro zdraví, recept až dál…

Smoothie má smysl pro vaše zdraví hlavně tehdy, pokud pro jeho přípravu použijete zelené potraviny. Nemusí být saláty, např. endivie, jak uvidíte dál v receptu. Stačí nasbírat bylinky na louce (mimo hodně znečištěná místa) listy pampelišky, bršlice, kopřivy ad. divokých bylin a 1-2 hrsti denně využít na smoothie. Proč?

  • vyhnete se toxickým látkám, které zůstávají na povrchu i v těle rostlin pěstovaných konvenčním způsobem
  • dostanete tu pravou divokost, energii a léčivé látky, které ve vyšlechtěných rostlinách už v takovém množství nenajdete

A proč smoothie zelené?

Kvůli obsahu chlorofylu v listech!

Chlorofylu se někdy říká zelené slunce. Je to síla ze slunce uložená v listech rostlin a je prostě zázračná. Proto by chlorofyl neměl ve vaší stravě chybět ani jediný den. Dostat ho můžete z listů nebo doplňků stravy jako jsou zelené řasy (chlorella nebo spirulina, které mají i jiné benefity, ale už do nich musíte něco nainvestovat, protože by nejlépe měly být v biokvalitě).

Pokud použijete salát, tak ať je v biokvalitě nebo domácí, tj. bez toxických postřiků.

A hurá na recept!

Na melounové smoothie potřebujete:

  • 1 díl melounové dužniny (se slupkou, chcete-li)
  • 1 díl dalšího ovoce, např. jablka: pokud jste zvyklí na sladší chuť, zvlášť smoothie se slupkou by pro vás mohlo být málo sladké

Postup:

  • pečlivě omytý meloun nakrájejte a dejte do mixéru
  • přidejte případně další druh ovoce
  • rozmixujte
  • nalijte do sklenice a ozdobte kouskem melounu
  • pijte čerstvé

 

Smoothie z endivie: osvěžení a energie

 

Není třeba nutně použít pro přípravu zeleného smoothie zrovna endivii (salátů seženete x druhů), ale údajně při každodenní konzumaci endivie výrazně posiluje oční svaly a zrakové nervy, a to už během 3-4 dnů.

Tuhle inspiraci mám z Freshbedýnek. Trochu jsem si ji ale upravila. Doporučuji méně ovoce a nepřidávám med. Tím byste totiž do sebe dostali zbytečně moc cukrů a je otázkou, jestli byste tím nezrušili ten zdravotní a energetický efekt z endivie nebo jiné zelené potraviny…

Potřebujete:

  • 1-2 hrsti endivie
  • 1 střední banán nebo jablko
  • polovina avokáda (podle volby)

Jak na to s mixérem:

  1. Suroviny naházejte do mixéru.
  2. Pokud není mixér dost výkonný, přilijte 1-2 dcl filtrované vody.
  3. Pijte nalačno po doušcích ráno nebo dopoledne ideálně, a ne najednou. Maximálně v takovém tempu, v jakém byste použité suroviny byli schopní sníst v tuhém stavu. Vyhnete se případným zažívacím potížím a tělu dáte potřebný čas na pohodové strávení smoothie.

Jak na to s odšťavňovačem:

Pokud mixér nemáte, dejte endivii nebo jinou zelenou potravinu alespoň odšťavnit, ale nahrubo, abyste se nepřipravili o tu energetickou mega parádu v zelených listech plných blahodárného chlorofylu a samozřejmě o vlákninu. Pak, pokud chcete, domíchejte rozmačkané avokádo.

Pokud přidáte avokádo, můžete smoothie využít jako svačinku, která vás na delší dobu zasytí – díky avokádu plnému zdravých tuků, kterých se rozhodně nemusíte bát ani při redukční dietě.

Líbily se vám tipy na pitný režim a nápoje pro osvěžení, zahřátí a pro zdraví vůbec? Budu ráda, když mi napíšete, co bylo pro vás přínosné, nové apod. 

 

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.