Co je důležité pro naše dobré trávení během babího léta? Jak se asi daří naší slezině a žaludku? Pozdní léto je takové přechodné období, které nás připravuje na to, co přijde s podzimem. Abychom ve zdraví prošli změnami, které se teď dějí kolem nás i uvnitř nás, měli bychom respektovat tyto přirozené změny. Jak na to, poradí moudrá tradiční čínská medicína i její tisíciletími prověřená dietetika. V článku se zaměříme hlavně na to, co v období pozdního léta jíst a jak to připravit. Ale začneme tím, proč by tomu tak mělo být a proč uděláme pro své trávení mnoho, pokud to budeme následovat. Článek si můžete místo čtení poslechnout. Audio najdete tady níže.

Co se v článku dozvíte? 

  1. Jak charakterizuje toto období tradiční čínská medicína? (dále TČM)
  2. O které orgány máme nyní pečovat? Co je důležité pro naše trávení?
  3. Jaká by měla být naše strava a příprava jídla? Recepty pozdního léta.

 

1. Období přechodu z horkého léta k chladnému podzimu charakterizuje element země 

Podle TČM tento element propojuje všechny prvkyZemě je stabilita, střed, tělesně oblast břicha, kde probíhá trávení a látková výměna. Element země je naším průvodcem na přechodu k chladnému období, které nás čeká. O svůj střed tedy máme dbát zvlášť koncem kalendářního léta. Prvek klidné země je nástupcem aktivního ohně, zpomaluje jeho spalující energii.

Orgán tohoto období je slezina (naprosto klíčový orgán našeho těla) a spolu s ní žaludek. Emoce je dumání – to souvisí se slezinou. Chuť sladká (o slezině a sladkém více dále).

Pozdní, tzv. babí léto je u nás datováno mezi 21. září a 2. říjnem. V čínském kalendáři ovšem trvá už od poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností (tedy se začátkem astronomického podzimu).

2. Pozdní léto – období sleziny, dumání, učení

O slezinu pečujeme v tomto období nejvíce spolu se žaludkem, stejně jako vždy v mezidobích mezi jednotlivými částmi roku. Jak svoji slezinu podpořit namísto toho, abychom ji oslabovali? Nezačneme pro některé z vás překvapivě radami co jíst, ale jak myslet. Proč? Protože podle TČM v sobě slezina uchovává právě schopnost přemýšlení a také učení. V tomto období je tedy z duševního hlediska nejdůležitější dumání. Ovšem nadměrným dumáním svoji slezinu můžeme oslabovat. Co bývá důsledkem přílišného přemýšlení? – Nacházení dalších a dalších problémů, nejistota a s tím vším spojené tělesné symptomy jako nadváha, celulitida a potíže s trávením.

Co tedy slezinu oslabuje?

  • přílišné přemýšlení
  • nepravidelný spánek
  • přemíra sladké chuti

    Proč slezinu posilovat? A kdy zvláště slezinu podpořit? 

    Slezina je moc důležitá: Podle TČM nám pomáhá přepravovat energii do všech orgánů těla. A jak poznáme, že naše slezina pracuje nedostatečně? No když přicházejí mj. trávicí potíže:

    Dalším úkolem sleziny je pak udržovat v organismu rovnováhu vody: přijímá, přepravuje a vylučuje tekutiny. Proto se nedostatečnost sleziny projevuje zadržováním vlhkosti:

    • otoky
    • hleny
    • průjmem
    • celulitidou

    A protože slezina také působí na prokrvování tkání, projevuje se její špatná činnost i jako popraskané žilky, bledé rty, modřiny, krev ve stolici nebo děložní krvácení. Když nemůže čchi a krev kvůli slabé slezině dobře proudit, přichází vyčerpanost. Mohou nastat chronické průjmy, vyhřeznutí konečníku nebo pokles vnitřních orgánů. 

      Slezina má ráda teplo

      Ovesná kaše bez mléka a cukru s pistáciemi

      Takže jí uděláme radost tepelně upraveným jídlem. Co dobrého tedy slezině připravit, aby se jí to líbilo?

      • teplé kaše
      • vařenou zeleninu
      • spařené ovoce a saláty apod.

      Potraviny elementu země: Tedy co máme jíst v období pozdního léta? 

      Sladká chuť má harmonizující, zpomalující a uvolňující účinek. Posiluje slezinu, uklidňuje játra (hněv a netrpělivost). Jídla z potravin sladké chuti dodávají energii, proto jsou vhodná při nemoci, nedostatku a chladu.

      Nasládlá chuť vařeného obilí, kulaté zeleniny a ovoce je základem pro podporu sleziny a žaludku. Příliš sladkého ovšem slezinu oslabuje. Abychom ji posilovali, měli bychom jíst přednostně potraviny harmonizující střed:

      1. Obiloviny – jáhly (nákyp), slzovku, kulatozrnnou rýži
      2. Luštěniny – cizrnu, čočku (třeba jako placky: recept najdete níže), hrách, fazole
      3. Zeleninu – dýně (upečte z ní sladký nebo slaný koláč), mrkev (z té připravíte výbornou zahřívací polévku, recept najdete zde), brambory, sladké brambory, lilek, rajčata, zelí, kapustu
      4. Ovocejablka, meruňky, třešně, datle, fíky, švestky, broskve, hrušky
      5. Houby – shitake, pória
      6. Ořechy a semínka – mandle, slunečnicová semínka, dýňová semínka
      7. Přírodní sladidla – ječný slad, rýžový sirup, třtinový cukr, dýňový sirup, javorový sirup (s těmi ovšem opatrně a v malém množství)

       

      3. Co si připravit pro dobré trávení během babího léta? 

      Chuť pozdního léta je sladká, využijeme tedy, jak už řečeno, nasládlé potraviny jako jsou obiloviny, luštěniny, ovoce, ořechy. Sladké tedy nejsou jen vyložené sladkosti, ale i na ty se podíváme, a připravíme si je úplně zdravě, a přitom si na nich moc pochutnáme.

      Vytvořte sladké kuličky ze sušeného ovoce a zabalte je sobě nebo dětem na svačinu 

      Ale pozor, abyste o ně nepřišli! 😉 Jak mi o tom psala jedna členka Klubu Pohodové trávení. Recept na fenomenální čokokuličky, které budete muset bránit vlastním tělem, najdete tady. >>>

      Dvoubarevné kokosové kuličky

      Kokosové kuličky bez cukru

      Z e-booku Cukrfree cukroví. >>>

      Suroviny:

      • 1 hrnek strouhaného kokosu
      • 1/2 hrnku datlí
      • kakao (dle chuti a na zahuštění do 1 části těsta, abyste mohli vytvořit 2 druhy kuliček)

      Postup:

      1. 1 – 2 hodiny nechte namáčet datle. Slijte, nechte okapat, vyždímejte.
      2. Rozmixujte s kokosem do hladkého, ale dost tuhého těsta na válení kuliček. Pokud je těsto moc řídké, přidejte kokos nebo dejte těsto na hodinu do lednice.
      3. Pokud budete dělat 2 druhy, těsto rozdělte na 2 části a do jedné přimíchejte kakao.
      4. Uválejte kuličky a mlsejte. Skladujte v chladu.

      Další tipy na zdravé sladkosti čekají tady v článku. >>>

      Napište si o e-book zdarma a načerpejte inspiraci hned pro několik variant zdravého mlsání: tady. >>>

      ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou

       

      Čočkové placky

      Čočkové placky bez mouky

      Suroviny:

      • 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody
      • 120 g rozmixované uvařené červené čočky
      • 100g mandlové mouky (kterou snadno nahradíte rozemletými nebo rozmixovanými ořechy)
      • 10g předem namočených slunečnicových semínek
      • sůl dle chuti
      • koření (kari, kurkuma, drcený římský kmín, špetka chilli)

      Postup:

      1. Přes noc dejte namáčet čočku a semínka.
      2. Poté slijte vodu z čočky a dejte ji vařit v nové vodě. Vařte do změknutí asi 2 hodiny.
      3. Po uvaření nechte čočku trochu vychladnout a přidejte do ní mandlovou mouku nebo ořechy, lněná semínka a opláchnutá (a nejlépe i opražená) slunečnicová semínka.
      4. Dochuťte solí a kořením.
      5. Všechno dohromady dobře promíchejte a rozmixujte nahladko.
      6. Plech vyložte pečicím papírem a z těsta, které vám vzniklo, tvořte placičky.
      7. Pečte ve středně vyhřáté troubě do zhnědnutí.

      Recept spolu s dalšími, které se také krásně hodí do tohoto období, najdete tady v článku.

      Více stravě pozdního léta v příštím článku, např. pro koho je vhodná sladká chuť a pro koho ne, co znamená velká chuť na sladké a co s tím.

      Líbí se vám moje recepty a chcete další? Objednejte si je tady: z e-booku Pohodové trávení pro dobré trávení po celý rok. Zdarma. >>>

      Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni