Když jde jen o naše jazýčky. A nebojte, nezakoktáte se po něm. 😉 Dort se podle mě hodí na teplé období, alespoň pro ty, kdo jako já pomalu mrznou, když je venku 20 stupňů… Recept na tenhle parádní dort si v tom případě můžete schovat na teplé dny nebo ho „užívat“ jen po malých soustech tak, že z něj uděláte řezy. S tímhle dortem zabodujete u dětí i dospělých…

Teď už k receptu! Pak už jen dobrou chuť!

 

Chutná jako známá kokosová tyčinka, ovšem…

 

 

oproti ní má výrazné výhody. Jaké? Když ocituji složení oné tyčinky, uděláte si jasno:

Cukr, Sušený kokos, Glukózový sirup, Kakaové máslo, Kakaová hmota, Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (SÓJOVÝ lecitin, E471), laktóza, mléčný tuk, sušená syrovátka (z mléka), Zvlhčující látka (glycerol), jedlá sůl, přírodní vanilkové aroma.

S domácím „bounty“ dortem můžete být v pohodě. Na první, ale ani na posledním místě nebude cukr a už vůbec ne glukózový sirup. Ani mléko, takže si ho užijí i ti, co jim nedělají dobře mléčné výrobky a potřebují tomu přizpůsobit svoji stravu.

Co obnáší konzumace „dobroty“ s názvem glukózový sirup, si osvěžte tady. >>> 

 

Jak na to doma? Čoko-kokodort DIY

Kokosový raw dort

 

Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít. 

 

Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):

  • sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
  • směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
  • strouhaný kokos
  • kakao
  • 1-2 banány

Suroviny na kokosovou vrstvu:

  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
  • 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)

 Suroviny na polevu:

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrst předem namočených kešu ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce datlové pasty (rozmixovaných datlí)

Na ozdobu:

  •  2 hrsti kokosových chipsů (nebo strouhaného kokosu)

 

Nejste si jistí, že poznáte opravdu zdravé sladkosti bez zbytečné chemie?

Ověřte si to. Budete mít za chvíli přečteno a hlavně jasno v tom, jaké sladkosti se vyplatí kupovat a jakým se zdaleka vyhnout. >>>

 

E-book Bio a zdravé sladkosti pod lupou

Postup

Příprava těsta:

  1. Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy a kokos.
  2. Ořechy, kokos, datle a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
  3. Dno a stěny formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
  4. Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.

Příprava polevy:

  • Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
  • Dejte stranou.

Příprava kokosové vrstvy:

  1. Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
  2. Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.

 

Kokosový raw dort bez cukru, bez mléka a bez mouky

 

Závěrečná fáze:

  1. Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
  2. Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
  3. Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
  4. Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy a papír. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
  5. Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
  6. Nechte si chutnat!

Pokud jste zvyklí na hodně sladkou chuť, můžete dort dosladit trochou medu, jako to je v původním receptu. Na mě ale byl takhle oslazený až moc…

 

 Jestli se vám recept líbí, oblíbíte si i další sladké tipy pro zdravé mlsání bez cukru, mléka, mouky a „chemie“ >>>

E-book s recepty Mlsání s čistým svědomím