Když jde jen o naše jazýčky. A nebojte, nezakoktáte se po něm. 😉 Dort se podle mě hodí na teplé období, alespoň pro ty, kdo jako já pomalu mrznou, když je venku 20 stupňů… Recept na tenhle parádní dort si v tom případě můžete schovat na teplé dny nebo ho „užívat“ jen po malých soustech tak, že z něj uděláte řezy. S tímhle dortem zabodujete u dětí i dospělých…
Teď už k receptu! Pak už jen dobrou chuť!
Chutná jako známá kokosová tyčinka, ovšem…
oproti ní má výrazné výhody. Jaké? Když ocituji složení oné tyčinky, uděláte si jasno:
Cukr, Sušený kokos, Glukózový sirup, Kakaové máslo, Kakaová hmota, Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (SÓJOVÝ lecitin, E471), laktóza, mléčný tuk, sušená syrovátka (z mléka), Zvlhčující látka (glycerol), jedlá sůl, přírodní vanilkové aroma.
S domácím „bounty“ dortem můžete být v pohodě. Na první, ale ani na posledním místě nebude cukr a už vůbec ne glukózový sirup. Ani mléko, takže si ho užijí i ti, co jim nedělají dobře mléčné výrobky a potřebují tomu přizpůsobit svoji stravu.
Co obnáší konzumace „dobroty“ s názvem glukózový sirup, si osvěžte tady. >>>
Jak na to doma? Čoko-kokodort DIY
Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.
Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):
- sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
- směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
- strouhaný kokos
- kakao
- 1-2 banány
Suroviny na kokosovou vrstvu:
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
- 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)
Suroviny na polevu:
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrst předem namočených kešu ořechů
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžíce datlové pasty (rozmixovaných datlí)
Na ozdobu:
- 2 hrsti kokosových chipsů (nebo strouhaného kokosu)
Nejste si jistí, že poznáte opravdu zdravé sladkosti bez zbytečné chemie?
Ověřte si to. Budete mít za chvíli přečteno a hlavně jasno v tom, jaké sladkosti se vyplatí kupovat a jakým se zdaleka vyhnout. >>>
Postup
Příprava těsta:
- Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy a kokos.
- Ořechy, kokos, datle a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
- Dno a stěny formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
- Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.
Příprava polevy:
- Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
- Dejte stranou.
Příprava kokosové vrstvy:
- Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
- Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.
Závěrečná fáze:
- Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
- Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
- Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
- Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy a papír. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
- Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
- Nechte si chutnat!
Pokud jste zvyklí na hodně sladkou chuť, můžete dort dosladit trochou medu, jako to je v původním receptu. Na mě ale byl takhle oslazený až moc…
díky moc za recept!
Rádo se stalo. 🙂 Doufám, že Vám dort chutnal!
Lucie
super tip na recept, děkuji, vyzkouším 🙂
mám to podobně, také jsem na bázi moderní biomatky 😉 moje dcera alergik, takže jdu také cestou inspirovat lidi ke zdravějšímu způsobu života.
Hezký den, Eva.
https://prochazkovaeva.webnode.cz/
🙂