Když jde jen o naše jazýčky. A nebojte, nezakoktáte se po něm. 😉 Přiznávám bez mučení, že dort není podzimní ani zimní, ale můžete si recept na tenhle parádní dort schovat na teplé dny nebo  ho „užívat“ po soustech tak, že z něj uděláte vánoční řezy. Já jsem s ním zabodovala u dětí i dospělých…

Teď už k receptu! Ať se vám líbí a ať vám chutná, až si ho doma uděláte. Chutná jako známá kokosová tyčinka, ovšem… cituji složení:

Cukr, Sušený kokos, Glukózový sirup, Kakaové máslo, Kakaová hmota, Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (SÓJOVÝ lecitin, E471), laktóza, mléčný tuk, sušená syrovátka (z mléka), Zvlhčující látka (glycerol), jedlá sůl, přírodní vanilkové aroma.

S domácím „bounty“ dortem můžete být v pohodě. Na první, ani na posledním místě rozhodně nebude cukr. Už vůbec samozřejmě ne glukózový sirup. Co obnáší konzumace téhle „dobroty“ , si osvěžte tady.

Jak na to doma? Čoko-kokodort DIY

Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.

Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):

  • sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
  • směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
  • strouhaný kokos
  • kakao
  • 1-2 banány

 

Suroviny na kokosovou vrstvu:

  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
  • 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)

 

 Suroviny na polevu:

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrst předem namočených kešu ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce sušených datlí

 

Na ozdobu:

  •  2 hrsti kokosových chipsů

Postup

Příprava těsta:

  1. Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
  2. Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
  3. Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
  4. Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.

 

Příprava polevy:

  • Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
  • Dejte stranou.

 

Příprava kokosové vrstvy:

  1. Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
  2. Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.

 

Závěrečná fáze:

  1. Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
  2. Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
  3. Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
  4. Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
  5. Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
  6. Nechte si chutnat!

Pokud jste zvyklí na hodně sladkou chuť, můžete dort dosladit trochou medu, jako to je v původním receptu. Na mě ale byl takhle oslazený až moc…

Krásný zbytek Adventu!

 

 Pro další a nejen sladké tipy bez „chemie“ a pro zdravé trávení, si pojďte do e-booku Pohodové trávení >>>

Nebo pojďte rovnou do nově otevřeného Klubu Pohodové trávení pro celoroční inspiraci: zatím se zavádí, a proto je i cena zaváděcí. Teď se to opravdu vyplatí:

e-book Pohodové trávení dostanete spolu s přístupem do Klubu!

Ke klubu tudy >>>

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.