Když jde jen o naše jazýčky. A nebojte, nezakoktáte se po něm. 😉 Dort se podle mě hodí na teplé období, alespoň pro ty, kdo jako já pomalu mrznou, když je venku 20 stupňů… Recept na tenhle parádní dort si v tom případě můžete schovat na teplé dny nebo ho „užívat“ jen po malých soustech tak, že z něj uděláte řezy. S tímhle dortem zabodujete u dětí i dospělých…

Teď už k receptu! Ať se vám líbí a ať vám dort chutná, až si ho doma uděláte!

 

Chutná jako známá kokosová tyčinka, ovšem…

 

oproti ní má výrazné výhody. Jaké? Když ocituji složení oné tyčinky, uděláte si jasno:

Cukr, Sušený kokos, Glukózový sirup, Kakaové máslo, Kakaová hmota, Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (SÓJOVÝ lecitin, E471), laktóza, mléčný tuk, sušená syrovátka (z mléka), Zvlhčující látka (glycerol), jedlá sůl, přírodní vanilkové aroma.

S domácím „bounty“ dortem můžete být v pohodě. Na první, ale ani na posledním místě nebude cukr. A už vůbec ne glukózový sirup.

Co obnáší konzumace „dobroty“ s názvem glukózový sirup, si osvěžte tady. >>>

Jak na to doma? Čoko-kokodort DIY

Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.

Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):

  • sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
  • směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
  • strouhaný kokos
  • kakao
  • 1-2 banány

 

Suroviny na kokosovou vrstvu:

  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
  • 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)

 

 Suroviny na polevu:

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrst předem namočených kešu ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce sušených datlí

 

Na ozdobu:

  •  2 hrsti kokosových chipsů

Postup

Příprava těsta:

  1. Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
  2. Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
  3. Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
  4. Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.

 

Příprava polevy:

  • Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
  • Dejte stranou.

 

Příprava kokosové vrstvy:

  1. Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
  2. Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.

 

Závěrečná fáze:

  1. Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
  2. Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
  3. Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
  4. Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
  5. Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
  6. Nechte si chutnat!

Pokud jste zvyklí na hodně sladkou chuť, můžete dort dosladit trochou medu, jako to je v původním receptu. Na mě ale byl takhle oslazený až moc…

 

 Pro další a nejen sladké tipy bez „chemie“ a pro zdravé trávení, si pojďte do e-booku Pohodové trávení >>>

Nebo pojďte rovnou do nově otevřeného Klubu Pohodové trávení pro celoroční inspiraci pohodového vaření, pečení, pohodového zdraví: zatím se zavádí, a proto je i cena zaváděcí. Teď se to opravdu vyplatí:

e-book Pohodové trávení dostanete spolu s přístupem do Klubu!

Ke klubu tudy >>>