Má nedávná zkušenost svědčí o tom, že masáž výrobců potravin a nápojů, obsahujících glukózový sirup, nese své ovoce. Rozhovor v lékárně o tom, zda vedou jiné pastilky proti kašli než ty s glukózovým sirupem, mě dokonale otrávil. První věc, která mě otrávila, bylo zjištění, že mladá lékárnice je z těch lidí, kteří se nesnaží najít možná řešení, ale je s věcí hned hotová s tím, že jinak to nejde.

Otázka: „A jak byste to chtěla udělat, aby se ten cukr rozpustil?“ a ještě „povedenější“ tvrzení, že glukózový sirup je vůbec nejvhodnější sladidlo, protože se přece hned vstřebává (to je zřejmě podle lékárnice výhoda (!?)) mě opět přesvědčily o tom, že:

-příprava odborníků v oblasti zdraví je dosti omezená a úzce zaměřená (a především ovlivněná jedinci a firmami se zcela jinými zájmy než obecné zdraví a blaho).

-s touto dámou nemá cenu diskutovat, jelikož je předem přesvědčená, že všechno ví a já jsem jen nějaká naivní bio bláznivá ženská, která tomu vůbec rozumí.

-mi nezbývá jako obvykle nic jiného, než si samostatně zjistit skutečnou nabídku na trhu, resp. zda mohu snadno sehnat pastilky proti kašli bez obsahu glukózového sirupu.

Výsledek, alespoň posledního bodu (s těmi předchozími těžko něco hned tak udělám):

Existuje: bonbony s echinaceou jsou v kompletně v biokvalitě a mají celkem uspokojivé složení (cukr, kukuřičný sirup, přírodní aroma, výtažky z echinacey a jedlového jehličí) i příjemnou chuť.

Pozor! Setkáte-li se s kukuřičným sirupem v BIO kvalitě, lze věřit tomu, jak to deklaruje např. společnost Country life, že je jiné povahy než průmyslově vyráběný glukózový sirup.

Měl by být vyráběn mechanickou cestou z celých zrn kukuřice a neměl by obsahovat fruktózu.

Glukózové dobroty

Je potěšující, že se objevují výrobky, na jejichž etiketách se dočteme, že neobsahují glukózový sirup. Pokud na takové narazíte, je to skvělá zpráva.

Ovšem po A by mělo následovat B, a proto si přečtěte ve složení výrobku, čím je slazen. Obyčejný cukr je rozhodně vhodnější než glukózový sirup. Další zkoumání složení vám také může ukázat, že se jedná jen o ovoněný kus čehosi, co má lákavý název a prezentuje se jako zdravá alternativa běžných nezdravých sladkostí. To se stalo mně nedávno, když jsem zkoumala složení výrobku ze sortimentu jedné bedýnkové služby.

Bonbony bez aspartamu, cukru, umělých sladidel a fruktózo-glukózového sirupu, to znělo velmi slibně.

A tak jsem si posvítila na složení a výrobek bych si nekoupila: xylitol, talek, stearan hořečnatý, kyselina vinná, přírodní jahodová příchuť, extrakt z červené řepy.

Ve složení najdeme jakoby přírodní složky, žádná nebezpečná „éčka“, ovšem když si kupuji tzv. zdravé a bio sladkosti, očekávám, že popis výrobku bude odpovídat obsahu: bohužel z jahod viděly tyto bonbony jen aroma (i když přírodní). S aromaty spíš než se skutečným jídlem je třeba počítat u konvenčních potravin obecně, nejen u sladkostí. S tím musíme být smíření. Ale u bio a tzv. zdravých produktů se s tím já osobně rozhodně smiřovat nehodlám.

A sladidlo xylitol, dnes tak často vyzdvihované jako vhodné pro diabetiky, které má údajně dokonce pozitivní vliv na stav chrupu, také není ideální. Byly u něj např. shledány projímavé účinky.

Připomeňme si, jak působí glukózový sirup na naše zdraví:

• Negativně působí na játra, napomáhá k ukládání útrobního tuku kolem orgánů, může způsobovat potíže s cévami. V neposlední řadě jeho nadměrná konzumace prostě „jen“ přispívá k obezitě obyvatel západního světa.

Nezapomínejte, že v podstatě tatáž ingredience může nést na etiketě výrobku též označení:

• Fruktózový sirup

• Glukózo-fruktózový sirup

• Kukuřičný sirup

• Ovocný cukr

Nenechte se zmást, s opravdovým ovocem nemá toto sladidlo společného nic: je vyráběno obvykle chemicky a povahou se jedná o škrobový slad.

A nakonec, toto sladidlo je obsaženo nejen ve sladkostech

Ale také např. v šunce, krekrech apod. výrobcích. Počítejte s tím, že při koupi všelijakých průmyslových potravin se s glukózovým sirupem setkáte. Možnost se mu vyhnout máte:

• Budete-li kupovat prvotní suroviny a z nich si budete vyrábět různé výrobky sami.

• Zaměříte-li se na bioprodukty a produkty tzv. zdravé výživy (ovšem s výhradami, protože ani ty nezaručují, že se v nich nebude s glukózový sirup vyskytovat.)

• Budete-li vždy pozorně číst etikety a výrobkům s glukózovým sirupem se prostě vyhnete. Vyjádřete jasně svůj spotřebitelský názor a nenechte se krmit potravinami pochybné kvality, potažmo přímo nezdravými.

Stav zdraví obyvatel Západu svědčí mj. o přílišné spotřebě cukru jako takového i spotřebě nezdravých cukrů obecně (tedy i glukózového sirupu).

Co můžete udělat teď?

Zkontrolovat vaše zásoby potravin a prozkoumat, zda a v kolika konzumujete glukózový sirup. Uděláte s tím něco? Jsem přesvědčená, že pokud chcete udělat něco prospěšného pro své zdraví, napříště se jim už vyhnete. Zajímá mě, jak váš průzkum dopadl a zda jste provedli nějaké změny ve stravovacích návycích. Napište mi o tom do komentáře.

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků "Bio a zdravé sladkosti pod lupou", "5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat", "Kuchyň bez zbytečné chemie" a minipříručky "5 jednoduchých triků pro ekologický úklid".