Proč se pustit do výroby domácí zmrzliny? Kritéria pro rozhodování jsou zdravotní a finanční. Pokud posoudím obě tato hlediska, domácí zmrzlina u mne jednoznačně vyhrává. Pokud už si koupím někde zmrzlinu, je to výjimečně a je to zmrzlina kvalitní.

Proč tedy vyrábět domácí zmrzlinu?

  • je vyrobena z čistě přírodních ingrediencí (čerstvého ovoce, koření apod.)
  • je bez jakýchkoli přídatných látek
  • je bez jakýchkoli přidaných sladidel (já nedoslazuji, protože to není potřeba, ani zdraví prospěšné)
  • je bez mléka a lepku (to je důležité pro nás a naše děti, co je dobře nesnesou)
  • je levnější (pokud volíte běžně dostupné ingredience)

Proč si nekoupit zmrzlinu u prvního stánku? Protože kromě ovoce   v ní můžete najít:

  • mléko (nejčastěji asi sušené)
  • nezdravá přidaná sladidla (cukr, dextrózu)
  • přídatné látky, kterým se možná vyhýbáte stejně jako já (od méně škodlivých, např. E 410 – karubinu, po škodlivější jako je E 401 – alginát sodný) protože spolu s dalšími chemickými látkami, které na nás denně působí, vytvářejí potenciální nebezpečný chemický koktejl
  • umělá aromata a barviva (přírodní pistáciová zmrzlina prostě není jasně zelená…)

Kdo chce platit často nemalé peníze za nekvalitní zmrzlinu? Kdo ano, ať zvedne ruku. Les rukou bych asi neviděla. Kvalitní zmrzliny ovšem koupit lze, je ale také třeba si za ně více či méně připlatit. Do této kategorie patří raw a veganské zmrzliny a nanuky, z točených zmrzlin vřele doporučuji UGOvu čistě ovocnou zmrzlinu.

Pokud si přečtěte posouzení nabídky zmrzlin na našem trhu a vyjádření expertky z VŠ chemicko-technologické, nebudete moc nadšeni: „zmrzlinou (se) může v českých podmínkách nazývat výrobek, který je složen z vody, oleje, cukru, kakaa, odtučněného mléka, emulgátorů, stabilizátorů a aromat.“       „… jsou tři kategorie, které mají ve svém složení ovoce, i když ten první ovoce nemusí obsahovat, ale má v sobě jen ovocné příchutě“. Nebo vyjádření výrobce zmrzliny: „Zmrzlináři obecně používají tzv. zmrzlinářské pasty, kterými nahrazují ovoce zcela běžně.“ Chce se vám do toho?

Místo živočišného tuku se často používá rostlinný tuk. Vegan by mohl zajásat, ale ouha! Jedná se o pouhou levnější náhražku a běžně se pro tento účel využívají nezdravé ztužené tuky. Zatímco u nanuků a balených zmrzlin si alespoň můžete ve složení přečíst, co s danou dobrotou kupujete, u kopečkové a točené to zjistíte těžko. V případě uvedené UGOvy zmrzliny mám důvěru v deklarované složení (ověřovala jsem i u obsluhy), nečekejte toto ale v běžné provozovně.

Recepty na domácí zmrzlinu

Jak děláme zmrzlinu u nás doma? Stačí nám:

  • rozmixovat čerstvé ovoce v ručním mixéru
  • rozmixované ovoce ve vrstvách nebo smíchané dohromady nalít do formiček
  • dát na několik hodin (nejméně na cca 2 hodiny) do mrazáku.

Máme rádi kombinace:

  • banán – jahody
  • banán – jablko – meruňky (ta je parádní).

A pokud máte výkonný mixér, mám pro vás tento tip, jak postupovat:

Banánová zmrzlina

  • Zralé banány nakrájejte na kostky a dejte na několik hodin do mrazáku.
  • Pak je rozmixujte. V mixéru se ze zmrzlých kousků stane krémová kašička.
  • Můžete ji nechat tak nebo přidat jahody nebo skořici či lžíci kakaa.

Pokročilejší nanukový recept

Nanuk a la zelené smoothie podle prozdravi.cz:

Ingredience:

  • 1 jablko
  • 1 banán
  • ½ hrušky
  • ½ okurky
  • 1 zralé avokádo
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce tekutého sladidla (já osobně doporučuji sladidlo vynechat)

Postup:

  • Ingredience nakrájejte a rozmixujte.
  • Směs nalijte do formiček na nanuky a nechte přes noc mrazit.

Pokud jste milovníky sladkostí obecně a nechcete slevit z vysokých požadavků na potraviny z hlediska přídatných látek nebo kvality surovin, mrkněte do e-booku ZDARMA:

 

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.