Hledáte, jak snadno, rychle, chutně a přitom zdravě péct? Mám pro vás dnes 2 tipy na vynikající zdravé dorty. A dokonce ani péct nemusíte. Tyto dorty – datlový a mrkvový – mohu doporučit na oslavy (jako to bylo teď na jaře u nás, kdy se s oslavami roztrhl pytel) nebo jako nedělní pochutnání.
Nejsem vitarián (= nestravuji se syrovou stravou). Občas ale ráda využívám vitariánské tipy (např. sladkosti). Často kombinuji raw krémy s klasicky pečeným korpusem.
Raw datlový dort s avokádovým krémem
Ingredience stačí spíš na menší dort. Na dort o průměru cca 20 cm přidejte aspoň jednou tolik množství surovin.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- půl šálku vlašských oříšků (já jsem tentokrát použila směs z pistácií, mandlí a kešu ořechů)
- půl šálku slunečnicových semínek
- čtvrt šálku asi na 2 hodiny namočených sušených datlí
Na zelenou avokádovou náplň:
- půl avokáda
- 1 banán
- 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 banán na vršek polevy a 10 datlí (nakrájených na malé kousky)
Na náplň z kakaa nebo karobu:
- půl avokáda
- 1 banán
- 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
- 1 lžíci kokosového oleje
- 2 lžíci kakaa (nebo karobu)
- 1 lžičku skořice
- 3 lžíce nasekaných kakaových bobů (já osobně nedávám)
Postup:
- Rozmixujte všechny ingredience na korpus a rukou vytvořte tuhou hmotu, kterou naplníte formu. Dejte do lednice odležet a ztuhnout.
- Náplně můžete vytvořit buď každou zvlášť, nebo, což je podle mě jednodušší, oba stejné základy náplní připravíte najednou a pak jen přimícháte do jedné půlky kakao (karob). Náplň vytvoříte opět tak, že suroviny rozmixujete.
- Vytáhnete těsto z lednice a vlijete zelenou náplň. Na tu pokladete plátky banánu a kousky datlí a zalijete kakaovou (nebo karobovou) náplní. Dáte na noc do lednice nebo alespoň na 4-5 hodin) a máte hotovo.
Jak spolehlivě poznat opravdu zdravé sladkosti a nenechat se napálit ani v obchodě se zdravou výživou?
Stáhněte si ZDARMA a čtěte v e-booku Bio a zdravé sladkosti pod lupou. >>>
Mrkvový raw dort s citrónovou polevou
Tento dort vytvoříte ve formě o průměru cca 22 cm.
Ingredience na korpus:
- 2 mrkve (250 g)
- 200 g vlašských ořechů + hrst na ozdobu (pokud možno namočené a usušené, jak na to, si můžete zjistit u autorky receptu)
- 125 g hrozinek
- 40 g strouhaného kokosu
- 1-2 polévkové lžíce medu podle chuti (moje verze, nerada používám agávový sirup, který je oblíbený u vitariánů)
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky perníkového koření
Ingredience na polevu:
- 100 g kešu ořechů
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1-2 polévkové lžíce medu
- 4 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- špetka vanilky
Postup:
- Minimálně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc) nechte namáčet kešu ořechy.
- Rozinky nechte namáčet aspoň 1 hodinu.
- Mrkev oloupejte a vložte do mixéru. Promixujte na malé kousíčky.
- Mrkev nechte v mixéru a přidejte slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí „pulsů“. Vždy setřete hmotu ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, ať směs nerozmixujete až do pasty.
- Hmotu můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření rovnoměrně rozmíchalo.
- Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.
- Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká.
- Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.
- Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.
Dopřejte si to nejlepší, pochutnejte si a hlavně mlsejte zdravě!
Pokud vás zdravé mlsání láká, bude se vám líbit e-book s RECEPTY na sladkosti, které připravíte a užijete si ve zdraví – bez cukru, mléka a mouky.
Mlsejte se mnou s čistým svědomím. >>>
Trackbacky/pingbacky