Hledáte, jak snadno, rychle, chutně a přitom zdravě péct? Mám pro vás dnes 2 tipy na vynikající zdravé dorty. A dokonce ani péct nemusíte. Tyto dorty – datlový a mrkvový – mohu doporučit na oslavy (jako to bylo teď na jaře u nás, kdy se s oslavami roztrhl pytel) nebo jako nedělní pochutnání.

Nejsem vitarián (= nestravuji se syrovou stravou). Občas ale ráda využívám vitariánské tipy (např. sladkosti). Často kombinuji raw krémy s klasicky pečeným korpusem.

Raw datlový dort s avokádovým krémem

Ingredience stačí spíš na menší dort. Na dort o průměru cca 20 cm přidejte aspoň jednou tolik množství surovin.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • půl šálku vlašských oříšků (já jsem tentokrát použila směs z pistácií, mandlí a kešu ořechů)
  • půl šálku slunečnicových semínek
  • čtvrt šálku asi na 2 hodiny namočených sušených datlí

Na zelenou avokádovou náplň:

  • půl avokáda
  • 1 banán
  • 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 banán na vršek polevy a 10 datlí (nakrájených na malé kousky)

Na náplň z kakaa nebo karobu:

  • půl avokáda
  • 1 banán
  • 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 2 lžíci kakaa (nebo karobu)
  • 1 lžičku skořice
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů (já osobně nedávám)

Postup:

  • Rozmixujte všechny ingredience na korpus a rukou vytvořte tuhou hmotu, kterou naplníte formu. Dejte do lednice odležet a ztuhnout.
  • Náplně můžete vytvořit buď každou zvlášť, nebo, což je podle mě jednodušší, oba stejné základy náplní připravíte najednou a pak jen přimícháte do jedné půlky kakao (karob). Náplň vytvoříte opět tak, že suroviny rozmixujete.
  • Vytáhnete těsto z lednice a vlijete zelenou náplň. Na tu pokladete plátky banánu a kousky datlí a zalijete kakaovou (nebo karobovou) náplní. Dáte na noc do lednice nebo alespoň na 4-5 hodin) a máte hotovo.

 

 

Jak spolehlivě poznat opravdu zdravé sladkosti a nenechat se napálit ani v obchodě se zdravou výživou?

Stáhněte si ZDARMA a čtěte v e-booku Bio a zdravé sladkosti pod lupou. >>> 

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou

Mrkvový raw dort s citrónovou polevou

Tento dort vytvoříte ve formě o průměru cca 22 cm.

Ingredience na korpus:

  • 2 mrkve (250 g)
  • 200 g vlašských ořechů + hrst na ozdobu (pokud možno namočené a usušené, jak na to, si můžete zjistit u autorky receptu)
  • 125 g hrozinek
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 1-2 polévkové lžíce medu podle chuti (moje verze, nerada používám agávový sirup, který je oblíbený u vitariánů)
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky perníkového koření

Ingredience na polevu:

  • 100 g kešu ořechů
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1-2 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky

Postup:

  • Minimálně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc) nechte namáčet kešu ořechy.
  • Rozinky nechte namáčet aspoň 1 hodinu.
  • Mrkev oloupejte a vložte do mixéru. Promixujte na malé kousíčky.
  • Mrkev nechte v mixéru a přidejte slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí „pulsů“. Vždy setřete hmotu ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, ať směs nerozmixujete až do pasty.
  • Hmotu můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření rovnoměrně rozmíchalo.
  • Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.
  • Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká.
  • Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.
  • Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.

 

Dopřejte si to nejlepší, pochutnejte si a hlavně mlsejte zdravě!

Pokud vás zdravé mlsání láká, bude se vám líbit e-book s RECEPTY na sladkosti, které připravíte a užijete si ve zdraví – bez cukru, mléka a mouky.

Mlsejte se mnou s čistým svědomím. >>>