Jak si pochutnat na tradičních velikonočních dobrotách a nezatížit své trávení i osobní váhu? Mám pro vás vyzkoušený tip na lehkého kokosového, napůl bezlepkového beránka. Můžete ho připravit i bez lepku, třeba s pohankovou moukou. U nás doma ale oblíbená není a pokud se nemusíte držet striktní bezlepkové stravy, vyzkoušejte můj (oproti původnímu) upravený recept. Nebo si ho přetvořte podle vlastních chutí a potřeb. A teď už jdeme na pečení!

Koko-beránek, který se nezakoktá

Velikonoční beránek piškotový kokosový špaldový a přírodně barvená vajíčka

Vyzkoušejte tohohle trochu jiného, ale moc dobrého beránka. Prima na něm je, že část klasické, i když špaldové, mouky můžete nahradit kokosovou (já jsem to dělala půl na půl, ale pokud nejste na kokosovou mouku a práci s ní zvyklí, začněte raději maximálně s poměrem 1 díl kokosové na 2 díly špaldové mouky).

Co na beránka potřebujete? 

Suroviny:

  • 4 vejce – můžete nahradit 1 vejce půlkou banánu
  • špetka soli
  • pár kapek citrónu
  • 100 g kokosového (nebo hnědého třtinového) cukru
  • 120 g mouky: 60 g špaldové, 60 g kokosové
  • 1 – 2 hrsti jemně strouhané mrkve
  • 1 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva nebo jedlé sody
  •  kokos nebo kokosová mouka na posypání

Jak na to? 

Postup: 

Velikonoční beránek piškotový kokosový špaldový

  1. Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh z bílků, špetky soli a pár kapek citrónu.
  2. Zvlášť ušlehejte žloutky s cukrem. Cukr přidávejte postupně.
  3. Do vyšlehaných žloutků s cukrem opatrně vmíchejte mrkev, mouku s práškem do pečiva, resp. sodou.
  4. Opatrně vmíchejte i tuhý sníh z bílků. Hotové těsto přendejte do předem vymazané a kokosovou moukou nebo kokosem vysypané formy na beránka.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 – 30 min. Po 20 minutách kontrolujte špejlí, jestli už je těsto upečené.
  6. Z formy beránka vyndávejte opatrně a pomalu. Bude křehčí než klasický piškotový.
  7. Pak ho posypejte strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.

 

Potřebujete další velikonoční inspiraci?

Chcete napéct třeba velikonoční perníčky?

Koukněte sem.

A pokud by se vám hodily i tipy na všední jídla pro dobré trávení

 Napište si o recepty zdarma z e-booku Pohodové trávení. >>>

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni