Jak si pochutnat na tradičních velikonočních dobrotách a nezatížit své trávení i osobní váhu? Mám pro vás vyzkoušený tip na lehkého kokosového, napůl bezlepkového beránka. Můžete ho připravit i bez lepku, třeba s pohankovou moukou. U nás doma ale oblíbená není a pokud se nemusíte držet striktní bezlepkové stravy, vyzkoušejte můj (oproti původnímu) upravený recept. Nebo si ho přetvořte podle vlastních chutí a potřeb. A teď už jdeme na pečení!
Koko-beránek, který se nezakoktá
Vyzkoušejte tohohle trochu jiného, ale moc dobrého beránka. Prima na něm je, že část klasické, i když špaldové, mouky můžete nahradit kokosovou (já jsem to dělala půl na půl, ale pokud nejste na kokosovou mouku a práci s ní zvyklí, začněte raději maximálně s poměrem 1 díl kokosové na 2 díly špaldové mouky).
Co na beránka potřebujete?
Suroviny:
- 4 vejce – můžete nahradit 1 vejce půlkou banánu
- špetka soli
- pár kapek citrónu
- 100 g kokosového (nebo hnědého třtinového) cukru
- 120 g mouky: 60 g špaldové, 60 g kokosové
- 1 – 2 hrsti jemně strouhané mrkve
- 1 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva nebo jedlé sody
- kokos nebo kokosová mouka na posypání
Jak na to?
Postup:
- Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh z bílků, špetky soli a pár kapek citrónu.
- Zvlášť ušlehejte žloutky s cukrem. Cukr přidávejte postupně.
- Do vyšlehaných žloutků s cukrem opatrně vmíchejte mrkev, mouku s práškem do pečiva, resp. sodou.
- Opatrně vmíchejte i tuhý sníh z bílků. Hotové těsto přendejte do předem vymazané a kokosovou moukou nebo kokosem vysypané formy na beránka.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 – 30 min. Po 20 minutách kontrolujte špejlí, jestli už je těsto upečené.
- Z formy beránka vyndávejte opatrně a pomalu. Bude křehčí než klasický piškotový.
- Pak ho posypejte strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
Potřebujete další velikonoční inspiraci?
Chcete napéct třeba velikonoční perníčky?
A pokud by se vám hodily i tipy na všední jídla pro dobré trávení…
Napište si o recepty zdarma z e-booku Pohodové trávení. >>>