Máte rádi barevné Velikonoce, jejich pestrost a veselost? Rádi tvoříte velikonoční výzdobu? Ale jak si udělat svátky jara pohledné, barevné, a přitom se vyhnout nezdravé chemii? Mám pro vás tip na zdravé a zdravě zdobené perníčky, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i vaše oko. 

Tak trochu netradiční tradiční velikonoční perníčky

Proč?

  • Spoustě z nás dělá potíže strávit pšenici. My pečeme perníčky ze špaldové (nebo žitné) a pohankové mouky.
  • Ze stejného důvodu sladíme perníčky medem a místo rafinovaného cukru používáme kokosový nebo alespoň hnědý třtinový cukr (je-li k dispozici práškový, i na ozdobu). 
  • Do těsta kvůli synovi nepřidáváme žádný tuk. Takže i při zánětu střev si může perníčky svátečně dopřát. 

 

Jak jíst při zánětu střev i méně závažných trávicích potížích a přitom si jídlo užít i po něm?

Stáhněte si zdarma e-book >>

Recept na perníčky už možná znáte z Vánoc

Podívejte se sem, nebo si ho připomeňte přímo tady: 

Na těsto potřebujete:

  • 180 g kokosového cukru
  • 2 vejce celá a jeden žloutek
  • 1 lžička perníkového koření
  • 125 g vlažného medu
  • 400 g pohankové mouky
  • 100 g špaldové (žitné) mouky
  • 1 lžíce jedlé sody

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru (já používám nejraději třtinový v BIO kvalitě)
  • 1 bílek
  • šťáva z půlky citrónu

Postup:

  • Cukr smícháme s celými vejci a 1 žloutkem.
  • Po 15 minutách přidáme perníkové koření, med a dobře promícháme.
  • Postupně přidáváme mouku s jedlou sodou.
  • Dobře vypracované těsto necháme odpočívat do 2. dne. Pokud těsto není dost tuhé, přidáme pod něj na vál dostatečné množství mouky.
  • Když máme vykrojené perníčky na plechu, dáme péct v předehřáté troubě na 150 až 160°C (podle toho, jak trouba peče).
  • Pokud si chcete perníčky vyzdobit svůj příbytek, udělejte do potřebného počtu perníčků uprostřed kruhový otvor. Vyřízněte malým nožíčkem nebo nějakou násadkou atd.

Perníčky jsou chutné a pro mnoho z nás lépe stravitelné.

Je ovšem potřeba je upéct asi měsíc před plánovanou konzumací.

Pokud si je nazdobíte polevou bez chemie, budou potěchou nejen pro vaše oko, ale i pro zdraví.

Pro barevnou polevu si rozdělte zdobicí hmotu na potřebný počet dílů.

Přimíchejte:

  • kurkumu nebo šafrán pro žlutý odstín.
  • karob pro hnědý odstín.
  • Pokud budete chtít získat oranžovou nebo růžovou, přidat můžete mrkvovou nebo řepnou šťávu. Výsledná konzistence bude tekutější. Z takové lze ale pěkně a jednoduše obarvit celý perníček bez složitých vzorů.

A jak zařídit velikonoční nadílku bez nezdravé chemie?

Někdy není úplně jednoduché se vyznat v tom, co je opravdu zdravé. Mrkněte sem a přestanete tápat.

Můžete mlsat o něco zdravěji. Ani i o Velikonocích nemusíte dělat kompromisy, např. při výběru nadílky pro děti. Zajíček jim může přinést hodnotnější a zdravější pamlsky

Podělte se v komentářích o své tipy na zdravé velikonoční pochoutky. 

A jak si s trávením v pohodě užít i sváteční dny?

Recepty všední i sváteční najdete v e-booku Pohodové trávení >>

 

 

 

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.