Máte rádi barevné Velikonoce, jejich pestrost a veselost? Rádi tvoříte velikonoční výzdobu? Ale jak si udělat svátky jara pohledné, barevné, a přitom se vyhnout nezdravé chemii? Mám pro vás tip na zdravé a zdravě zdobené perníčky, které potěší nejen chuťové pohárky, ale i vaše oko.
Tak trochu netradiční tradiční velikonoční perníčky
Proč?
- Spoustě z nás dělá potíže strávit pšenici. My pečeme perníčky ze špaldové (nebo žitné) a pohankové mouky.
- Ze stejného důvodu sladíme perníčky medem a místo rafinovaného cukru používáme kokosový nebo alespoň hnědý třtinový cukr (je-li k dispozici práškový, i na ozdobu).
- Do těsta kvůli synovi nepřidáváme žádný tuk. Takže i při zánětu střev si může perníčky svátečně dopřát.
Jak jíst při zánětu střev i méně závažných trávicích potížích a přitom si jídlo užít i po něm?
Stáhněte si zdarma RECEPTY z e-booku Pohodové trávení a získejte přístup ke kurzu 4 KROKY KE ZDRAVÉMU TRÁVENÍ. >>>
Recept na perníčky už možná znáte z Vánoc
Podívejte se sem, nebo si ho připomeňte přímo tady:
Na těsto potřebujete:
- 180 g kokosového cukru
- 2 vejce celá a jeden žloutek
- 1 lžička perníkového koření
- 125 g vlažného medu
- 400 g pohankové mouky
- 100 g špaldové (žitné) mouky
- 1 lžíce jedlé sody
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru (já používám nejraději třtinový v BIO kvalitě)
- 1 bílek
- šťáva z půlky citrónu
Postup:
- Cukr smícháme s celými vejci a 1 žloutkem.
- Po 15 minutách přidáme perníkové koření, med a dobře promícháme.
- Postupně přidáváme mouku s jedlou sodou.
- Dobře vypracované těsto necháme odpočívat do 2. dne. Pokud těsto není dost tuhé, přidáme pod něj na vál dostatečné množství mouky.
- Když máme vykrojené perníčky na plechu, dáme péct v předehřáté troubě na 150 až 160°C (podle toho, jak trouba peče).
- Pokud si chcete perníčky vyzdobit svůj příbytek, udělejte do potřebného počtu perníčků uprostřed kruhový otvor. Vyřízněte malým nožíčkem nebo nějakou násadkou atd.
Perníčky jsou chutné a pro mnoho z nás lépe stravitelné.
Je ovšem potřeba je upéct asi měsíc před plánovanou konzumací.
Pokud si je nazdobíte polevou bez chemie, budou potěchou nejen pro vaše oko, ale i pro zdraví.
Pro barevnou polevu si rozdělte zdobicí hmotu na potřebný počet dílů.
Přimíchejte:
- kurkumu nebo šafrán pro žlutý odstín.
- karob pro hnědý odstín.
- Pokud budete chtít získat oranžovou nebo růžovou, přidat můžete mrkvovou nebo řepnou šťávu. Výsledná konzistence bude tekutější. Z takové lze ale pěkně a jednoduše obarvit celý perníček bez složitých vzorů.
A jak zařídit velikonoční nadílku bez nezdravé chemie?
Někdy není úplně jednoduché se vyznat v tom, co je opravdu zdravé. Mrkněte sem a přestanete tápat.
Můžete mlsat o něco zdravěji. Ani i o Velikonocích nemusíte dělat kompromisy, např. při výběru nadílky pro děti. Zajíček jim může přinést hodnotnější a zdravější pamlsky!
Podělte se v komentářích o své tipy na zdravé velikonoční pochoutky.
A jak si s trávením v pohodě užít i sváteční dny?
Recepty všední i sváteční najdete v e-booku Pohodové trávení. >>>
Zdravím Luci, opět krásný článek, jen mě zaujalo, proč kvůli synovi nepoužíváte tuk?
Také zdravím a děkuji moc za pozitivní odezvu. Máme dle rad našeho terapeuta TČM používat jen přirozeně se vyskytující tuky (maso, vejce, ořechy,avokádo…), aby se nezhoršovaly projevy synovy nemoci. Více se dozvíte v mém příběhu nebo eBooku na téma Crohnova nemoc, pokud by Vás to zajímalo. Mějte se hezky
Letos budou smutné velikonoce, tak si aspoň barevné perníčky uděláme.
Tak aspoň ty malé radosti si dělejme! Pokud možno krásné jaro!