STRAVA PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ 

Proč to řešit a jak vám může pomoct strava odpovídající ročnímu období, resp. venkovní teplotě, ale i strava odpovídající vašemu typu?

Po pořádku a od nejjednoduššího

Není to nic složitého, alespoň to základní, co byste si pro začátek z tohoto tématu měli odnést.

Příroda okolo nás nám totiž napovídá:

– kde žijeme: v jaké zeměpisné šířce a délce

– co tu roste a žije: a co tedy máme jíst, na co jsme (často po staletí) zvyklí

– jak se nám střídají roční období…

To všechno je pro nás vodítkem pro to, jakou stravu volit.

Jistě, přirozeně bychom měli jíst jen to, co zrovna roste a v takovém stavu, jak to roste atd, ale…

 

pokud jste tady v Klubu, zřejmě byste takovou stravu ve zdraví nepojali:

– příznivci vitariánství, tj. živé stravy, musejí mít vskutku dobré trávení a dostatek tzv. trávicího ohně, aby živou, ale syrovou stravu jejich organismus zpracoval a využil její skvělé vitální látky (ale může to mít i jiné zdravotní důsledky, o nich později).

– my, kdo musíme své trávení více nebo méně podporovat vyhovující stravou, někdy i bylinami a jinými přírodními látkami, doplňky apod., se budeme zřejmě víceméně řídit tím, co je za oknem (o tom, co máme pod kůží každý z nás, budeme mluvit později.)

Mně už dávno funguje jídelníček podle ročních období

Stejně jako funguje podle tradiční čínské mediciny dělení potravin na zahřívací, neutrální a ochlazující. Dodržování těchto principů může (a také se to děje) přinášet úlevu trávení i zlepšení jiných aspektů zdraví. Ale začneme u trávení.

Já jsem začínala před lety s pojetím stravování (a převážně se ho držím dodnes) od známého bylináře Romana Kindla, které dělí rok na 2 velká období:

– letní

– zimní

Tato koncepce jednoduchého dělení stravy podle přírodních cyklů v přírodě a v nás mi pomohla vyléčit nepříjemný ekzém i trávicí potíže.

Spočívá v konzumaci určitého objemu sacharidů.

Jak je to v zimním období?

Zimnímu období a našemu trávení více sluší nízkosacharidové stravování, neb na stromech nám neroste ovoce, na keřích nezrají plody a člověk našich končin není přivyklý konzumovat v tomto období např. příliš ovoce (ani doba používání rafinovaného cukru není tak dlouhá, aby se tomu náš organismus stačil přizpůsobit). Potíž je v množství enzymů, které naše tělo v zimním období produkuje. A to je podstatně menší než v letním, kdy je sezóna ovoce. Celkem logické, že?

Konkrétně vám dodržování takové stravy přinese (pokud vás trápí jen „normální“ trávicí potíže):

– pocit lehkosti

– úbytek (nebo vymizení) nadýmání a plynatosti

– konec bolestí břicha

Zasnezene stromy pod jurtou

Projděte si teď zásady a tipy pro vhodnou tzv. zimní stravu

Pokud jste ještě nečetli nebo už zapomněli, nastudujte si téma zpracované v článcích. Doporučuji vám tyto:

Podzimní strava pro podzimní pohodu: 5 tipů pro pevné zdraví navzdory plískanicím

a

Svatá Lucie cukru upije a žádný nepřidá

Bez toho se dál nepohneme. Základy už máte z článků, které jste si jistě pečlivě přečetli nebo připomněli. 😉

Teď se v tom víc povrtáme. Budeme při tom vycházet z pojetí tradiční čínské mediciny (TCM) a uvedeme si i konkrétní rozdělení potravin tak, abyste ho mohli prakticky využít. Vycházet budeme v tomto případě z koncepce dr. R. Dahkle.

Co říká tradiční čínská medicína (TCM)?

Potraviny podle toho, zda vyvolávají pocit chladu nebo tepla v našem těle, dělí na horká, studená, resp. chladná nebo teplá a neutrální. V TCM se pracuje s označením pro ochlazující nebo zahřívací energii jin (chladná) a jang (teplá). A tyto energie v našem těle, aby bylo zdravé, by měly být vyrovnané.

Při rozlišování působení potravin musíme ovšem brát v potaz i způsob podání dané potraviny, i když o chilli papričce se dá vždy říct jen to, že nás bude zahřívat. Takže si volíme logicky potraviny, resp. způsob jejich přípravy, podle ročního období, počasí, venkovní teploty. A také v souladu s naším typem.

A podle TCM a mých vlastních zkušeností je pro chladné období vhodné jídlo tepelně upravit. Nápoje pít teplé. Doporučené úpravy jídla pro podzim a zimu by tedy byly:

  • vaření

  • dušení
  • pečení
  • fermentace

Z uvedených jen poslední nezahrnuje tepelnou úpravu. Potřebujeme samozřejmě i živou stravu, ale nijak neupravené potraviny, i když zdravé, jako je zelenina a v menším podílu ovoce, nám v chladném období mohou působit více nadýmání, plynatosti a ani si z nich tělo nevezme tolik živin, kolik by mohlo, kdyby vše správně natrávilo. A na to nemáme bez dostatku energie z jarního nebo letního slunce často energii, resp. dostatek enzymů.

Fermentace potraviny předpřipraví pro trávení a dodá potravinám bakterieprospěšné našim střevům, a tedy i celkové imunitě.

 

Vliv stravy volené podle termické povahy na naše zdraví TČM přiřazuje každé takové potravině, resp. kvalitě, určitý účinek (převzato z knihy dr. R.Dahlke: Jídlo jako šance).

Horké potraviny podle ní:

  • chrání před mrazem s chladem.

  • povzbuzují trávení.

  • aktivují imunitu.

Doporučují se konzumovat v malých množstvích, protože mohou vytvářet vnitřní horko.

Teplé potraviny:

  • zahřívají tělo, aktivují a dodávají energii.

Zahřívající potraviny je nejlepší jíst spolu s neutrálními. Přirozeně máme tendenci je jíst v chladném období.

Neutrální potraviny:

  • vyrovnávají a sytí, posilují střed.

Měly by tvořit základ našeho jídelníčku.

Chladné potraviny:

  • se podílejí na tvorbě krve a tělních tekutin.

  • zvlhčují sliznice a tkáně.

Nejvíce se hodí v teplém období. Z patrného vlivu na naše sliznice (působí tak např. mléko a mléčné výrobky) vyplývá, že je užitečné se jim buď vyhnout úplně (jak to dělám já nebo náš syn na základě své diety při střevním zánětu) nebo je vynechat alespoň v chladném období a vyhnout se tím i onemocněním z nachlazení.

Nechtěný důsledek a vedlejší účinek zimní, tepelně upravené a fermentované stravy? 

Protože jsem dodržovala zimní jídelníček už dávno, byla mou motivací jiná zdravotní obtíž než trávení. Na tom pracuji už dávno a už vím, co mi dělá a nedělá dobře. (I když člověk pořád objevuje něco nového…) Trpívala jsem totiž léta častým nachlazením. A bývalo dost obtěžující pro mě i okolí. Strašlivé, dlouho se táhnoucí kašle, rýmy, k tomu virózy.

Řešení? Strava:

  • tepelně upravená

  • sezónní a lokální

  • bez mléka (i sušeného! na to pozor u složení hotových výrobků)

Pokud tedy máte podobné potíže jako já dříve, nezapomeňte vynechat ze stravy mléko ve všech podobách. Bez jeho vynechání nemusí dieta takto léčebně působit. Nikdy jsem nebyla během chladného období tak fit (i když se mi nějaká na nemoc nevyhne, jsem většinou zdravá a podzim a zimu si konečně užívám).

Za zkoušku nic nedáte!

Vždycky berte při výběru potravin ohled na roční období a svůj konstituční tip (viz dále).

 Jak je to v letním období?

Když přichází tzv. letní období, můžeme pomalu přejít na letní jídelníček. Ten se oproti zimnímu liší vyšším podílem sacharidů. V létě máme totiž k dispozici více enzymů pro štěpení cukrů, a proto se obecně dá říct, že letní strava je přirozeně sladší. Vycházíme přitom z podmínek v našem mírném podnebí.

Je pravdou, že můžeme očekávat spíše jeho další oteplování  (letní období označuje R. Kindl za období začínající s dozráváním jahod, a to se nám posunuje směrem zpět…). Zkrátka, letní období = doba zrání sladkých a dalších plodů, proto je člověk přirozeně schopen je trávit a také si z nich vzít pro sebe to, co potřebuje (neb v dobách před-supermarketových nebylo běžné pořídit mimo sezónu rajče, okurku apod. plody, které si v našich podmínkách vypěstujeme přirozeně až s příchodem teplého počasí).

Nepředpokládám, že by mezi členy Klubu bylo příliš těch, kdo se označí na horké typy, proto hovořím o sezónním stravování, kdy mj. můžete podle individuální snášenlivosti přidat do svého jídelníčku čerstvé potraviny (s tím, jak je začínají plodit naše pole, louky, stromy). Zhruba od května máme k dispozici první zeleninu (zelené listy, různé ředkve, cibule…) a přirozeně bychom si měli k jídlu dát ji. Část, klidně pořád větší, můžeme dle svého pocitu i venkovní teploty pořád tepelně upravovat a část zkusme konzumovat už v její syrové podobě.

Pokud už máte zkušenost, že syrovou potravu opravdu nemůžete (nestrávíte ji dobře, máte střevní zánět), pak si ji zkuste upravovat méně. Řiďte se hlavně svými pocity a instinkty!

Níže, pod oddílem pojednávajícím o termickém vlivu potravin na nás, naše zdraví, naši pohodu, a to i psychickou, se můžete těšit i na příklad jídelníčku pro horké typy.

Jak na nás potraviny teplotně působí?

Uvádím přehledné tabulky podle knihy Jídlo jako šance od dr. R. Dahlkeho. V knoze najdete spoustu zajímavých tipů a informací, nejen o stravě…

Tabulky s potravinami podle termického působení jsou v ní ale poněkud nepřehledné. Snad na vás bude moje přerozdělení půsbobit přehledněji, až budete vyhledávat potraviny vhodné pro dané roční období ipro svůj tip!

Zelenina

Horké

Teplé

dýně

pórek

křen

cibule

fenykl

Neutrální

čínské zelí

kapusta

mrkev

zelí

kedlubna

růžičková kapusta

řervená řepa

celer

Osvěžující

lilek

květák

brokolice

artyčoky

ledový a hlávkový salát

paprika

okurka

ředkvičky

ředkev

kysané zelí

chřest

špenát

cuketa

rukola

řeřicha

Studené

rebarbora

vodní meloun

řasy

Ořechy a semena

Horké

Teplé

vlašské ořechy

černé fazole

Neutrální

lískové ořechy

čočka

dýňová semínka

lněné semínko

Osvěžující

Studené

Ovoce

Horké

Teplé

meruňky

broskve

třešně

hrozinky

olivy

Neutrální

švestky

hroznové víno

datle

fíky

Osvěžující

jablka

hrušky

bobule

cukrový meloun

mandarinky

pomeranč

višně

angrešt

rajčata

avokádo

Studené

ananas

banán

grep

kiwi

mango

citrón

Obilniny a pseudoobilniny

Pokud by vás překvapilo, že ovesné vločky jsou, na rozdíl od ovsa jako takového, zařazeny v knize dr. Dahlke mezi studené potraviny, je to asi proto, že je považuje za konzumované obvykle zastudena. Já je naopak jím buď teplé, nebo vychladlé, ale pečené. Proto je řadím mezi teplé potraviny.

Horké

Teplé

špalda

oves

ovesné vločky

Neutrální

rýže basmati

kulatá rýže

žito

pohanka

jáhly

kukuřice

Osvěžující

Studené

Koření a bylinky

Mezi bylinky s ochlazujícím účinkem jsem doplnila mátu. Nejen jako ozdoba na dezert nebo v domácí limonádě, ale i v čaji působí chladivě.

 

Horké

sušený zázvor

chilli

curry

hřebíček

pepř

nové koření

badyán

skořice

anýz

yzop

muškátový oříšek

fenykl

Teplé

bazalka

saturejka

kopr

čerstvý zázvor

čerstvý kardamom

česnek

koriandr

kmín

kurkuma

libeček

bobkový list

majoránka

mák

dobromysl

mletá paprika

petržel

rozmarýn

pažitka

tymián

jalovec

Neutrální

šalvěj

Osvěžující

máta

Studené

Živočišné produkty

Horké

jehněčí

silný vývar

grilované maso

Teplé

hovězí

kuře

jelen

zvěřina

pstruh

losos

sardinky

bažant

skopové

Neutrální

vejce

krůtí

kapr

Osvěžující

králík

kachna

Studené

Nápoje

Základem pitného režimu by měla být čistá voda (studená není ale moc vhodná nejen pro negativní vliv na trávení). Pokud ale chcete popíjet i jiné nápoje, např. léčivé, podívejte se, jak jsou na tom nápoje z nich připravené. Můj oblíbený je šípkový čaj, který neřadím mezi osvěžující nápoje, jako dr. Dahlke, ale spíš mezi teplé (neb ho piji většinou teplý). Je to čaj tradičně využívaný v chladném období pro své ochranné účinky, vysoký obsah vitaminu C a dalších látek, které během podzimu a zimy u nás přirozeně ve stravě chybí (na stromě a ze země skoro nic neroste).

Horké

zázvorový čaj

yogi čaj

Teplé

fenyklový čaj

káva

obilná káva

teplá voda

šípkový čaj

Neutrální

černý čaj

čaj z lékořice

Osvěžující

meduňkový čaj

slézový čaj

mátpvý čaj

zeleninová a ovocná šťáva

Studené

studená voda

Ochucovadla 

Horké

Teplé

hnědý cukr

ocet

Neutrální

kakao

Osvěžující

Studené

rafinovaný cukr

sůl

STRAVA PODLE TYPU

Než se dostaneme k určení vašeho typu, pojďme si nejdřív ještě říct, proč bychom tomu měli věnovat svůj čas a pozornost.

Kdybychom totiž dodržovali stravu odpovídající našemu typu, dařilo by se nám mnohem lépe nejen na těle, ale i na duši! Alespoň tak praví dr. R. Dahlke. A já s tím mám podobnou osobní zkušenost…

Jídlo, které jíme, není jen hmota, která našemu tělu ideálně dodává dostatek energie, živin i potěšení. Když teď vynechám duchovní hledisko, pak nám jeho termická povaha dodává buďto chlad anebo teplo, nebo vyrovnává náš střed… Už jsme se o tom zmínili výše. Teplé jídlo zahřívá, stejně tak ostré apod. Ale mysleme na to, že termická povaha jídla ovlivňuje i naši duševní horkost nebo náš duševní chlad. Proto si každý zodpovězme otázky:

  • potřebuji zahřát na těle?
  • potřebuji zahřát na duši, tj. mám spíše chladnou povahu?

nebo

  • potřebuji více chladit, i v zimě se potím?
  • potřebuji zchladit horkou hlavu?

Dál budeme pokračovat přesnějšími otázkami, abyste si mohli svůj typ určit detailněji.

Zatím si odpovězte na výše položené otázky a pak se podívejte, které potraviny byste měli preferovat právě Vy.

Neexistuje jedno jídlo, které je zdravé pro každého a v každou dobu

Přestože každý z nás pravděpodobně inklinuje k horkému nebo studenému typu, jsou situace, kdy i horký typ potřebuje zahřívací stravu (raději např. ovesnou nebo aspoň jáhlovou kaši místo exotického ovoce k snídani v zimním lyžařském středisku) a studený ochlazení (místo horké polévky čerstvé ovoce nebo zeleninu na teplé exotické dovolené). Jinak ale podle mě funguje pro vybalancování fyzického i psychického stavu a zdraví to, když dodržujeme stravu nejen podle venkovních podmínek, ale i podle svého převažujícího typu.

 

Jak poznat svůj typ? Začínáme!

Chladné typy ve vyhraněné podobě

K těm inklinují většinou ženy. Takové ženy mají studené nohy (které mohou značit strach: strach ze života, strach postavit se na vlastní nohy) a studené ruce, které značí malou potřebu kontaktu s druhými. Většinou to znamená, že taková žena jen sama takový kontakt neiniciuje, ne že by ho odmítala. Jen se drží zpátky, je spíš introvertní a mlčenlivá, nevyjadřuje nahlas svůj názor, i když má, co číst. Málo se potí. Trpí na časté modřiny, protože má citlivé vazivo (které říká, že si všechny rány dobře pamatuje). Bývá modrooká a mívá potíže s trávením: má málo tzv. trávicího ohně a pomalý metabolismus (takže i potíže s redukcí váhy). Může mít metličkové žilky nebo křečové žíly. To vše značí slabé vazivo. Tkáně má málo prokrvené, proto ten chlad po těle. Takový typ by se měl stravovat hlavně teple.

Kdo je trvale podchlazený, trpí nejen chladem po těle. Kdo má málo vnitřního ohně, může pociťovat únavu a malátnost, což mu překáží i na osobní úrovni nebo v interakci s druhými, ve vztazích… Zahříváním pomocí potravin si takový člověk může zlepšit svůj životní komfort.

Horké typy – horké hlavy

Jsou většinou muži. Charakterizuje je vysoký tlak a nezájem o otázky zdravé stravy. Hodně se potí, i rád, např. v sauně. Rád se ke všemu vyjadřuje, u všeho chce být, rád ráno vyskočí z postele, je extrovertní. I když je hodně v pohybu, může trpět nadváhou. I proto, že hodně a tučně jí. Upřednostňuje maso, hltá, protože pořád někam spěchá. Rád ostrá jídla a červené víno, které ho ještě více rozohní… Má pevné tkáně, které ho chrání před modřinami.

Ohodnoťte se: k jakému typu se kloníte vy?

Každý z následujících bodů ohodnoťte na škále od 1 do 5 (1 znamená NE, vůbec, 2 málo, 3 středně, 4 často, 5 ANO). Kolik bodů jste nasbírali?

  • sklon k pocení

  • sklon k chladu (ruce, nohy)
  • časté nachlazení, náchylnost k onemocnění močového měchýře, ledvin
  • citlivé tkáně (časté modřiny)
  • červený obličej, tváře
  • sklony k zadržování vody, otokům
  • častá chuť k jídlu
  • honí vás často mlsná
  • častá žízeň
  • pálení žáhy, překyselení
  • potřeba spánku
  • sklon k dominanci, odvaze a hrdosti
  • neklid, nervozita
  • velká rychlost reakcí, vznětlivost
  • sklon k únavě

 Vyhodnocení:

80 – 69  horký typ

68 – 55 teplý typ

54 – 42  neutrální typ

41 – 29 chladný typ

28 – 16  studený typ

Test máte hotový a teď už poměrně přesně víte, nebo jste si upřesnili a potvrdili to, co jste si o sobě mysleli. Výběrem potravin a nápojů vhodných pro váš převažující typ teď můžete pomoci svému zdraví, potažmo trávení a cítit se lépe. Kdo je přehřátý a hyperaktivní, nebude se ještě více rozohňovat zahřívací stravou, ale spíše se zchladí studenými potravinami. Komu chybí vnitřní teplo, může svůj život a užitek a radost z jídla zvýšit a podpořit zahřívací stravou. Jeho tělo více využije benefity ze stravy a kvalitně je stráví namísto toho, aby je jen zplynovalo a poslalo dál v podobě větrů…

Cílem pro nás všechny by měla být vyrovnanost a tím i životní spokojenost

Tu ve zdraví a celém životě můžeme podpořit právě stravou vhodnou nejen pro stávající roční období nebo venkovní teplotu, ale současně i pro náš typ.

Aby to nebylo tak jednoduché, přidáme měřítko k měřítkům tepla a chladu ještě sucho a vlhko

Jak už jsem zmínila, většinou nebudeme nikdo vyhraněný typ, ale budeme se spíš k jednomu z typů klonit. Aspekt sucha, resp. vlhka nám pak může pomoct ještě přesněji si určit náš typ nebo podtyp a zjistit, co nám ještě může pomoct k lepšímu pocitu po jídle i celkové pohodě – tělesné i duševní.

Pojďme se podívat na podrobnější charakteristiku stravovacího typu a určeme si svůj podtyp. Ukážeme si i to, čemu se vyhnout a co naopak do své stravy zahrnout, aby nám to sloužilo k nejvyššímu prospěchu. Začnu od chladného, protože předpokládám, že k chladnému pólu bude tíhnout většina z vás, členů, vlastně převážně členek Klubu. 😉

Když převažuje chlad…

Charakterizuje ho:

bledost

nedostatek energie

slabá schopnost koncentrace

nízký tlak

sklon k promrznutí nebo nachlazení

odpor k chladu

plynatost

pocit plnosti v žaludku

měkká stolice

bledý jazyk potažený bílým povlakem

 

Je vhodné se vyhnout:

syrové stravě

studeným nápojům

exotickému ovoci

mraženým potravinám

mléčným výrobkům

sladkostem

Dávat přednost:

zahřívací, teplé, dlouho vařené nebo neutrální stravě, polévkám

mírně ostrým jídlům

vařené zelenině a masu

pečeným nebo praženým jídlům

 

Když převažuje vlhko

Charakterizuje ho:

nadváha

tupá bolest hlavy

sklon zadržovat vodu v těle

slabé vazivo

kašovitá stolice

pocity tíhy a únava, málo vitality

snížený pocit žízně

nevolnost po jídle

sklon k depresi

pasivita, opatrnost

jazyk se silnějším potahem

 

Je vhodné se vyhnout:

všem mléčným výrobkům

tukům

sladkostem

syrovému ovoci, džusům

studeným potravinám a koření

 

Dávat přednost:

hořkým, teplým potravinám a jídlům, pečení, dušení, vaření v páře

trochu ostrým jídlům

rýži, luštěninám, které odvádějí vlhkost a zabraňují jí

praženým obilovinám

přírodním sladidlům

vařené zelenině

 

Když převažuje sucho…

Charakterizuje ho:

noční pocení, v noci horká chodidla

návaly horka

suchá pokožka

lámavé nehty a vlasy

sklon k zácpě

málo moči

pocit žízně

neklid

emocionální nevyrovnanost, nervozita, podléhání stresu

poruchy spánku

rychle se unaví

červený a suchý jazyk

 

Je vhodné se vyhnout:

hodně ostrým jídlům

hodně hořkému

horkým jídlům

červenému vínu

kouření

tvrdému alkoholu

 

Dávat přednost:

vařené zelenině, zeleninovým polévkám

jemně upraveným jídlům (dušeným, vařeným v páře)

jídlům s dostatkem vody (polévkám, jídlům dušeným ve vlastní šťávě)

vlažné vodě

neutrálním a chladným potravinám (obilovinám, luštěninám)

dostatečnému spánku

emocionální relaxaci

 

 

Když převažuje horko…

Charakterizuje ho:

přílišné tělesné teplo

červený obličej

nelibost k teplu

sklon k zácpě

žízeň na studené

velká chuť k jídlu

žlutá, tmavá moč

bolesti hlavy

intenzivní pocení

vysoký tlak

popudlivost, vznětlivost, silné emoce

zvučný hlas

červený jazyk se žlutým potahem

 

Je vhodné se vyhnout:

ostrému, horkému koření

pečenému, grilovanému masu

červenému masu

tvrdému alkoholu

kávě, yogi čaji

kouření

 

Dávat přednost:

syrové stravě

ovoci a zelenině, salátům

troše bílého masa

neutráním a chladným potravinám

jemně upraveným jídlům, dušeným, vařeným na páře

 

 

Co Vám vyšlo?

Může se stát, že jste smíšený typ. Pak si najděte jídla a pití, které se pro Vás ideálně hodí a pomůže Vám k vyrovnanosti, vyváženosti ve zdraví a celkově ve Vašem životě. Pojďme tedy na příklady stravy pro vyvážené (celé) zdraví.

Aby chladným typům bylo dobře

Co jíst, když je venku chladno: „zimní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. zimní období) pro příklad těm, u koho převažuje chlad

 

Snídaně

ovesná nebo pohanková kaše se semínky, kakaem nebo skořicí, případně hrstí sušeného ovoce

 

Svačina

povařené sezónní ovoce s praženými ořechy

Oběd

pečený losos na sezónní nebo skladované zelenině, rýže (recept najdete v e-booku Pohodové trávení)

Svačina

paštika z kuřecích jater (recept najdete mezi svačinami), kdo snese s kusem kváskového žitného chleba

Večeře

cizrnové jáhloto (recept najdete mezi hlavními jídly)

Co jíst, když je venku teplo: „letní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. letní období) pro příklad těm, u koho převažuje chlad

Snídaně

vejce naměkko nebo míchaná s trochou rýže nebo kváskovým chlebem, kvašená zelenina (recept na ni najdete v e-booku Pohodové trávení)

Svačina

ovocný salát z čerstvého, nejlépe lokálního ovoce, můžete ozdobit kousky sušeného ovoce a praženými oříšky

Oběd

Rizotto po provensálsku (recept najdete mezi hlavními jídly)

Svačina

zeleninový salát z lokální zeleniny, může být s kousky avokáda

Večeře

salát z červené řepy (recept najdete mezi tipy na sváteční menu)

Aby horkým typům bylo dobře…

Co jíst, když je venku chladno: „zimní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. zimní období) pro příklad těm, u koho převažuje horko

Snídaně

rýže basmati, kousek avokáda, napařovaná zelenina (zelené fazolky, mrkev)

Svačina

jablko nebo jiné pozdní nebo přes zimu skladované ovoce, hrst pražených ořechů

Oběd

kapr na sezónní  zelenině nebo skladované (recept najdete v e-booku Pohodové trávení), bez přílohy nebo s jáhlovým knedlíkem (recept najdete mezi hlavními jídly)

Svačina

placka z luštěnin, semínek, ořechů (recept najdete mezi svačinami)

Večeře

dušené krůtí maso, jako příloha čerstvá (mrazuodolná) zelenina nebo kvašená

Co jíst, když je venku teplo: „letní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. letní období) pro příklad těm, u koho převažuje horko

Snídaně

ovesná kaše na studeno – s bobulovým ovocem, občas s banánem nebo sušeným ananasem

Svačina

ovocný salát se semínky, bobulemi, jablky, občas melounem

Oběd

králičí rizotto

Svačina

smoothie z tmavé listové zeleniny a sezónního ovoce

Večeře

zeleninový salát – z čerstvé nebo napařované sezónní zeleniny a oliv (z vlastní šťávy)

Ať Vám strava podle období a Vašeho typu dělá dobře a pomůže Vám ke zdravému trávení a zdraví vůbec!