STRAVA PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ
Proč to řešit a jak vám může pomoct strava odpovídající ročnímu období, resp. venkovní teplotě, ale i strava odpovídající vašemu typu?
Po pořádku a od nejjednoduššího
Není to nic složitého, alespoň to základní, co byste si pro začátek z tohoto tématu měli odnést.
Příroda okolo nás nám totiž napovídá:
– kde žijeme: v jaké zeměpisné šířce a délce
– co tu roste a žije: a co tedy máme jíst, na co jsme (často po staletí) zvyklí
– jak se nám střídají roční období…
To všechno je pro nás vodítkem pro to, jakou stravu volit.
Jistě, přirozeně bychom měli jíst jen to, co zrovna roste a v takovém stavu, jak to roste atd, ale…
pokud jste tady v Klubu, zřejmě byste takovou stravu ve zdraví nepojali:
– příznivci vitariánství, tj. živé stravy, musejí mít vskutku dobré trávení a dostatek tzv. trávicího ohně, aby živou, ale syrovou stravu jejich organismus zpracoval a využil její skvělé vitální látky (ale může to mít i jiné zdravotní důsledky, o nich později).
– my, kdo musíme své trávení více nebo méně podporovat vyhovující stravou, někdy i bylinami a jinými přírodními látkami, doplňky apod., se budeme zřejmě víceméně řídit tím, co je za oknem (o tom, co máme pod kůží každý z nás, budeme mluvit později.)
Mně už dávno funguje jídelníček podle ročních období
Stejně jako funguje podle tradiční čínské mediciny dělení potravin na zahřívací, neutrální a ochlazující. Dodržování těchto principů může (a také se to děje) přinášet úlevu trávení i zlepšení jiných aspektů zdraví. Ale začneme u trávení.
Já jsem začínala před lety s pojetím stravování (a převážně se ho držím dodnes) od známého bylináře Romana Kindla, které dělí rok na 2 velká období:
– letní
– zimní
Tato koncepce jednoduchého dělení stravy podle přírodních cyklů v přírodě a v nás mi pomohla vyléčit nepříjemný ekzém i trávicí potíže.
Spočívá v konzumaci určitého objemu sacharidů.
Jak je to v zimním období?
Zimnímu období a našemu trávení více sluší nízkosacharidové stravování, neb na stromech nám neroste ovoce, na keřích nezrají plody a člověk našich končin není přivyklý konzumovat v tomto období např. příliš ovoce (ani doba používání rafinovaného cukru není tak dlouhá, aby se tomu náš organismus stačil přizpůsobit). Potíž je v množství enzymů, které naše tělo v zimním období produkuje. A to je podstatně menší než v letním, kdy je sezóna ovoce. Celkem logické, že?
Konkrétně vám dodržování takové stravy přinese (pokud vás trápí jen „normální“ trávicí potíže):
– pocit lehkosti
– úbytek (nebo vymizení) nadýmání a plynatosti
– konec bolestí břicha
Projděte si teď zásady a tipy pro vhodnou tzv. zimní stravu
Pokud jste ještě nečetli nebo už zapomněli, nastudujte si téma zpracované v článcích. Doporučuji vám tyto:
Podzimní strava pro podzimní pohodu: 5 tipů pro pevné zdraví navzdory plískanicím
a
Svatá Lucie cukru upije a žádný nepřidá
Bez toho se dál nepohneme. Základy už máte z článků, které jste si jistě pečlivě přečetli nebo připomněli.
Teď se v tom víc povrtáme. Budeme při tom vycházet z pojetí tradiční čínské mediciny (TCM) a uvedeme si i konkrétní rozdělení potravin tak, abyste ho mohli prakticky využít. Vycházet budeme v tomto případě z koncepce dr. R. Dahkle.
Co říká tradiční čínská medicína (TCM)?
Potraviny podle toho, zda vyvolávají pocit chladu nebo tepla v našem těle, dělí na horká, studená, resp. chladná nebo teplá a neutrální. V TCM se pracuje s označením pro ochlazující nebo zahřívací energii jin (chladná) a jang (teplá). A tyto energie v našem těle, aby bylo zdravé, by měly být vyrovnané.
Při rozlišování působení potravin musíme ovšem brát v potaz i způsob podání dané potraviny, i když o chilli papričce se dá vždy říct jen to, že nás bude zahřívat. Takže si volíme logicky potraviny, resp. způsob jejich přípravy, podle ročního období, počasí, venkovní teploty. A také v souladu s naším typem.
A podle TCM a mých vlastních zkušeností je pro chladné období vhodné jídlo tepelně upravit. Nápoje pít teplé. Doporučené úpravy jídla pro podzim a zimu by tedy byly:
-
vaření
- dušení
- pečení
-
fermentace
Z uvedených jen poslední nezahrnuje tepelnou úpravu. Potřebujeme samozřejmě i živou stravu, ale nijak neupravené potraviny, i když zdravé, jako je zelenina a v menším podílu ovoce, nám v chladném období mohou působit více nadýmání, plynatosti a ani si z nich tělo nevezme tolik živin, kolik by mohlo, kdyby vše správně natrávilo. A na to nemáme bez dostatku energie z jarního nebo letního slunce často energii, resp. dostatek enzymů.
Fermentace potraviny předpřipraví pro trávení a dodá potravinám bakterie, prospěšné našim střevům, a tedy i celkové imunitě.
Vliv stravy volené podle termické povahy na naše zdraví TČM přiřazuje každé takové potravině, resp. kvalitě, určitý účinek (převzato z knihy dr. R.Dahlke: Jídlo jako šance).
Horké potraviny podle ní:
-
chrání před mrazem s chladem.
-
povzbuzují trávení.
-
aktivují imunitu.
Doporučují se konzumovat v malých množstvích, protože mohou vytvářet vnitřní horko.
Teplé potraviny:
-
zahřívají tělo, aktivují a dodávají energii.
Zahřívající potraviny je nejlepší jíst spolu s neutrálními. Přirozeně máme tendenci je jíst v chladném období.
Neutrální potraviny:
-
vyrovnávají a sytí, posilují střed.
Měly by tvořit základ našeho jídelníčku.
Chladné potraviny:
-
se podílejí na tvorbě krve a tělních tekutin.
-
zvlhčují sliznice a tkáně.
Nejvíce se hodí v teplém období. Z patrného vlivu na naše sliznice (působí tak např. mléko a mléčné výrobky) vyplývá, že je užitečné se jim buď vyhnout úplně (jak to dělám já nebo náš syn na základě své diety při střevním zánětu) nebo je vynechat alespoň v chladném období a vyhnout se tím i onemocněním z nachlazení.
Nechtěný důsledek a vedlejší účinek zimní, tepelně upravené a fermentované stravy?
Protože jsem dodržovala zimní jídelníček už dávno, byla mou motivací jiná zdravotní obtíž než trávení. Na tom pracuji už dávno a už vím, co mi dělá a nedělá dobře. (I když člověk pořád objevuje něco nového…) Trpívala jsem totiž léta častým nachlazením. A bývalo dost obtěžující pro mě i okolí. Strašlivé, dlouho se táhnoucí kašle, rýmy, k tomu virózy.
Řešení? Strava:
-
tepelně upravená
-
sezónní a lokální
-
bez mléka (i sušeného! na to pozor u složení hotových výrobků)
Pokud tedy máte podobné potíže jako já dříve, nezapomeňte vynechat ze stravy mléko ve všech podobách. Bez jeho vynechání nemusí dieta takto léčebně působit. Nikdy jsem nebyla během chladného období tak fit (i když se mi nějaká na nemoc nevyhne, jsem většinou zdravá a podzim a zimu si konečně užívám).
Za zkoušku nic nedáte!
Vždycky berte při výběru potravin ohled na roční období a svůj konstituční tip (viz dále).
Jak je to v letním období?
Když přichází tzv. letní období, můžeme pomalu přejít na letní jídelníček. Ten se oproti zimnímu liší vyšším podílem sacharidů. V létě máme totiž k dispozici více enzymů pro štěpení cukrů, a proto se obecně dá říct, že letní strava je přirozeně sladší. Vycházíme přitom z podmínek v našem mírném podnebí.
Je pravdou, že můžeme očekávat spíše jeho další oteplování (letní období označuje R. Kindl za období začínající s dozráváním jahod, a to se nám posunuje směrem zpět…). Zkrátka, letní období = doba zrání sladkých a dalších plodů, proto je člověk přirozeně schopen je trávit a také si z nich vzít pro sebe to, co potřebuje (neb v dobách před-supermarketových nebylo běžné pořídit mimo sezónu rajče, okurku apod. plody, které si v našich podmínkách vypěstujeme přirozeně až s příchodem teplého počasí).
Nepředpokládám, že by mezi členy Klubu bylo příliš těch, kdo se označí na horké typy, proto hovořím o sezónním stravování, kdy mj. můžete podle individuální snášenlivosti přidat do svého jídelníčku čerstvé potraviny (s tím, jak je začínají plodit naše pole, louky, stromy). Zhruba od května máme k dispozici první zeleninu (zelené listy, různé ředkve, cibule…) a přirozeně bychom si měli k jídlu dát ji. Část, klidně pořád větší, můžeme dle svého pocitu i venkovní teploty pořád tepelně upravovat a část zkusme konzumovat už v její syrové podobě.
Pokud už máte zkušenost, že syrovou potravu opravdu nemůžete (nestrávíte ji dobře, máte střevní zánět), pak si ji zkuste upravovat méně. Řiďte se hlavně svými pocity a instinkty!
Níže, pod oddílem pojednávajícím o termickém vlivu potravin na nás, naše zdraví, naši pohodu, a to i psychickou, se můžete těšit i na příklad jídelníčku pro horké typy.
Jak na nás potraviny teplotně působí?
Uvádím přehledné tabulky podle knihy Jídlo jako šance od dr. R. Dahlkeho. V knoze najdete spoustu zajímavých tipů a informací, nejen o stravě…
Tabulky s potravinami podle termického působení jsou v ní ale poněkud nepřehledné. Snad na vás bude moje přerozdělení půsbobit přehledněji, až budete vyhledávat potraviny vhodné pro dané roční období ipro svůj tip!
Zelenina
Horké
Teplé
dýně
pórek
křen
cibule
fenykl
Neutrální
čínské zelí
kapusta
mrkev
zelí
kedlubna
růžičková kapusta
řervená řepa
celer
Osvěžující
lilek
květák
brokolice
artyčoky
ledový a hlávkový salát
paprika
okurka
ředkvičky
ředkev
kysané zelí
chřest
špenát
cuketa
rukola
řeřicha
Studené
rebarbora
vodní meloun
řasy
Ořechy a semena
Horké
Teplé
vlašské ořechy
černé fazole
Neutrální
lískové ořechy
čočka
dýňová semínka
lněné semínko
Osvěžující
Studené
Ovoce

Horké
Teplé
meruňky
broskve
třešně
hrozinky
olivy
Neutrální
švestky
hroznové víno
datle
fíky
Osvěžující
jablka
hrušky
bobule
cukrový meloun
mandarinky
pomeranč
višně
angrešt
rajčata
avokádo
Studené
ananas
banán
grep
kiwi
mango
citrón
Obilniny a pseudoobilniny
Pokud by vás překvapilo, že ovesné vločky jsou, na rozdíl od ovsa jako takového, zařazeny v knize dr. Dahlke mezi studené potraviny, je to asi proto, že je považuje za konzumované obvykle zastudena. Já je naopak jím buď teplé, nebo vychladlé, ale pečené. Proto je řadím mezi teplé potraviny.
Horké
Teplé
špalda
oves
ovesné vločky
Neutrální
rýže basmati
kulatá rýže
žito
pohanka
jáhly
kukuřice
Osvěžující
Studené
Koření a bylinky
Mezi bylinky s ochlazujícím účinkem jsem doplnila mátu. Nejen jako ozdoba na dezert nebo v domácí limonádě, ale i v čaji působí chladivě.
Horké
sušený zázvor
chilli
curry
hřebíček
pepř
nové koření
badyán
skořice
anýz
yzop
muškátový oříšek
fenykl
Teplé
bazalka
saturejka
kopr
čerstvý zázvor
čerstvý kardamom
česnek
koriandr
kmín
kurkuma
libeček
bobkový list
majoránka
mák
dobromysl
mletá paprika
petržel
rozmarýn
pažitka
tymián
jalovec
Neutrální
šalvěj
Osvěžující
máta
Studené
Živočišné produkty
Horké
jehněčí
silný vývar
grilované maso
Teplé
hovězí
kuře
jelen
zvěřina
pstruh
losos
sardinky
bažant
skopové
Neutrální
vejce
krůtí
kapr
Osvěžující
králík
kachna
Studené
Nápoje
Základem pitného režimu by měla být čistá voda (studená není ale moc vhodná nejen pro negativní vliv na trávení). Pokud ale chcete popíjet i jiné nápoje, např. léčivé, podívejte se, jak jsou na tom nápoje z nich připravené. Můj oblíbený je šípkový čaj, který neřadím mezi osvěžující nápoje, jako dr. Dahlke, ale spíš mezi teplé (neb ho piji většinou teplý). Je to čaj tradičně využívaný v chladném období pro své ochranné účinky, vysoký obsah vitaminu C a dalších látek, které během podzimu a zimy u nás přirozeně ve stravě chybí (na stromě a ze země skoro nic neroste).
Horké
zázvorový čaj
yogi čaj
Teplé
fenyklový čaj
káva
obilná káva
teplá voda
šípkový čaj
Neutrální
černý čaj
čaj z lékořice
Osvěžující
meduňkový čaj
slézový čaj
mátpvý čaj
zeleninová a ovocná šťáva
Studené
studená voda
Ochucovadla
Horké
Teplé
hnědý cukr
ocet
Neutrální
kakao
Osvěžující
Studené
rafinovaný cukr
sůl
STRAVA PODLE TYPU
Kdybychom totiž dodržovali stravu odpovídající našemu typu, dařilo by se nám mnohem lépe nejen na těle, ale i na duši! Alespoň tak praví dr. R. Dahlke. A já s tím mám podobnou osobní zkušenost…
Jídlo, které jíme, není jen hmota, která našemu tělu ideálně dodává dostatek energie, živin i potěšení. Když teď vynechám duchovní hledisko, pak nám jeho termická povaha dodává buďto chlad anebo teplo, nebo vyrovnává náš střed… Už jsme se o tom zmínili výše. Teplé jídlo zahřívá, stejně tak ostré apod. Ale mysleme na to, že termická povaha jídla ovlivňuje i naši duševní horkost nebo náš duševní chlad. Proto si každý zodpovězme otázky:
- potřebuji zahřát na těle?
- potřebuji zahřát na duši, tj. mám spíše chladnou povahu?
nebo
- potřebuji více chladit, i v zimě se potím?
- potřebuji zchladit horkou hlavu?
Dál budeme pokračovat přesnějšími otázkami, abyste si mohli svůj typ určit detailněji.
Zatím si odpovězte na výše položené otázky a pak se podívejte, které potraviny byste měli preferovat právě Vy.
Neexistuje jedno jídlo, které je zdravé pro každého a v každou dobu
Přestože každý z nás pravděpodobně inklinuje k horkému nebo studenému typu, jsou situace, kdy i horký typ potřebuje zahřívací stravu (raději např. ovesnou nebo aspoň jáhlovou kaši místo exotického ovoce k snídani v zimním lyžařském středisku) a studený ochlazení (místo horké polévky čerstvé ovoce nebo zeleninu na teplé exotické dovolené). Jinak ale podle mě funguje pro vybalancování fyzického i psychického stavu a zdraví to, když dodržujeme stravu nejen podle venkovních podmínek, ale i podle svého převažujícího typu.
Jak poznat svůj typ? Začínáme!
Chladné typy ve vyhraněné podobě
K těm inklinují většinou ženy. Takové ženy mají studené nohy (které mohou značit strach: strach ze života, strach postavit se na vlastní nohy) a studené ruce, které značí malou potřebu kontaktu s druhými. Většinou to znamená, že taková žena jen sama takový kontakt neiniciuje, ne že by ho odmítala. Jen se drží zpátky, je spíš introvertní a mlčenlivá, nevyjadřuje nahlas svůj názor, i když má, co číst. Málo se potí. Trpí na časté modřiny, protože má citlivé vazivo (které říká, že si všechny rány dobře pamatuje). Bývá modrooká a mívá potíže s trávením: má málo tzv. trávicího ohně a pomalý metabolismus (takže i potíže s redukcí váhy). Může mít metličkové žilky nebo křečové žíly. To vše značí slabé vazivo. Tkáně má málo prokrvené, proto ten chlad po těle. Takový typ by se měl stravovat hlavně teple.
Kdo je trvale podchlazený, trpí nejen chladem po těle. Kdo má málo vnitřního ohně, může pociťovat únavu a malátnost, což mu překáží i na osobní úrovni nebo v interakci s druhými, ve vztazích… Zahříváním pomocí potravin si takový člověk může zlepšit svůj životní komfort.
Horké typy – horké hlavy
Jsou většinou muži. Charakterizuje je vysoký tlak a nezájem o otázky zdravé stravy. Hodně se potí, i rád, např. v sauně. Rád se ke všemu vyjadřuje, u všeho chce být, rád ráno vyskočí z postele, je extrovertní. I když je hodně v pohybu, může trpět nadváhou. I proto, že hodně a tučně jí. Upřednostňuje maso, hltá, protože pořád někam spěchá. Rád ostrá jídla a červené víno, které ho ještě více rozohní… Má pevné tkáně, které ho chrání před modřinami.
Ohodnoťte se: k jakému typu se kloníte vy?
Každý z následujících bodů ohodnoťte na škále od 1 do 5 (1 znamená NE, vůbec, 2 málo, 3 středně, 4 často, 5 ANO). Kolik bodů jste nasbírali?
-
sklon k pocení
- sklon k chladu (ruce, nohy)
- časté nachlazení, náchylnost k onemocnění močového měchýře, ledvin
- citlivé tkáně (časté modřiny)
- červený obličej, tváře
- sklony k zadržování vody, otokům
- častá chuť k jídlu
- honí vás často mlsná
- častá žízeň
- pálení žáhy, překyselení
- potřeba spánku
- sklon k dominanci, odvaze a hrdosti
- neklid, nervozita
- velká rychlost reakcí, vznětlivost
-
sklon k únavě
Vyhodnocení:
80 – 69 horký typ
68 – 55 teplý typ
54 – 42 neutrální typ
41 – 29 chladný typ
28 – 16 studený typ
Test máte hotový a teď už poměrně přesně víte, nebo jste si upřesnili a potvrdili to, co jste si o sobě mysleli. Výběrem potravin a nápojů vhodných pro váš převažující typ teď můžete pomoci svému zdraví, potažmo trávení a cítit se lépe. Kdo je přehřátý a hyperaktivní, nebude se ještě více rozohňovat zahřívací stravou, ale spíše se zchladí studenými potravinami. Komu chybí vnitřní teplo, může svůj život a užitek a radost z jídla zvýšit a podpořit zahřívací stravou. Jeho tělo více využije benefity ze stravy a kvalitně je stráví namísto toho, aby je jen zplynovalo a poslalo dál v podobě větrů…
Cílem pro nás všechny by měla být vyrovnanost a tím i životní spokojenost
Tu ve zdraví a celém životě můžeme podpořit právě stravou vhodnou nejen pro stávající roční období nebo venkovní teplotu, ale současně i pro náš typ.
Aby to nebylo tak jednoduché, přidáme měřítko k měřítkům tepla a chladu ještě sucho a vlhko
Jak už jsem zmínila, většinou nebudeme nikdo vyhraněný typ, ale budeme se spíš k jednomu z typů klonit. Aspekt sucha, resp. vlhka nám pak může pomoct ještě přesněji si určit náš typ nebo podtyp a zjistit, co nám ještě může pomoct k lepšímu pocitu po jídle i celkové pohodě – tělesné i duševní.
Pojďme se podívat na podrobnější charakteristiku stravovacího typu a určeme si svůj podtyp. Ukážeme si i to, čemu se vyhnout a co naopak do své stravy zahrnout, aby nám to sloužilo k nejvyššímu prospěchu. Začnu od chladného, protože předpokládám, že k chladnému pólu bude tíhnout většina z vás, členů, vlastně převážně členek Klubu.
Když převažuje chlad…
Charakterizuje ho:
bledost
nedostatek energie
slabá schopnost koncentrace
nízký tlak
sklon k promrznutí nebo nachlazení
odpor k chladu
plynatost
pocit plnosti v žaludku
měkká stolice
bledý jazyk potažený bílým povlakem
Je vhodné se vyhnout:
syrové stravě
studeným nápojům
exotickému ovoci
mraženým potravinám
mléčným výrobkům
sladkostem
Dávat přednost:
zahřívací, teplé, dlouho vařené nebo neutrální stravě, polévkám
mírně ostrým jídlům
vařené zelenině a masu
pečeným nebo praženým jídlům
Když převažuje vlhko
Charakterizuje ho:
nadváha
tupá bolest hlavy
sklon zadržovat vodu v těle
slabé vazivo
kašovitá stolice
pocity tíhy a únava, málo vitality
snížený pocit žízně
nevolnost po jídle
sklon k depresi
pasivita, opatrnost
jazyk se silnějším potahem
Je vhodné se vyhnout:
všem mléčným výrobkům
tukům
sladkostem
syrovému ovoci, džusům
studeným potravinám a koření
Dávat přednost:
hořkým, teplým potravinám a jídlům, pečení, dušení, vaření v páře
trochu ostrým jídlům
rýži, luštěninám, které odvádějí vlhkost a zabraňují jí
praženým obilovinám
přírodním sladidlům
vařené zelenině
Když převažuje sucho…
Charakterizuje ho:
noční pocení, v noci horká chodidla
návaly horka
suchá pokožka
lámavé nehty a vlasy
sklon k zácpě
málo moči
pocit žízně
neklid
emocionální nevyrovnanost, nervozita, podléhání stresu
poruchy spánku
rychle se unaví
červený a suchý jazyk
Je vhodné se vyhnout:
hodně ostrým jídlům
hodně hořkému
horkým jídlům
červenému vínu
kouření
tvrdému alkoholu
Dávat přednost:
vařené zelenině, zeleninovým polévkám
jemně upraveným jídlům (dušeným, vařeným v páře)
jídlům s dostatkem vody (polévkám, jídlům dušeným ve vlastní šťávě)
vlažné vodě
neutrálním a chladným potravinám (obilovinám, luštěninám)
dostatečnému spánku
emocionální relaxaci
Když převažuje horko…
Charakterizuje ho:
přílišné tělesné teplo
červený obličej
nelibost k teplu
sklon k zácpě
žízeň na studené
velká chuť k jídlu
žlutá, tmavá moč
bolesti hlavy
intenzivní pocení
vysoký tlak
popudlivost, vznětlivost, silné emoce
zvučný hlas
červený jazyk se žlutým potahem
Je vhodné se vyhnout:
ostrému, horkému koření
pečenému, grilovanému masu
červenému masu
tvrdému alkoholu
kávě, yogi čaji
kouření
Dávat přednost:
syrové stravě
ovoci a zelenině, salátům
troše bílého masa
neutráním a chladným potravinám
jemně upraveným jídlům, dušeným, vařeným na páře
Co Vám vyšlo?
Může se stát, že jste smíšený typ. Pak si najděte jídla a pití, které se pro Vás ideálně hodí a pomůže Vám k vyrovnanosti, vyváženosti ve zdraví a celkově ve Vašem životě. Pojďme tedy na příklady stravy pro vyvážené (celé) zdraví.
Aby chladným typům bylo dobře
Co jíst, když je venku chladno: „zimní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. zimní období) pro příklad těm, u koho převažuje chlad
Snídaně
ovesná nebo pohanková kaše se semínky, kakaem nebo skořicí, případně hrstí sušeného ovoce
Svačina
povařené sezónní ovoce s praženými ořechy
Oběd
pečený losos na sezónní nebo skladované zelenině, rýže (recept najdete v e-booku Pohodové trávení)
Svačina
paštika z kuřecích jater (recept najdete mezi svačinami), kdo snese s kusem kváskového žitného chleba
Večeře
cizrnové jáhloto (recept najdete mezi hlavními jídly)
Co jíst, když je venku teplo: „letní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. letní období) pro příklad těm, u koho převažuje chlad
Snídaně
vejce naměkko nebo míchaná s trochou rýže nebo kváskovým chlebem, kvašená zelenina (recept na ni najdete v e-booku Pohodové trávení)
Svačina
ovocný salát z čerstvého, nejlépe lokálního ovoce, můžete ozdobit kousky sušeného ovoce a praženými oříšky
Oběd
Rizotto po provensálsku (recept najdete mezi hlavními jídly)
Svačina
zeleninový salát z lokální zeleniny, může být s kousky avokáda
Večeře
salát z červené řepy (recept najdete mezi tipy na sváteční menu)
Aby horkým typům bylo dobře…
Co jíst, když je venku chladno: „zimní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. zimní období) pro příklad těm, u koho převažuje horko
Snídaně
rýže basmati, kousek avokáda, napařovaná zelenina (zelené fazolky, mrkev)
Svačina
jablko nebo jiné pozdní nebo přes zimu skladované ovoce, hrst pražených ořechů
Oběd
kapr na sezónní zelenině nebo skladované (recept najdete v e-booku Pohodové trávení), bez přílohy nebo s jáhlovým knedlíkem (recept najdete mezi hlavními jídly)
Svačina
placka z luštěnin, semínek, ořechů (recept najdete mezi svačinami)
Večeře
dušené krůtí maso, jako příloha čerstvá (mrazuodolná) zelenina nebo kvašená
Co jíst, když je venku teplo: „letní“ jídelníček (viz výše: strava pro tzv. letní období) pro příklad těm, u koho převažuje horko
Snídaně
ovesná kaše na studeno – s bobulovým ovocem, občas s banánem nebo sušeným ananasem
Svačina
ovocný salát se semínky, bobulemi, jablky, občas melounem
Oběd
králičí rizotto
Svačina
smoothie z tmavé listové zeleniny a sezónního ovoce
Večeře
zeleninový salát – z čerstvé nebo napařované sezónní zeleniny a oliv (z vlastní šťávy)
Ať Vám strava podle období a Vašeho typu dělá dobře a pomůže Vám ke zdravému trávení a zdraví vůbec!