POHODOVÉ PŘÍLOHY

Potěšte své trávení i smysly přílohami, které v pohodě nahradí knedlíky a brambory ve vaší stravě!

Pro tento účel je výborná rýže, ale…

Pokud máte rádi rýži, tak jako já a vůbec celá naše rodina a dopřáváte si ji každý den (mj. proto, že ji snad jako jedinou přílohu dobře strávíte), přečtěte si můj článek o tom, jak rýži správně připravovat a kterou vybrat.

Na další přílohové tipy se podívejte tady na stránce.

Dýňové pyré

Dýňové pyré bez mléka

Jednoduchá zeleninová příloha k masu nebo hlavní jídlo.

Suroviny:

  • ½ malé dýně hokkaido (pokud máte radši výraznější, sladší chuť, použijte dýni máslovou)
  • 1 malá cibule
  • koření – špetka kari, kurkumy, mletého pepře (chilli podle volby)
  • sůl dle chuti
  • předem namočená a opražená slunečnicová semínka

 

Postup:

  1. Dejte do trochy vody dusit nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte k ní sůl a koření kromě kurkumy.
  3. Oloupejte a vydlabejte dýni.
  4. Nakrájejte na kusy a přidejte do hrnce.
  5. Podle potřeby přidávejte vodu.
  6. Až bude dýně uvařená, nechte ji trochu vychladnout a pak dohladka rozmixujte.
  7. Užijte si dýňové pyré společně s masem nebo jen tak samotné…

 

Jáhelné knedlíčky

Jednoduché knedlíky bez lepku a bílé mouky. Zasytí a pomohou zahnat chutě na těžké houskové nebo bramborové knedlíky.

 

Suroviny:

  •  2-3 hrnky uvařených jáhel (pokud vaříte pro více osob, pro 1 člověka stačí 1 hrnek)
  • 1 lžíce bylinek jako dobromysl, bazalka, majoránka – dle oblíbenosti 
  • sůl a pepř podle chuti

 Postup:

  1. Dobře propláchněte jáhly – studenou i horkou vodou.
  2. Dejte je vařit.
  3. Až budou uvařené, přidejte bylinky, pepř a sůl.
  4. Krátce nechte vychladnout, rozmixujte a lžící nebo rukama tvořte knedlíky.
  5. Podávejte k masu, zelenině nebo nasladko s ovocnou omáčkou…

 

Batátové pyré

Batátové pyré bez mléka

Další zeleninová příloha snadná na přípravu. Může být i hlavním jídlem, když ji doplníte salátkem, posypete praženými semínky…

Suroviny:

  • 1 větší batát
  • pár lístků tymiánu a bazalky (obyčejnou, pokud nemáte posvátnou)
  • špetka černého pepře a kurkumy
  • sůl

Postup:

  1. Batát oloupejte, nakrájejte na plátky nebo menší kusy.
  2. Osolte, opepřete a dejte péct do trouby. Trochu podlijte.
  3. Až batát změkne, vyndejte pekáč z trouby, přidejte kurkumu a bylinky a rozmixujte.