KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Tipy pro fit Vánoce
Jak na Vánoce v pohodě?
Je evidentní, že ne každý si dovede Vánoce užít doopravdy v pohodě (vlastně kdo to umí?). My si tu teď budeme povídat hlavně o jídle, protože proto jste asi tu především. Ale kromě jídla přináší největší zdravotní komplikace stres z příprav a obav o to, aby hlavní svátky v roce proběhly dobře, pokud možno ideálně. Hned za stresem nám ve vánočním období kráčí vstříc únava. I na to je potřeba myslet, aby Vánoce byly momentem klidu, setkávání s nejbližšími a duchovní obnovy.
Prožívejte v poklidu a bilancování Advent i Vánoce
Co jsem chtěla ještě dodat k pohodovým Vánocům? Proč nestačí správná strava pro to, abyste se cítili dobře, v pohodě, a to i s vaším trávením?
Potíže s trávením jsou typicky psychosomatické = mluví skrze ně naše duše.
Nemůžete být zdraví, tedy i dobře trávit, pokud:
- nežijete dobrý život
- jste neodpustili – sobě nebo jiným
- neděláte práci, která vás uspokojuje a baví
- nežijete v dobrých a láskyplných vztazích – k sobě i druhým…
Každý máme jinou cestu, každému z nás schází v životě něco jiného, každý máme zapracovat na něčem jiném… Proto vám dám tip, kterým můžete začít, protože se týká asi všech a všem může, tak jako mně, přinést do života obrovskou pozitivní změnu, že si to možná ani nedokážete představit. Ale zkuste to:
- žít v pohodě se sebou
- být zdravější
- mít lepší vztahy s blízkými
- cítit se šťastnější
Já jsem začala nový život (opravdu bych to tak formulovala) s fialovým náramkem – s účastí v tzv. nestěžovací výzvě a když se ohlédnu, ani náhodou bych se nevrátila zpět do doby před výzvou. Ne že bych ji splnila (detaily najdete na internetu, Facebooku…), ale i tak se můj život tak proměnil!
Pojďte také skoncovat se stěžováním, které nám přináší jen zdánlivé výhody, protože ve skutečnosti:
- kazí vám život
- kazí vám vztahy s druhými
- kazí vám zdraví…
Co dodat?
1. krok, který můžete udělat hned, i když zatím vůbec netušíte, o co v nestěžovací výzvě jde, je:
BUĎTE VDĚČNÍ, VYJÁDŘETE SVOJI VDĚČNOST
I kdyby to měla být zdánlivá maličkost, trénujte se ve vděčnosti, děkujte, děkujte, děkujte… Budete spokojenější, uvědomíte si, jaké dary jste v životě dostali…
Bude to pěkné bilancování před koncem roku: je za co být vděční! I za těžké zkoušky…
Včas před koncem roku naopak opusťte, co už vám neslouží nebo co už prostě chcete pustit, protože vás to jen zatěžuje. Uděláte si tak místo pro to nové a krásné, co vás v novém roce čeká…
Na tom všem záleží, zda si Vánoce užijeme v pohodě nebo v nepříjemném stresu a trávicích nebo jiných zdravotních potížích.
Těšme se na na naději v podobě vánočního světla a nestresujme se, zda je dost dárků,dost druhů cukroví a dost naleštěná okna!
Pojďme ale na to jídlo!
Nešvary vánočního menu a co s tím
Složení naší obvyklé sváteční stravy nahrává leda trávicím potížím a nedostatku živin a tím i energie. Co se s tím zavedeným složením jídelníčku o Vánocích dá dělat, na to vám teď dám pár jednoduchých tipů.
Když to uděláte „klasicky“, získáte (minimálně krátkodobě):
- více únavy
- více trávicích potíží
- více zátěže z (většinou) jednoduchých cukrů např. pro játra i celkově pro trávení
- více kilogramů
- více nevhodně upravených tuků a tím víc potíží pro váš kardiovaskulární systém
Připravte si vánoční menu jinak. Získáte:
- Více živin a tím i energie
- Více pohody pro trávení a tím i pro vaši imunitu
Malé změny lepší než žádné
zvlášť pokud teprve začínáte se změnou stravy a životního stylu.
- Nedávejte si velká předsevzetí, z nichž pak nedodržíte nic a navíc se kvůli tomu budete cítit mizerně. A Vánoce si přece chceme užít, ne?
- Dbejte hlavně na osobní i rodinnou pohodu. Tu snad nenaruší, když mezi to tradiční vpašujete zdravější cukroví nebo lehčí štědrovečerní jídlo.
Komplet vánoční menu jinak

Krémová kapří polévka
Suroviny:
- 1,5 l zeleninového vývaru z 1 malé cibule, 1 velké mrkve, 1 střední petržele, kousku celeru (cca co se vejde do dlaně) a bylinek (1 bobkového listu, špetky petržele a libečku nebo jiných vašich oblíbených)
- 1 hlava (podle volby vnitřnosti nebo jikry pro plnější chuť a hustší konzistenci)
- koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře
- sůl dle chuti
- petrželka na ozdobu (pokud mimo sezónu nemáte čerstvé, můžete do polévky nakonec přidat sušenou petržel i jiné bylinky do polévky, nebo použijte klíčky či tzv. microgreeens)
- dle volby 2 dcl ovesného nápoje z bezlepkových vloček pro hladší konzistenci (návod na výrobu najdete v e-booku Pohodové trávení)
Postup:
- Připravte si rybí vývar: odstraňte z hlavy žábry a vše dobře umyjte. Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť.
- V jednom hrnci 10–15 minut vařte v mírně osolené vodě vnitřnosti.
- Do jiného hrnce dejte vařit hlavu.
- Z vývaru sbírejte pěnu, pokud chcete mít vývar čirý.
- Osolte a přidejte koření. Vařte 30–45 minut.
- Mezitím si připravte zeleninový vývar: dejte do hrnce s asi 0,5 l vody zeleninu a mírně vařte. Přidejte bylinky do polévky.
- Po uvaření sceďte rybí vývar(y). Nechte vychladnout rybí hlavu. Pak z ní oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.
- Uvařenou zeleninu také nakrájejte.
- Do rybího vývaru přidejte ten zeleninový (a případně i ten, ve kterém jste vařili vnitřnosti).
- Přidejte uvařenou zeleninu a maso.
- Nakonec můžete dochutit podle potřeby pepřem, solí (s těmi to ale nepřehánějte – méně je někdy více) a bylinkami.
- Můžete přidat ovesný nápoj. Pro hladkou konzistenci rozmixujte.

Losos na pepři
Suroviny:
- filet z divokého lososa
- koření – 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička kuliček černého pepře, špetka saturejky a chilli
- sůl
- rýže jako příloha
Postup:
- Předem namočte rýži.
- Připravte si filet – opláchněte, odstraňte kůži.
- Přidejte koření a sůl.
- Dejte roztopit troubu na cca 170°C a vložte lososa v uzavřené zapékací misce.
- Dejte vařit rýži.
- Servírujte.

Dýňový salát
Suroviny:
- střední dýně hokkaido
- bylinky – např. petržel, majoránka, šalvěj
- koření – špetka kurkumy a chilli, kari
- 1 lžička soli
Postup:
- Oloupejte dýni a vydlabejte z ní semena.
- Dejte ji do osolené vroucí vody a vařte asi 10 min. Pozor, ať se vám moc nerozvaří! Dýně by pak nebyla použitelná.
- Až z dýně slijete vodu, můžete si ji dát jako zeleninový vývar (v případě potřeby si ji dochuťte) nebo použijte pro další vaření.
- Dejte dýni zchladit (do lázně nebo ven), ochuťte kořením a bylinkami a máte hotovo. Nebo přidejte další ingredience jako u bramborového salátu (kořenovou zeleninu, cibuli, vejce, domácí majonézu).

Horká višeň
Suroviny:
- 1/2 l mražených višní (třešní)
- hrst sušených datlí
- 1-2 lžíce kakaa
- 1-2 lžičky koření – skořice, badyán, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)
Postup:
- Aspoň 1hod předem dejte namáčet datle.
- Višně povařte spolu s kořením.
- Datle rozmixujte na pastu.
- Přidejte k višním a spolu s kakaem vše dohromady rozmixujte.
- Pokud je nápoj příliš hustý, nařeďte jej vodou.
- Pijte teplé.
Další vánoční recepty
Nezaujalo vás menu, které jsem pro vás nachystala já?
100 lidí, 100 chutí. Podívejte se tedy na další tipy na sestavení vánočního menu.