KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Malá sváteční jídla

 

Recepty

Jako předkrm nebo příloha nejen pro sváteční den. 

Vychutnejte si zdravé ale chutné dobroty jen tak nebo k hlavním jídlům…

Batátový salát 

Výborná, lehce stravitelná alternativa k bramborovému salátu. Jinak ho můžete pojídat i mimo Vánoce jako hlavní jídlo, vzhledem k tomu, jak je sytý a výživný. Nezvýší ovšem náš glykemický index tak, jako salát z brambor.

Suroviny: 

  • 1 větší batát
  • kousek celeru (asi co se vejde do ženské dlaně)
  • 1 malá petržel
  • 1-2 vejce

  • koření – špetka černého pepře a kurkumy
  • sůl na dochucení
  • domácí majonéza (dle volby: salát je vynikající i bez majonézy)

Postup: 

  1. Dejte do hrnce vodu a přiveďte k varu.
  2. Než se voda začne vařit, připravte si zeleninu. Stačí nakrájet na větší kusy a dát do vroucí vody. Vařte do změknutí (ale nerozvařte).
  3. Přidejte i koření a sůl. Vše promíchejte. 
  4. Pak dejte na asi 5 min vařit vejce (vložte opět do vroucí vody, ale předtím ho nechte odpočinout v teple, případně omyjte teplou vodou, ať zbytečně nepraskne skořápka). Nechte po uvaření zchladit. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Zeleninu slijte, vývar snězte nebo použijte na další vaření.
  6. Až zelenina trochu vychladne, rozkrájejte  ji na menší kousky a přidejte k ní vejce. Promíchejte.
  7. Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo pepřem.
  8. Můžete přimíchat domácí majonézu.

TIP: Pokud majonézu přidávat nebudete, dejte zeleninu vařit rovnou nakrájenou na menší kousky. Trochu víc se uvaří, bude měkčí a vytvoří omáčkovitou strukturu. Pokud máte radši zeleninu tvrdší, vařte ji v kuse (batáty ve slupce) a pak ji teprve krájejte.

Jednoduchý dýňový salát 

Výborný tip pro pohodové trávení a Štědrý večer je vyhnout se úplně bramborám a salát k rybě připravit třeba z dýně.  

Suroviny: 

  • střední dýně hokkaido
  • bylinky – např. petržel, majoránka, šalvěj
  • koření – špetka kurkumy a chilli, kari
  • 1 lžička soli 
  • dle volby ingredience na bramborový salát – kořenová zelenina, vejce 

Postup: 

  1. Oloupejte dýni a vydlabejte z ní semena.
  2. Dejte ji do osolené vroucí vody a vařte asi 10 min. Pozor, ať se vám moc nerozvaří! Dýně by pak nebyla použitelná.
  3. Až z dýně slijete vodu, můžete si ji dát jako zeleninový vývar (v případě potřeby si ji dochuťte) nebo použijte pro další vaření.
  4. Dejte dýni zchladit (do lázně nebo ven), ochuťte kořením a bylinkami a máte hotovo. Nebo přidejte další ingredience jako u bramborového salátu (kořenovou zeleninu, cibuli, vejce, domácí majonézu).

Zimní salát z červené řepy

Tenhle salát vás zahřeje a dodá skvělou výživu. Můžete si ho připravit kdykoli, ale o Vánocích báječně zpestří váš jídelníček. Můžete si ho dát k lehčí večeři – hlavně po vánočních svátcích se vám bude odlehčení stravy hodit. 

Suroviny:  

  • 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • římský kmín – 1/4 lžičky
  • špetka pepře a soli 

Postup: 

  1. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  2. Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
  3. Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
  4. Přidejte koření kromě mletého pepře.
  5. Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
  6. Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.

Krémová polévka z kapra

Suroviny:

  • 1,5 l zeleninového vývaru z 1 malé cibule, 1 velké mrkve, 1 střední petržele, kousku celeru (cca co se vejde do dlaně) a bylinek (1 bobkového listu, špetky petržele a libečku nebo jiných vašich oblíbených)
  • 1 hlava (podle volby vnitřnosti nebo jikry pro plnější chuť a hustší konzistenci)
  • koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře
  • sůl dle chuti
  • petrželka na ozdobu (pokud mimo sezónu nemáte čerstvé, můžete do polévky nakonec přidat sušenou petržel i jiné bylinky do polévky, nebo použijte klíčky či tzv. microgreeens)
  • dle volby 2 dcl ovesného nápoje z bezlepkových vloček pro hladší konzistenci (návod na výrobu najdete v e-booku Pohodové trávení) 

Postup: 

  1. Připravte si rybí vývar: odstraňte z hlavy žábry a vše dobře umyjte. Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť.
  2. V jednom hrnci 10–15 minut vařte v mírně osolené vodě vnitřnosti.
  3. Do jiného hrnce dejte vařit hlavu.
  4. Z vývaru sbírejte pěnu, pokud chcete mít vývar čirý.
  5. Osolte a přidejte koření. Vařte 30–45 minut.
  6. Mezitím si připravte zeleninový vývar: dejte do hrnce s asi 0,5 l vody zeleninu a mírně vařte. Přidejte bylinky do polévky.
  7. Po uvaření sceďte rybí vývar(y). Nechte vychladnout rybí hlavu. Pak z ní oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.
  8. Uvařenou zeleninu také nakrájejte.
  9. Do rybího vývaru přidejte ten zeleninový (a případně i ten, ve kterém jste vařili vnitřnosti).
  10. Přidejte uvařenou zeleninu a maso.
  11. Nakonec můžete dochutit podle potřeby pepřem, solí (s těmi to ale nepřehánějte – méně je někdy více) a bylinkami.
  12. Můžete přidat ovesný nápoj. Pro hladkou konzistenci rozmixujte.

Vývar pro silnou imunitu

Můžete ho uvařit ve všední den i svátek, prostě se neochodí… 

 Pro podporu imunity v náročném zimním období využijte kromě cibule – přírodního antibiotika – i česnek. Já ho ve vaření nepoužívám, protože ho nesnesu, ale ve vývaru ho zvládnu i já. Přidejte i zázvor. Spolu s česnekem je zázvor další přírodní prostředek plný antioxidantů, prebiotik ad. prospěšných látek, podporujících naše zdraví. A nezapomeňte na kurkumu – ochránce před chřipkou! 

Na špičku nože ji můžete přidat téměř do každého jídla.   

Suroviny: 

  • 1 l vývaru – zeleninového nebo masového
  • stroužek česneku, 3 tenká kolečka zázvoru, 1 větší cibule
  • zelenina – kořenová, natě (dle chuti sezóny)
  • koření – špetka kurkumy, trocha pepře
  • bylinky – petržel, majoránka…

 Postup: 

  1. Připravte vývar.
  2. Dejte do trochy vody dusit česnek, cibuli a zázvor.
  3. Přidejte vývar, přiveďte k varu.
  4. Přidejte zeleninu a vařte doměkka.
  5. Máte-li natě, ozdobte si jimi polévku.

Pomazánka z červených paprik

Suroviny:  

  • 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
  • velká hrst kešu oříšků
  • špetka soli
  • koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky

Postup:

  1. Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
  2. Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
  3. Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky a rozmixujte s oříšky dohladka.
  4. Ozdobte lístkem bazalky.

Fazolová pomazánka

Suroviny: 

  • 1 hrnek předem namočených a uvařených červených fazolí (jako jsou adzuki)
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
  • koření dle chuti – pepř, římský kmín, skořice, kurkuma, chilli, sladké curry
  • sůl na dochucení
  • hrst mletých ořechů (jaké máte) na posyp

Postup: 

  1. Rozmixujte fazole s kešu ořechy do hladkého krému.
  2. Přidejte koření a sůl a dobře promíchejte.
  3. Posypejte mletými ořechy.
  4. Podávejte samotné nebo na domácím chlebu nebo housce.

Batátové chipsy

Suroviny:

  • 1 střední batát
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • sůl
  • trocha pepře

Postup:

  1. 1 střední batát
  2.  1/2 hrnku slunečnicových semínek
  3. sůl
  4. trocha pepře

Mandlové krekry 

Suroviny:

  • 70g mandlové mouky
  • 1-2 lžičky chia semínek
  • 2 lžíce vody
  • špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
  • špetka soli

Postup:

  1. Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
  2. Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
  3. Vypracujte co nejhladší těsto.
  4. Roztopte troubu na 200°C.
  5. Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
  6. Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
  7. Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
  8. Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.

    MÁTE VŠE PŘEČTENO?