KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Malá sváteční jídla
Recepty
Jako předkrm nebo příloha nejen pro sváteční den.
Vychutnejte si zdravé ale chutné dobroty jen tak nebo k hlavním jídlům…




Batátový salát
Výborná, lehce stravitelná alternativa k bramborovému salátu. Jinak ho můžete pojídat i mimo Vánoce jako hlavní jídlo, vzhledem k tomu, jak je sytý a výživný. Nezvýší ovšem náš glykemický index tak, jako salát z brambor.
Suroviny:
- 1 větší batát
- kousek celeru (asi co se vejde do ženské dlaně)
- 1 malá petržel
-
1-2 vejce
- koření – špetka černého pepře a kurkumy
- sůl na dochucení
- domácí majonéza (dle volby: salát je vynikající i bez majonézy)
Postup:
- Dejte do hrnce vodu a přiveďte k varu.
- Než se voda začne vařit, připravte si zeleninu. Stačí nakrájet na větší kusy a dát do vroucí vody. Vařte do změknutí (ale nerozvařte).
- Přidejte i koření a sůl. Vše promíchejte.
- Pak dejte na asi 5 min vařit vejce (vložte opět do vroucí vody, ale předtím ho nechte odpočinout v teple, případně omyjte teplou vodou, ať zbytečně nepraskne skořápka). Nechte po uvaření zchladit. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Zeleninu slijte, vývar snězte nebo použijte na další vaření.
- Až zelenina trochu vychladne, rozkrájejte ji na menší kousky a přidejte k ní vejce. Promíchejte.
- Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo pepřem.
- Můžete přimíchat domácí majonézu.
TIP: Pokud majonézu přidávat nebudete, dejte zeleninu vařit rovnou nakrájenou na menší kousky. Trochu víc se uvaří, bude měkčí a vytvoří omáčkovitou strukturu. Pokud máte radši zeleninu tvrdší, vařte ji v kuse (batáty ve slupce) a pak ji teprve krájejte.
Jednoduchý dýňový salát
Výborný tip pro pohodové trávení a Štědrý večer je vyhnout se úplně bramborám a salát k rybě připravit třeba z dýně.
Suroviny:
- střední dýně hokkaido
- bylinky – např. petržel, majoránka, šalvěj
- koření – špetka kurkumy a chilli, kari
- 1 lžička soli
- dle volby ingredience na bramborový salát – kořenová zelenina, vejce
Postup:
- Oloupejte dýni a vydlabejte z ní semena.
- Dejte ji do osolené vroucí vody a vařte asi 10 min. Pozor, ať se vám moc nerozvaří! Dýně by pak nebyla použitelná.
- Až z dýně slijete vodu, můžete si ji dát jako zeleninový vývar (v případě potřeby si ji dochuťte) nebo použijte pro další vaření.
- Dejte dýni zchladit (do lázně nebo ven), ochuťte kořením a bylinkami a máte hotovo. Nebo přidejte další ingredience jako u bramborového salátu (kořenovou zeleninu, cibuli, vejce, domácí majonézu).
Zimní salát z červené řepy
Tenhle salát vás zahřeje a dodá skvělou výživu. Můžete si ho připravit kdykoli, ale o Vánocích báječně zpestří váš jídelníček. Můžete si ho dát k lehčí večeři – hlavně po vánočních svátcích se vám bude odlehčení stravy hodit.
Suroviny:
- 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- římský kmín – 1/4 lžičky
- špetka pepře a soli
Postup:
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
- Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
- Přidejte koření kromě mletého pepře.
- Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
- Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.
Krémová polévka z kapra
Suroviny:
- 1,5 l zeleninového vývaru z 1 malé cibule, 1 velké mrkve, 1 střední petržele, kousku celeru (cca co se vejde do dlaně) a bylinek (1 bobkového listu, špetky petržele a libečku nebo jiných vašich oblíbených)
- 1 hlava (podle volby vnitřnosti nebo jikry pro plnější chuť a hustší konzistenci)
- koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře
- sůl dle chuti
- petrželka na ozdobu (pokud mimo sezónu nemáte čerstvé, můžete do polévky nakonec přidat sušenou petržel i jiné bylinky do polévky, nebo použijte klíčky či tzv. microgreeens)
- dle volby 2 dcl ovesného nápoje z bezlepkových vloček pro hladší konzistenci (návod na výrobu najdete v e-booku Pohodové trávení)
Postup:
- Připravte si rybí vývar: odstraňte z hlavy žábry a vše dobře umyjte. Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť.
- V jednom hrnci 10–15 minut vařte v mírně osolené vodě vnitřnosti.
- Do jiného hrnce dejte vařit hlavu.
- Z vývaru sbírejte pěnu, pokud chcete mít vývar čirý.
- Osolte a přidejte koření. Vařte 30–45 minut.
- Mezitím si připravte zeleninový vývar: dejte do hrnce s asi 0,5 l vody zeleninu a mírně vařte. Přidejte bylinky do polévky.
- Po uvaření sceďte rybí vývar(y). Nechte vychladnout rybí hlavu. Pak z ní oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.
- Uvařenou zeleninu také nakrájejte.
- Do rybího vývaru přidejte ten zeleninový (a případně i ten, ve kterém jste vařili vnitřnosti).
- Přidejte uvařenou zeleninu a maso.
- Nakonec můžete dochutit podle potřeby pepřem, solí (s těmi to ale nepřehánějte – méně je někdy více) a bylinkami.
- Můžete přidat ovesný nápoj. Pro hladkou konzistenci rozmixujte.
Vývar pro silnou imunitu
Můžete ho uvařit ve všední den i svátek, prostě se neochodí…
Pro podporu imunity v náročném zimním období využijte kromě cibule – přírodního antibiotika – i česnek. Já ho ve vaření nepoužívám, protože ho nesnesu, ale ve vývaru ho zvládnu i já. Přidejte i zázvor. Spolu s česnekem je zázvor další přírodní prostředek plný antioxidantů, prebiotik ad. prospěšných látek, podporujících naše zdraví. A nezapomeňte na kurkumu – ochránce před chřipkou!
Na špičku nože ji můžete přidat téměř do každého jídla.
Suroviny:
- 1 l vývaru – zeleninového nebo masového
- stroužek česneku, 3 tenká kolečka zázvoru, 1 větší cibule
- zelenina – kořenová, natě (dle chuti sezóny)
- koření – špetka kurkumy, trocha pepře
- bylinky – petržel, majoránka…
Postup:
- Připravte vývar.
- Dejte do trochy vody dusit česnek, cibuli a zázvor.
- Přidejte vývar, přiveďte k varu.
- Přidejte zeleninu a vařte doměkka.
- Máte-li natě, ozdobte si jimi polévku.
Pomazánka z červených paprik
Suroviny:
- 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
- velká hrst kešu oříšků
- špetka soli
- koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky
Postup:
- Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
- Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
- Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky a rozmixujte s oříšky dohladka.
- Ozdobte lístkem bazalky.
Fazolová pomazánka
Suroviny:
- 1 hrnek předem namočených a uvařených červených fazolí (jako jsou adzuki)
- 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
- koření dle chuti – pepř, římský kmín, skořice, kurkuma, chilli, sladké curry
- sůl na dochucení
- hrst mletých ořechů (jaké máte) na posyp
Postup:
- Rozmixujte fazole s kešu ořechy do hladkého krému.
- Přidejte koření a sůl a dobře promíchejte.
- Posypejte mletými ořechy.
- Podávejte samotné nebo na domácím chlebu nebo housce.
Batátové chipsy
Suroviny:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Postup:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Mandlové krekry
Suroviny:
- 70g mandlové mouky
- 1-2 lžičky chia semínek
- 2 lžíce vody
- špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
- špetka soli
Postup:
- Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
- Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
- Vypracujte co nejhladší těsto.
- Roztopte troubu na 200°C.
- Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
- Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
- Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
- Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.