KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Hlavní sváteční chody
Recepty
Užijte si i svátky s pohodovým trávením. I hlavní chod může být zároveň chutný i zdravý a lehký pro trávení.




Losos na pepři
Suroviny:
- filet z divokého lososa
- koření – 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička kuliček černého pepře, špetka saturejky a chilli
- sůl
Postup:
- Připravte si filet – opláchněte, odstraňte kůži.
- Přidejte koření a sůl.
- Dejte roztopit troubu na cca 170°C a vložte lososa v uzavřené zapékací misce.
- Servírujte s rýží nebo zeleninovým salátem.
Krůtí paprikový guláš
Suroviny:
- 0,5 kg krůtího masa (stačí plátek, nemusí být prsní)
- 1 větší cibule
- 2 větší mrkve
- 1 menší petržel
- 1 červená paprika
- 1 bílá (žlutá) paprika
- koření dle chuti – celý i mletý černý pepř, chilli, kurkuma, saturejka (může být i šalvěj), sladká červená paprika
- sůl dle chuti
Postup:
- Dejte dusit nakrájenou cibuli.
- Přidejte koření a chvíli duste, ať cibule změkne.
- Přidejte nakrájené maso a opět duste, dobře promíchejte s cibulí a kořením.
- Nakrájejte a přidejte zeleninu a duste doměkka.
- Podávejte s rýží nebo domácím pečivem.
Dančí guláš s jáhlovým knedlíkem
Suroviny:
- 0,75 kg dančího masa (na guláš, předního…)
- 1 velká cibule
- mletý černý pepř
- 3 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2-3 lžíce mleté červené papriky
- 1 velká čerstvá červená paprika (dle volby)
- pickles nebo kysané zelí (jako příloha)
- 2-3 hrnky jáhel a 1 lžíce bylinek jako dobromysl, bazalka, majoránka – dle oblíbennosti (jako příloha)
- sůl podle chuti
Postup:
- Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte ji dusit do malého množství vody.
- Přidejte koření.
- Připravte si maso – opláchněte, nakrájejte na větší kostky a dejte dusit s cibulí a kořením.
- Až bude maso skoro uvařené, přidejte k němu na velké kousky nakrájenou čerstvou papriku (dle volby) – já osobně ji teď mimo sezónu vynechávám.
- Než se guláš dovaří (tj. než změkne maso i paprika), připravte si jáhly – řádně opláchněte studenou i horkou vodou a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
- Přidejte bylinky a dobže promíchejte. Případně dosolte.
- Počkejte, až jáhly trochu zchladnou a pak z nich rukama nebo pomocí lžíce tvořte malé knedlíky. Jáhly můžete i rozmixovat, aby získaly jemnější konzistenci.
- Podávejte guláš – s jáhelnými knedlíky a fermentovanou zeleninou a vaše trávení vám bude vděčné.
Divoký losos s omáčkou z kořenové zeleniny
Suroviny:
- 3-4 kusy steaku z aljašského lososa
- 5-6 kusů kořenové zeleniny – mrkve, celeru, petržele
- koření – špetka chilli, mletého pepře, kurkumy
- sůl dle chuti
Postup:
- Opláchněte maso, ochuťte kořením a solí a dejte ho do zapékací misky s trochou vody.
- Troubu roztopte na cca 180°C.
- Očistěte zeleninu, nakrájejte na menší kousky a přidejte k masu.
- Pečte přikryté doměkka. Počítejte s tím, že maso se bude péct déle, než jste u ryby zvyklí. Divoký losos má dost tuhé maso.
- Po upečení dejte asi polovinu zeleniny stranou a druhou dohladka rozmixujte.
- Promíchejte kousky zeleniny s omáčkou a přelijte maso.
- Podávejte jen takto nebo s rýží.
Roštěná na zelenině
Suroviny:
- 3-4 plátky hovězí roštěné
- 1 šálek růžičkové kapusty
- 1 střední pórek
- 2 střední mrkve
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Vše omyjte, očistěte. Kromě kapusty zeleninu nakrájejte na kolečka nebo kostky.
- Roztopte troubu na střední teplotu.
- Vložte do zapékací misky plátky masa a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Dochuťte.
- Misku přikryjte víkem a pečte, dokud maso nezměkne.