KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Hlavní sváteční chody

 

Recepty

Užijte si i svátky s pohodovým trávením. I hlavní chod může být zároveň chutný i zdravý a lehký pro trávení.

Losos na pepři

Suroviny:

  • filet z divokého lososa
  • koření – 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička kuliček černého pepře, špetka saturejky         a chilli
  • sůl

Postup: 

  1. Připravte si filet – opláchněte, odstraňte kůži.
  2. Přidejte koření a sůl.
  3. Dejte roztopit troubu na cca 170°C a vložte lososa v uzavřené zapékací misce. 
  4. Servírujte s rýží nebo zeleninovým salátem.

Krůtí paprikový guláš

Suroviny: 

  • 0,5 kg krůtího masa (stačí plátek, nemusí být prsní)
  • 1 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 menší petržel
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá (žlutá) paprika
  • koření dle chuti – celý i mletý černý pepř, chilli, kurkuma, saturejka (může být i šalvěj), sladká červená paprika
  • sůl dle chuti

Postup:  

  1. Dejte dusit nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte koření a chvíli duste, ať cibule změkne.
  3. Přidejte nakrájené maso a opět duste, dobře promíchejte s cibulí a kořením.
  4. Nakrájejte a přidejte zeleninu a duste doměkka.
  5. Podávejte s rýží nebo domácím pečivem.

Dančí guláš s jáhlovým knedlíkem

Suroviny:

  • 0,75 kg dančího masa (na guláš, předního…)
  • 1 velká cibule
  • mletý černý pepř
  • 3 kuličky jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2-3 lžíce mleté červené papriky
  • 1 velká čerstvá červená paprika (dle volby)
  • pickles nebo kysané zelí (jako příloha)
  • 2-3 hrnky jáhel a 1 lžíce bylinek jako dobromysl, bazalka, majoránka – dle oblíbennosti (jako příloha)
  • sůl podle chuti

Postup: 

  1. Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte ji dusit do malého množství vody.
  2. Přidejte koření.
  3. Připravte si maso – opláchněte, nakrájejte na větší kostky a dejte dusit s cibulí a kořením.
  4. Až bude maso skoro uvařené, přidejte k němu na velké kousky nakrájenou čerstvou papriku (dle volby) – já osobně ji teď mimo sezónu vynechávám.
  5. Než se guláš dovaří (tj. než změkne maso i paprika), připravte si jáhly – řádně opláchněte studenou i horkou vodou a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
  6. Přidejte bylinky a dobže promíchejte. Případně dosolte.
  7. Počkejte, až jáhly trochu zchladnou a pak z nich rukama nebo pomocí lžíce tvořte malé knedlíky. Jáhly můžete i rozmixovat, aby získaly jemnější konzistenci.
  8. Podávejte guláš – s jáhelnými knedlíky a fermentovanou zeleninou a vaše trávení vám bude vděčné.

Divoký losos s omáčkou z kořenové zeleniny

Suroviny:

  • 3-4 kusy steaku z aljašského lososa
  • 5-6 kusů kořenové zeleniny – mrkve, celeru, petržele
  • koření – špetka chilli, mletého pepře, kurkumy
  • sůl dle chuti 

Postup:

  1. Opláchněte maso, ochuťte kořením a solí a dejte ho do zapékací misky s trochou vody.
  2. Troubu roztopte na cca 180°C.
  3. Očistěte zeleninu, nakrájejte na menší kousky a přidejte k masu.
  4. Pečte přikryté doměkka. Počítejte s tím, že maso se bude péct déle, než jste u ryby zvyklí. Divoký losos má dost tuhé maso.
  5. Po upečení dejte asi polovinu zeleniny stranou a druhou dohladka rozmixujte.
  6. Promíchejte kousky zeleniny s omáčkou a přelijte maso. 
  7. Podávejte jen takto nebo s rýží. 

Roštěná na zelenině

Suroviny:

  • 3-4 plátky hovězí roštěné
  • 1 šálek růžičkové kapusty
  • 1 střední pórek
  • 2 střední mrkve
  • Sůl a pepř dle chuti

 

Postup:  

  1. Vše omyjte, očistěte. Kromě kapusty zeleninu nakrájejte na kolečka nebo kostky.
  2. Roztopte troubu na střední teplotu.
  3. Vložte do zapékací misky plátky masa a přidejte zeleninu. Promíchejte.
  4. Dochuťte.
  5. Misku přikryjte víkem a pečte, dokud maso nezměkne.

    MÁTE VŠE PŘEČTENO?