Vánoce se blíží, rozhodujeme se, jaké cukroví napečeme. Bude to stejné jako vždycky? Nebo vyzkoušíme něco nového? A co takhle letos to cukroví odlehčit? Připravit cukroví zdravěji? Bez cukru nebo aspoň bez toho bílého, s menším množstvím cukru, bez bílé mouky…?
Nechte se inspirovat ke zdravému vánočnímu mlsání
Tradiční perníčky mohou být najednou jiné – netradiční a zdravější, použijete-li vhodné ingredience.
Jak na zdravé pečení, se dočtete v článku o pečení nejen na Vánoce.
Pojďme rovnou na to. Recept můžete využít také o Velikonocích…
Na těsto potřebujete:
- 180 g kokosového cukru
- 2 vejce celá a jeden žloutek
- 1 lžička perníkového koření
- 125 g vlažného medu
- 400 g pohankové mouky
- 100 g žitné mouky
- 1 lžíce jedlé sody
Na polevu potřebujete:
- 200 g moučkového cukru (já používám třtinový v BIO kvalitě)
- 1 bílek
- šťáva z půlky citrónu
Postup:
- Cukr smícháme s celými vejci a 1 žloutkem.
- Po 15 minutách přidáme perníkové koření, med a dobře promícháme.
- Postupně přidáváme mouku s jedlou sodou.
- Dobře vypracované těsto necháme odpočívat do 2. dne. Pokud těsto není dost tuhé, přidávejte pod něj na vál dostatečné množství mouky.
- Když máme vykrojené perníčky na plechu, dáme péct v předehřáté troubě na 150 až 160°C (podle toho, jak trouba peče).
Pěkné Vánoce plné radosti a pokoje!
Hodí se vám více inspirace na zdravé vánoční cukroví?
Spolu s receptem na tyhle perníčky vás čeká v e-booku Pohodové trávení.
Trackbacky/pingbacky