Vánoce se blíží, rozhodujeme se, jaké cukroví napečeme. Bude to stejné jako vždycky? Nebo vyzkoušíme něco nového? A co takhle letos to cukroví odlehčit? Připravit cukroví zdravěji? Bez cukru nebo aspoň bez toho bílého, s menším množstvím cukru, bez bílé mouky? 

Nechte se inspirovat ke zdravému vánočnímu mlsání

Špaldové medové perníčky

Tradiční perníčky mohou být najednou jiné – netradiční a zdravější, použijete-li vhodné ingredience. 

Jak na zdravé pečení, se dočtete v článku o pečení nejen na Vánoce.  

Pojďme rovnou na to. Recept můžete využít také o Velikonocích.

Na těsto potřebujete:

  • 180 g kokosového cukru
  • 2 vejce celá a jeden žloutek
  • 1 lžička perníkového koření
  • 125 g vlažného medu
  • 400 g pohankové mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 1 lžíce jedlé sody

Na polevu potřebujete:

  • 200 g moučkového cukru (já používám třtinový v BIO kvalitě)
  • 1 bílek
  • šťáva z půlky citrónu

Postup:

  • Cukr smícháme s celými vejci a 1 žloutkem.
  • Po 15 minutách přidáme perníkové koření, med a dobře promícháme.
  • Postupně přidáváme mouku s jedlou sodou.
  • Dobře vypracované těsto necháme odpočívat do 2. dne. Pokud těsto není dost tuhé, přidávejte pod něj na vál dostatečné množství mouky.
  • Když máme vykrojené perníčky na plechu, dáme péct v předehřáté troubě na 150 až 160°C (podle toho, jak trouba peče).

 Perníčky jsou výborné také ze špaldové celozrnné mouky. Doporučuji, pokud vám špalda nevadí.

 

Přeji vám krásné Vánoce plné radosti a klidu.

Hodí se vám více inspirace na zdravé vánoční cukroví?

Spolu s receptem na tyhle perníčky vás čeká v e-booku Pohodové trávení. 

Omrkněte ho TADY >>>

E-book Pohodové trávení