Vánoce se blíží, rozhodujeme se, jaké cukroví napečeme. Bude to stejné jako vždycky? Nebo vyzkoušíme něco nového? A co takhle letos to cukroví odlehčit? Připravit cukroví zdravěji? Bez cukru nebo aspoň bez toho bílého, s menším množstvím cukru, bez bílé mouky…?
Nechte se inspirovat ke zdravému vánočnímu mlsání
Tradiční perníčky mohou být najednou jiné – netradiční a zdravější, použijete-li vhodné ingredience.
Pojďme rovnou na to. Recept můžete využít také o Velikonocích…
Na těsto potřebujete:
- 180 g kokosového cukru
- 2 vejce celá a jeden žloutek
- 1 lžička perníkového koření
- 125 g vlažného medu
- 400 g pohankové mouky
- 100 g žitné mouky
- 1 lžíce jedlé sody
Na polevu potřebujete:
- 200 g moučkového cukru (já používám třtinový v BIO kvalitě)
- 1 bílek
- šťáva z půlky citrónu
Postup:
- Cukr smícháme s celými vejci a 1 žloutkem.
- Po 15 minutách přidáme perníkové koření, med a dobře promícháme.
- Postupně přidáváme mouku s jedlou sodou.
- Dobře vypracované těsto necháme odpočívat do 2. dne. Pokud těsto není dost tuhé, přidávejte pod něj na vál dostatečné množství mouky.
- Když máme vykrojené perníčky na plechu, dáme péct v předehřáté troubě na 150 až 160°C (podle toho, jak trouba peče).
Pěkné Vánoce plné radosti a pokoje!
Hodí se vám více inspirace na zdravé vánoční cukroví?
Spolu s receptem na tyhle perníčky vás čeká v e-booku Pohodové trávení.
Profesinální biožena. Biostylem denně žije a předává svým dětem, přátelům i úplně cizím lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít ho do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost. Svého syna s příznaky střevního zánětu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s trávicími potížemi, ale i těm, kteří jen chtějí jíst zdravěji, jakou stravu pro sebe zvolit. Své děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou např. e-booků „Pohodové trávení“ a „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“. K Lucii se můžete přidat do členské sekce, v které najdete stále přibývající inspiraci pro vaření a pečení pro zdravé trávení i tipy pro duševní pohodu a celostní zdraví.
Trackbacky/pingbacky