Nejnovější recepty Klubu

 

Nemusíte hledat po celém Klubu, jaké recepty přibyly. Stačí mrknout se tady níže.

Nové recepty pěkně pohromadě

Tady najdete slané i sladké, tuhé i tekuté, všední i sváteční na jedné hromadě.

Nejnovější recepty v Klubu

Cuketový nákyp

Suroviny:

  • 1 menší cuketa
  • hrnek uvařené rýže, nejlépe kulatozrnné
  • 1 vejce
  • hrst dýňových semínek
  • koření – špetka pepře, event. chilli, kurkuma 
  • sůl

Postup:  

  1. Omyjte cuketu, nastrouhejte ji nadrobno a dejte do mísy.
  2.  Přidejte koření, sůl a předem, aspoň na 4 hodiny namočená a opláchnutá semínka a rýži.
  3. Promíchejte. Zalijte rozkvedlaným vejcem.
  4. Roztopte troubu na střední teplotu.
  5.  Cuketové těsto přendejte do vymazané zapékací misky. 
  6. Pečte lehce dohněda.

Pekanové sušenky

Suroviny:

  • 1 díl pekanových ořechů (a nějaké navíc na ozdobu)
  • 2 díly mandlové mouky
  • 1 díl sušených datlí (stačí i méně, např. polovina dílu)

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet ořechy.
  2. 1-2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
  3. Slijte vodu z ořechů a datlí a nechte okapat.
  4. Pak rozmixujte ořechy s mandlovou moukou.
  5. Přidejte datle.
  6. Nabírejte hmotu lžičkou, tvořte kuličky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
  7. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy. Můžete ozdobit půlkami pekanových ořechů.
  8. Pečte na 100-110°C asi 20 min.
  9. Uložte do chladu a do 2-3 dnů spotřebujte.

 

Kešu kokosky

Suroviny:

  • 1 díl kešu ořechů
  • 2 díly strouhaného kokosu (případně více, pokud bude potřeba těsto zahustit)
  • 1 díl sušených datlí

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
  2. 1-2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
  3. Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
  4. Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
  5. Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
  6. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy. 
  7. Pečte na 100-110°C asi 20 min.
  8. Uložte do chladu.

Slaný dýňový koláč

Suroviny:

  • 1/2 menší dýně (nejlépe hokaido, ale i jakékoli jiné kromě máslové, která je dost sladká)
  • 1 velké nebo 2 menší vejce
  • 1 hrnek mandlové mouky (plus něco navíc pro případné zahuštění)
  • hrst předem namočených dýňových semínek
  • sůl a pepř dle chuti, event. špetka muškátového oříšku

Postup:  

  1. Dýni uvařte nebo (lépe) upečte a rozmixujte na hladké pyré. 
  2. V misce vytvořte středně husté těsto z pyré, mandlové mouky a vajec. Dochuťte kořením  a solí.
  3. Připravte si střední zapékací formu, nejlépe kulatou koláčovou. 
  4. Roztopte troubu na střední teplotu.
  5. Do vymazané formy nalijte těsto. Posypejte semínky a zaprašte mandlovou moukou. 
  6. Pečte asi 30-40 min. Střed koláče kontrolujte špejlí.

 

 

Čokoládové kuličky

Suroviny:

  • 1 – 2 díly čokoládové hmoty bez cukru
  • 2 – 3 díly sušených datlí
  • 1 díl konopného semínka

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet semínka. Poté slijte vodu, dobře ji vymačkejte a nechte ještě okapat.
    2. 1 – 2 hodiny před tvořením dejte namáčet asi polovinu datlí. Pak slijte vodu a nechte datle okapat. Rozmixujte dohladka.
    3. Čokoládovou hmotu nasekejte najemno a asi polovinu jí odložte stranou. Zbylou část promíchejte se vzniklou datlovou pastou a semínky.
    4. Nakrájejte nadrobno zbylé datle. Přidejte je k už připravené hmotě a promíchejte. Přidávejte je postupně, až vznikne těsto, ze kterého můžete tvořit kuličky.
    5. Obalujte ve zbylé čokoládové hmotě a dejte ztuhnout do ledničky.
    Pokud je hmota příliš řídká, můžete ji zahustit kakaem. Datlí můžete přidat víc, dle chuti, tak aby pro vás kuličky nebyly příliš hořké.

 

Arašídové kuličky

Suroviny: 

  • 2 díly arašídů (natur)
  • 1 díl sušených datlí
  • kakao nebo karob na zahuštění 

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet arašídy.
  2. Potom slijte vodu, nechte okapat a dejte do trouby pražit na max. 110°C. Arašídy několikrát během pražení promíchejte a nechte pražit do křupava.
  3. 1 – 2 hod před samotnou přípravou namočte sušené datle. Pak vodu slijte a datle nechte okapat.
  4. Arašídy rozmixujte na drobné kousky. Menší část dejte stranou (na obalování).
  5. Pak rozmixujte datle s větší částí arašídů do husté hmoty.
  6. Přidejte kakao nebo karob. Dobře promíchejte.
  7. Až bude mít hmota dost hutnou konzistenci, tvořte z ní kuličky a obalujte je v rozmixovaných arašídech.
  8. Uložte v chladu a spotřebujte do několika dnů.

 

Fíkovo datlové kuličky

Suroviny:

  • 1 díl sušených fíků

  • 1 díl sušených datlí

  • 2 díly kešu ořechů (díl navíc, pokud chcete kuličky obalovat v oříškách)

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy (nebo nejméně na 4 hodiny).
    2. Sušené ovoce dejte namáčet 1 – 2 hodiny před přípravou kuliček.
    3. Slijte vodu z ořechů, nechte okapat a dejte pražit do křupava do trouby na 100 – 110°C.
    4. Slijte vodu z ovoce, nechte okapat, vyždímejte a pohromadě rozmixujte.
    5. Přidejte ořechy a nahrubo rozmixujte (pokud máte ořechy navíc, nechte si část stranou na obalování a zvlášť ji rozmixujte na velmi malé kousíčky).
    6. Vypracujte tužší těsto, ze kterého uválíte kuličky. Dle volby obalujte v oříškách.
    7. Uložte v chladu.

Batátový salát

Suroviny: 

  • 1 větší batát
  • kousek celeru (asi co se vejde do ženské dlaně)
  • 1-2 vejce

  • koření – špetka černého pepře a kurkumy
  • sůl na dochucení
  • domácí majonéza dle volby – recept dostanete brzy, salát je vynikající i bez majonézy

Postup: 

  1. Dejte do hrnce vodu a přiveďte k varu.
  2. Než se voda začne vařit, připravte si zeleninu. Stačí nakrájet na větší kusy a dát do vroucí vody. Vařte do změknutí (ale nerozvařte).
  3. Přidejte i koření a sůl. Vše promíchejte. 
  4. Pak dejte na asi 5 min vařit vejce (vložte opět do vroucí vody, ale předtím ho nechte odpočinout v teple, případně omyjte teplou vodou, ať zbytečně nepraskne skořápka). Nechte po uvaření zchladit. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Zeleninu slijte, vývar snězte nebo použijte na další vaření.
  6. Až zelenina trochu vychladne, rozkrájejte  ji na menší kousky a přidejte k ní vejce. Promíchejte.
  7. Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo pepřem.
  8. Můžete přimíchat domácí majonézu.

TIP: Pokud majonézu přidávat nebudete, dejte zeleninu vařit rovnou nakrájenou na menší kousky. Trochu víc se uvaří, bude měkčí a vytvoří omáčkovitou strukturu.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?

Podívejte se na můj blog

o zdraví nejen v jídle…