KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Svačiny a menší pochutiny
Vítejte na stránce s tipy na zdravé svačiny pro pohodové trávení!
Pod odkazem na úvodní video k tématu najdete recepty na přípravu svačin. Nečekejte mezi nimi sladká jídla. Tipy na sladkosti najdete tady.
Jak na zdravé svačiny pro dobré trávení?
Možná se podivíte, že tu najdete svačiny připravené z luštěnin. Ano, přes jejich nadýmavý účinek to s nimi zkuste. Benefity, které nám jejich konzumace přináší, stojí za to.
Pusťte si úvodní video a pak už hurá na recepty!
Jak tedy na svačiny pro zdravé trávení?
Recepty
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2-4 porce.




Ořechové placičky z červených fazolí
Suroviny:
- 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody
- 120 g rozmixovaných uvařených fazolí
- 50g mandlové mouky
- 50g sekaných vlašských ořechů předem namočených
- 10g předem namočených slunečnicových (nebo jiných menších) semínek
- ¾ lžičky jedlé sody
- sůl a koření (doporučuji kurkumu, drcený kmín, nejlépe římský, špetku černého pepře a chilli)
Postup:
- Přes noc dejte namáčet fazole, semínka a ořechy.
- Poté slijte vodu z fazolí a dejte je vařit v nové vodě. Vařte do změknutí alespoň hodinu (klidně ale až 2).
- Po uvaření nechte fazole trochu vychladnout a přidejte mandlovou mouku a opláchnuté a okapané ořechy a semínka.
- Nakonec přimíchejte sodu a dochuťte solí a kořením.
- Všechno dohromady rozmixujte.
- Plech vyložte pečicím papírem a z těsta, které vám vzniklo, tvořte placičky.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě do ztuhnutí.
Čočkové kari placky
Suroviny:
- 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody
- 100 g rozmixované uvařené červené čočky
- 50g mandlové mouky
- 10g předem namočených slunečnicových semínek
- sůl, špetka kurkumy, 1 lžička sladkého curry, chilli
Postup:
- Přes noc dejte namáčet čočku a semínka.
- Poté slijte vodu z čočky a dejte ji vařit v nové vodě. Vařte do změknutí asi 2 hodiny.
- Po uvaření nechte čočku trochu vychladnout a přidejte do ní mandlovou mouku, lněná semínka a opláchnutá (a nejlépe i opražená) slunečnicová semínka.
- Dochuťte solí a kořením.
- Všechno dohromady dobře promíchejte a rozmixujte nahladko.
- Plech vyložte pečicím papírem a z těsta, které vám vzniklo, tvořte placičky.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě do zhnědnutí.
Fazolová pomazánka
Suroviny:
- 1 hrnek předem namočených a uvařených červených fazolí (jako jsou adzuki)
- 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
- koření dle chuti – pepř, římský kmín, skořice, kurkuma, chilli, sladké curry
- sůl na dochucení
- hrst mletých ořechů (jaké máte) na posyp
Postup:
- Rozmixujte fazole s kešu ořechy do hladkého krému.
- Přidejte koření a sůl a dobře promíchejte.
- Posypejte mletými ořechy.
- Podávejte samotné nebo na domácím chlebu nebo housce.
Placky z červené řepy
Suroviny:
- 1 šálek najemno nastrouhané červené řepy
- 2 lžíce předem namočených lněných semínek
- 2 lžíce předem namočených slunečnicových semínek
- 2 lžíce jemných ovesných vloček (případně nahrubo namletých vloček)
- špetka soli, černého pepře a kurkumy
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet slunečnicová semínka.
- Aspoň 2 hodiny předem namočte asi 4 lžícemi vody lněná semínka.
- Nastrouhejte syrovou červenou řepu.
- Přimíchejte lněná a slunečnicová semínka.
- Zahustěte vločkami, dochuťte solí a kořením a dobře promíchejte.
- Pokud má těsto vhodnou konzistenci (lepí, ale není až moc tekuté – v tom případě přisypejte vločky), dávejte ho v hromádkách na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte vlhkou rukou placky.
- Roztopte troubu na 150°C a pečte do křupava. Až to půjde a placky budou z horní strany dostatečně propečené, obraťte je.
Batátové chipsy
Suroviny:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
- Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
- Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
- Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
- Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.
Mandlové krekry
Suroviny:
- 70g mandlové mouky
- 1-2 lžičky chia semínek
- 2 lžíce vody
- špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
- špetka soli
Postup:
- Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
- Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
- Vypracujte co nejhladší těsto.
- Roztopte troubu na 200°C.
- Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
- Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
- Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
- Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.
Přidejte si k nim některou z pomazánek/ dipů. Recepty najdete i v e-booku Pohodové trávení.
Nadívané pečené žampiony
Suroviny:
- 10 žampiónů
- 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
- 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
- 1 vejce
Postup:
- Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
- Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
- Rozvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
- Dejte zapékat v misce nebo na plechu na troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
- Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.
Vajíčkové mističky s fazolkami
Množství ingrediencí stačí zhruba na 2 misky.
Suroviny:
- 1 vejce
- hrst zelených fazolek
- hrst mrkve nakrájené na malé kostičky
- koření – špetka soli, pepře, kurkumy, případně chilli
- bylinky – např. pár lístků čerstvé bazalky
Postup:
- Připravte si formičky na muffiny nebo zapékací mističky (vymazané troškou ghí).
- Rozkvedlejte vejce, přidejte zeleninu, bylinky, koření a sůl.
- Dobře promíchejte a nalijte do formiček (misek).
- Roztopte troubu předem na 170°C a pečte asi 15 minut (nebo dokud směs neztuhne).
Paštika z kuřecích jater
Suroviny:
- 200 g kuřecích jater (pozor: domácí nebo bio, ať se vyhnete zbytečným toxinům – játra jsou čisticí orgán, že…)
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti (ale nepřehánějte to se solí ani s pepřem)
Postup:
- Dejte v troše vody podusit cibuli a játra s kořením.
- Přidejte zeleninu a duste doměkka (ale zas ne moc dlouho).
- Vyndejte koření a zbytek rozmixujte.
- Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo.