KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Snídaně

 

Recepty

Pistáciová ovesná kaše

Suroviny: 

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  •  1/2 hrnku pistácií a hrst na posypání

  • špetka soli – dle chuti

Postup: 

  1. Přes noc nebo nejméně 4 hodiny nechte máčet pistácie. Pistácie na posypání pak dejte péct do trouby na 110°C. 
  2. Pokud použijete celé ovesné vločky, nechte je předem aspoň hodinu namáčet (počítejte s tím, že příprava s nimi bude trvat déle).
  3. Dejte vařit vločky a vařte do změknutí. 
  4. Přidejte předem namočené a opláchnuté pistácie.
  5. Společně dohladka rozmixujte.
  6. Opražené pistácie nahrubo pomelte nebo rozmixujte a posypte jimi kaši.

Ořechové müsli

Suroviny:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vašich oblíbených ořechů (nebo směsi vlašských, lískových, kešu…)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • mletá lněná semínka na posypání hotových müsli
  • dle volby 1 lžička skořice nebo kakao

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a raději je ještě jednou nebo dvakrát propláchněte.
  2. Na plech dejte pečicí papír, troubu roztopte na 110°C a dejte pražit do křupava ořechy.
  3. Smíchejte zatím vločky a kokos.
  4. Až budou hotové ořechy, dejte je stranou a troubu roztopte asi na 150°C.
  5. Dejte péct do křupava vločky s kokosem. Pak troubu opět zmírněte na 110°C, přidejte hrozinky (samotné nebo smíchané se skořicí či kakaem), ořechy a nechte prohřát.
  6. Suroviny během pečení vždy promíchávejte, aby se všechno rovnoměrně propeklo. 
  7. Lněná semínka přidávejte vždy až před konzumací.
  8. Podávejte jen tak nebo v domácím, případně kvalitním kupovaném, rostlinném mléce.

Pohankové mističky

Suroviny:

  • 1/2 hrnku pohanky lámanky
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky skořice

Postup: 

  1. Pohanku dejte přes noc namáčet. Pak slijte vodu a nechte okapat.
  2. Hrozinky dejte namáčet 1-2 hodiny před přípravou. Pak opět slijte a nechte okapat.
  3. Smíchejte lámanku se skořicí a kakaem.
  4. Hrozinky nahrubo rozmixujte a spojte se zbytkem surovin.
  5. Vzniklou hmotu přendejte do malých zapékacích mističek a dejte péct v mírně roztopené troubě dokřupava.

Jablečný jáhlový nákyp

Suroviny:

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 dcl rostlinného mléka (ale nemusí být, jáhly můžete uvařit jen ve vodě)
  • 1-2 jablka
  • 1 vejce (můžete vynechat, ale pak doporučuji přidat více „mléka“, ať je není nákyp suchý)
  • hrst hrozinek
  • špetka skořice

Postup:

  1. Uvařte jáhly na kaši (ve vodě nebo s „mlékem“).
  2. Do vymazané formy nalijte polovinu jáhel, na ně klaďte nakrájená jablka, posypejte hrozinkami a skořicí.
  3. Přendejte do formy zbytek jáhel a dejte péct dozlatova do středně roztopené trouby.

Arašídový krém

Suroviny: 

  • 1/2 hrnku arašídů
  • špetka soli
  •  1/4 hrnku ořechů (nejlépe kešu)

Postup: 

  1. Arašídy a ořechy nejlépe přes noc namočte (každé zvlášť). Pak vodu slijte a nechte okapat.
  2. Ořechy rozmixujte co nejvíce dohladka.
  3. Přidejte arašídy a sůl a rozmixujte. Arašídy nemusí být úplně dohladka.
  4. Podávejte s domácím kváskovým nebo bezlepkovým pečivem. 

Jednoduchá varianta: Kupte si pražené arašídy a pak už je jen dosolte a spojte s rozmixovanými ořechy.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?