KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Snídaně
Recepty








Pistáciová ovesná kaše
Suroviny:
- 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
-
1/2 hrnku pistácií a hrst na posypání
- špetka soli – dle chuti
Postup:
- Přes noc nebo nejméně 4 hodiny nechte máčet pistácie. Pistácie na posypání pak dejte péct do trouby na 110°C.
- Pokud použijete celé ovesné vločky, nechte je předem aspoň hodinu namáčet (počítejte s tím, že příprava s nimi bude trvat déle).
- Dejte vařit vločky a vařte do změknutí.
- Přidejte předem namočené a opláchnuté pistácie.
- Společně dohladka rozmixujte.
- Opražené pistácie nahrubo pomelte nebo rozmixujte a posypte jimi kaši.
Ořechové müsli
Suroviny:
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1/2 hrnku vašich oblíbených ořechů (nebo směsi vlašských, lískových, kešu…)
- 1/3 hrnku hrozinek
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- mletá lněná semínka na posypání hotových müsli
- dle volby 1 lžička skořice nebo kakao
Postup:
- Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a raději je ještě jednou nebo dvakrát propláchněte.
- Na plech dejte pečicí papír, troubu roztopte na 110°C a dejte pražit do křupava ořechy.
- Smíchejte zatím vločky a kokos.
- Až budou hotové ořechy, dejte je stranou a troubu roztopte asi na 150°C.
- Dejte péct do křupava vločky s kokosem. Pak troubu opět zmírněte na 110°C, přidejte hrozinky (samotné nebo smíchané se skořicí či kakaem), ořechy a nechte prohřát.
- Suroviny během pečení vždy promíchávejte, aby se všechno rovnoměrně propeklo.
- Lněná semínka přidávejte vždy až před konzumací.
- Podávejte jen tak nebo v domácím, případně kvalitním kupovaném, rostlinném mléce.
Pohankové mističky
Suroviny:
- 1/2 hrnku pohanky lámanky
- 1/3 hrnku hrozinek
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Pohanku dejte přes noc namáčet. Pak slijte vodu a nechte okapat.
- Hrozinky dejte namáčet 1-2 hodiny před přípravou. Pak opět slijte a nechte okapat.
- Smíchejte lámanku se skořicí a kakaem.
- Hrozinky nahrubo rozmixujte a spojte se zbytkem surovin.
- Vzniklou hmotu přendejte do malých zapékacích mističek a dejte péct v mírně roztopené troubě dokřupava.
Jáhlový nákyp
Suroviny:
- 1 hrnek jáhel
- 2 dcl rostlinného mléka (ale nemusí být, jáhly můžete uvařit jen ve vodě)
- 1 – 2 jablka nebo stejný objem švestek
- 1 vejce (můžete vynechat, ale pak doporučuji přidat více „mléka“, ať je není nákyp suchý)
- hrst hrozinek
- špetka skořice
Postup:
- Uvařte jáhly na kaši (ve vodě nebo s „mlékem“).
- Do vymazané formy nalijte polovinu jáhel, na ně klaďte nakrájená jablka, posypejte hrozinkami a skořicí.
- Přendejte do formy zbytek jáhel a dejte péct dozlatova do středně roztopené trouby.
Arašídový krém
Suroviny:
- 1/2 hrnku arašídů
- špetka soli
-
1/4 hrnku ořechů (nejlépe kešu)
Postup:
- Arašídy a ořechy nejlépe přes noc namočte (každé zvlášť). Pak vodu slijte a nechte okapat.
- Ořechy rozmixujte co nejvíce dohladka.
- Přidejte arašídy a sůl a rozmixujte. Arašídy nemusí být úplně dohladka.
- Podávejte s domácím kváskovým nebo bezlepkovým pečivem.
Jednoduchá varianta: Kupte si pražené arašídy a pak už je jen dosolte a spojte s rozmixovanými ořechy.