KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Zmrzliny
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.




Recepty
Pistáciová zmrzlina
Suroviny:
-
1/2 hrnku pistácií
- 1/4 hrnku datlí
- 1/2 banánu (dle volby – dělá hladší konzistenci, ale je cítit na chuti)
Postup:
- Přes noc dejte máčet pistácie.
- 1-2 hodiny předem dejte namáčet datle.
- Slijte a nechte okapat.
- Ořechy a datle společně rozmixujte do hutné hmoty. Když vám zůstanou v hmotě kousky ořechů, vůbec to nevadí, naopak.
- Můžete přidat banán.
- Vložte do mrazáku ve vhodné nádobě (ze které se vám bude zmrzlina dobře vyškrabávat.) Po 1-2 hodinách zkontrolujte konzistenci. Pokud vám vyhovuje, můžete si pochutnávat.
Pokud budete skladovat zmrzlinu v mrazáku déle, vždy ji před konzumací vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.
Meruňková krémová zmrzlina
Suroviny:
- 2 díly meruněk
- 1 díl předem namočených kešu
Postup:
- Meruňky opláchněte a nechte okapat.
- Kešu, které jste nechali namáčet aspoň 4 hodiny, přidejte k meruňkám a rozmixujte do hladka.
- Směs přendejte do nádobky vhodné ke skladování v mrazáku.
- Na 1-2 hod nechte mrazit.
- Na misce ozdobte listy meduňky.
Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho (např. rok).
Vždycky před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.
Kešu mangová
Suroviny:
- 1 hrst sušeného manga
- 1 hrst kešu
- několik kousků mraženého banánu (dle volby, není to nutné)
Postup:
- Předem dejte namáčet ořechy (přes noc nebo aspoň na 4 hod).
- 1 hod před přípravou dejte namáčet mango.
- Ořechy slijte, opláchněte. Slijte vodu z manga a společně rozmixujte do hladka (eventuelně přidejte banán).
- Přendejte směs do vhodné nádoby na mražení a dejte na 1-2hod do mrazáku.
Slaďoučká čoko banánová
Suroviny:
- 2 zralé banány
- 1-2 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
- špetka skořice, pár zrnek vanilky (dle volby)
Postup:
- Banány s kakaem rozmixujte do hladké hmoty.
- Přidejte skořici nebo vanilku, pokud chcete a promíchejte.
- Dejte zamrazit ve vhodné nádobě.
Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho a před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.
Kyselá černorybízová zmrzlina
Suroviny:
- 1 díl černého rybízu
- 1 díl jablečné pěny
- 1 díl sušených datlí
Postup:
- Rybíz opláchněte a nechte okapat.
- 1-2 hod předem nechte v teplé vodě namáčet datle.
- Mezitím rozmixujte jablka.
- Všechny ingredience společně rozmixujte do hladka.
- Vzniklou směs přendejte do vhodné nádobky a dejte na 1-2 hod mrazit.
Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho (např. rok).
Vždycky před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila. Nakyslá chuť zmrzliny jde výborně dohromady s nějakou sladší, např. čokoládovou zmrzlinou.