KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Zmrzliny 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Recepty 

Pistáciová zmrzlina

Suroviny: 

  • 1/2 hrnku pistácií

  • 1/4 hrnku datlí
  • 1/2 banánu (dle volby – dělá hladší konzistenci, ale je cítit na chuti)

Postup: 

  1. Přes noc dejte máčet pistácie.
  2. 1-2 hodiny předem dejte namáčet datle.
  3. Slijte a nechte okapat.
  4. Ořechy a datle společně rozmixujte do hutné hmoty. Když vám zůstanou v hmotě kousky ořechů, vůbec to nevadí, naopak.
  5. Můžete přidat banán.
  6. Vložte do mrazáku ve vhodné nádobě (ze které se vám bude zmrzlina dobře vyškrabávat.) Po 1-2 hodinách zkontrolujte konzistenci. Pokud vám vyhovuje, můžete si pochutnávat.

Pokud budete skladovat zmrzlinu v mrazáku déle, vždy ji před konzumací vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.

Meruňková krémová zmrzlina

Suroviny:

  • 2 díly meruněk
  • 1 díl předem namočených kešu

Postup:

  1. Meruňky opláchněte a nechte okapat.
  2. Kešu, které jste nechali namáčet aspoň 4 hodiny, přidejte k meruňkám a rozmixujte do hladka.
  3. Směs přendejte do nádobky vhodné ke skladování v mrazáku.
  4. Na 1-2 hod nechte mrazit.
  5. Na misce ozdobte listy meduňky.

 Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho (např. rok).

Vždycky před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.

Kešu mangová

Suroviny: 

  • 1 hrst sušeného manga
  • 1 hrst kešu
  • několik kousků mraženého banánu (dle volby, není to nutné) 

Postup: 

  1. Předem dejte namáčet ořechy (přes noc nebo aspoň na 4 hod).
  2. 1 hod před přípravou dejte namáčet mango.
  3. Ořechy slijte, opláchněte. Slijte vodu z manga a společně rozmixujte do hladka (eventuelně přidejte banán).
  4. Přendejte směs do vhodné nádoby na mražení a dejte na 1-2hod do mrazáku.

Slaďoučká čoko banánová

Suroviny: 

  • 2 zralé banány
  • 1-2 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého)
  • špetka skořice, pár zrnek vanilky (dle volby)

Postup: 

  1. Banány s kakaem rozmixujte do hladké hmoty.
  2. Přidejte skořici nebo vanilku, pokud chcete a promíchejte.
  3. Dejte zamrazit ve vhodné nádobě.

Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho a před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila.  

    Kyselá černorybízová zmrzlina

    Suroviny:

    • 1 díl černého rybízu
    • 1 díl jablečné pěny
    • 1 díl sušených datlí

     Postup:

    1. Rybíz opláchněte a nechte okapat.
    2. 1-2 hod předem nechte v teplé vodě namáčet datle.
    3. Mezitím rozmixujte jablka.
    4. Všechny ingredience společně rozmixujte do hladka.
    5. Vzniklou směs přendejte do vhodné nádobky a dejte na 1-2 hod mrazit.

    Zmrzlinu neskladujte v mrazáku dlouho (např. rok).

    Vždycky před konzumací ji vyndejte s cca půlhodinovým předstihem, aby povolila. Nakyslá chuť zmrzliny jde výborně dohromady s nějakou sladší, např. čokoládovou zmrzlinou.

    MÁTE VŠE PŘEČTENO?