KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Sušenky a malé koláčky

 

Recepty

 

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Pistáciové koláčky

Suroviny:

  • 1/2 hrnku loupaných pistácií nebo směsi různých ořechů s pistáciemi (poměr cca 1 : 1)
  • 1/4 hrnku datlí  

Postup: 

  1. Ořechy namočte přes noc nebo aspoň na 4 hodiny, pak opláchněte a nechte okapat.
  2. Nejméně hodinu před přípravou namočte datle do horké vody (ve studené pro raw variantu musíte namáčet déle). Pak z nich slijte vodu.
  3. Společně rozmixujte a prohněťte, aby vzniklo lepivé těsto, ze kterého můžete vytvořit kuličky.
  4. Uválejte z těsta kuličky, dávejte několik cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pak kuličky uplácejte a vyhlaďte tak, aby z nich vznikly placky.
  5. Ozdobte celými pistáciemi nebo umletými (i jinými) ořechy.

Makové koláčky

Suroviny:

  • 1/2 hrnku směsi ořechů
  • 1/3 hrnku mletého máku
  • 1/4 hrnku hrozinek 

Postup:

  1. Ořechy na noc nebo minimálně na 4 hodiny namočte, pak opláchněte a nechte okapat.
  2. Asi hodinu před přípravou namočte hrozinky do horké vody (do studené musíte dát dříve). Pak slijte vodu.
  3. Rozmixujte ořechy s hrozinkami. Potom přidejte mák, který předtím aspoň 10 minut poduste v troše vody (kvůli odstranění opiátů: není třeba při použití českého máku).
  4. Dobře promíchejte a vytvořte hmotu, ze které je možné válet kuličky.
  5. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem několik cm od sebe a vytvořte rukou z kuliček placičky.
  6. Ozdobte kešu oříšky.

    Švestkové perníčky jako mandle

    Suroviny:

    • 1 hrnek aspoň na 1 hod namočených sušených švestek
    • 1/2 hrnku aspoň na 2 hod namočených lněných semínek
    • perníkové koření (směs nebo skořice, hřebíček…)
    • jablečnou vlákninu na zahuštění 

    Postup:

    1. Z namočených surovin slijte vodu. Jen semínka ponechte, jak jsou, pokud příliš neplavou ve vodě.
    2. Přidejte koření.
    3. Vše smíchejte a rozmixujte (mně stačí tyčový mixér).
    4. Zahustěte vlákninou. Mělo by vzniknout tužší těsto.
    5. Vložte je na den nebo aspoň přes noc do chladu, aby pořádně ztuhlo.
    6. Pak válejte (přes kus igelitu) do 1-2 cm tlustého plátu a vykrajujte krájítky tvary.
    7. Perníčky lze takto uchovávat několik dní v ledničce (nebo sušit v sušičce) a konzumovat. Ale pro lepší stravitelnost ořechů a snazší trávení vůbec doporučuji vložit alespoň na cca 20 min do trouby a zpracovat v teple na 110°C (pro možnost delšího uchování pečte až na 150°C).

     

    Kešu kokosky

    Suroviny:

    • 1 díl kešu ořechů
    • 2 díly strouhaného kokosu (případně i více, pokud bylo třeba těsto zahustit)
    • 1 díl sušených datlí

    Postup:

    1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
    2. 1-2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
    3. Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
    4. Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
    5. Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
    6. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy. 
    7. Pečte na 100-110°C asi 20 min.
    8. Uložte do chladu.

      Ovesné ořechové koláčky

      Suroviny:

      • 1/2 šálku para ořechů
      • 1/2 šálku bezlepkových ovesných vloček
      • 1/2 šálku mandlové mouky
      • 3/4 šálku hrozinkové hmoty
      • 2 lžíce předem namočených lněných semínek
      • špetka himalájské soli
      • domácí švestková povidla na náplň

      Postup:

      1. Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je, nechte okapat a nejlépe ořechy i krátce nasucho opražte. Zvlášť dejte namáčet 2 lžíce lněných semínek ve 4 lžících vody.
      2. Asi hodinu předem dejte namáčet hrozinky. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je a nechte okapat.
      3. Hrozinky rozmixujte najemno. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody.
      4. Pak nahrubo rozmixujte pekanové ořechy a oves. Dejte do mísy a přimíchejte mouku, hrozinkovou hmotu a sůl.
      5. Dobře promíchejte.
      6. Vypracujte z těsta koule a dejte je na pečící papír asi 5 cm od sebe.
      7. Do středu každé koule vytvořte prstem důlek, do kterého dáte lžičku povidel.
      8. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 ° C.
      9. Pečte koláčky dozlatova, 15-20 minut.

      Ovesné hrudky

      Suroviny:

      • 1 hrnek celých bezlepkových ovesných vloček
      • 1 hrnek přes noc namočených a pak propláchnutých vlašských ořechů
      • 1 hrnek na hodinu v horké vodě namočených datlí
      • 2 lžíce předem (aspoň na 2-3 hodiny) namočených lněných semínek (namočte ve 2 lžících vody a vodu průběžně přidávejte, aby byla semínka ponořená)
      • koření dle chuti – 1/2 lžičky skořice, mletého hřebíčku…

      Postup:

      1. Dejte do mísy vločky. Přidejte namočená lněná semínka.
      2. Rozmixujte ořechy (část může zůstat v kusech).
      3. Rozmixujte nahladko datle.
      4. Ořechy a datlovou pastu vmíchejte do vloček se semínky.
      5. Tvořte hrudky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud těsto nedrží pohromadě, navlhčete ho trochou vody.
      6. Pečte asi 20 minut ve středně vytopené troubě.

      Jablíčkové sušenky

       Suroviny:

      • hrst hrozinek

      • 1 malé jablko

      • ½ hrnku jemných ovesných vloček

      • hrst dýňových semínek

      • špetka skořice a soli

      Postup:

      1. Alespoň hodinu předem dejte namáčet hrozinky. Ideálně (přes noc) namočte i semínka.
      2. Mezitím nastrouhejte najemno jablko (nejlépe se slupkou) a dejte do mísy. Přidejte vločky, skořici, sůl a semínka.
      3. Promíchejte.
      4. Slijte a rozmixujte namočené hrozinky. Přidejte hrozinkovou hmotu k těstu v míse.
      5. Spojte všechny suroviny, co to jde a nechte odležet (dokud vločky nenasají šťávu z jablek a hrozinek).
      6. Pak tvořte placičky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou. 
      7. Roztopte troubu na cca 150°C.
      8. Pečte asi 20 minut. Poté sušenky otočte a pečte dozlatova i z druhé strany.

      Ostružinové sušenky

      Suroviny:

      • hrst ostružin (čerstvých nebo mražených, dobře okapaných)
      • hrst datlí
      • 2 hrsti pistácií a kešu (nebo i jiných ořechů)
      • 1-2 lžíce kakaa (dle chuti a konzistence)

      Postup: 

      1. Namočte přes noc nebo aspoň na 4 hodiny ořechy. Opláchněte je a nechte okapat.
      2. Aspoň hodinu předem dejte namáčet v horké vodě datle.
      3. Smíchejte všechny ingredience a rozmixujte. V těstě mohou zůstat menší kousky ořechů. 
      4. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte do něj trochu kakaa.
      5. Vyložte plech pečicím papírem. Dávejte na něj lžící těsto a tvořte z něj vlhkou rukou placičky.
      6. Mezitím zahřejte troubu na 160 – 170°C a dejte péct placičky na 15-20 min. Pak zkontrolujte, zda jsou dost vypečené. Pokud nejsou, obraťte je a nechte ještě chvilku dopéct.
      7. Pokud si necháte stranou trochu pistácií, můžete je také dát na 5 min do trouby, pak rozmixovat a dozdobit jimi sušenky.

        MÁTE VŠE PŘEČTENO?