KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Sušenky a malé koláčky
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.




Pistáciové koláčky
Suroviny:
- 1/2 hrnku loupaných pistácií nebo směsi různých ořechů s pistáciemi (poměr cca 1 : 1)
- 1/4 hrnku datlí
Postup:
- Ořechy namočte přes noc nebo aspoň na 4 hodiny, pak opláchněte a nechte okapat.
- Nejméně hodinu před přípravou namočte datle do horké vody (ve studené pro raw variantu musíte namáčet déle). Pak z nich slijte vodu.
- Společně rozmixujte a prohněťte, aby vzniklo lepivé těsto, ze kterého můžete vytvořit kuličky.
- Uválejte z těsta kuličky, dávejte několik cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pak kuličky uplácejte a vyhlaďte tak, aby z nich vznikly placky.
- Ozdobte celými pistáciemi nebo umletými (i jinými) ořechy.
Makové koláčky
Suroviny:
- 1/2 hrnku směsi ořechů
- 1/3 hrnku mletého máku
- 1/4 hrnku hrozinek
Postup:
- Ořechy na noc nebo minimálně na 4 hodiny namočte, pak opláchněte a nechte okapat.
- Asi hodinu před přípravou namočte hrozinky do horké vody (do studené musíte dát dříve). Pak slijte vodu.
- Rozmixujte ořechy s hrozinkami. Potom přidejte mák, který předtím aspoň 10 minut poduste v troše vody (kvůli odstranění opiátů: není třeba při použití českého máku).
- Dobře promíchejte a vytvořte hmotu, ze které je možné válet kuličky.
- Klaďte na plech vyložený pečicím papírem několik cm od sebe a vytvořte rukou z kuliček placičky.
- Ozdobte kešu oříšky.
Švestkové perníčky jako mandle
Suroviny:
- 1 hrnek aspoň na 1 hod namočených sušených švestek
- 1/2 hrnku aspoň na 2 hod namočených lněných semínek
- perníkové koření (směs nebo skořice, hřebíček…)
- jablečnou vlákninu na zahuštění
Postup:
- Z namočených surovin slijte vodu. Jen semínka ponechte, jak jsou, pokud příliš neplavou ve vodě.
- Přidejte koření.
- Vše smíchejte a rozmixujte (mně stačí tyčový mixér).
- Zahustěte vlákninou. Mělo by vzniknout tužší těsto.
- Vložte je na den nebo aspoň přes noc do chladu, aby pořádně ztuhlo.
- Pak válejte (přes kus igelitu) do 1-2 cm tlustého plátu a vykrajujte krájítky tvary.
- Perníčky lze takto uchovávat několik dní v ledničce (nebo sušit v sušičce) a konzumovat. Ale pro lepší stravitelnost ořechů a snazší trávení vůbec doporučuji vložit alespoň na cca 20 min do trouby a zpracovat v teple na 110°C (pro možnost delšího uchování pečte až na 150°C).
Kešu kokosky
Suroviny:
- 1 díl kešu ořechů
- 2 díly strouhaného kokosu (případně i více, pokud bylo třeba těsto zahustit)
- 1 díl sušených datlí
Postup:
- Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
- 1-2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
- Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
- Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
- Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
- Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy.
- Pečte na 100-110°C asi 20 min.
- Uložte do chladu.
Ovesné ořechové koláčky
Suroviny:
- 1/2 šálku para ořechů
- 1/2 šálku bezlepkových ovesných vloček
- 1/2 šálku mandlové mouky
- 3/4 šálku hrozinkové hmoty
- 2 lžíce předem namočených lněných semínek
- špetka himalájské soli
- domácí švestková povidla na náplň
Postup:
- Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je, nechte okapat a nejlépe ořechy i krátce nasucho opražte. Zvlášť dejte namáčet 2 lžíce lněných semínek ve 4 lžících vody.
- Asi hodinu předem dejte namáčet hrozinky. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je a nechte okapat.
- Hrozinky rozmixujte najemno. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody.
- Pak nahrubo rozmixujte pekanové ořechy a oves. Dejte do mísy a přimíchejte mouku, hrozinkovou hmotu a sůl.
- Dobře promíchejte.
- Vypracujte z těsta koule a dejte je na pečící papír asi 5 cm od sebe.
- Do středu každé koule vytvořte prstem důlek, do kterého dáte lžičku povidel.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 ° C.
- Pečte koláčky dozlatova, 15-20 minut.
Ovesné hrudky
Suroviny:
- 1 hrnek celých bezlepkových ovesných vloček
- 1 hrnek přes noc namočených a pak propláchnutých vlašských ořechů
- 1 hrnek na hodinu v horké vodě namočených datlí
- 2 lžíce předem (aspoň na 2-3 hodiny) namočených lněných semínek (namočte ve 2 lžících vody a vodu průběžně přidávejte, aby byla semínka ponořená)
- koření dle chuti – 1/2 lžičky skořice, mletého hřebíčku…
Postup:
- Dejte do mísy vločky. Přidejte namočená lněná semínka.
- Rozmixujte ořechy (část může zůstat v kusech).
- Rozmixujte nahladko datle.
- Ořechy a datlovou pastu vmíchejte do vloček se semínky.
- Tvořte hrudky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud těsto nedrží pohromadě, navlhčete ho trochou vody.
- Pečte asi 20 minut ve středně vytopené troubě.
Jablíčkové sušenky
Suroviny:
-
hrst hrozinek
-
1 malé jablko
-
½ hrnku jemných ovesných vloček
-
hrst dýňových semínek
- špetka skořice a soli
Postup:
- Alespoň hodinu předem dejte namáčet hrozinky. Ideálně (přes noc) namočte i semínka.
- Mezitím nastrouhejte najemno jablko (nejlépe se slupkou) a dejte do mísy. Přidejte vločky, skořici, sůl a semínka.
- Promíchejte.
- Slijte a rozmixujte namočené hrozinky. Přidejte hrozinkovou hmotu k těstu v míse.
- Spojte všechny suroviny, co to jde a nechte odležet (dokud vločky nenasají šťávu z jablek a hrozinek).
- Pak tvořte placičky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou.
- Roztopte troubu na cca 150°C.
- Pečte asi 20 minut. Poté sušenky otočte a pečte dozlatova i z druhé strany.
Ostružinové sušenky
Suroviny:
- hrst ostružin (čerstvých nebo mražených, dobře okapaných)
- hrst datlí
- 2 hrsti pistácií a kešu (nebo i jiných ořechů)
- 1-2 lžíce kakaa (dle chuti a konzistence)
Postup:
- Namočte přes noc nebo aspoň na 4 hodiny ořechy. Opláchněte je a nechte okapat.
- Aspoň hodinu předem dejte namáčet v horké vodě datle.
- Smíchejte všechny ingredience a rozmixujte. V těstě mohou zůstat menší kousky ořechů.
- Pokud je těsto příliš řídké, přidejte do něj trochu kakaa.
- Vyložte plech pečicím papírem. Dávejte na něj lžící těsto a tvořte z něj vlhkou rukou placičky.
- Mezitím zahřejte troubu na 160 – 170°C a dejte péct placičky na 15-20 min. Pak zkontrolujte, zda jsou dost vypečené. Pokud nejsou, obraťte je a nechte ještě chvilku dopéct.
- Pokud si necháte stranou trochu pistácií, můžete je také dát na 5 min do trouby, pak rozmixovat a dozdobit jimi sušenky.