KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Ovocné sladkosti

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Nadívaná jablíčka

Suroviny:

  • 4 velká jablka (nejlépe v biokvalitě nebo domácí, bez umělých postřiků)
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů, předem namočených a opláchnutých
  • 1/4 hrnku aspoň na hodinu předem namočených hrozinek
  • 2 lžíce předem namočených lněných semínek (se 4 lžícemi vody)

Postup: 

  1. Jablka omyjte, vršek odkrojte a vykrojte jadřince tak, aby vznikl dolík pro plnění nádivkou.
  2. Ostatní předem připravené ingredience společně rozmixujte a vzniklou nádivkou plňte jablka.
  3. Dejte roztopit troubu na 175°C.
  4. Jablka postavte do pekáčku, přilijte k nim asi 1/2 hrnku vody (nebo tak aby byla z cca 1/3 ponořená ve vodě) a dejte do rozehřáté trouby.
  5. Jablka pečte asi hodinu (pokud nádivka bude už moc upečená, vyndejte jablka z trouby klidně dříve).

Pečené pistáciové hrušky

Suroviny:

  • 2 hrušky
  • 10 ks hřebíčku
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 hrst sekaných pistácií (nebo jiných ořechů)

Postup:

  1. Předem namočte ořechy, pak slijte vodu a ještě jednou je opláchněte.
  2. Ořechy nahrubo nasekejte.
  3. Hrušky opláchněte a vykrojte.
  4. Hrozinky cca na 20 min namočte a pak slijte vodu.
  5. Roztopte troubu na střední teplotu.
  6. Do malého pekáčku nalijte trochu vody a dejte do něj hrušky.
  7. Do hrušek zapíchejte hřebíčky a posypte je ořechy a hrozinkami.
  8. Hrušky 10-15 min zapékejte. Kontrolujte, zda se hrozinky nebo oříšky nepřipalují!
  9. Teď už si pochutnávejte. Jen pozor, až hrušky trochu vychladnou a ať si nekousnete do hřebíčků! 🙂

Jablečná pěna

Suroviny: 

  • 1 velké jablko

  • koření – 1/2 lžičky skořice, 3 hřebíčky (můžete použít i perníkovou směs koření)

Postup: 

  1. Očištěné a na menší nakrájené jablko dejte hřát do kastrolu. 
  2. Přidejte koření.
  3. Míchejte, aby se kousky jablka nepřipalovaly a nebylo potřeba podlévat vodou (jablko pustí šťávu). 
  4. Po 15 min odstavte a nechte trochu vychladnout.
  5. Vyndejte hřebíček. Rozmixujte.

Ovocné polentové knedlíčky

 Suroviny: 

  • 1 hrnek polenty
  • 1 hrnek meruněk (mohou být i zmražené)
  • špetka soli
  • koření – špetka kurkuma, skořice, 4 ks hřebíčku
  • bylinky – čerstvé lístky bazalky nebo meduňky

Postup: 

  1. Opláchněte nebo nechte rozmrazit ovoce. Nakrájejte ho na menší kousky.
  2. Uvařte povidla: v rendlíku nechte vařit asi 15 min meruňky (pokud možno nepodlévejte vodou.) Přidejte koření.
  3. Dejte do kastrůlku vařit vodu se solí a přisypte do ní postupně polentu. Dobře pár minut míchejte, ať se nedělají hrudky. Pokud je polenta moc řídká, přidejte a zase dobře promíchejte.
  4. Meruňky po vyjmutí hřebíčku rozmixujte dohladka.
  5. Až polenta vychladne tak, aby se z ní daly tvořit knedlíčky, tvarujte pomocí lžíce nebo kruhového vykrajovátka knedlíčky.
  6. Polijte meruňkovými povidly a ozdobte bylinkami.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?