KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Ovocné sladkosti
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.




Nadívaná jablíčka
Suroviny:
- 4 velká jablka (nejlépe v biokvalitě nebo domácí, bez umělých postřiků)
- 1/3 hrnku vlašských ořechů, předem namočených a opláchnutých
- 1/4 hrnku aspoň na hodinu předem namočených hrozinek
- 2 lžíce předem namočených lněných semínek (se 4 lžícemi vody)
Postup:
- Jablka omyjte, vršek odkrojte a vykrojte jadřince tak, aby vznikl dolík pro plnění nádivkou.
- Ostatní předem připravené ingredience společně rozmixujte a vzniklou nádivkou plňte jablka.
- Dejte roztopit troubu na 175°C.
- Jablka postavte do pekáčku, přilijte k nim asi 1/2 hrnku vody (nebo tak aby byla z cca 1/3 ponořená ve vodě) a dejte do rozehřáté trouby.
- Jablka pečte asi hodinu (pokud nádivka bude už moc upečená, vyndejte jablka z trouby klidně dříve).
Pečené pistáciové hrušky
Suroviny:
- 2 hrušky
- 10 ks hřebíčku
- 1 hrst hrozinek
- 1 hrst sekaných pistácií (nebo jiných ořechů)
Postup:
- Předem namočte ořechy, pak slijte vodu a ještě jednou je opláchněte.
- Ořechy nahrubo nasekejte.
- Hrušky opláchněte a vykrojte.
- Hrozinky cca na 20 min namočte a pak slijte vodu.
- Roztopte troubu na střední teplotu.
- Do malého pekáčku nalijte trochu vody a dejte do něj hrušky.
- Do hrušek zapíchejte hřebíčky a posypte je ořechy a hrozinkami.
- Hrušky 10-15 min zapékejte. Kontrolujte, zda se hrozinky nebo oříšky nepřipalují!
- Teď už si pochutnávejte. Jen pozor, až hrušky trochu vychladnou a ať si nekousnete do hřebíčků! 🙂
Jablečná pěna
Suroviny:
-
1 velké jablko
-
koření – 1/2 lžičky skořice, 3 hřebíčky (můžete použít i perníkovou směs koření)
Postup:
- Očištěné a na menší nakrájené jablko dejte hřát do kastrolu.
- Přidejte koření.
- Míchejte, aby se kousky jablka nepřipalovaly a nebylo potřeba podlévat vodou (jablko pustí šťávu).
- Po 15 min odstavte a nechte trochu vychladnout.
- Vyndejte hřebíček. Rozmixujte.
Ovocné polentové knedlíčky
Suroviny:
- 1 hrnek polenty
- 1 hrnek meruněk (mohou být i zmražené)
- špetka soli
- koření – špetka kurkuma, skořice, 4 ks hřebíčku
- bylinky – čerstvé lístky bazalky nebo meduňky
Postup:
- Opláchněte nebo nechte rozmrazit ovoce. Nakrájejte ho na menší kousky.
- Uvařte povidla: v rendlíku nechte vařit asi 15 min meruňky (pokud možno nepodlévejte vodou.) Přidejte koření.
- Dejte do kastrůlku vařit vodu se solí a přisypte do ní postupně polentu. Dobře pár minut míchejte, ať se nedělají hrudky. Pokud je polenta moc řídká, přidejte a zase dobře promíchejte.
- Meruňky po vyjmutí hřebíčku rozmixujte dohladka.
- Až polenta vychladne tak, aby se z ní daly tvořit knedlíčky, tvarujte pomocí lžíce nebo kruhového vykrajovátka knedlíčky.
- Polijte meruňkovými povidly a ozdobte bylinkami.