KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Sladkosti

nepečené nevařené

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Na této stránce najdete pohromadě recepty na dobroty, které připravíte bez tepelné úpravy. Nejlépe se hodí pro teplé období nebo horké typy. 

Další tipy na sladkosti bez pečení najdete na stránce Cukroví.

Lesní borůvkový krém

Suroviny: 

  • 1 velká hrst borůvek

  • 1 lžíce kakaa

  • ½ avokáda

  • několik datlí

Postup: 

  1. 1-2 hodiny předem dejte namáčet datle.
  2. Borůvky opláchněte a nechte okapat.
  3. Suroviny rozmixujte společně do hladké hmoty.

Nektarinkový krém

Suroviny:

  • 4 nektarinky
  • 1 velká hrst kešu ořechů 

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny namočte kešu ořechy.
  2. Pak z nich slijte vodu, opláchněte a rozmixujte je spolu s nektarinkami, až na několik kousků, které dáte stranou na ozdobu.
  3. Dejte krém do mističek a ozdobte měsíčky nektarinek.

Svěží mangový krém

Suroviny: 

    • 1 velká hrst sušeného manga
    • 1 malá hrst kešu oříšků
    • 1 banán (dle volby – má vliv na výslednou chuť)

Postup: 

  1. Přes noc (nebo aspoň na několik hodin) dejte namáčet kešu oříšky.
  2. Pak slijte, opláchněte a nechte okapat.
  3. 1 hod před samotnou přípravou krému namočte sušené mango.
  4. Pak opět slijte, opláchněte a nechte okapat.
  5. Nakonec dejte suroviny do jedné nádoby a do hladka rozmixujte.

Dvojbarevný pudinkový dezert

Suroviny: 

Postup: 

Pistáciové koláčky

Suroviny:

  • 1/2 hrnku loupaných pistácií nebo směsi různých ořechů s pistáciemi (poměr cca 1 : 1)
  • 1/4 hrnku datlí  

Postup: 

  1. Ořechy namočte přes noc nebo aspoň na 4 hodiny, pak opláchněte a nechte okapat.
  2. Aspoň 2 hodiny před přípravou namočte datle do vody. Pak z nich slijte vodu.
  3. Společně rozmixujte a prohněťte, aby vzniklo lepivé těsto, ze kterého můžete vytvořit kuličky.
  4. Uválejte z těsta kuličky, dávejte několik cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pak kuličky uplácejte a vyhlaďte tak, aby z nich vznikly placky.
  5. Ozdobte celými pistáciemi nebo umletými (i jinými) ořechy.

Makové koláčky

Suroviny:

  • 1/2 hrnku směsi ořechů
  • 1/3 hrnku mletého máku
  • 1/4 hrnku hrozinek

Postup:

  1. Ořechy na noc nebo minimálně na 4 hodiny namočte, pak opláchněte a nechte okapat.
  2. Aspoň na 2 hodiny namočte hrozinky do vody. Pak vodu slijte a nechte hrozinky okapat.
  3. Rozmixujte ořechy s hrozinkami. Potom přidejte mák, který nemusíte tepelně upravovat, pokud máte český mák. V opačném případě ho nechte chvíli podusit v troše vody a nechte vychladnout.
  4. Dobře promíchejte a vytvořte hmotu, ze které je možné válet kuličky.
  5. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem několik cm od sebe a vytvořte rukou z kuliček placičky.
  6. Ozdobte kešu oříšky.

Lesní borůvkový dort

Suroviny: 

  • 1 hrnek pekanových (nebo vlašských ořechů)
  • 3/4 hrnku slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku datlí
  • 3/4 kešu ořechů
  • 2 lžíce datlové pasty
  • vanilka (z 2-4 cm dlouhého kousku vanilkového lusku)
  • 1/2 zralého banánu
  • 1/2 hrnku borůvek (nejlépe čerstvých) a 1 hrnek na ozdobu (použít ale můžete jakékoli lesní ovoce, dort je výborný i z jahod)

Postup:  

  1. V robotu nebo dobrém ručním mixéru rozmixujte nahrubo pekanové (vlašské) ořechy, slunečnicová semínka a datle.
  2. Zkuste, jestli hmota drží pohromadě, když z ní kousek uždíbnete. Pokud ne, navlhčete ji 1-2 lžícemi.
  3. Těsto natlačte do kulaté dortové formy (kolem 28 cm v průměru) vyložené pečicím papírem.
  4. Vložte do lednice.
  5. Dohromady nahladko rozmixujte předem namočené a okapané kešu oříšky, datlovou pastu a vanilku.
  6. Přidejte banán a 1/2 hrnku borůvek a zase nahladko rozmixujte.
  7. Krém, který vznikl, namažte rovnoměrně na připravený korpus.
  8. Navrch klaďte v kruzích borůvky nebo jiné lesní ovoce (pokud chcete použít mražené plody, nechte je pořádně okapat, aby vám hmotu příliš nerozmělnily).
  9. Uložte ještě nejméně na 4 hodiny do lednice ztuhnout.

Čokoládový kokosový dort

Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.

Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):

  • sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
  • směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
  • strouhaný kokos
  • kakao
  • 1-2 banány

Suroviny na kokosovou vrstvu:

  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
  • 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)

 Suroviny na polevu:

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrst předem namočených kešu ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce sušených datlí

Na ozdobu:

  •  2 hrsti kokosových chipsů

Postup 

Příprava těsta:

  1. Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
  2. Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
  3. Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
  4. Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.

Příprava polevy:

  • Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
  • Dejte stranou.

Příprava kokosové vrstvy:

  1. Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
  2. Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.

Závěrečná fáze:

  1. Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
  2. Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
  3. Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
  4. Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
  5. Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.

    Koko kuličky

    Suroviny:

    • 1 hrnek strouhaného kokosu
    • 1/2 hrnku datlí
    • dle volby cca 2 lžíce kakaa, pokud chcete vytvořit 2 druhy kuliček (bude záležet na konzistenci těsta, takže podle potřeby kakaa přidejte i víc)

    Postup: 

    1. 1-2 hodiny nechte namáčet datle.
    2. Rozmixujte je s kokosem do hladkého, ale dost tuhého těsta na válení kuliček. Pokud je těsto moc řídké, přidejte kokos nebo dejte těsto na hodinu do lednice.
    3. Pokud budete dělat 2 druhy, těsto rozdělte na 2 části a do jedné přimíchejte kakao.
    4. Uválejte kuličky a mlsejte. Skladujte v chladu.

        Šťavnaté makovošvestkové kuličky

        Suroviny:

        • 2 díly sušených švestek
        • 1 díl máku

        Postup:

        1. Hodinu před samotnou přípravou dejte namáčet švestky. Do horké vody, pokud jsou švestky tužší.
        2. Pokud nemáte český mák, dejte ho do kastrolku, trochu podlijte a asi 10 minut vařte na malém ohni (nemusíte u českého máku).
        3. Slijte vodu ze švestek a nechte je okapat. Pak švestky rozmixujte.
        4. Pokud jste mák dusili, nechte ho vychladnout. Pak zamíchejte do švestek a ještě společně rozmixujte.
        5. Měla by vám vzniknout vláčná hmota, ze které lze válet kuličky.
        6. Kuličky dejte ztuhnout do chladu.

        Ledové datlové bonbóny

        Suroviny: 

        • datle a kešu ořechy v poměru 1 : 1
        • kakao nebo karob   

        Postup: 

        1. Předem namočte datle a ořechy. Přes noc nebo minimálně 2 hodiny namáčejte ve vodě vypeckované datle, ořechy ve studené alespoň 4 hodiny.
        2. Slijte vodu z datlí i ořechů a suroviny společně rozmixujte co nejvíc dohladka.
        3. Přimíchejte kakao nebo karob – tak aby ve směsi nebyly hrudky. 
        4. Dejte těsto, které vzniklo, do formiček a minimálně na 1 hodinu uložte do mrazáku.
        5. Pak vyndejte a opatrně vyklopte z formiček. Co nejdříve spotřebujte nebo uložte v lednici maximálně na 2 dny. 

        MÁTE VŠE PŘEČTENO?