KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Luštěninové sladkosti
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.
Fenomenální fazolové brownies
Suroviny:
- 300 g uvařených černých či červených fazolí
- 250 g datlového pyré
- 3 vejce
- 125 g jablečného pyré
- 1 lžička mleté vanilky
- 50 g kvalitního kakaa nebo karobu
- 1/2 lžičky kvalitní soli
- hrst nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)
- 3/4 lžičky jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
Postup:
- Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte si papírem na pečení středně velkou formu (pečicí misku). Můžete také použít formičky na muffiny.
- Všechny ingredience kromě sody na pečení a ořechů rozmixujte do hladka.
- Vmíchejte sodu a ihned těsto přemístěte do formy. Rovnoměrně těsto rozprostřete stěrkou, posypejte ořechy a dejte péct.
- Pečte 20-25 minut. Brownies by mělo být uvnitř stále vláčné. Servírujte klidně ještě teplé nebo nechte vychladnout.
Šťavnatý hruškovo cizrnový koláč
Suroviny:
- 150 g uvařené cizrny
- 125 g datlového pyré (po hodině v horké vodě datle rozmixujete nahladko)
- 1 vejce (ale jde to i bez něj)
- 60 g hruškového pyré (domácího, ale hlavně bez cukru nebo jiných nevhodných dochucovadel a upravovadel)
- hrst sušených hrušek (nebo hrozinek)
- 1/2 lžičky vanilky (semínek z lusku)
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- hrst nasekaných ořechů (vlašských, pekanových) na ozdobu
- 1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
- Všechny ingredience kromě sody a ořechů rozmixujte dohladka.
- Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte si pečicím papírem malou hranatou formu.
- Do těsta krátce vmíchejte sodu, ihned přemístěte do formy (těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou, popřípadě posypejte ořechy) a dejte péct.
- Pečte 20-25 minut. Koláč by měl být i po upečení uvnitř vláčný.
- Servírujte klidně ještě teplé nebo nechte vychladnout.
Cizrnové kuličky
Suroviny:
- 1/2 šálku uvařené cizrny
- asi 2 lžíce datlové pasty
- špetka soli a skořice (nejlépe je přidat je už do vaření cizrny – do vody můžete přidat i 1 hřebíček)
Postup:
- Přes noc namočte a pak uvařte cizrnu se solí a skořicí.
- Připravte si datlovou pastu.
- Smíchejte ji s okapanou cizrnou.
- Plech vyložte pečicím papírem a troubu roztopte na cca 150°C.
- Dejte cizrnové kuličky, které jsou teď obalené datlovou pastou, péct.
- Průběžně kontrolujte a obracejte kuličky, aby se rovnoměrně upekly.
- Po asi 20 min vyndejte z trouby (nebo až budou do křupava upečené).