KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Luštěninové sladkosti

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Fenomenální fazolové brownies

Suroviny:

  • 300 g uvařených černých či červených fazolí
  • 250 g datlového pyré
  • 3 vejce
  • 125 g jablečného pyré
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 50 g kvalitního kakaa nebo karobu
  • 1/2 lžičky kvalitní soli
  • hrst nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)
  • 3/4 lžičky jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)

 

Postup: 

  1. Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte si papírem na pečení středně velkou formu (pečicí misku). Můžete také použít formičky na muffiny.
  2. Všechny ingredience kromě sody na pečení a ořechů rozmixujte do hladka.
  3. Vmíchejte sodu a ihned těsto přemístěte do formy. Rovnoměrně těsto rozprostřete stěrkou, posypejte ořechy a dejte péct.
  4. Pečte 20-25 minut. Brownies by mělo být uvnitř stále vláčné. Servírujte klidně ještě teplé nebo nechte vychladnout.

Šťavnatý hruškovo cizrnový koláč

Suroviny:
  • 150 g uvařené cizrny
  • 125 g datlového pyré (po hodině v horké vodě datle rozmixujete nahladko)
  • 1 vejce (ale jde to i bez něj)
  • 60 g hruškového pyré (domácího, ale hlavně bez cukru nebo jiných nevhodných dochucovadel a upravovadel)
  • hrst sušených hrušek (nebo hrozinek)
  • 1/2 lžičky vanilky (semínek z lusku)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • hrst nasekaných ořechů (vlašských, pekanových) na ozdobu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
 
Postup:
  1. Všechny ingredience kromě sody a ořechů rozmixujte dohladka.
  2. Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte si pečicím papírem malou hranatou formu.
  3. Do těsta krátce vmíchejte sodu, ihned přemístěte do formy (těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou, popřípadě posypejte ořechy) a dejte péct.
  4. Pečte 20-25 minut. Koláč by měl být i po upečení uvnitř vláčný.
  5. Servírujte klidně ještě teplé nebo nechte vychladnout.

Cizrnové kuličky

Suroviny:

  • 1/2 šálku uvařené cizrny
  • asi 2 lžíce datlové pasty
  • špetka soli a skořice (nejlépe je přidat je už do vaření cizrny – do vody můžete přidat i 1 hřebíček)

Postup:

  1. Přes noc namočte a pak uvařte cizrnu se solí a skořicí.
  2. Připravte si datlovou pastu.
  3. Smíchejte ji s okapanou cizrnou.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a troubu roztopte na cca 150°C.
  5. Dejte cizrnové kuličky, které jsou teď obalené datlovou pastou, péct.
  6. Průběžně kontrolujte a obracejte kuličky, aby se rovnoměrně upekly.
  7. Po asi 20 min vyndejte z trouby (nebo až budou do křupava upečené).

MÁTE VŠE PŘEČTENO?