KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Krémy a skleničkové dezerty

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2-4 porce.

Lesní borůvkový krém

Suroviny: 

  • 1 velká hrst borůvek

  • 1 lžíce kakaa

  • ½ avokáda

  • několik datlí

Postup: 

  1. 1-2 hodiny předem dejte namáčet datle.
  2. Borůvky opláchněte a nechte okapat.
  3. Suroviny rozmixujte do hladké hmoty.

Letní nektarinkový krém

Suroviny:

  • 4 nektarinky
  • 1 velká hrst kešu ořechů

 

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny namočte kešu ořechy.
  2. Pak z nich slijte vodu a rozmixujte je spolu s nektarinkami, až na několik kousků, které dáte stranou na ozdobu.
  3. Dejte krém do mističek a ozdobte měsíčky nektarinek.

Karobový krém

Suroviny: 

  • 2 lžičky karobu
  • 2 hrsti sušených datlí
  • 1 hrst kešu ořechů

Postup: 

  1. Přes noc (nebo na několik hodin) dejte namáčet kešu oříšky.
  2. Potom slijte vodu, pořádně ořechy propláchněte a přilijte 3 dcl filtrované vody.
  3. 2hod před samotnou přípravou dezertu namočte sušené datle.
  4. Poté slijte vodu z datlí, propláchněte je a přilijte asi 2 dcl vody. Pak rozmixujte datle do hladka.
  5. Přendejte vzniklou datlovou pastu do kastrůlku.
  6. Připravte kešu mléko, přilijte k datlové pastě a nad mírným plamenem pořádně promíchejte.
  7. Nakonec přidejte karob a asi 2 min míchejte.
  8. Až získá směs požadované hustoty (asi jako na pudink), odstavte z plotny a servírujte.

 

Svěží mangový krém

Suroviny: 

    • 1 velká hrst sušeného manga
    • 1 malá hrst kešu oříšků
    • 1 banán (dle volby)

Postup: 

  1. Přes noc (nebo aspoň na několik hodin) dejte namáčet kešu oříšky.
  2. Pak slijte, opláchněte a nechte okapat.
  3. 1 hod před samotnou přípravou krému namočte sušené mango.
  4. Pak opět slijte, opláchněte a nechte okapat.
  5. Nakonec dejte suroviny do jedné nádoby a do hladka rozmixujte.

Lehký rybízový krém

Suroviny: 

  • 1 hrnek instantní polenty
  • 1 větší hrst datlí
  • 1 menší hrst rybízu
  • špetka soli
  • 1 velká hrst čerstvého rybízu na ozdobu

Postup: 

  • Nejméně hodinu předem dejte v horké vodě namáčet datle.
  • Krátce povařte polentu – dejte vařit asi dvojnásobné množství vody, do které přidáte špetku soli, a ve které polentu rozmícháte a krátce povaříte, až se vám spojí s vodou.
  • Slijte vodu z datlí, přidejte k nim asi polovinu rybízu a společně dohladka rozmixujte – do krému.
  • Připravte si sklenice nebo misky a navrstvěte do nich postupně polentu, krém a navrch čerstvý rybíz.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?