KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Koláče, bábovky, muffiny
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.
Množství ingrediencí u „hranatých“ koláčů a buchet je určeno pro středně velkou zapékací misku (20 x 30 cm). Můžete použít jako já 2 menší misky, které lze uzavřít (používám skleněné z Ikey). V nich pak můžete buchtu pohodlně skladovat v ledničce nebo přepravovat, když cestujete.
Množství ingrediencí u bábovek odpovídá malé bábovičce (průměr 14 cm).




Maková bábovka s ořechy
Suroviny:
- 1 banán
- 60 g datlové pasty
- 90 g nastrouhaných jablek
- 60 g banánové mouky
- 40 g mandlové mouky
- 30 g máku
- ¾ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nastrouhejte najemno jablka a nechte je stranou odpočívat. Jablka postupně pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte vodou 1:2).
- Vyšlehejte banán s datlovou pastou.
- Až teď vmíchejte jablka (bez šťávy), mouky, mák a sodu.
- Přendejte těsto do formy.
- Upečte na 170°C asi 20 minut.
- Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.
Kokosová jablková bábovka
Suroviny:
- 1 vejce
- 40 g datlové pasty
- 90 g nastrouhaných jablek
- 50 g mandlové mouky
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- 10 g strouhaného kokosu
- 10 g hrozinek
- ¾ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
- Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou.
- Vmíchejte jablka bez šťávy, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kokos, hrozinky a sodu.
- Ušlehejte z bílku tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
- Těsto dejte do formy. Mělo by být vlhké ale ne tekuté.
- Pečte na 180°C asi 20 minut.
- Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.
Delikátní dýňový koláč
Suroviny na korpus:
- 1/3 hrnku kokosové mouky
- 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
- 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
- 3 vejce
- ½ hrnku dýňového pyré
- ½ hrnku kokosového mléka
- 1/3 hrnku datlové pasty
Suroviny na polevu:
- 4 PL kokosového mléka
- 4 PL datlové pasty
- hrst pekanových ořechů (nebo kokosové mouky) na ozdobu
Je možné polevu vynechat a upéct jednodušší variantu koláče. Místo polevy koláč před vložením do trouby posypete kokosovou moukou.
Postup:
- V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
- V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
- Vyšlehejte vejce do pěny.
- Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
- Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
- Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
- Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
- Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
- Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.
1 hrnek je 2,5 dcl.
Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.
Lehounký pohankový perník
Suroviny
- 300 g pohanky
- 150 ml lískooříškového mléka
- 150 g strouhaných jablek
- 10 g psyllia
- 70 g medu
- 30g karobu
- 30 g lískových ořechů
- 20 g hrozinek
- 15 g kokosového oleje
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce perníkového koření
Postup:
- Propláchněte pohanku, zalijte vodou a nechte alespoň šest hodin namáčet.
- Nabobtnanou pohanku přendejte do větší mísy a přidejte jablka, med, psyllium, karob, perníkové koření a skořici. Promíchejte.
- Přidejte lískooříškové mléko, kokosový olej a dohromady rozmixujte na vláčné těsto.
- Přimíchejte hrozinky a větší část lískových oříšků (zhruba 20 g), nasekaných nebo rozmixovaných na drobné kousky.
- Vmíchejte kypřící prášek a přendejte do vymazané a vysypané obdélníkové pečící formy (1 větší nebo dvou menších, z těch se vám bude perník lépe vyklepávat) a dejte péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečte cca 45 minut.
- Upečený perník vyklopte a posypejte zbytkem nasekaných lískových oříšků.
Čoko cuketová buchta s medem
Suroviny:
- 2 dcl medu
-
2 vejce
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce kakaa nebo karobu
- 5 dcl kokosové mouky
- 4 dcl najemno nastrouhané cukety
- 1 lžička jedlé sody nebo pečicího prášku bez fosfátů
Suroviny na polevu:
- 1 – 2 hrsti datlí
- 1 – 2 lžíce kakaa nebo karobu
- trocha vody na podlití
- strouhaný kokos na posyp
Jednodušší varianta koláče je bez polevy, pouze sypaná kokosovou moukou (před vložením do trouby). Ale výsledek je sušší.
Postup:
- Vejce vymíchejte s medem.
- Přidejte skořici a kakao.
- Pak přimíchejte mouku se sodou.
- Nakonec zlehka zapracujte cuketu.
- Dejte péct ve středně roztopené troubě asi na 30 min (zkontrolujte špejlí, že je těsto propečené, ale ne úplně vysušené).
- Po vychladnutí ozdobte polevou. Tu připravíte z aspoň hodinu předem namočených datlí (stačí sušené): Po slití datle rozmixujte dohladka a na mírném ohni v troše vody poduste. Přimíchejte kakao (karob), dobře promíchejte. Rozetřete na buchtu a posypejte kokosem.
Famózní muffiny z červené řepy
Množství ingrediencí odpovídá asi 6 středně velkým muffinům.
Suroviny:
- 1 vejce
- asi 50 g sušených datlí (můžete i přidat, ale řepa je sladká sama o sobě)
- 90 g jemně nastrouhané syrové červené řepy
- 100 g mandlové mouky (nebo najemno pomletých ovesných vloček)
- 10 g kakaa
- hrst sušené klikvy (bez cukru)
- ¾ lžičky jedlé sody (nebo pečicího prášku bez fosfátů)
Postup:
- 1 – 2 hodiny předem dejte namáčet v horké vodě datle. Pak je slijte a dohladka rozmixujte na pastu.
- Nastrouhejte řepu a smíchejte si s datlovou pastou.
- Přimíchejte rozkvedlané vejce a mandlovou mouku (nebo vločky).
- Přisypejte kakao, sodu a nakonec přidejte klikvu.
- Roztopte troubu na 160°C.
- Těsto napěchujte do formiček na muffiny. Moc se bez klasické mouky nezvedají, takže není třeba nechávat moc velký okraj.
- Plech s formičkami dejte do trouby. Zkontrolujte po asi 15 minutách špejlí. Muffiny mohou být uprostřed vláčné. Jsou moc dobré, když nejsou úplně vypečené.
Jablíčkové muffiny
Množství surovin vám stačí na cca 4 kusy, pokud máte větší formičky na muffiny.
Suroviny:
- 2 vejce
- 30 g datlové pasty
- 90g nastrouhaných jablek
- 50g mandlové mouky
- 50g sekaných vlašských ořechů
- 10g kakaa
- ¾ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
- Vyšlehejte do pěny žloutky s datlovou pastou. Pak vmíchejte jablka, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kakao a sodu.
- Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
- Nalijte těsto do forem na muffiny. Nechte v nich místo, aby mělo těsto kam vykynout.
- Upečte na 170°C asi 20 minut.
Čoko dýňové muffiny
Množství surovin vám stačí na cca 4 kusy, pokud máte větší formičky na muffiny.
Suroviny:
- 1 vejce
- 30 g datlové pasty
- 90 g pyré ze špagetové dýně (lze použít i jiný druh – tento je ale pěkně sladoučký)
- 100 g mandlové mouky
- 10 g kakaa (jiná varianta: můžete vynechat a místo kakaa přidat více skořice a přidat hrozinky)
- ½ lžičky skořice
- ¾ lžičky jedlé sody
Postup:
- Nakrájejte a upečte ve střední troubě na kousky nakrájenou dýni. Stačí cca 20 minut.
- Až kousky dýně trochu vychladnou, rozmixujte je na pyré.
- Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou. Pak vmíchejte dýňové pyré, mandlovou mouku, kakao (pokud děláte kakaovou variantu) a sodu.
- Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
- Nalijte těsto do formiček na muffiny – asi do 2/3.
- Upečte na 170°C asi 20 minut.