KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Koláče, bábovky, muffiny

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Maková bábovka s ořechy

Suroviny:

  • 1 banán
  • 60 g datlové pasty
  • 90 g nastrouhaných jablek
  • 60 g banánové mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 30 g máku
  • ¾ lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je stranou odpočívat. Jablka postupně pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte vodou 1:2).
  2. Vyšlehejte banán s datlovou pastou.
  3. Až teď vmíchejte jablka (bez šťávy), mouky, mák a sodu.
  4. Přendejte těsto do formy.
  5. Upečte na 170°C asi 20 minut.
  6. Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.

    Kokosová jablková bábovka

    Suroviny:

    • 1 vejce
    • 40 g datlové pasty
    • 90 g nastrouhaných jablek
    • 50 g mandlové mouky
    • 50 g sekaných vlašských ořechů
    • 10 g strouhaného kokosu
    • 10 g hrozinek
    • ¾ lžičky jedlé sody

    Postup:

    1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
    2. Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou.
    3. Vmíchejte jablka bez šťávy, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kokos, hrozinky a sodu.
    4. Ušlehejte z bílku tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
    5. Těsto dejte do formy. Mělo by být vlhké ale ne tekuté.
    6. Pečte na 180°C asi 20 minut.
    7. Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.

     

      Delikátní dýňový koláč

      Suroviny na korpus:

      • 1/3 hrnku kokosové mouky
      • 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
      • 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
      • 3 vejce
      • ½ hrnku dýňového pyré
      • ½ hrnku kokosového mléka
      • 1/3 hrnku datlové pasty

      Suroviny na polevu:

      • 4 PL kokosového mléka
      • 4 PL datlové pasty
      • hrst pekanových ořechů (nebo kokosové mouky) na ozdobu 

      Je možné polevu vynechat a upéct jednodušší variantu koláče. Místo polevy koláč před vložením do trouby posypete kokosovou moukou.

      Postup:

      • V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
      • V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
      • Vyšlehejte vejce do pěny.
      • Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
      • Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
      • Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
      • Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
      • Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
      • Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
      • Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.

      1 hrnek je 2,5 dcl.

      Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.

       

       

         

          Čoko cuketová buchta s medem

          Suroviny: 

          • 2dcl medu
          • 2 vejce

          • 1 lžička skořice
          • 3 lžíce kakaa
          • 5 dcl kokosové mouky
          • 4 dcl najemno nastrouhané cukety
          • 1 lžička jedlé sody (pečicího prášku bez fosfátů)

          Suroviny na polevu:

          • datle
          • kakao
          • trocha vody na podlití
          • kokosová mouka na posyp (nebo pekanové ořechy) 

          Jednodušší varianta koláče je bez polevy, pouze sypaná kokosovou moukou (před vložením do trouby).

          Postup:  

          1. Vejce vymíchejte s medem.
          2. Přidejte skořici a kakao.
          3. Pak přimíchejte mouku se sodou.
          4. Nakonec zlehka zapracujte cuketu.
          5. Dejte péct ve středně roztopené troubě asi na 30 min (kontrolujte špejlí). 
          6. Po vychladnutí ozdobte polevou (na mírném ohni nechat rozpustit, promíchat a posypat moukou.)

            Famózní muffiny z červené řepy

            Množství ingrediencí odpovídá asi 6 středně velkým muffinům.

            Suroviny:

            • 1 vejce
            • 50 g datlové pasty (dle chuti můžete i přidat, ale řepa je sladká sama o sobě)
            • 90 g jemně nastrouhané syrové červené řepy
            • 100 g mandlové mouky (nebo na jemno pomletých ovesných vloček)
            • 10 g kakaa
            • hrst sušené klikvy (bez cukru)
            • ¾ lžičky jedlé sody (nebo pečicího prášku bez fosfátů)

            Postup:

            1. 1-2 hodiny předem dejte namáčet v horké vodě datle.
            2. Nastrouhejte řepu.
            3. Přimíchejte rozkvedlané vejce a mandlovou mouku (nebo vločky).
            4. Přisypejte kakao, sodu a nakonec přidejte klikvu.
            5. Roztopte troubu na 160°C.
            6. Těsto napěchujte do formiček na muffiny. Moc se bez klasické mouky nezvedají, takže není třeba nechávat moc velký okraj. 
            7. Plech s formičkami dejte do trouby. Zkontrolujte po asi 15 minutách špejlí. Muffiny mohou být uprostřed vláčné. Jsou moc dobré, když nejsou úplně vypečené.

              Jablíčkové muffiny

              Množství surovin vám stačí na cca 4 kusy, pokud máte větší formičky na muffiny. Suroviny:

              • 2 vejce
              • 30 g datlové pasty
              • 90g nastrouhaných jablek
              • 50g mandlové mouky
              • 50g sekaných vlašských ořechů
              • 10g kakaa
              • ¾ lžičky jedlé sody

              Postup:

              1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
              2. Vyšlehejte do pěny žloutky s datlovou pastou. Pak vmíchejte jablka, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kakao a sodu.
              3. Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
              4. Nalijte těsto do forem na muffiny. Nechte v nich místo, aby mělo těsto kam vykynout.
              5. Upečte na 170°C asi 20 minut.

                Čoko dýňové muffiny

                Suroviny:

                • 1 vejce
                • 30 g datlové pasty
                • 90 g pyré ze špagetové dýně (lze použít i jiný druh – tento je ale pěkně sladoučký)
                • 100 g mandlové mouky
                • 10 g kakaa (jiná varianta: můžete vynechat a místo kakaa přidat více skořice a přidat hrozinky)
                • ½ lžičky skořice
                • ¾ lžičky jedlé sody

                Postup:

                1. Nakrájejte a upečte ve střední troubě na kousky nakrájenou dýni. Stačí cca 20 minut.
                2. Až kousky dýně trochu vychladnou, rozmixujte je na pyré.
                3. Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou. Pak vmíchejte dýňové pyré, mandlovou mouku, kakao (pokud děláte kakaovou variantu) a sodu.
                4. Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
                5. Nalijte těsto do formiček na muffiny – asi do 2/3.
                6. Upečte na 170°C asi 20 minut.

                  MÁTE VŠE PŘEČTENO?