KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Koláče, bábovky, muffiny

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Množství ingrediencí u „hranatých“ koláčů a buchet je určeno pro středně velkou zapékací misku (20 x 30 cm). Můžete použít jako já 2 menší misky, které lze uzavřít (používám skleněné z Ikey). V nich pak můžete buchtu pohodlně skladovat v ledničce nebo přepravovat, když cestujete. 

Množství ingrediencí u bábovek odpovídá malé bábovičce (průměr 14 cm).

Maková bábovka s ořechy

Suroviny:

  • 1 banán
  • 60 g datlové pasty
  • 90 g nastrouhaných jablek
  • 60 g banánové mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 30 g máku
  • ¾ lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je stranou odpočívat. Jablka postupně pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte vodou 1:2).
  2. Vyšlehejte banán s datlovou pastou.
  3. Až teď vmíchejte jablka (bez šťávy), mouky, mák a sodu.
  4. Přendejte těsto do formy.
  5. Upečte na 170°C asi 20 minut.
  6. Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.

    Kokosová jablková bábovka

    Suroviny:

    • 1 vejce
    • 40 g datlové pasty
    • 90 g nastrouhaných jablek
    • 50 g mandlové mouky
    • 50 g sekaných vlašských ořechů
    • 10 g strouhaného kokosu
    • 10 g hrozinek
    • ¾ lžičky jedlé sody

    Postup:

    1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
    2. Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou.
    3. Vmíchejte jablka bez šťávy, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kokos, hrozinky a sodu.
    4. Ušlehejte z bílku tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
    5. Těsto dejte do formy. Mělo by být vlhké ale ne tekuté.
    6. Pečte na 180°C asi 20 minut.
    7. Poté zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud je potřeba, přidejte pár minut v troubě.

     

      Delikátní dýňový koláč

      Suroviny na korpus:

      • 1/3 hrnku kokosové mouky
      • 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
      • 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
      • 3 vejce
      • ½ hrnku dýňového pyré
      • ½ hrnku kokosového mléka
      • 1/3 hrnku datlové pasty

      Suroviny na polevu:

      • 4 PL kokosového mléka
      • 4 PL datlové pasty
      • hrst pekanových ořechů (nebo kokosové mouky) na ozdobu 

      Je možné polevu vynechat a upéct jednodušší variantu koláče. Místo polevy koláč před vložením do trouby posypete kokosovou moukou.

      Postup:

      • V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
      • V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
      • Vyšlehejte vejce do pěny.
      • Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
      • Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
      • Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
      • Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
      • Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
      • Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
      • Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.

      1 hrnek je 2,5 dcl.

      Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.

       

       

         

          Lehounký pohankový perník

          Suroviny

          • 300 g pohanky
          • 150 ml lískooříškového mléka
          • 150 g strouhaných jablek
          • 10 g psyllia
          • 70 g medu
          • 30g karobu
          • 30 g lískových ořechů
          • 20 g hrozinek
          • 15 g kokosového oleje
          • 1 kypřící prášek do perníku
          • 1 lžička skořice
          • 2 lžíce perníkového koření

          Postup:

          1. Propláchněte pohanku, zalijte vodou a nechte alespoň šest hodin namáčet.
          2. Nabobtnanou pohanku přendejte do větší mísy a přidejte jablka, med, psyllium, karob, perníkové koření a skořici. Promíchejte.
          3. Přidejte lískooříškové mléko, kokosový olej a dohromady rozmixujte na vláčné těsto.
          4. Přimíchejte hrozinky a větší část lískových oříšků (zhruba 20 g), nasekaných nebo rozmixovaných na drobné kousky.
          5. Vmíchejte kypřící prášek a přendejte do vymazané a vysypané obdélníkové pečící formy (1 větší nebo dvou menších, z těch se vám bude perník lépe vyklepávat) a dejte péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečte cca 45 minut.
          6. Upečený perník vyklopte a posypejte zbytkem nasekaných lískových oříšků.

           

           

           

             

              Čoko cuketová buchta s medem

              Suroviny: 

              • 2 dcl medu
              • 2 vejce

              • 1 lžička skořice
              • 3 lžíce kakaa nebo karobu
              • 5 dcl kokosové mouky
              • 4 dcl najemno nastrouhané cukety
              • 1 lžička jedlé sody nebo pečicího prášku bez fosfátů

              Suroviny na polevu:

              • 1 – 2 hrsti datlí
              • 1 – 2 lžíce kakaa nebo karobu
              • trocha vody na podlití
              • strouhaný kokos na posyp 

              Jednodušší varianta koláče je bez polevy, pouze sypaná kokosovou moukou (před vložením do trouby). Ale výsledek je sušší.

              Postup:  

              1. Vejce vymíchejte s medem.
              2. Přidejte skořici a kakao.
              3. Pak přimíchejte mouku se sodou.
              4. Nakonec zlehka zapracujte cuketu.
              5. Dejte péct ve středně roztopené troubě asi na 30 min (zkontrolujte špejlí, že je těsto propečené, ale ne úplně vysušené). 
              6. Po vychladnutí ozdobte polevou. Tu připravíte z aspoň hodinu předem namočených datlí (stačí sušené): Po slití datle rozmixujte dohladka a na mírném ohni v troše vody poduste. Přimíchejte kakao (karob), dobře promíchejte. Rozetřete na buchtu a posypejte kokosem.

                Famózní muffiny z červené řepy

                Množství ingrediencí odpovídá asi 6 středně velkým muffinům.

                Suroviny:

                • 1 vejce
                • asi 50 g sušených datlí (můžete i přidat, ale řepa je sladká sama o sobě)
                • 90 g jemně nastrouhané syrové červené řepy
                • 100 g mandlové mouky (nebo najemno pomletých ovesných vloček)
                • 10 g kakaa
                • hrst sušené klikvy (bez cukru)
                • ¾ lžičky jedlé sody (nebo pečicího prášku bez fosfátů)

                Postup: 

                1. 1 – 2 hodiny předem dejte namáčet v horké vodě datle. Pak je slijte a dohladka rozmixujte na pastu.
                2. Nastrouhejte řepu a smíchejte si s datlovou pastou.
                3. Přimíchejte rozkvedlané vejce a mandlovou mouku (nebo vločky).
                4. Přisypejte kakao, sodu a nakonec přidejte klikvu.
                5. Roztopte troubu na 160°C.
                6. Těsto napěchujte do formiček na muffiny. Moc se bez klasické mouky nezvedají, takže není třeba nechávat moc velký okraj.
                7. Plech s formičkami dejte do trouby. Zkontrolujte po asi 15 minutách špejlí. Muffiny mohou být uprostřed vláčné. Jsou moc dobré, když nejsou úplně vypečené.

                    Jablíčkové muffiny

                    Množství surovin vám stačí na cca 4 kusy, pokud máte větší formičky na muffiny. 

                    Suroviny:

                    • 2 vejce
                    • 30 g datlové pasty
                    • 90g nastrouhaných jablek
                    • 50g mandlové mouky
                    • 50g sekaných vlašských ořechů
                    • 10g kakaa
                    • ¾ lžičky jedlé sody

                    Postup:

                    1. Nastrouhejte najemno jablka a nechte je odpočívat. Jablka pustí šťávu, kterou můžete vypít (pokud trpíváte průjmovými obtížemi, raději nařeďte hodně vodou).
                    2. Vyšlehejte do pěny žloutky s datlovou pastou. Pak vmíchejte jablka, vlašské ořechy, mandlovou mouku, kakao a sodu.
                    3. Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
                    4. Nalijte těsto do forem na muffiny. Nechte v nich místo, aby mělo těsto kam vykynout.
                    5. Upečte na 170°C asi 20 minut.

                      Čoko dýňové muffiny

                      Množství surovin vám stačí na cca 4 kusy, pokud máte větší formičky na muffiny. 

                      Suroviny:

                      • 1 vejce
                      • 30 g datlové pasty
                      • 90 g pyré ze špagetové dýně (lze použít i jiný druh – tento je ale pěkně sladoučký)
                      • 100 g mandlové mouky
                      • 10 g kakaa (jiná varianta: můžete vynechat a místo kakaa přidat více skořice a přidat hrozinky)
                      • ½ lžičky skořice
                      • ¾ lžičky jedlé sody

                      Postup:

                      1. Nakrájejte a upečte ve střední troubě na kousky nakrájenou dýni. Stačí cca 20 minut.
                      2. Až kousky dýně trochu vychladnou, rozmixujte je na pyré.
                      3. Vyšlehejte do pěny žloutek s datlovou pastou. Pak vmíchejte dýňové pyré, mandlovou mouku, kakao (pokud děláte kakaovou variantu) a sodu.
                      4. Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do směsi.
                      5. Nalijte těsto do formiček na muffiny – asi do 2/3.
                      6. Upečte na 170°C asi 20 minut.

                        MÁTE VŠE PŘEČTENO?