KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Dorty
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.




Lesní borůvkový dort
Suroviny:
- 1 hrnek pekanových (nebo vlašských ořechů)
- 3/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku datlí
- 3/4 kešu ořechů
- 2 lžíce datlové pasty
- vanilka (z 2-4 cm dlouhého kousku vanilkového lusku)
- 1/2 zralého banánu
- 1/2 hrnku borůvek (nejlépe čerstvých) a 1 hrnek na ozdobu (použít ale můžete jakékoli lesní ovoce, dort je výborný i z jahod)
Postup:
- V robotu nebo dobrém ručním mixéru rozmixujte nahrubo pekanové (vlašské) ořechy, slunečnicová semínka a datle.
- Zkuste, jestli hmota drží pohromadě, když z ní kousek uždíbnete. Pokud ne, navlhčete ji 1-2 lžícemi.
- Těsto natlačte do kulaté dortové formy (kolem 28 cm v průměru) vyložené pečicím papírem.
- Vložte do lednice.
- Dohromady nahladko rozmixujte předem namočené a okapané kešu oříšky, datlovou pastu a vanilku.
- Přidejte banán a 1/2 hrnku borůvek a zase nahladko rozmixujte.
- Krém, který vznikl, namažte rovnoměrně na připravený korpus.
- Navrch klaďte v kruzích borůvky nebo jiné lesní ovoce (pokud chcete použít mražené plody, nechte je pořádně okapat, aby vám hmotu příliš nerozmělnily).
- Uložte ještě nejméně na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
Čokoládový kokosový dort
Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.
Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):
- sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
- směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
- strouhaný kokos
- kakao
- 1-2 banány
Suroviny na kokosovou vrstvu:
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
- 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)
Suroviny na polevu:
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrst předem namočených kešu ořechů
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžíce sušených datlí
Na ozdobu:
- 2 hrsti kokosových chipsů
Postup
Příprava těsta:
- Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
- Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
- Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
- Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.
Příprava polevy:
- Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
- Dejte stranou.
Příprava kokosové vrstvy:
- Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
- Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.
Závěrečná fáze:
- Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
- Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
- Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
- Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
- Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
Meruňkový želé dortík
Když jen výjimečně, tak můžete použít cukr. Hnědý třtinový nebo kokosový. Ale u toho počítejte s tím, že těsto zabarví do hněda.
Suroviny:
- 2 vejce
- 60 g hladké špaldové mouky
- 60 g hnědého třtinového cukru
- asi 1/4 kg meruněk na džem (domácí povidla) – stačí mražené
- balíček agar agaru
Postup:
- Dobře promíchejte vejce s cukrem. Pak jemně vmíchejte mouku.
- Vznikne vám těsto, které nalijete do malé kulaté otevírací formy. Vyložte ji pečicím papírem.
- Troubu zahřejte na 180°C – 200°C a pečte asi 10 minut. Že je korpus upečený, zkontrolujte špejlí v jeho středu.
- Nechte korpus vychladnout a opatrně vyjměte z formy (a sloupněte papír alespoň ze stran). Pak na něj můžete namazat džem, resp. povidla (postup je úplně jednoduchý: najdete ho v e-booku Pohodové trávení).
- Podle postupu na obalu agar agaru připravte tekutinu na želé. Do vody přidejte i šťávu, která okapala z meruněk (pokud jste použili mražené). Můžete přidat pár kapek citrónu nebo lžíci datlové pasty, ale není to vůbec nutné. Dortík má ve výsledku příjemně sladko kyselou chuť.
Dýňový
Super zdravý koláč, který se může stát dortem. Stačí okraje nazdobit ořechy.
Suroviny na korpus:
- 1/3 hrnku kokosové mouky
- 1 PL zahřívacího koření – skořice, hřebíčku, zázvoru…
- 1 ½ ČL jedlé sody (nebo bezfosfátového prášku do pečiva)
- 3 vejce
- ½ hrnku dýňového pyré
- ½ hrnku kokosového mléka
- 1/3 hrnku datlové pasty
Suroviny na polevu:
- 4 PL kokosového mléka
- 4 PL datlové pasty
- hrst pekanových ořechů (nebo kokosové mouky) na ozdobu
Postup:
- V jedné míse smíchejte suché ingredience: kokosovou mouku, koření a kypřící prášek.
- V druhé míse rozmíchejte dýňové pyré s datlovou pastou a kokosovým mlékem (pozor ale na aditiva).
- Vyšlehejte vejce do pěny.
- Spojte suché ingredience s mokrými a nakonec jemně zapracujte vyšlehanou pěnu.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na pečení vymažte olejem (nebo vyložte pečícím papírem).
- Směs přelijte do formy (těsto by mělo pomalu téct) a pečte asi 30 minut.
- Špejlí zkontrolujte, zda je koláč je hotový (ze středu musíte špejli vytáhnout suchou).
- Připravte si polevu: zahřejte v kastrolu kokosové mléko a datlovou pastu.
- Na středním plameni nechte probublávat, až omáčka zhoustne a pak odstavte.
- Polevu nalijte na koláč a případně ozdobte oříšky.
1 hrnek je 2,5 dcl.
Dýňové pyré si připravíte buď z upečených a pak rozmixovaných půlek dýně (máslové, ale lze i z hokaido). Při pečení můžete potřít kvalitním olejem. Nebo z velmi husté hmoty z rozmixované povařené dýně.