KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Cukroví

 

Recepty

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Další recepty na cukroví máte v e-booku Pohodové trávení.

Domácí ferrero

Suroviny:

  • 2 hrsti pražených lískových oříšků
  • 1 hrst předem namočených datlí
  • 1 lžíce nepraženého kakaa

Postup: 

  1. Nechte namáčet ořechy. Slijte vodu. Pak je v troubě dokřupava opražte (na 100 – 110°C). 
  2. Aspoň na hodinu dejte máčet datle. Nechte okapat a rozmixujte s polovinou ořechů a kakaem. Zbylou část ořechů rozmixujte zvlášť.
  3. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky a obalujte je v rozmixovaných oříškách. 

Brusinkové kuličky

Suroviny: 

  • sušené brusinky
  • pražené mandle

Suroviny použijte přibližně v poměru 1 : 1. Navíc si připravte malou hrst brusinek.

Postup:  

  1. Namočte přes noc nebo aspoň na 4 hod mandle. Pak slijte vodu a nechte okapat.
  2. 1 – 2 hodiny před přípravou dejte namáčet brusinky.
  3. Madle opražte v troubě při teplotě 100 – 110°C.
  4. Slijte vodu z brusinek, nechte okapat a vyždímejte. Menší část brusinek dejte stranou.
  5. Pak dohromady rozmixujte mandle a větší část brusinek.
  6. Přidejte i brusinky vcelku. Promíchejte, spojte a vytvarujte z nich kuličky.
  7. Můžete dát ztuhnout do ledničky. Rychle spotřebujte.

Dvoubarevné kokosové kuličky

Suroviny:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku datlí
  • kakao (dle chuti a na zahuštění do 1 části těsta, abyste mohli vytvořit 2 druhy kuliček)

Postup: 

  1. 1 – 2 hodiny nechte namáčet datle. Slijte, nechte okapat, vyždímejte.
  2. Rozmixujte s kokosem do hladkého, ale dost tuhého těsta na válení kuliček. Pokud je těsto moc řídké, přidejte kokos nebo dejte těsto na hodinu do lednice.
  3. Pokud budete dělat 2 druhy, těsto rozdělte na 2 části a do jedné přimíchejte kakao.
  4. Uválejte kuličky a mlsejte. Skladujte v chladu.

Šťavnaté makové kuličky se švestkami

Suroviny:

  • 2 díly sušených švestek
  • 1 díl máku

Postup:

  1. Hodinu před samotnou přípravou dejte namáčet švestky. Do horké vody, pokud jsou švestky tužší.
  2. Mák trochu podlijte a asi 10 minut vařte na malém ohni (nemusíte u českého máku).
  3. Slijte vodu ze švestek, nechte je okapat a vyždímejte. Pak švestky rozmixujte.
  4. Až mák vychladne (pokud jste ho tepelně upravovali), zamíchejte ho do švestek a ještě společně rozmixujte.
  5. Měla by vám vzniknout vláčná hmota, ze které lze válet kuličky.
  6. Kuličky dejte ztuhnout do chladu.

Mangové mámení

Suroviny:

  • hrst sušeného manga
  • hrst kešu ořechů
  • strouhaný kokos na zahuštění a obalování (dle potřeby)
  • koření (dle volby) – špetka vanilky, skořice atp.

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet ořechy. Hodinu před přípravou dejte namáčet mango.
  2. Slijte vodu z manga a ořechů, nechte okapat, mango vyždímejte. Pak dohromady rozmixujte.
  3. Přidejte kokos pro zahuštění hmoty.
  4. Nabírejte hmotu lžičkou, válejte kuličky a obalujte v kokosu.
  5. Uložte do chladu a brzy spotřebujte.

Švestky v kakau

Suroviny:

  • hrst šťavnatých sušených švestek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • kakao na obalování

Postup:

  1. Dejte na 2 hod namáčet švestky a semínka (ta asi do 2 lžic vody, pokud vodu vypijí, trochu jí přidejte).
  2. Pak slijte ze švestek vodu a nechte je okapat. Semínka nechte tak, jak jsou, měla by vytvořit hustou, slizovitou hmotu.
  3. Rozmixujte švestky se semínky do polohladké hmoty. V případě potřeby těsto zahustěte kakaem. Ze švestkové hmoty tvořte kuličky a obalujte je v kakau.
  4. Uložte v chladu a brzy spotřebujte.

Luxusní ananasové kuličky

Suroviny: 

  • 1 velká hrst sušeného ananasu
  • 1 velká hrst celých mandlí (můžete použít loupané)
  • plátky mandlí na obalování – množství asi 1/2 hrnku nebo dle potřeby (můžete použít i kokos, kuličky jsou výborné i s ním a lépe se vám budou obalovat)

Postup: 

  1. Přes noc (nebo nejméně na 4 hod) dejte namáčet mandle.
  2. Potom slijte vodu, pořádně propláchněte a nechte okapat.
  3. Mandle můžete krátce opražit nasucho na pánvi.
  4. 1 hod před samotnou přípravou kuliček namočte sušený ananas. Pak slijte, nechte okapat a vyždímejte.
  5. Ananas s mandlemi pak dohromady nahrubo rozmixujte. Nemělo by to být úplně dohladka, aby se vám těsto dobře zpracovávalo.
  6. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky a obalujte v plátcích mandlí (kokosu).
  7. Uložte v chladu a brzy spotřebujte.

Lískové oříšky v karobu

Množství surovin si vynásobte dle potřeby. 

Suroviny: 

  • 10 lískových oříšků
  • 2 hrsti sušených datlí
  • 2 lžíce karobu do krému
  • karob na obalování (dle potřeby)
  • domácí rostlinné mléko nebo trocha vody na případné ředění datlové omáčky

Postup:

  1. Přes noc (nebo nejméně na 4 hod) dejte namáčet lískové oříšky.
  2. Potom slijte vodu, propláchněte a nechte okapat. Opražte v troubě roztopené na 100 – 110°C.
  3. 2 hod před samotnou přípravou namočte sušené datle. Pak vodu slijte a datle nechte okapat.
  4. Rozmixujte datle s trochou vody – tak aby vznikla hladká hustá hmota.
  5. Přendejte datlovou pastu do kastrůlku a přimíchejte karob. Ohřívejte na mírném plameni. Pokud je hmota příliš tuhá, přidejte trochu rostlinného mléka nebo vody.
  6. Až bude mít hmota takovou konzistenci, že v ní bude možné obalovat oříšky, přendejte ji do misky a obalujte v ní po jednom lískové oříšky.
  7. Každý oříšek pak hned obalte ještě v karobu, který si předem nasypte do misky.
  8. Uložte v chladu.

Vlašské kuličky

Suroviny: 

  • 2 – 3 díly vlašských ořechů
  • 1 díl sušených datlí

Postup:

  1. Dejte přes noc nebo alespoň na 4 hodiny namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a dejte je dokřupava pražit do trouby na 100 – 110°C.
    2. 1 – 2 hodiny před samotnou přípravou dejte namáčet datle.
    3. Větší část ořechů rozmixujte s datlovou hmotou a vypracujte těsto, ze kterého lze válet kuličky.
    4. Zbylé ořechy také rozmixujte a kuličky v nich obalte.
    5. Uložte v chladu.

Arašídové kuličky

Suroviny: 

  • 2 díly arašídů (natur)
  • 1 díl sušených datlí
  • kakao nebo karob na zahuštění 

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet arašídy.
  2. Potom slijte vodu, nechte okapat a dejte do trouby pražit na max. 110°C. Arašídy několikrát během pražení promíchejte a nechte pražit do křupava.
  3. 1 – 2 hod před samotnou přípravou namočte sušené datle. Pak vodu slijte a datle nechte okapat.
  4. Arašídy rozmixujte na drobné kousky. Menší část dejte stranou (na obalování).
  5. Pak rozmixujte datle s větší částí arašídů do husté hmoty.
  6. Přidejte kakao nebo karob. Dobře promíchejte.
  7. Až bude mít hmota dost hutnou konzistenci, tvořte z ní kuličky a obalujte je v rozmixovaných arašídech.
  8. Uložte v chladu a spotřebujte do několika dnů.

Zázvorové kuličky

Suroviny: 

  • 1 hrnek hrozinek
  • 1-2 lžičky sušeného zázvoru
  • strouhaný kokos na obalování

Postup: 

  1. Dejte hodinu předem do ohřáté vody namáčet hrozinky. 
  2. Slijte vodu, nechte okapat.
  3. Rozmixujte se zázvorem do hladké hmoty.
  4. Připravte si do misky kokos. Lžičkou nabírejte hmotu, obalujte v kokosu a tvořte kuličky.
  5. Uložte v chladu a spotřebujte do 2-3 dnů. 

Čokoládové kuličky s konopným semínkem

Suroviny: 

  • 1 – 2 díly čokoládové hmoty bez cukru
  • 2 – 3 díly sušených datlí
  • 1 díl konopného semínka

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet semínka. Poté slijte vodu, dobře ji vymačkejte a nechte ještě okapat.
    2. 1 – 2 hodiny před tvořením dejte namáčet asi polovinu datlí. Pak slijte vodu a nechte datle okapat. Rozmixujte dohladka.
    3. Čokoládovou hmotu nasekejte najemno a asi polovinu jí odložte stranou. Zbylou část promíchejte se vzniklou datlovou pastou a semínky.
    4. Nakrájejte nadrobno zbylé datle. Přidejte je k už připravené hmotě a promíchejte. Přidávejte je postupně, až vznikne těsto, ze kterého můžete tvořit kuličky.
    5. Obalujte ve zbylé čokoládové hmotě a dejte ztuhnout do ledničky.
    Pokud je hmota příliš řídká, můžete ji zahustit kakaem. Datlí můžete přidat víc, dle chuti, tak aby pro vás kuličky nebyly příliš hořké.

Fíkovo datlové kuličky

Suroviny: 

  • 1 díl sušených fíků

  • 1 díl sušených datlí

  • 2 díly kešu ořechů (díl navíc, pokud chcete kuličky obalovat v oříškách)

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy (nebo nejméně na 4 hodiny).
    2. Sušené ovoce dejte namáčet 1 – 2 hodiny před přípravou kuliček.
    3. Slijte vodu z ořechů, nechte okapat a dejte pražit do křupava do trouby na 100 – 110°C.
    4. Slijte vodu z ovoce, nechte okapat, vyždímejte a pohromadě rozmixujte.
    5. Přidejte ořechy a nahrubo rozmixujte (pokud máte ořechy navíc, nechte si část stranou na obalování a zvlášť ji rozmixujte na velmi malé kousíčky).
    6. Vypracujte tužší těsto, ze kterého uválíte kuličky. Dle volby obalujte v oříškách.
    7. Uložte v chladu.

Pekanové cukroví

Suroviny:

  • 1 díl pekanových ořechů (a nějaké navíc na ozdobu)
  • 2 díly mandlové mouky
  • 1 díl sušených datlí (stačí i méně, např. polovina dílu)

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet ořechy.
  2. 1 – 2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
  3. Slijte vodu z ořechů a datlí a nechte okapat.
  4. Rozmixujte ořechy s mandlovou moukou. Pak i datle a přidejte vzniklou datlovou hmotu ke zbytku těsta.
  5. Nabírejte lžičkou, tvořte kuličky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
  6. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy. Můžete ozdobit půlkami pekanových ořechů. Pečte na 100 – 110°C asi 20 min.
  7. Uložte do chladu.

Kešu datlové kokosky

Suroviny:

  • 1 díl kešu ořechů
  • 2 díly strouhaného kokosu (případně i více, pokud bylo třeba těsto zahustit)
  • 1 díl sušených datlí

Postup:

  1. Přes noc nebo aspoň 4 hodiny nechte namáčet kešu.
  2. 1-2 hod před přípravou dejte namáčet datle.
  3. Slijte vodu z ořechů a datlí. Nechte okapat.
  4. Pak rozmixujte ořechy s datlemi. Přidejte kokos, promíchejte a vytvořte husté těsto.
  5. Nabírejte lžičkou, tvořte hrudky a klaďte na plech s pečicí podložkou nebo papírem.
  6. Uhlaďte do placiček a vidličkou vytvořte rýhy. 
  7. Pečte na 100-110°C asi 20 min.
  8. Uložte do chladu.

Švestkové perníčky s mandlemi

Suroviny:

  • 1 hrnek aspoň na 1 hod namočených sušených švestek
  • 1/2 hrnku aspoň na 2 hod namočených lněných semínek (v asi dvojnásobném množství vody)
  • dle chuti perníkové koření (směs nebo skořice, hřebíček…)
  • jablečná vláknina na zahuštění 

Postup:

  1. Z namočených surovin slijte vodu. Jen semínka ponechte, jak jsou, pokud příliš neplavou ve vodě.
  2. Přidejte koření.
  3. Vše smíchejte a rozmixujte (mně stačí tyčový mixér).
  4. Zahustěte vlákninou. Mělo by vzniknout tužší těsto.
  5. Vložte je na den nebo aspoň přes noc do chladu, aby pořádně ztuhlo.
  6. Pak válejte (přes kus igelitu) do 1 – 2 cm tlustého plátu a vykrajujte tvary. Můžete ozdobit půlkami mandlí.
  7. Perníčky uchovávejte v ledničce. Pro lepší stravitelnost ořechů a snazší trávení vůbec doporučuji vložit alespoň na cca 20 min do trouby a zpracovat v teple na 110°C (pro možnost delšího uchování pečte až na 150°C).

Ořechové koláčky 

Suroviny:

  • 1/2 šálku para ořechů
  • 1/2 šálku bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 3/4 šálku hrozinkové hmoty
  • 2 lžíce předem namočených lněných semínek
  • špetka himalájské soli
  • domácí nedoslazená povidla na náplň

Postup:

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je, nechte okapat a nejlépe ořechy i krátce nasucho opražte. Zvlášť dejte namáčet 2 lžíce lněných semínek ve 4 lžících vody.
  2. Asi hodinu předem dejte namáčet hrozinky. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je a nechte okapat.
  3. Hrozinky rozmixujte najemno. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody.
  4. Pak nahrubo rozmixujte pekanové ořechy a oves. Dejte do mísy a přimíchejte mouku, hrozinkovou hmotu a sůl.
  5. Dobře promíchejte.
  6. Vypracujte z těsta kuličky a dávejte je na pečící papír asi 5 cm od sebe.
  7. Do středu každé kuličky vytvořte prstem důlek, který naplníte povidly (ta vytvoříte tak, že krátce povaříte ovoce s kořením jako skořice, hřebíček apod. a pomixujete). 
  8. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 ° C.
  9. Pečte koláčky dozlatova, 15-20 minut.

Exotické fíkové rohlíčky

Suroviny:  

  • 1 velká hrst sušených fíků
  • 1 velká hrst vlašských a kešu ořechů 

Postup:  

  1. Na noc nebo několik hodin před samotnou přípravou dejte namáčet ořechy.
  2. Potom z nich slijte vodu, řádně propláchněte a nechte okapat.
  3. Můžete je i krátce opražit nasucho na pánvi.
  4. 1-2 hod před pečením namočte sušené fíky. Pak z nich slijte vodu a nechte opět okapat.
  5. Dejte suroviny do jedné nádoby (nebo mixéru) a nahrubo rozmixujte. Nemělo to být úplně dohladka! Aby se vám s hmotou dobře pracovalo.
  6. Ze vzniklé hmoty tvořte rohlíčky a klaďte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte na 150-160°C asi 20 minut. Uchovávejte v chladu, ale ne vlhku. (Lépe venku, je-li dost chladno.)

Jáhlové kokosky

Suroviny:

  • ½ hrnku vařených jáhel
  • ¼ hrnku kakaa
  • ¼ hrnku datlí
  • ¼ hrnku strouhaného kokosu

Postup:

  1. Nejdřív dejte namáčet datle v horké vodě – minimálně hodinu před pečením.
  2. Uvařte jáhly.
  3. Připravte si kakao a kokos. Až jáhly trochu vychladnou, aby se s nimi dalo pracovat, přimíchejte suroviny do kaše.
  4. Slijte vodu z datlí a rozmixujte je dohladka.
  5. Přidejte ke kaši s kakaem a kokosem.
  6. Tvořte placičky a dávejte na plech. Pečte ve středně roztopené troubě.

Místo placiček můžete z těsta na plechu tvořit kopečky. A pokud chcete mít upečené hned 2 druhy cukroví, rozdělte si kaši na 2 poloviny a kakao přidejte jen do jedné z nich, a druhou nechte světlou.

Jablíčkové hrudky

Suroviny: 

  • jablečné křížaly
  • vlašské ořechy (může být i směs různých oříšků)
  • slunečnicová semínka
  • lískové ořechy na ozdobu (dle volby)

Ingredience použijte zhruba v poměru 2 : 1 : 1. V případě potřeby přidejte mandlovou mouku pro zahuštění. 

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy a semínka. Pak z nich slijte vodu, opláchněte je, nechte okapat. Nejlépe je ještě dokřupava opražte na pánvi (nebo v troubě na 100 – 110°C).
  2. Křížaly dejte namáčet asi hodinu před samotnou přípravou. Pak je vyždímejte a nechte okapat.
  3. Ořechy, semínka a křížaly dohromady rozmixujte.
  4. Zahustěte vzniklé těstíčko, pokud je to zapotřebí, mandlovou moukou tak, aby vzniklo husté těsto, ze kterého lze tvořit hrudky.
  5. Na plech dejte pečicí papír a klaďte na něj hrudky ze vzniklého těsta. Můžete ozdobit lískovými oříšky.
  6. Hrudky dejte péct dozlatova v troubě vytopené na 160°C.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?