KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Bonbóny
Recepty
Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka.
Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).
Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.




Barevné želé bonbóny
Suroviny:
- agar agar (nebo jiná želírovací potravina)
- 3 hrsti různě barevného ovoce (meruňky, červený rybíz, černý rybíz)
- 1 – 2 hrsti sušených datlí
Postup:
- 1 – 2 hod předem dejte namáčet datle. Slijte, nechte okapat. Pak rozmixujte na hladkou datlovou pastu. Pokud je třeba, přidejte pro naředění trochu vody.
- Ovoce omyjte, případně rozmrazte, nechte okapat.
- Dohladka rozmixujte – každý druh zvlášť.
- Připravte si želatinu – mělo by stačit cca ½ l. Rozdělte na tolik částí, kolik druhů ovoce máte.
- Každý druh ovoce přimíchejte k jedné části želatiny.
- Dochuťte dle potřeby datlovou pastou, pokud je směs pro vás příliš kyselá.
- Nechte chvíli chladnout (ale dejte pozor, ať vám želé neztuhne v hrnci.)
- Nalijte směs do formiček na bonbóny.
- Po chvilce jsou bonbóny hotové – zkontrolujte 1 kus, než budete bonbóny vyklápět.
Ledové datlové bonbóny
Suroviny:
- 1 díl sušených datlí
- 1 díl kešu ořechů
- kakao nebo karob
Postup:
- Přes noc nebo minimálně 4 hod namáčejte ořechy. Datle namáčejte aspoň 1 hod.
- Slijte vodu z datlí a ořechů, nechte okapat a společně rozmixujte co nejvíce dohladka.
- Přimíchejte kakao nebo karob – tak aby ve směsi nebyly hrudky. Můžete ještě jednou pomixovat.
- Dejte těsto, které vzniklo, do formiček na bonbóny a minimálně na 1 hod uložte do mrazáku.
- Pak vyndejte a opatrně vyklopte z formiček. Brzy spotřebujte.