KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Bonbóny

 

Recepty

 

Užijte si sladkosti bez cukru, mouky a mléka. 

Při občasném mlsání vám nehrozí podráždění trávení, přibírání na váze, velké výkyvy krevního cukru apod. zdravotní obtíže (v porovnání s konzumací klasických sladkostí s obsahem rafinovaného cukru, mouky a umělých aditiv).

Sladkosti podle mých receptů jsou slazené jen ovocem. Z přidaných sladidel lze doporučit (občasně) jen med a v malém množství.

Barevné želé bonbóny

Suroviny: 

  • agar agar (nebo jiná želírovací potravina)
  • 3 hrsti různě barevného ovoce (meruňky, červený rybíz, černý rybíz)
  • 1 – 2 hrsti sušených datlí

Postup: 

      1. 1 – 2 hod předem dejte namáčet datle. Slijte, nechte okapat. Pak rozmixujte na hladkou datlovou pastu. Pokud je třeba, přidejte pro naředění trochu vody.
      2. Ovoce omyjte, případně rozmrazte, nechte okapat.
      3. Dohladka rozmixujte – každý druh zvlášť.
      4. Připravte si želatinu – mělo by stačit cca ½ l. Rozdělte na tolik částí, kolik druhů ovoce máte.
      5. Každý druh ovoce přimíchejte k jedné části želatiny.
      6. Dochuťte dle potřeby datlovou pastou, pokud je směs pro vás příliš kyselá.
      7. Nechte chvíli chladnout (ale dejte pozor, ať vám želé neztuhne v hrnci.)
      8. Nalijte směs do formiček na bonbóny.
      9. Po chvilce jsou bonbóny hotové – zkontrolujte 1 kus, než budete bonbóny vyklápět.

Ledové datlové bonbóny

Suroviny: 

  • 1 díl sušených datlí
  • 1 díl kešu ořechů
  • kakao nebo karob

Postup: 

  1. Přes noc nebo minimálně 4 hod namáčejte ořechy. Datle namáčejte aspoň 1 hod.
  2. Slijte vodu z datlí a ořechů, nechte okapat a společně rozmixujte co nejvíce dohladka.
  3. Přimíchejte kakao nebo karob – tak aby ve směsi nebyly hrudky. Můžete ještě jednou pomixovat.
  4. Dejte těsto, které vzniklo, do formiček na bonbóny a minimálně na 1 hod uložte do mrazáku.
  5. Pak vyndejte a opatrně vyklopte z formiček. Brzy spotřebujte.

    MÁTE VŠE PŘEČTENO?