KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Saláty

 

Recepty

Dodejte si dostatek živin saláty podle sezóny. Saláty z čerstvé zeleniny nechte na léto, v chladném období dejte přednost salátům z tepelně upravené zeleniny.

Salát z červené řepy

Tenhle salát vás zahřeje a dodá skvělou výživu. Můžete si ho připravit jako přílohu nebo lehčí večeři. 

Suroviny:  

  • 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • římský kmín – 1/4 lžičky
  • špetka pepře a soli 

Postup: 

  1. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  2. Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
  3. Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
  4. Přidejte koření kromě mletého pepře.
  5. Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
  6. Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.

Jarní těstovinový salát

Suroviny: 

  • 2 hrnky pohankových těstovin
  • hrnek mrkve nakrájené na malé kostičky
  • hrst fazolek adzuki
  • špetka kurkumy a oregana
  • hrst rukoly
  • malá špetka chilli nebo pepře
  • sůl (nejlépe himalájská nebo aspoň mořská) dle chuti, ale spíš méně 

Postup: 

  1. Namáčejte fazole (přes noc). Pak je slijte, opláchněte a dejte na 2 hod mírně vařit. Můžete přidat skořici nebo hřebíček pro lepší stravitelnost fazolí. Přidejte špetku kurkumy.
  2. Uvařte těstoviny.
  3. Dejte do dalšího hrnce vařit vodu. Až bude voda vařit, dejte do ní asi na minutu nadrobno nakrájenou mrkev.
  4. Až slijete vodu z fazolí, těstovin a mrkve, promíchejte je dohromady.
  5. Recept je sestavený podle zásad stravy 5 elementů. Nejlépe je postupovat podle následnosti 5 elementů (ale není to to nejnutnější, důležité je jejich zastoupení). Tedy k fazolím přidat oregano, pak těstoviny a mrkev, pepř nebo chilli a sůl. Nakonec přijde rukola – pro posílení energie jater na jaře.

Tip: Aby salát nebyl suchý, můžete menší část mrkve po uvaření rozmixovat s trochou vody z vývaru a vzniklou omáčkou salát přelít. 

Dýňový salát

Výborný tip pro pohodové trávení a nejen pro Štědrý večer je vyhnout se úplně bramborám a salát k rybě připravit třeba z dýně.  

Suroviny: 

  • střední dýně hokaido
  • bylinky – např. petržel, majoránka, šalvěj
  • koření – špetka kurkumy a chilli, kari
  • 1 lžička soli 
  • dle volby ingredience na bramborový salát – kořenová zelenina, vejce 

Postup: 

  1. Oloupejte dýni a vydlabejte z ní semena.
  2. Dejte ji do osolené vroucí vody a vařte asi 10 min. Pozor, ať se vám moc nerozvaří! Dýně by pak nebyla použitelná.
  3. Až z dýně slijete vodu, můžete si ji dát jako zeleninový vývar (v případě potřeby si ji dochuťte) nebo použijte pro další vaření.
  4. Dejte dýni zchladit (do lázně nebo ven), ochuťte kořením a bylinkami a máte hotovo. Nebo přidejte další ingredience jako u bramborového salátu (kořenovou zeleninu, cibuli, vejce, domácí majonézu).

Vánoční salát z batátů

Výborná alternativa k bramborovému salátu. Jinak ho můžete pojídat i mimo Vánoce jako hlavní jídlo, vzhledem k tomu, jak je sytý a výživný.

Suroviny: 

  • 1 větší batát
  • kousek celeru (asi co se vejde do ženské dlaně)
  • 1-2 vejce

  • koření – špetka černého pepře a kurkumy
  • sůl na dochucení
  • domácí majonéza dle volby – recept zatím najdete na stránce s novými recepty, salát je ale vynikající i bez majonézy

Postup: 

  1. Dejte do hrnce vodu a přiveďte k varu.
  2. Než se voda začne vařit, připravte si zeleninu. Stačí nakrájet na větší kusy a dát do vroucí vody. Vařte do změknutí (ale nerozvařte).
  3. Přidejte i koření a sůl. Vše promíchejte. 
  4. Pak dejte na asi 5 min vařit vejce (vložte opět do vroucí vody, ale předtím ho nechte odpočinout v teple, případně omyjte teplou vodou, ať zbytečně nepraskne skořápka). Nechte po uvaření zchladit. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  5. Zeleninu slijte, vývar snězte nebo použijte na další vaření.
  6. Až zelenina trochu vychladne, rozkrájejte  ji na menší kousky a přidejte k ní vejce. Promíchejte.
  7. Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo pepřem.
  8. Můžete přimíchat domácí majonézu.

TIP: Pokud majonézu přidávat nebudete, dejte zeleninu vařit rovnou nakrájenou na menší kousky. Trochu víc se uvaří, bude měkčí a vytvoří omáčkovitou strukturu.

 

Cizrnový salát s červenou řepou

Suroviny: 

  • ½ šálku vařené cizrny
  • 1 střední červená řepa
  • koření: 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, špetka kurkumy, skořice, 2 hřebíčky, sůl 

Postup: 

  1. Přes noc namočte cizrnu. Pak slijte vodu, cizrnu propláchněte a dejte vařit v nové vodě.
  2. Vodu osolte, přidejte hřebíček a skořici. Vařte cca 2 hodiny.
  3. Dejte vařit vodu do dalšího hrnce. Přidejte sůl, pepř a bobkový list.
  4. Omyjte řepu a vcelku ji vložte do vroucí vody. Vařte do změknutí (kontrolujte vidličkou.)
  5. Uvařenou cizrnu a řepu nechte trochu vychladnout. Pak řepu oloupejte, nakrájejte a přidejte k ní cizrnu.
  6. Můžete si na salátu pochutnávat takto nebo si přidat k uvařené rýži a jíst jako hlavní chod.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?