KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Saláty
Recepty
Dodejte si dostatek živin saláty podle sezóny. Saláty z čerstvé zeleniny nechte na léto, v chladném období dejte přednost salátům z tepelně upravené zeleniny.




Salát z červené řepy
Tenhle salát vás zahřeje a dodá skvělou výživu. Můžete si ho připravit jako přílohu nebo lehčí večeři.
Suroviny:
- 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- římský kmín – 1/4 lžičky
- špetka pepře a soli
Postup:
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
- Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
- Přidejte koření kromě mletého pepře.
- Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
- Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.
Jarní těstovinový salát
Suroviny:
- 2 hrnky pohankových těstovin
- hrnek mrkve nakrájené na malé kostičky
- hrst fazolek adzuki
- špetka kurkumy a oregana
- hrst rukoly
- malá špetka chilli nebo pepře
- sůl (nejlépe himalájská nebo aspoň mořská) dle chuti, ale spíš méně
Postup:
- Namáčejte fazole (přes noc). Pak je slijte, opláchněte a dejte na 2 hod mírně vařit. Můžete přidat skořici nebo hřebíček pro lepší stravitelnost fazolí. Přidejte špetku kurkumy.
- Uvařte těstoviny.
- Dejte do dalšího hrnce vařit vodu. Až bude voda vařit, dejte do ní asi na minutu nadrobno nakrájenou mrkev.
- Až slijete vodu z fazolí, těstovin a mrkve, promíchejte je dohromady.
- Recept je sestavený podle zásad stravy 5 elementů. Nejlépe je postupovat podle následnosti 5 elementů (ale není to to nejnutnější, důležité je jejich zastoupení). Tedy k fazolím přidat oregano, pak těstoviny a mrkev, pepř nebo chilli a sůl. Nakonec přijde rukola – pro posílení energie jater na jaře.
Tip: Aby salát nebyl suchý, můžete menší část mrkve po uvaření rozmixovat s trochou vody z vývaru a vzniklou omáčkou salát přelít.
Dýňový salát
Výborný tip pro pohodové trávení a nejen pro Štědrý večer je vyhnout se úplně bramborám a salát k rybě připravit třeba z dýně.
Suroviny:
- střední dýně hokaido
- bylinky – např. petržel, majoránka, šalvěj
- koření – špetka kurkumy a chilli, kari
- 1 lžička soli
- dle volby ingredience na bramborový salát – kořenová zelenina, vejce
Postup:
- Oloupejte dýni a vydlabejte z ní semena.
- Dejte ji do osolené vroucí vody a vařte asi 10 min. Pozor, ať se vám moc nerozvaří! Dýně by pak nebyla použitelná.
- Až z dýně slijete vodu, můžete si ji dát jako zeleninový vývar (v případě potřeby si ji dochuťte) nebo použijte pro další vaření.
- Dejte dýni zchladit (do lázně nebo ven), ochuťte kořením a bylinkami a máte hotovo. Nebo přidejte další ingredience jako u bramborového salátu (kořenovou zeleninu, cibuli, vejce, domácí majonézu).
Vánoční salát z batátů
Výborná alternativa k bramborovému salátu. Jinak ho můžete pojídat i mimo Vánoce jako hlavní jídlo, vzhledem k tomu, jak je sytý a výživný.
Suroviny:
- 1 větší batát
- kousek celeru (asi co se vejde do ženské dlaně)
-
1-2 vejce
- koření – špetka černého pepře a kurkumy
- sůl na dochucení
- domácí majonéza dle volby – recept zatím najdete na stránce s novými recepty, salát je ale vynikající i bez majonézy
Postup:
- Dejte do hrnce vodu a přiveďte k varu.
- Než se voda začne vařit, připravte si zeleninu. Stačí nakrájet na větší kusy a dát do vroucí vody. Vařte do změknutí (ale nerozvařte).
- Přidejte i koření a sůl. Vše promíchejte.
- Pak dejte na asi 5 min vařit vejce (vložte opět do vroucí vody, ale předtím ho nechte odpočinout v teple, případně omyjte teplou vodou, ať zbytečně nepraskne skořápka). Nechte po uvaření zchladit. Oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Zeleninu slijte, vývar snězte nebo použijte na další vaření.
- Až zelenina trochu vychladne, rozkrájejte ji na menší kousky a přidejte k ní vejce. Promíchejte.
- Pokud je potřeba, dochuťte solí nebo pepřem.
- Můžete přimíchat domácí majonézu.
TIP: Pokud majonézu přidávat nebudete, dejte zeleninu vařit rovnou nakrájenou na menší kousky. Trochu víc se uvaří, bude měkčí a vytvoří omáčkovitou strukturu.
Cizrnový salát s červenou řepou
Suroviny:
- ½ šálku vařené cizrny
- 1 střední červená řepa
- koření: 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, špetka kurkumy, skořice, 2 hřebíčky, sůl
Postup:
- Přes noc namočte cizrnu. Pak slijte vodu, cizrnu propláchněte a dejte vařit v nové vodě.
- Vodu osolte, přidejte hřebíček a skořici. Vařte cca 2 hodiny.
- Dejte vařit vodu do dalšího hrnce. Přidejte sůl, pepř a bobkový list.
- Omyjte řepu a vcelku ji vložte do vroucí vody. Vařte do změknutí (kontrolujte vidličkou.)
- Uvařenou cizrnu a řepu nechte trochu vychladnout. Pak řepu oloupejte, nakrájejte a přidejte k ní cizrnu.
- Můžete si na salátu pochutnávat takto nebo si přidat k uvařené rýži a jíst jako hlavní chod.