KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Polévky
Recepty
Polévka je grunt…
Polévky patří k chladnému období a já si bez nich neumím podzim a zimu vůbec představit. S přicházejícím chladem vždycky začínám mít na polévky chuť. A také je nejraději vařím, protože vaření polévek je opravdu pohodové vaření.




Vývar pro silnou imunitu
Vývar není jen výživné jídlo. Může také posilovat imunitu, pokud při jeho přípravě využijete nejen cibuli – lék na nachlazení a pomocníka pro imunitu, ale také česnek (já ho při vaření nepoužívám, protože ho nejen nemám ráda, ale ani ho nestrávím – ve vývaru ho ale snáším) a zázvor, další přírodní lék plný antioxidantů, prebiotik ad. prospěšných látek.
Nezapomeňte na kurkumu – ochránce před chřipkou. Na špičku nože ji můžete přidat skoro do každého jídla.
Suroviny:
- 1 l vývaru – zeleninového nebo masového
- stroužek česneku, 3 tenká kolečka zázvoru, 1 větší cibule
- zelenina – kořenová, natě (dle chuti sezóny)
- koření – špetka kurkumy, trocha pepře
- bylinky – petržel, majoránka…
Postup:
- Připravte vývar.
- Dejte do trochy vody dusit česnek, cibuli a zázvor.
- Přidejte vývar, přiveďte k varu.
- Přidejte zeleninu a vařte doměkka.
- Máte-li natě, ozdobte si jimi polévku.
Vývaru můžete připravit i dvojnásobné množství a polovinu z něj použít na přípravu svátečního guláše. Ušetříte si čas a práci…
Krémová kapří polévka
Suroviny:
- 1,5 l zeleninového vývaru z 1 malé cibule, 1 velké mrkve, 1 střední petržele, kousku celeru (cca co se vejde do dlaně) a bylinek (1 bobkového listu, špetky petržele a libečku nebo jiných oblíbených)
- 1 hlava z kapra (podle volby vnitřnosti nebo jikry pro plnější chuť a hustší konzistenci)
- koření – 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře
- sůl dle chuti
- petrželka na ozdobu (pokud mimo sezónu nemáte čerstvé, můžete do polévky nakonec přidat sušenou petržel i jiné bylinky do polévky, nebo použijte klíčky či tzv. microgreeens)
- dle volby 2 dcl ovesného nápoje z bezlepkových vloček pro hladší konzistenci (návod na výrobu najdete v e-booku Pohodové trávení)
Postup:
- Připravte si rybí vývar: odstraňte z hlavy žábry a vše dobře umyjte. Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť.
- V jednom hrnci 10–15 minut vařte v mírně osolené vodě vnitřnosti.
- Do jiného hrnce dejte vařit hlavu.
- Z vývaru sbírejte pěnu, pokud chcete mít vývar čirý.
- Osolte a přidejte koření. Vařte 30–45 minut.
- Mezitím si připravte zeleninový vývar: dejte do hrnce s asi 0,5 l vody zeleninu a mírně vařte. Přidejte bylinky do polévky.
- Po uvaření sceďte rybí vývar(y). Nechte vychladnout rybí hlavu. Pak z ní oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.
- Uvařenou zeleninu také nakrájejte.
- Do rybího vývaru přidejte ten zeleninový (a případně i ten, ve kterém jste vařili vnitřnosti).
- Přidejte uvařenou zeleninu a maso.
- Nakonec můžete dochutit podle potřeby pepřem, solí (s těmi to ale nepřehánějte – méně je někdy více) a bylinkami.
- Můžete přidat ovesný nápoj. Pro hladkou konzistenci rozmixujte.
Vývar pro zdravá střeva
Pro chladné období a hlavně na jaro pro období tenkého střeva je tento vývar výborná podpora. Dodá vám tekutinu i živiny a podle tradičních léčebných přístupů pomáhá čistit střevo.
Suroviny:
- 1 velká mrkev
- 1 menší petržel
- 1/2 menšího celeru
- špetka soli
Postup:
- Očištěnou zeleninu vařte v 1 l vody do změknutí.
- Sceďte a nalačno vypijte. Zeleninu můžete přidat k jinému jídlu – masu, rýži, luštěninám.
- Nebo polévku snězte, jak jste asi zvyklí, i se zeleninou.
Pórkovo mrkvový krém
Suroviny:
- 1 jarní cibulka
- 1 pórek
- 1 větší mrkev
- sůl dle chuti
- koření – špetka černého pepře a kurkumy
Postup:
- Nadrobno nakrájenou cibulku poduste v troše vody.
- Přidejte nahrubo nakrájený pórek a mrkev.
- Ochuťte solí a kořením.
- Až zelenina změkne, část z ní dejte do jiného hrnce a druhou část nahladko rozmixujte.
- Pak znovu promíchejte obě části.
Patizonový krém
Suroviny:
- 1 menší cibule
- 1 střední patizon
- ½ hrnku kešu smetany
- trocha soli a pepře
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Nakrájejte cibuli a dejte ji dusit do kastrolu v troše vody. Přidejte muškátový oříšek.
- Rozkrojte a oloupejte patizon. Nakrájejte ho na kousky a přidejte k cibuli.
- Počkejte, až patizon změkne, pak přidejte sůl a pepř a nakonec kešu smetanu.
- Nechte několik minut prohřát a odstavte. Nakonec polévku dohladka rozmixujte.