KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Pečivo i nepečivo
Recepty
Na kváskové pečivo nebo chleba. Ale také bezlepkové, dokonce i bezmoukové. Vyzkoušejte.




Mandlové houstičky
Uvedené množství ingrediencí stačí na cca 10 menších housek.
Suroviny:
- 50g lněného semínka
- 200g mandlové mouky
- 20g jemných ovesných vloček
- větší špetka soli
Postup:
- 2 hod předem dejte namáčet lněná semínka: zalijte je vodou a pokud ji brzy všechnu nasáknou, trochu přidejte, aby vznikla vláčná hmota.
- Připravte si těsto: k namočeným semínkům přimíchejte mandlovou mouku, ovesné vločky a osolte.
- Vytvořte vláčné, ale dostatečně tuhé těsto, ze kterého se dají tvarovat bochánky. Ty klaďte na pečicí papír a dejte péct na cca 30 min do trouby roztopené trouby cca na 170°C. Teplotu jen o něco snižte.
- Pečte, dokud housky lehce nezhnědnou.
Mandlové krekry
Suroviny:
- 70g mandlové mouky
- 1-2 lžičky chia semínek
- 2 lžíce vody
- špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
- špetka soli
Postup:
- Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
- Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
- Vypracujte co nejhladší těsto.
- Roztopte troubu na 200°C.
- Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
- Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
- Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
- Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.
Kváskový žitný chléb
Recept na chléb najdete v e-booku Pohodové trávení. Stáhnout si ho můžete zde. >>>
Kváskové špaldové bagetky
Recept na bagetky si můžete stáhnout zde. >>>