KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Pečivo i nepečivo

 

Recepty

Na kváskové pečivo nebo chleba. Ale také bezlepkové, dokonce i bezmoukové. Vyzkoušejte.

Mandlové houstičky

Uvedené množství ingrediencí stačí na cca 10 menších housek. 

Suroviny: 

  • 50g lněného semínka
  • 200g mandlové mouky
  • 20g jemných ovesných vloček
  • větší špetka soli

Postup: 

  1. 2 hod předem dejte namáčet lněná semínka: zalijte je vodou a pokud ji brzy všechnu nasáknou, trochu přidejte, aby vznikla vláčná hmota.
  2. Připravte si těsto: k namočeným semínkům přimíchejte mandlovou mouku, ovesné vločky a osolte.
  3. Vytvořte vláčné, ale dostatečně tuhé těsto, ze kterého se dají tvarovat bochánky. Ty klaďte na pečicí papír a dejte péct na cca 30 min do trouby roztopené trouby cca na 170°C. Teplotu jen o něco snižte.
  4. Pečte, dokud housky lehce nezhnědnou.

Mandlové krekry

Suroviny: 

  • 70g mandlové mouky
  • 1-2 lžičky chia semínek
  • 2 lžíce vody
  • špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
  • špetka soli 

Postup: 

  1. Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
  2. Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
  3. Vypracujte co nejhladší těsto.
  4. Roztopte troubu na 200°C.
  5. Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
  6. Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
  7. Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
  8. Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.

Kváskový žitný chléb

Recept na chléb najdete v e-booku Pohodové trávení. Stáhnout si ho můžete zde. >>>

    Kváskové špaldové bagetky

    Recept na bagetky si můžete stáhnout zde. >>>

      MÁTE VŠE PŘEČTENO?