KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Nápoje pro pohodové trávení
Na této stránce najdete recepty na nápoje, které vedle čisté vody, která by měla být základem našeho pitného režimu, udělají dobře trávení a zároveň potěší vaše smysly.
Nápoje jsou zahřívací i osvěžující. Proto se při výběru řiďte svým termickým typem i ročním obdobím, resp. teplotou venku.
Než přejdete k receptům, podívejte se na úvodní video k tématu Nápoje pro pohodové trávení.
Jak podpořit své trávení pomocí nápojů?
Poslechněte si, co je základem našeho pitného režimu a jak to souvisí s ročním obdobím.
Recepty
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2-4 porce.




Horká višeň
Suroviny:
- 1/2 l mražených višní (třešní)
- hrst sušených datlí
- 1-2 lžíce kakaa
- 1-2 lžičky koření – skořice, badyán, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)
Postup:
- Aspoň 1hod předem dejte namáčet datle.
- Višně povařte spolu s kořením.
- Datle rozmixujte na pastu.
- Přidejte k višním a spolu s kakaem vše dohromady rozmixujte.
- Pokud je nápoj příliš hustý, nařeďte jej vodou.
- Pijte teplé.
Sladká tekutá dýně
Suroviny:
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- hrst sušených datlí nebo 1 lžička medu
- 1 lžička koření – skořice, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)
Postup:
- Aspoň 1hod předem dejte namáčet datle (pokud je použijete). Pak je rozmixujte na pastu.
- Dejte do kastrůlku ohřát kokosové mléko.
- Přidejte pyré, koření a případně datlovou pastu. Promíchejte. Nakonec přidejte med, pokud ho použijete.
- Dohromady ještě mixujte, aby vznikl nadýchaný nápoj.
- Pokud je nápoj příliš hustý nebo tučný, nařeďte jej vodou.
- Pijte nejlépe teplé.
Našlehané kakao se skořicí
Hodí se skvěle pro chladné dny!
Občas neuškodí, potěší smysly, děti i dospělé a když se připraví z kvalitních a netoxických surovin, je to lahoda. Dávejte přednost kakau s certifikací bio afairtrade. Nejen že podpoříte ekologii v místě pěstování a férové podmínky pěstování a prodeje kakaa, ale vyhnete se i toxickým pesticidům, používaným v běžném režimu pěstování kakaa.
Suroviny:
- 250ml rostlinného nápoje – kupte si kvalitní, nedoslazovaný nebo si ho vyrobte doma
- 1 lžíci kakaa
- 2 datle
- špetku skořice (výborné jsou také směsi perníkového koření, jestli je máte na „skladě“, využijte je)
Postup:
- Přes noc dejte namáčet suroviny pro přípravu nápoje, pokud nemáte kupovaný.
- Aspoň hodinu předem namočte datle.
- Datle rozmixujte.
- Až budete mít připravený nápoj, ohřejte ho a přidejte ho spolu s kakaem do mixéru k datlím.
- Přelijte do hrnku nebo sklenice a posypejte skořicí.
Lahodná zahřívací káva
Suroviny:
- necelý šálek filtrované kávy nebo espressa
- rostlinné mléko (doporučuji domácí mandlové nebo kešu, množství si zvolte podle chuti a zvyku)
- špetka skořice (nebo jiného oblíbeného zahřívacího koření jako badyán nebo hřebíček)
Postup:
- Připravte si kávu a nechte ji trochu vychladnout.
- Kávu nalijte do mixéru a přidejte rostlinné mléko. Vyšlehejte.
- Dochuťte skořicí nebo jiným zahřívacím kořením.
Zlaté mandlové ne-mléko
Suroviny:
- 3 dcl mandlového nápoje (nejlépe domácího, nebo jiného neslazeného, bez aditiv)
- 1 lžička mleté kurkumy (nebo lžíce nastrouhané čerstvé kurkumy)
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru (můžete vynechat – zázvor užívejte s rozvahou, určitě ne denně!)
- špetka černého pepře
- špetka mletého kardamomu (nebo jen dejte kardamom vylouhovat)
- 1 lžička datlové pasty
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience kromě datlové pasty.
- Dejte na 10-15 minut hřát do hrnce: teplotu udržujte těsně pod bodem varu.
- Pak nápoj přeceďte (pro jemnější chuť, není ale úplně to nutné). Můžete i rozmixovat (pro ostřejší chuť).
- Doslaďte datlovou pastou.
Ledové „smetanové“ kostky do kávy
Nejde o nápoj, ale můžete si je v horkém létě pro osvěžení přidat do kávy.
Potřebujete formičky na led nebo bonbony.
Suroviny:
- 1-2 dcl domácího ořechového mléka (doporučuji z kešu nebo směs kešu a např. mandlí nebo jiných ořechů)
- kvalitní káva (zrnková nebo čekanková bez kofeinu)
Postup:
- 1-2 hod předem naplňte formičky mlékem.
- Zkontrolujte, jestli jsou dost zmražené.
- Přidejte 1 -2 kusy do kávy. Uvidíte, jak vám tahle ledová káva osvěží a jak překvapíte i návštěvu něčím neobvyklým.
Zelené smoothie
Další z tipů pro horké dny.
Suroviny:
- 1-2 hrsti endivie nebo jiného zeleného lupení
- 1 střední banán nebo jablko
- polovina avokáda (podle volby)
Postup s mixérem:
- Suroviny naházejte do mixéru.
- Pokud není mixér dost výkonný, přilijte 1-2 dcl filtrované vody.
- Pijte nalačno po doušcích ráno nebo dopoledne ideálně, a ne najednou. Maximálně v takovém tempu, v jakém byste použité suroviny byli schopní sníst v tuhém stavu. Vyhnete se případným zažívacím potížím a tělu dáte potřebný čas na pohodové strávení smoothie.
Postup s odšťavňovačem:
Pokud mixér nemáte, dejte endivii nebo jinou zelenou potravinu alespoň odšťavnit, ale nahrubo, abyste se nepřipravili o tu energetickou mega parádu v zelených listech plných blahodárného chlorofylu a samozřejmě o vlákninu. Pak, pokud chcete, domíchejte rozmačkané avokádo.
Pokud přidáte avokádo, můžete smoothie využít jako sytou svačinku, která vás na delší dobu zasytí – díky avokádu plnému zdravých tuků, kterých se rozhodně nemusíte bát ani při redukční dietě.
Melounové smoothie
Pokud si ho budete chtít připravit, doporučuji neignorovat melounovou slupku: je výborným zdrojem zinku, důležitého pro zdraví (pro krásnou pleť, funkci různých enzymů, dobrou náladu, metabolismus cukrů atd.). Z hlediska vlivu na glykemii, tedy hladinu krevního cukru a její kolísání, je sice glykemický index vysoký (cca 72), ale glykemická nálož minimální (jen 4 – meloun totiž obsahuje většinou vodu…)
Suroviny:
- 1 díl melounové dužniny (se slupkou, chcete-li)
- 1 díl dalšího ovoce, např. jablka: pokud jste zvyklí na sladší chuť, zvlášť smoothie se slupkou by pro vás mohlo být málo sladké
Postup:
- pečlivě omytý meloun nakrájejte a dejte do mixéru
- přidejte případně další druh ovoce
- rozmixujte
- nalijte do sklenice a ozdobte kouskem melounu
- pijte čerstvé