KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Nápoje pro pohodové trávení 

Na této stránce najdete recepty na nápoje, které vedle čisté vody, která by měla být základem našeho pitného režimu, udělají dobře trávení a zároveň potěší vaše smysly.

Nápoje jsou zahřívací i osvěžující. Proto se při výběru řiďte svým termickým typem i ročním obdobím, resp. teplotou venku.

Než přejdete k receptům, podívejte se na úvodní video k tématu Nápoje pro pohodové trávení.

 

 

Jak podpořit své trávení pomocí nápojů?

Poslechněte si, co je základem našeho pitného režimu a jak to souvisí s ročním obdobím. 

 

Recepty

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 2-4 porce.

Horká višeň

Suroviny:

  • 1/2 l mražených višní (třešní)
  • hrst sušených datlí
  • 1-2 lžíce kakaa
  • 1-2 lžičky koření – skořice, badyán, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)

Postup: 

  1. Aspoň 1hod předem dejte namáčet datle.
  2. Višně povařte spolu s kořením.
  3. Datle rozmixujte na pastu.
  4. Přidejte k višním a spolu s kakaem vše dohromady rozmixujte.
  5. Pokud je nápoj příliš hustý, nařeďte jej vodou.
  6. Pijte teplé.

    Sladká tekutá dýně

    Suroviny:

    • 1/2 hrnku kokosového mléka
    • 1/2 hrnku dýňového pyré
    • hrst sušených datlí nebo 1 lžička medu
    • 1 lžička koření – skořice, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)

    Postup: 

    1. Aspoň 1hod předem dejte namáčet datle (pokud je použijete). Pak je rozmixujte na pastu.
    2. Dejte do kastrůlku ohřát kokosové mléko.
    3. Přidejte pyré, koření a případně datlovou pastu. Promíchejte. Nakonec přidejte med, pokud ho použijete.
    4. Dohromady ještě mixujte, aby vznikl nadýchaný nápoj.
    5. Pokud je nápoj příliš hustý nebo tučný, nařeďte jej vodou.
    6. Pijte nejlépe teplé.

      Našlehané kakao se skořicí

      Hodí se skvěle pro chladné dny!

      Občas neuškodí, potěší smysly, děti i dospělé a když se připraví z kvalitních a netoxických surovin, je to lahoda. Dávejte přednost kakau s certifikací bio afairtrade. Nejen že podpoříte ekologii v místě pěstování a férové podmínky pěstování a prodeje kakaa, ale vyhnete se i toxickým pesticidům, používaným v běžném režimu pěstování kakaa.

      Suroviny:

      • 250ml rostlinného nápoje – kupte si kvalitní, nedoslazovaný nebo si ho vyrobte doma
      • 1 lžíci kakaa
      • 2 datle
      • špetku skořice (výborné jsou také směsi perníkového koření, jestli je máte na „skladě“, využijte je)

      Postup:

      1. Přes noc dejte namáčet suroviny pro přípravu nápoje, pokud nemáte kupovaný.
      2. Aspoň hodinu předem namočte datle.
      3. Datle rozmixujte.
      4. Až budete mít připravený nápoj, ohřejte ho a přidejte ho spolu s kakaem do mixéru k datlím.
      5. Přelijte do hrnku nebo sklenice a posypejte skořicí.

        Lahodná zahřívací káva

        Suroviny:

        • necelý šálek filtrované kávy nebo espressa
        • rostlinné mléko (doporučuji domácí mandlové nebo kešu, množství si zvolte podle chuti a zvyku)
        • špetka skořice (nebo jiného oblíbeného zahřívacího koření jako badyán nebo hřebíček)

        Postup:

        1. Připravte si kávu a nechte ji trochu vychladnout.
        2. Kávu nalijte do mixéru a přidejte rostlinné mléko. Vyšlehejte.
        3. Dochuťte skořicí nebo jiným zahřívacím kořením.

            Zlaté mandlové ne-mléko

            Suroviny:

            • 3 dcl mandlového nápoje (nejlépe domácího, nebo jiného neslazeného, bez aditiv)
            • 1 lžička mleté kurkumy  (nebo lžíce nastrouhané čerstvé kurkumy)
            • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru (můžete vynechat – zázvor užívejte s rozvahou, určitě ne denně!)
            • špetka černého pepře
            • špetka mletého kardamomu (nebo jen dejte kardamom vylouhovat)
            • 1 lžička datlové pasty 

            Postup:

            1. Smíchejte všechny ingredience kromě datlové pasty.
            2. Dejte na 10-15 minut hřát do hrnce: teplotu udržujte těsně pod bodem varu.
            3. Pak nápoj přeceďte (pro jemnější chuť, není ale úplně to nutné).  Můžete i rozmixovat (pro ostřejší chuť).
            4. Doslaďte datlovou pastou.  

                Ledové „smetanové“ kostky do kávy 

                Nejde o nápoj, ale můžete si je v horkém létě pro osvěžení přidat do kávy.

                Potřebujete formičky na led nebo bonbony.  

                Suroviny:

                • 1-2 dcl domácího ořechového mléka (doporučuji z kešu nebo směs kešu a např. mandlí nebo jiných ořechů)
                • kvalitní káva (zrnková nebo čekanková bez kofeinu)

                Postup:

                1. 1-2 hod předem naplňte formičky mlékem.
                2. Zkontrolujte, jestli jsou dost zmražené.
                3. Přidejte 1 -2 kusy do kávy. Uvidíte, jak vám tahle ledová káva osvěží a jak překvapíte i návštěvu něčím neobvyklým.

                      Zelené smoothie

                      Další z tipů pro horké dny. 

                      Suroviny:

                      • 1-2 hrsti endivie nebo jiného zeleného lupení
                      • 1 střední banán nebo jablko
                      • polovina avokáda (podle volby)

                       Postup s mixérem:

                      1. Suroviny naházejte do mixéru.
                      2. Pokud není mixér dost výkonný, přilijte 1-2 dcl filtrované vody.
                      3. Pijte nalačno po doušcích ráno nebo dopoledne ideálně, a ne najednou. Maximálně v takovém tempu, v jakém byste použité suroviny byli schopní sníst v tuhém stavu. Vyhnete se případným zažívacím potížím a tělu dáte potřebný čas na pohodové strávení smoothie.

                      Postup odšťavňovačem:

                      Pokud mixér nemáte, dejte endivii nebo jinou zelenou potravinu alespoň odšťavnit, ale nahrubo, abyste se nepřipravili o tu energetickou mega parádu v zelených listech plných blahodárného chlorofylu a samozřejmě o vlákninu. Pak, pokud chcete, domíchejte rozmačkané avokádo.

                      Pokud přidáte avokádo, můžete smoothie využít jako sytou svačinku, která vás na delší dobu zasytí – díky avokádu plnému zdravých tuků, kterých se rozhodně nemusíte bát ani při redukční dietě.

                      Melounové smoothie

                      Pokud si ho budete chtít připravit, doporučuji neignorovat melounovou slupku: je výborným zdrojem zinku, důležitého pro zdraví (pro krásnou pleť, funkci různých enzymů, dobrou náladu, metabolismus cukrů atd.). Z hlediska vlivu na glykemii, tedy hladinu krevního cukru a její kolísání, je sice glykemický index vysoký (cca 72), ale glykemická nálož minimální (jen 4 – meloun totiž obsahuje většinou vodu…)

                      Suroviny:

                      • 1 díl melounové dužniny (se slupkou, chcete-li)
                      • 1 díl dalšího ovoce, např. jablka: pokud jste zvyklí na sladší chuť, zvlášť smoothie se slupkou by pro vás mohlo být málo sladké

                      Postup:

                      • pečlivě omytý meloun nakrájejte a dejte do mixéru
                      • přidejte případně další druh ovoce
                      • rozmixujte
                      • nalijte do sklenice a ozdobte kouskem melounu
                      • pijte čerstvé

                      MÁTE VŠE PŘEČTENO?