KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Hlavní jídla
Co je nejdůležitější pro zdravé trávení u hlavních jídel?
Poslechněte si úvodní slovo k tématu hlavní jídla.
Recepty
Teď k receptům na jídla všední i sváteční.




Krůtí rizoto se saturejkou
Suroviny:
- 1 hrnek rýže (nejlépe kulatozrnné)
- 1/4 kg krůtího masa (plátku)
- 1 střední cibule
- 1-2 mrkve
- 1 petržel
- koření – špetka saturejky, černý pepř, kurkuma, sladké curry
- sůl
Postup:
- Rýže si připravte zvlášť, nakonec ji jen přimíchejte do směsi. Kvůli obsahu arzenu je vhodné ji vařit extra podle těchto zásad. >>>
- Nakrájejte cibuli a dejte dusit v malém množství vody.
- Přidejte koření a sůl.
- Nakrájejte omyté maso a duste pod poklicí. Pokud je třeba, podlévejte (pokud máte někde stranou volný vývar, použijte ho).
- Zatím očistěte a nakrájejte nadrobno zeleninu. Přidejte, promíchejte a nechte dusit do změknutí.
- Přidejte rýži a dobře promíchejte.
Krůtí paprikový guláš
Suroviny:
- 0,5 kg krůtího masa (stačí plátek, nemusí být prsní)
- 1 větší cibule
- 2 větší mrkve
- 1 menší petržel
- 1 červená paprika
- 1 bílá (žlutá) paprika
- koření dle chuti – celý i mletý černý pepř, chilli, kurkuma, saturejka (může být i šalvěj), sladká červená paprika
- sůl dle chuti
Postup:
- Dejte dusit nakrájenou cibuli.
- Přidejte koření a chvíli duste, ať cibule změkne.
- Přidejte nakrájené maso a opět duste, dobře promíchejte s cibulí a kořením.
- Nakrájejte a přidejte zeleninu a duste doměkka.
- Podávejte s rýží nebo domácím pečivem.
Krůtí špenátový koláč
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
- špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
- sůl dle chuti
Postup:
- Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
- Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
- Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
- Roztopte troubu asi na 180°C.
- Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
- Dejte zapéct.
- Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený.
Krůtí fazolkové karbanátky
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 menší cibule
- nať z jarní cibulky (v sezóně)
- 1 hrnek mrkve
- 1 hrnek zelených fazolek
- dle chuti sůl
- koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)
Postup:
- Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
- Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
- Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
- Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
- Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
- Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.
Krůtí po provensálsku
Suroviny:
- 1 l vývaru (zeleninového nebo masového – můžete kus masa dát předem povařit a pak vývar z něj použít na přípravu rizota)
- 200 g krůtího masa (kostky, prsa…)
- 1 větší cibule
- 200 g různé kořenové zeleniny (pokud je sezóna, klidně přidejte i cuketu)
- rozmarýn
- špetka mletého černého pepře
- sůl dle chuti (ale s mírou)
- 1 hrnek kulatozrnné rýže nebo rýže na rizoto
Postup:
- Očistěte a nakrájejte nadrobno cibuli. Dejte ji dusit v troše vývaru na pánvi.
- Opláchněte maso a nakrájejte na větší kostky a dejte dusit spolu s cibulí.
- Očistěte a nakrájejte na kostičky ostatní zeleninu a dejte ji dusit k masu.
- Vařte skoro doměkka. Průběžně přilévejte vývar.
- Mezitím uvařte rýži: postupujte kvůli obsahu arzenu podle návodu tady v článku >>>
- Slijte z rýže vodu ještě než se úplně dovaří (měla by být al dente).
- Rýži přimíchejte k masu se zeleninou a dovařte společně. Pokud je třeba, opět přilijte vývar.
Kuřecí prsa na špenátovém lůžku
Suroviny:
- 1 větší cibule
- 1-2 kusy kuřecích prsou
- několik velkých listů špenátu
- několik lístků šalvěje
- špetka černého pepře, kurkumy, případně chilli
- sůl
Postup:
- Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte dusit do trochy vody.
- Přidejte sůl, pepř, kurkumu, případně chilli.
- Připravte si maso: nakrájejte ho na větší kousky a přidejte k už trochu podušené cibuli. Přidejte šalvěj a vše duste do měkka.
- Na cca 10 minut na konec přidejte i opláchnutý špenát.
- Podávejte samotné, s rýží nebo batáty, resp. batátovým pyré (tip najdete mezi recepty na přílohy).
Kuřecí játra na divoko
Suroviny:
- 200 g kuřecích jater
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 kuličky nového koření, jalovce, 2 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti (ale nepřehánějte to se solí ani s pepřem)
Postup:
- Dejte v troše vody podusit cibuli a játra s kořením.
- Přidejte zeleninu a duste doměkka (ale zas ne moc dlouho, ať je úplně nerozvaříte).
- Vyndejte koření a podávejte samotné nebo s rýží, případně s kváskovým chlebem (pokud bez něj nemůžete být).
Tip: Můžete jídlo rozdělit. Zeleninu rozmixovat a podávat játra se zeleninovým dipem.
Králičí rizoto
Suroviny:
- králičí hřbet
- 1 střední cibule
- kořenová zelenina – cca 6 ks (dle volby mix: mrkev, celer, petržel, pastinák)
- pár listů kadeřávku
- koření – špetka černého pepře, 1 bobkový list, 2 ks jalovce a nového koření, šalvěj (může být i saturejka ad. bylinky vhodné k masu)
- sůl dle chuti
- rýže – nejlépe na rizoto nebo kulatá
Postup:
- Poduste v trošce vody najemno nakrájenou cibuli a přidejte k ní koření i sůl.
- Přidejte dobře opláchnuté maso pokrájené na středně velké kousky.
- Připravte si zeleninu kromě kadeřávku. Přidejte ji k masu a nechte dusit pod pokličkou.
- Těsně před tím, než bude maso se zeleninou měkké, přidejte rýži uvařenou al dente. Dobře promíchejte.
- Pak si připravte kadeřávek: opláchnutý, na kusy natrhaný a nechte pár minut prohřát.
Cuketky s mletým masem
Suroviny:
- 2 malé cukety
- 1/4 kg mletého hovězího nebo krůtího masa
- 1 vejce
- sůl dle chuti
- koření – špetka černého pepře, kurkumy a bylinek na maso (např. šalvěj, saturejka)
Postup:
- Opláchněte cukety a podélně rozkrojte na dvě poloviny. Vydlabejte vnitřek (můžete ho přidat k masu na plnění).
- Maso promíchejte s vejcem, kořením bylinkami, solí, případně hmotou z cukety.
- Takto připravenou náplní plňte cukety.
- Roztopte troubu na 175°C a pečte asi půl hodiny. Zkontrolujte poté, že cukety i maso jsou propečené.
- Doporučuji jíst bez přílohy nebo jen se salátem.
Losos s omáčkou z kořenové zeleniny
Suroviny:
- 3-4 kusy steaku z aljašského lososa
- 5-6 kusů kořenové zeleniny – mrkve, celeru, petržele
- koření – špetka chilli, mletého pepře, kurkumy
- sůl dle chuti
Postup:
- Opláchněte maso, ochuťte kořením a solí a dejte ho do zapékací misky s trochou vody.
- Troubu roztopte na cca 180°C.
- Očistěte zeleninu, nakrájejte na menší kousky a přidejte k masu.
- Pečte přikryté doměkka. Počítejte s tím, že maso se bude péct déle, než jste u ryby zvyklí. Divoký losos má dost tuhé maso.
- Po upečení dejte asi polovinu zeleniny stranou a druhou dohladka rozmixujte.
- Promíchejte kousky zeleniny s omáčkou a přelijte maso.
- Podávejte jen takto nebo s rýží.
Losos na pepři
Suroviny:
- filet z divokého lososa
- koření – 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička kuliček černého pepře, špetka saturejky a chilli
- sůl
Postup:
- Připravte si filet – opláchněte, odstraňte kůži.
- Přidejte koření a sůl.
- Dejte roztopit troubu na cca 170°C a vložte lososa v uzavřené zapékací misce.
- Servírujte s rýží nebo zeleninovým salátem.
Dančí guláš se šesti
Suroviny:
- 0,75kg dančího masa (na guláš, předního…)
- 1 velká cibule
- mletý černý pepř
- 3 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2-3 lžíce mleté červené papriky
- 1 velká čerstvá červená paprika (dle volby)
- pickles nebo kysané zelí (jako příloha)
- 2-3 hrnky jáhel a 1 lžíce bylinek jako dobromysl, bazalka, majoránka – dle oblíbenosti (jako příloha)
- sůl podle chuti
Postup:
- Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte ji dusit do malého množství vody.
- Přidejte koření.
- Připravte si maso – opláchněte, nakrájejte na větší kostky a dejte dusit s cibulí a kořením.
- Až bude maso skoro uvařené, přidejte k němu na velké kousky nakrájenou čerstvou papriku (dle volby) – já osobně ji teď mimo sezónu vynechávám.
- Než se guláš dovaří (tj. než změkne maso i paprika), připravte si jáhly – řádně opláchněte studenou i horkou vodou a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
- Přidejte bylinky a dobže promíchejte. Případně dosolte.
- Počkejte, až jáhly trochu zchladnou a pak z nich rukama nebo pomocí lžíce tvořte malé knedlíky. Jáhly můžete i rozmixovat, aby získaly jemnější konzistenci.
- Podávejte guláš – s jáhelnými knedlíky a fermentovanou zeleninou a vaše trávení vám bude vděčné.
Roštěná na zelenině
Suroviny:
- 3-4 plátky hovězí roštěné
- 1 šálek růžičkové kapusty
- 1 střední pórek
- 2 střední mrkve
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Vše omyjte, očistěte. Kromě kapusty zeleninu nakrájejte na kolečka nebo kostky.
- Roztopte troubu na střední teplotu.
- Vložte do zapékací misky plátky masa a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Dochuťte.
- Misku přikryjte víkem a pečte, dokud maso nezměkne.
Slaný dýňový koláč
Suroviny:
- 1/2 menší dýně (nejlépe hokaido, ale i jakékoli jiné kromě máslové, která je dost sladká)
- 1 velké nebo 2 menší vejce
- 1 hrnek mandlové mouky (plus něco navíc pro případné zahuštění)
- hrst předem namočených dýňových semínek
- sůl a pepř dle chuti, event. špetka muškátového oříšku
Postup:
- Dýni uvařte nebo (lépe) upečte a rozmixujte na hladké pyré.
- V misce vytvořte středně husté těsto z pyré, mandlové mouky a vajec. Dochuťte kořením a solí.
- Připravte si střední zapékací formu, nejlépe kulatou koláčovou.
- Roztopte troubu na střední teplotu.
- Do vymazané formy nalijte těsto. Posypejte semínky a zaprašte mandlovou moukou.
- Pečte asi 30-40 min. Střed koláče kontrolujte špejlí.
Cuketový nákyp
Suroviny:
- 1 menší cuketa
- hrnek uvařené rýže, nejlépe kulatozrnné
- 1 vejce
- hrst dýňových semínek
- koření – špetka pepře, event. chilli, kurkuma
- sůl
Postup:
- Omyjte cuketu, nastrouhejte ji nadrobno a dejte do mísy.
- Přidejte koření, sůl a předem, aspoň na 4 hodiny namočená a opláchnutá semínka a rýži.
- Promíchejte. Zalijte rozkvedlaným vejcem.
- Roztopte troubu na střední teplotu.
- Cuketové těsto přendejte do vymazané zapékací misky.
- Pečte lehce dohněda.
Barevné rizoto
Suroviny:
Postup:
Červená zahřívací čočka
Suroviny:
- 1 malá cibule
- 2 hrsti červené čočky, opláchnuté a klidně předem namočené
- hrst růžičkové kapusty
- 3 větší mrkve
- 1/3 menšího pórku
- špetka soli
- koření: špetka chilli, 1/2 lžičky kari, špetka kurkumy, kmínu a skořice
Postup:
- Dejte do trochy vody dusit nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte opláchnutou čočku a nakrájenou zeleninu – kapustu můžete nechat na ozdobu vcelku, pokud není moc velká.
- Nechte dusit.
- Před změknutím ještě přimíchejte koření a sůl.
- Servírujte takto nebo ke směsi přidejte rýži a pochutnávejte si na rizottu.
Cizrnové jáhlotto
Suroviny:
- 1-2 hrnky uvařených jáhel
- 1 hrnek uvařené cizrny (pokud se bojíte nadýmání, množství o 1/2 zmenšete)
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 1 kousek petržele (asi poloviční oproti mrkvi)
- 1 kousek celeru (asi čtvrtinový oproti mrkvi)
- několik kousků růžičkové kapusty (dle volby)
- sůl dle chuti
- koření – špetka skořice, chilli, černého pepře a kurkumy (dle volby přidejte mletý kmín, kari nebo vaše oblíbené bylinky)
Postup:
- Namočte přes noc a uvařte cizrnu (vařte cca 2 hodiny).
- Hodinu před tím, než bude cizrna uvařená, začněte připravovat zeleninu: nejdřív nakrájejte kapustu a nechte ji odpočívat.
- Opláchněte a dejte vařit jáhly.
- Dejte dusit nakrájenou cibuli do malého množství vody a přidejte sůl a koření kromě kurkumy.
- Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Až nakonec kapustu, pokud ji použijete.
- Asi půl hodiny nechte dusit a nakonec přimíchejte cizrnu a odstavte.
- Přimíchejte kurkumu.
- Přidejte uvařené jáhly nebo je cizrnovou směsí jen ozdobte.
Ratatouille
Suroviny:
- 1 střední cibule
- 1 červená paprika (můžete ale použít i žlutou – půl na půl s červenou)
- 1/2 lilku
- 1 – 2 rajčata (vynechte při potížích s průjmem!)
- sůl
- koření – špetka kurkumy, černého pepře a rozmarýnu
Postup:
- Dejte roztopit troubu na 180°C a připravte si zapékací misku s trochou vody.
- Nakrájejte cibuli na proužky. Papriku a rajčata nakrájejte na čtverečky, lilek na kolečka.
- Zeleninu dejte do misky, přidejte koření a sůl. Dobře promíchejte.
- Dejte péct do měkka, tj. 30 – 40 min.
- Podávejte samotné nebo přidejte rýži (či jinou přílohu, kterou dobře snášíte).
Těstoviny se žampionovou omáčkou
Suroviny:
-
2 hrnky pohankových těstovin
-
1 malá cibule
-
2 hrsti žampionů
-
hrst kešu ořechů
-
špetka bylinek (bazalka, oregano apod.)
-
špetka pepře nebo chilli
- sůl (nejlépe himalájská nebo aspoň mořská) dle chuti, ale spíš méně
Postup:
- Předem namočte kešu. Alespoň na 4 hod.
- Dejte vařit těstoviny.
- Oloupejte, nadrobno nakrájejte a dejte v troše vody dusit cibuli.
- K dušené cibuli přidejte žampiony. Ochuťte bylinkami, kořením a solí.
- Slijte kešu. V nové vodě (tolika, aby kešu jen zakrývala, zředit můžete omáčku vždy, když bude třeba) rozmixujte kešu.
- Až budou žampiony změklé, nechte je trochu vychladnout a pak jich větší část přidejte ke kešu smetaně, která vám vznikla. Pomixujte. Pak do omáčky přidejte odložené žampiony.
- Hotovou omáčkou přelévejte těstoviny.