KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Hlavní jídla

 

Vítejte na stránce, kde najdete inspiraci pro přípravu hlavních jídel pro dobré trávení.

Níže najdete tlačítko, které vás dovede k úvodnímu videu, ve kterém si povíme, co bývá u hlavních jídel největší problém pro naše zdraví a zdravé trávení.

Pak už hurá na recepty!

Co je nejdůležitější pro zdravé trávení u hlavních jídel?

Poslechněte si úvodní slovo k tématu hlavní jídla.

 

Recepty

Teď k receptům na jídla všední i sváteční.

Krůtí rizoto se saturejkou

Suroviny: 

  • 1 hrnek rýže (nejlépe kulatozrnné)
  • 1/4 kg krůtího masa (plátku)
  • 1 střední cibule
  • 1-2 mrkve
  • 1 petržel
  • koření – špetka saturejky, černý pepř, kurkuma, sladké curry 
  • sůl

Postup: 

  1. Rýže si připravte zvlášť, nakonec ji jen přimíchejte do směsi. Kvůli obsahu arzenu je vhodné ji vařit extra podle těchto zásad. >>> 
  2. Nakrájejte cibuli a dejte dusit v malém množství vody.
  3. Přidejte koření a sůl.
  4. Nakrájejte omyté maso a duste pod poklicí. Pokud je třeba, podlévejte (pokud máte někde stranou volný vývar, použijte ho).
  5. Zatím očistěte a nakrájejte nadrobno zeleninu. Přidejte, promíchejte a nechte dusit do změknutí.
  6. Přidejte rýži a dobře promíchejte.

Krůtí paprikový guláš

Suroviny: 

  • 0,5 kg krůtího masa (stačí plátek, nemusí být prsní)
  • 1 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 menší petržel
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá (žlutá) paprika
  • koření dle chuti – celý i mletý černý pepř, chilli, kurkuma, saturejka (může být i šalvěj), sladká červená paprika
  • sůl dle chuti

Postup:  

  1. Dejte dusit nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte koření a chvíli duste, ať cibule změkne.
  3. Přidejte nakrájené maso a opět duste, dobře promíchejte s cibulí a kořením.
  4. Nakrájejte a přidejte zeleninu a duste doměkka.
  5. Podávejte s rýží nebo domácím pečivem.

Krůtí špenátový koláč

Suroviny: 

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
  • špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
  • sůl dle chuti

Postup:  

  • Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
  • Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
  • Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
  • Roztopte troubu asi na 180°C. 
  • Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
  • Dejte zapéct.
  • Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený. 

Krůtí fazolkové karbanátky

Suroviny:

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 menší cibule
  • nať z jarní cibulky (v sezóně)
  • 1 hrnek mrkve
  • 1 hrnek zelených fazolek
  • dle chuti sůl
  • koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)

Postup:

  1. Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
  2. Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
  3. Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
  4. Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
  5. Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
  6. Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.

Krůtí po provensálsku

 Suroviny: 

  • 1 l vývaru (zeleninového nebo masového – můžete kus masa dát předem povařit a pak vývar z něj použít na přípravu rizota)
  • 200 g krůtího masa (kostky, prsa…)
  • 1 větší cibule
  • 200 g různé kořenové zeleniny (pokud je sezóna, klidně přidejte i cuketu)
  • rozmarýn
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl dle chuti (ale s mírou)
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže nebo rýže na rizoto 

Postup:

  1. Očistěte a nakrájejte nadrobno cibuli. Dejte ji dusit v troše vývaru na pánvi.
  2. Opláchněte maso a nakrájejte na větší kostky a dejte dusit spolu s cibulí.
  3. Očistěte a nakrájejte na kostičky ostatní zeleninu a dejte ji dusit k masu.
  4. Vařte skoro doměkka. Průběžně přilévejte vývar.
  5. Mezitím uvařte rýži: postupujte kvůli obsahu arzenu podle návodu tady v článku >>>
  6. Slijte z rýže vodu ještě než se úplně dovaří (měla by být al dente).
  7. Rýži přimíchejte k masu se zeleninou a dovařte společně. Pokud je třeba, opět přilijte vývar.

Kuřecí prsa na špenátovém lůžku

Suroviny: 

  • 1 větší cibule
  • 1-2 kusy kuřecích prsou
  • několik velkých listů špenátu
  • několik lístků šalvěje
  • špetka černého pepře, kurkumy, případně chilli
  • sůl

Postup:  

  1. Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte dusit do trochy vody.
  2. Přidejte sůl, pepř, kurkumu, případně chilli.
  3. Připravte si maso: nakrájejte ho na větší kousky a přidejte k už trochu podušené cibuli. Přidejte šalvěj a vše duste do měkka.
  4. Na cca 10 minut na konec přidejte i opláchnutý špenát. 
  5. Podávejte samotné, s rýží nebo batáty, resp. batátovým pyré (tip najdete mezi recepty na přílohy).

Kuřecí játra na divoko

Suroviny: 

  • 200 g kuřecích jater
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření, jalovce, 2 bobkové listy
  • sůl a pepř dle chuti (ale nepřehánějte to se solí ani s pepřem) 

Postup:

  1. Dejte v troše vody podusit cibuli a játra s kořením.
  2. Přidejte zeleninu a duste doměkka (ale zas ne moc dlouho, ať je úplně nerozvaříte).
  3. Vyndejte koření a podávejte samotné nebo s rýží, případně s kváskovým chlebem (pokud bez něj nemůžete být).

Tip: Můžete jídlo rozdělit. Zeleninu rozmixovat a podávat játra se zeleninovým dipem.

Králičí rizoto

Suroviny: 

  • králičí hřbet
  • 1 střední cibule
  • kořenová zelenina – cca 6 ks (dle volby mix: mrkev, celer, petržel, pastinák)
  • pár listů kadeřávku
  • koření – špetka černého pepře, 1 bobkový list, 2 ks jalovce a nového koření, šalvěj (může být i saturejka ad. bylinky vhodné k masu)
  • sůl dle chuti
  • rýže – nejlépe na rizoto nebo kulatá

Postup: 

  • Poduste v trošce vody najemno nakrájenou cibuli a přidejte k ní koření i sůl.
  • Přidejte dobře opláchnuté maso pokrájené na středně velké kousky.
  • Připravte si zeleninu kromě kadeřávku. Přidejte ji k masu a nechte dusit pod pokličkou.
  • Těsně před tím, než bude maso se zeleninou měkké, přidejte rýži uvařenou al dente. Dobře promíchejte.
  • Pak si připravte kadeřávek: opláchnutý, na kusy natrhaný a nechte pár minut prohřát.

    Cuketky s mletým masem

     Suroviny:

    • 2 malé cukety
    • 1/4 kg mletého hovězího nebo krůtího masa
    • 1 vejce
    • sůl dle chuti
    • koření – špetka černého pepře, kurkumy a bylinek na maso (např. šalvěj, saturejka) 

    Postup:

    1. Opláchněte cukety a podélně rozkrojte na dvě poloviny. Vydlabejte vnitřek (můžete ho přidat k masu na plnění).
    2. Maso promíchejte s vejcem, kořením bylinkami, solí, případně hmotou z cukety.
    3. Takto připravenou náplní plňte cukety.
    4. Roztopte troubu na 175°C a pečte asi půl hodiny. Zkontrolujte poté, že cukety i maso jsou propečené.
    5. Doporučuji jíst bez přílohy nebo jen se salátem.

      Losos s omáčkou z kořenové zeleniny

      Suroviny: 

      • 3-4 kusy steaku z aljašského lososa
      • 5-6 kusů kořenové zeleniny – mrkve, celeru, petržele
      • koření – špetka chilli, mletého pepře, kurkumy
      • sůl dle chuti 

      Postup:  

      1. Opláchněte maso, ochuťte kořením a solí a dejte ho do zapékací misky s trochou vody.
      2. Troubu roztopte na cca 180°C.
      3. Očistěte zeleninu, nakrájejte na menší kousky a přidejte k masu.
      4. Pečte přikryté doměkka. Počítejte s tím, že maso se bude péct déle, než jste u ryby zvyklí. Divoký losos má dost tuhé maso.
      5. Po upečení dejte asi polovinu zeleniny stranou a druhou dohladka rozmixujte.
      6. Promíchejte kousky zeleniny s omáčkou a přelijte maso. 
      7. Podávejte jen takto nebo s rýží. 

      Losos na pepři

      Suroviny:

      • filet z divokého lososa
      • koření – 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžička kuliček černého pepře, špetka saturejky         a chilli
      • sůl

      Postup: 

      1. Připravte si filet – opláchněte, odstraňte kůži.
      2. Přidejte koření a sůl.
      3. Dejte roztopit troubu na cca 170°C a vložte lososa v uzavřené zapékací misce. 
      4. Servírujte s rýží nebo zeleninovým salátem.

      Dančí guláš se šesti

      Suroviny: 

      • 0,75kg dančího masa (na guláš, předního…)
      • 1 velká cibule
      • mletý černý pepř
      • 3 kuličky jalovce
      • 2 bobkové listy
      • 4 kuličky nového koření
      • 2-3 lžíce mleté červené papriky
      • 1 velká čerstvá červená paprika (dle volby)
      • pickles nebo kysané zelí (jako příloha)
      • 2-3 hrnky jáhel a 1 lžíce bylinek jako dobromysl, bazalka, majoránka – dle oblíbenosti (jako příloha)
      • sůl podle chuti

      Postup:  

      1. Nakrájejte nadrobno cibuli a dejte ji dusit do malého množství vody.
      2. Přidejte koření.
      3. Připravte si maso – opláchněte, nakrájejte na větší kostky a dejte dusit s cibulí a kořením.
      4. Až bude maso skoro uvařené, přidejte k němu na velké kousky nakrájenou čerstvou papriku (dle volby) – já osobně ji teď mimo sezónu vynechávám.
      5. Než se guláš dovaří (tj. než změkne maso i paprika), připravte si jáhly – řádně opláchněte studenou i horkou vodou a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
      6. Přidejte bylinky a dobže promíchejte. Případně dosolte.
      7. Počkejte, až jáhly trochu zchladnou a pak z nich rukama nebo pomocí lžíce tvořte malé knedlíky. Jáhly můžete i rozmixovat, aby získaly jemnější konzistenci.
      8. Podávejte guláš – s jáhelnými knedlíky a fermentovanou zeleninou a vaše trávení vám bude vděčné.

      Roštěná na zelenině

      Suroviny:

      • 3-4 plátky hovězí roštěné
      • 1 šálek růžičkové kapusty
      • 1 střední pórek
      • 2 střední mrkve
      • Sůl a pepř dle chuti

      Postup:  

      1. Vše omyjte, očistěte. Kromě kapusty zeleninu nakrájejte na kolečka nebo kostky.
      2. Roztopte troubu na střední teplotu.
      3. Vložte do zapékací misky plátky masa a přidejte zeleninu. Promíchejte.
      4. Dochuťte.
      5. Misku přikryjte víkem a pečte, dokud maso nezměkne.

      Slaný dýňový koláč 

      Suroviny:

      • 1/2 menší dýně (nejlépe hokaido, ale i jakékoli jiné kromě máslové, která je dost sladká)
      • 1 velké nebo 2 menší vejce
      • 1 hrnek mandlové mouky (plus něco navíc pro případné zahuštění)
      • hrst předem namočených dýňových semínek
      • sůl a pepř dle chuti, event. špetka muškátového oříšku

      Postup:  

      1. Dýni uvařte nebo (lépe) upečte a rozmixujte na hladké pyré. 
      2. V misce vytvořte středně husté těsto z pyré, mandlové mouky a vajec. Dochuťte kořením  a solí.
      3. Připravte si střední zapékací formu, nejlépe kulatou koláčovou. 
      4. Roztopte troubu na střední teplotu.
      5. Do vymazané formy nalijte těsto. Posypejte semínky a zaprašte mandlovou moukou. 
      6. Pečte asi 30-40 min. Střed koláče kontrolujte špejlí.

      Cuketový nákyp

      Suroviny:

      • 1 menší cuketa
      • hrnek uvařené rýže, nejlépe kulatozrnné
      • 1 vejce
      • hrst dýňových semínek
      • koření – špetka pepře, event. chilli, kurkuma 
      • sůl

      Postup:  

      1. Omyjte cuketu, nastrouhejte ji nadrobno a dejte do mísy.
      2.  Přidejte koření, sůl a předem, aspoň na 4 hodiny namočená a opláchnutá semínka a rýži.
      3. Promíchejte. Zalijte rozkvedlaným vejcem.
      4. Roztopte troubu na střední teplotu.
      5.  Cuketové těsto přendejte do vymazané zapékací misky. 
      6. Pečte lehce dohněda.

      Barevné rizoto

      Červená zahřívací čočka

      Suroviny: 

      • 1 malá cibule
      • 2 hrsti červené čočky, opláchnuté a klidně předem namočené
      • hrst růžičkové kapusty
      • 3 větší mrkve
      • 1/3 menšího pórku
      • špetka soli
      • koření: špetka chilli, 1/2 lžičky kari, špetka kurkumy, kmínu a skořice

      Postup:  

      1. Dejte do trochy vody dusit nadrobno nakrájenou cibuli.
      2. Přidejte opláchnutou čočku a nakrájenou zeleninu – kapustu můžete nechat na ozdobu vcelku, pokud není moc velká.
      3. Nechte dusit.
      4. Před změknutím ještě přimíchejte koření a sůl.
      5. Servírujte takto nebo ke směsi přidejte rýži a pochutnávejte si na rizottu.

      Cizrnové jáhlotto

      Suroviny: 

      • 1-2 hrnky uvařených jáhel
      • 1 hrnek uvařené cizrny (pokud se bojíte nadýmání, množství o 1/2 zmenšete)
      • 1 malá cibule
      • 1 mrkev
      • 1 kousek petržele (asi poloviční oproti mrkvi)
      • 1 kousek celeru (asi čtvrtinový oproti mrkvi)
      •  několik kousků růžičkové kapusty (dle volby)
      • sůl dle chuti
      • koření – špetka skořice, chilli, černého pepře a kurkumy (dle volby přidejte mletý kmín, kari nebo vaše oblíbené bylinky)

      Postup: 

      1. Namočte přes noc a uvařte cizrnu (vařte cca 2 hodiny).
      2. Hodinu před tím, než bude cizrna uvařená, začněte připravovat zeleninu: nejdřív nakrájejte kapustu a nechte ji odpočívat.
      3. Opláchněte a dejte vařit jáhly.
      4. Dejte dusit nakrájenou cibuli do malého množství vody a přidejte sůl a koření kromě kurkumy.
      5. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Až nakonec kapustu, pokud ji použijete.
      6. Asi půl hodiny nechte dusit a nakonec přimíchejte cizrnu a odstavte.
      7. Přimíchejte kurkumu.
      8. Přidejte uvařené jáhly nebo je cizrnovou směsí jen ozdobte.

      Ratatouille

      Suroviny: 

      • 1 střední cibule
      • 1 červená paprika (můžete ale použít i žlutou – půl na půl s červenou)
      • 1/2 lilku
      • 1 – 2 rajčata (vynechte při potížích s průjmem!)
      • sůl
      • koření – špetka kurkumy, černého pepře a rozmarýnu

      Postup: 

      1. Dejte roztopit troubu na 180°C a připravte si zapékací misku s trochou vody.
      2. Nakrájejte cibuli na proužky. Papriku a rajčata nakrájejte na čtverečky, lilek na kolečka.
      3. Zeleninu dejte do misky, přidejte koření a sůl. Dobře promíchejte.
      4. Dejte péct do měkka, tj. 30 – 40 min.
      5. Podávejte samotné nebo přidejte rýži (či jinou přílohu, kterou dobře snášíte). 

      Těstoviny se žampionovou omáčkou

      Suroviny: 

      • 2 hrnky pohankových těstovin

      • 1 malá cibule

      • 2 hrsti žampionů

      • hrst kešu ořechů

      • špetka bylinek (bazalka, oregano apod.)

      • špetka pepře nebo chilli

      • sůl (nejlépe himalájská nebo aspoň mořská) dle chuti, ale spíš méně

       

      Postup: 

      1. Předem namočte kešu. Alespoň na 4 hod. 
      2. Dejte vařit těstoviny.
      3. Oloupejte, nadrobno nakrájejte a dejte v troše vody dusit cibuli.
      4. K dušené cibuli přidejte žampiony. Ochuťte bylinkami, kořením a solí.
      5. Slijte kešu. V nové vodě (tolika, aby kešu jen zakrývala, zředit můžete omáčku vždy, když bude třeba) rozmixujte kešu.
      6. Až budou žampiony změklé, nechte je trochu vychladnout a pak jich větší část přidejte ke kešu smetaně, která vám vznikla. Pomixujte. Pak do omáčky přidejte odložené žampiony.
      7. Hotovou omáčkou přelévejte těstoviny.

       

      MÁTE VŠE PŘEČTENO?