KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Pohodové oslavy
V pohodě i po oslavě
Jak to udělat, abychom si užili oslavy a cítili se dobře i poté, co skončí? Nepomůžu vám s úklidem po hostech, ale dám vám tipy na to jak zvládnout sváteční hodování v pohodě s trávením a zdravím vůbec.
Připravené máte recepty na sváteční jídla.
Těšte se i na menší „přednášku“ o tom, čemu se vyhnout a co naopak co jídelníčku zařadit ve sváteční den, na oslavě nebo na party.
Recepty
Inspirujte se, co připravit na oslavu, svátek, party… Tady níže najdete recepty na větší i menší jídla, slaná i sladká. A na nealkoholické nápoje.




Svíčková
Suroviny:
-
zelenina – 1 malá cibule, 2 malé mrkve, 1 malá
petržel, ¼ malého celeru -
cca 200 g hovězího masa
-
sůl, špetka pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky
nového koření -
½ hrnku rýže
Postup:
- Dejte v malém množství vody dusit nakrájenou cibuli.
- Přidejte maso nakrájené na plátky.
- Nakrájejte kořenovou zeleninu a dejte dusit spolu s masem a cibulí.
- Přidejte koření.
- Mezitím uvařte rýži.
- Až maso a zelenina změknou, maso a koření z hrnce vyndejte.
- Rozmixujte zeleninu na omáčku.
- Osolte a opepřete.
Krůtí quiche
Koláče nemusejí být jen sladké.
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
- špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
- sůl dle chuti
Postup:
- Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
- Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
- Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
- Roztopte troubu asi na 180°C.
- Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
- Dejte zapéct.
- Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený.
Krůtí karbanátky s fazolkami
Vynikající karbanátky – servírujte za tepla i za studena…
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 menší cibule
- nať z lahůdkové cibulky
- 1 hrnek mrkve
- 1 hrnek zelených fazolek
- dle chuti sůl
- koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)
Postup:
- Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
- Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
- Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
- Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
- Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
- Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.
Nadívané pečené žampióny
Suroviny:
- 10 žampiónů
- 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
- 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
- 1 vejce
Postup:
- Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
- Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
- Rozkvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
- Dejte zapékat v misce nebo na plechu na troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
- Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.
Pomazánka z pečených paprik
Suroviny:
- 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
- velká hrst kešu oříšků
- špetka soli
- koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky
Postup:
- Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
- Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
- Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky, přidejte koření a rozmixujte s oříšky dohladka.
- Ozdobte lístkem bazalky.
Paštika z kuřecích jater
I jídlo, jako je paštika, které se většinou nedá označit za zdravé, se dá zvládnout zdravěji i chutně.
Použijte jen kvalitní játra, z bio nebo volného či domácího chovu. Vyhnete se zbytečným toxinům z jater coby čisticího orgánu.
Suroviny:
- 200 g kuřecích jater
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy
- sůl dle chuti
- špetka černého pepře
Postup:
- Játra dobře opláchněte.
- Očistěte a nakrájejte cibuli a další zeleninu.
- Dejte v troše vody dusit cibuli, játra a koření.
- Přidejte zeleninu a duste doměkka.
- Vyndejte koření a rozmixujte.
- Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo nebo si dejte jen lžíci samotné paštiky jako chuťovku.
Batátové chipsy
Suroviny:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
- Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
- Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
- Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
- Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.
Mandlové krekry
Suroviny:
- 70g mandlové mouky
- 1-2 lžičky chia semínek
- 2 lžíce vody
- špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
- špetka soli
Postup:
- Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
- Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
- Vypracujte co nejhladší těsto.
- Roztopte troubu na 200°C.
- Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
- Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
- Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
- Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.
Salát z červené řepy
Suroviny:
- 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- římský kmín – 1/4 lžičky
- špetka pepře a soli
Postup:
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
- Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
- Přidejte koření kromě mletého pepře.
- Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
- Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.
Kešu majonéza
Suroviny:
- 1/2 hrnku kešu
- 1 lžíce citronové šťávy z bio citrónu (nebo více, dle chuti)
- 1/2 lžičky soli (také dle chuti)
Postup:
- Kešu předem namočte (nejlépe přes noc, minimálně ale na 3 hodiny).
- Vodu potom slijte, kešu opláchněte.
- Zalijte kešu přefiltrovanou vodou tak, aby byly zakryté a rozmixujte.
- Přidejte citronovou šťávu a sůl.
- Dle chuti použijte na dochucení salátů.
Kokosový bounty dort
Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.
Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):
- sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
- směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
- strouhaný kokos
- kakao
- 1-2 banány
Suroviny na kokosovou vrstvu:
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
- 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)
Suroviny na polevu:
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrst předem namočených kešu ořechů
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 2 lžíce sušených datlí
Na ozdobu:
- 2 hrsti kokosových chipsů
Postup
Příprava těsta:
- Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
- Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
- Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
- Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.
Příprava polevy:
- Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
- Dejte stranou.
Příprava kokosové vrstvy:
- Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
- Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.
Závěrečná fáze:
- Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
- Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
- Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
- Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
- Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.
Lesní borůvkový dort
Suroviny:
- 1 hrnek pekanových (nebo vlašských ořechů)
- 3/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku datlí
- 3/4 kešu ořechů
- 2 lžíce datlové pasty
- vanilka (z 2-4 cm dlouhého kousku vanilkového lusku)
- 1/2 zralého banánu
- 1/2 hrnku borůvek (nejlépe čerstvých) a 1 hrnek na ozdobu (použít ale můžete jakékoli lesní ovoce, dort je výborný i z jahod)
Postup:
- V robotu nebo dobrém ručním mixéru rozmixujte nahrubo pekanové (vlašské) ořechy, slunečnicová semínka a datle.
- Zkuste, jestli hmota drží pohromadě, když z ní kousek uždíbnete. Pokud ne, navlhčete ji 1-2 lžícemi.
- Těsto natlačte do kulaté dortové formy (kolem 28 cm v průměru) vyložené pečicím papírem.
- Vložte do lednice.
- Dohromady nahladko rozmixujte předem namočené a okapané kešu oříšky, datlovou pastu a vanilku.
- Přidejte banán a 1/2 hrnku borůvek a zase nahladko rozmixujte.
- Krém, který vznikl, namažte rovnoměrně na připravený korpus.
- Navrch klaďte v kruzích borůvky nebo jiné lesní ovoce (pokud chcete použít mražené plody, nechte je pořádně okapat, aby vám hmotu příliš nerozmělnily).
- Uložte ještě nejméně na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
Horký višňový nápoj
Suroviny:
- 1/2 l (klidně mražených) višní (nebo třešní)
- hrst sušených datlí
- 1-2 lžíce kakaa
- 1-2 lžičky koření – skořice, badyán, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)
Postup:
- Aspoň 1 hod předem dejte namáčet datle.
- Višně povařte spolu s kořením.
- Datle rozmixujte na pastu.
- Přidejte k višním a spolu s kakaem vše dohromady rozmixujte.
- Pokud je nápoj příliš hustý, nařeďte jej vodou.
- Pijte teplé.
Sladký dýňový nápoj
Suroviny:
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- hrst sušených datlí nebo 1 lžička medu
- 1 lžička koření – skořice, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)
Postup:
- Aspoň 1 hod předem dejte namáčet datle (pokud je použijete). Pak je rozmixujte na pastu.
- Dejte do kastrůlku ohřát kokosové mléko.
- Přidejte pyré, koření a případně datlovou pastu. Promíchejte. Nakonec přidejte med, pokud ho použijete.
- Dohromady ještě mixujte, aby vznikl nadýchaný nápoj.
- Pokud je nápoj příliš hustý nebo tučný, nařeďte jej vodou.
- Pijte nejlépe teplé.