KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Pohodové oslavy

 

V pohodě i po oslavě

Jak to udělat, abychom si užili oslavy a cítili se dobře i poté, co skončí? Nepomůžu vám s úklidem po hostech, ale dám vám tipy na to jak zvládnout sváteční hodování v pohodě s trávením a zdravím vůbec.

Připravené máte recepty na sváteční jídla. 

Těšte se i na menší „přednášku“ o tom, čemu se vyhnout a co naopak co jídelníčku zařadit ve sváteční den, na oslavě nebo na party.

 

Recepty

Inspirujte se, co připravit na oslavu, svátek, party… Tady níže najdete recepty na větší i menší jídla, slaná i sladká. A na nealkoholické nápoje.

 

Krůtí quiche

Koláče nemusejí být jen sladké. 

Suroviny

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
  • špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
  • sůl dle chuti

Postup 

  1. Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
  2. Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
  3. Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
  4. Roztopte troubu asi na 180°C. 
  5. Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
  6. Dejte zapéct.
  7. Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený.

Krůtí karbanátky s fazolkami

Vynikající karbanátky – servírujte za tepla i za studena… 

Suroviny:

  • 0,5 kg mletého krůtího masa
  • 1 menší cibule
  • nať z lahůdkové cibulky 
  • 1 hrnek mrkve
  • 1 hrnek zelených fazolek
  • dle chuti sůl
  • koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)

Postup:

  1. Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
  2. Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
  3. Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
  4. Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
  5. Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
  6. Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.

Nadívané pečené žampióny

Suroviny:

  • 10 žampiónů
  • 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
  • 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
  • 1 vejce

 Postup:

  1. Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
  2. Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
  3. Rozkvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
  4. Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
  5. Dejte zapékat v misce nebo na plechu na troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
  6. Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.

Pomazánka z pečených paprik

Suroviny: 

  • 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
  • velká hrst kešu oříšků
  • špetka soli
  • koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky 

Postup: 

  1. Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
  2. Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
  3. Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky, přidejte koření a rozmixujte s oříšky dohladka.
  4. Ozdobte lístkem bazalky.

Paštika z kuřecích jater

I jídlo, jako je paštika, které se většinou nedá označit za zdravé, se dá zvládnout zdravěji i chutně.  

Použijte jen kvalitní játra, z bio nebo volného či domácího chovu. Vyhnete se zbytečným toxinům z jater coby čisticího orgánu. 

Suroviny: 

  • 200 g kuřecích jater 
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy
  • sůl dle chuti
  • špetka černého pepře 

Postup: 

  1. Játra dobře opláchněte.
  2. Očistěte a nakrájejte cibuli a další zeleninu.
  3. Dejte v troše vody dusit cibuli, játra a koření.
  4. Přidejte zeleninu a duste doměkka.
  5. Vyndejte koření a rozmixujte.
  6. Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo nebo si dejte jen lžíci samotné paštiky jako chuťovku.

Batátové chipsy

Suroviny:

  • 1 střední batát
  •  1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • sůl
  • trocha pepře

Postup: 

  1. Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
  2. Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
  4. Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
  5. Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
  6. Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.

Mandlové krekry

Suroviny: 

  • 70g mandlové mouky
  • 1-2 lžičky chia semínek
  • 2 lžíce vody
  • špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
  • špetka soli 

Postup: 

  1. Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
  2. Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
  3. Vypracujte co nejhladší těsto.
  4. Roztopte troubu na 200°C.
  5. Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
  6. Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
  7. Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
  8. Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.

Salát z červené řepy

Suroviny: 

  • 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • římský kmín – 1/4 lžičky
  • špetka pepře a soli  

Postup: 

  1. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
  2. Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
  3. Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
  4. Přidejte koření kromě mletého pepře.
  5. Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
  6. Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.

Kešu majonéza

Suroviny: 

  • 1/2 hrnku kešu
  • 1 lžíce citronové šťávy z bio citrónu (nebo více, dle chuti)
  • 1/2 lžičky soli (také dle chuti) 

Postup: 

  1. Kešu předem namočte (nejlépe přes noc, minimálně ale na 3 hodiny).
  2. Vodu potom slijte, kešu opláchněte.
  3. Zalijte kešu přefiltrovanou vodou tak, aby byly zakryté a rozmixujte.
  4. Přidejte citronovou šťávu a sůl.
  5. Dle chuti použijte na dochucení salátů.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?