KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ

Pohodové oslavy

 

V pohodě i po oslavě

Jak to udělat, abychom si užili oslavy a cítili se dobře i poté, co skončí? Nepomůžu vám s úklidem po hostech, ale dám vám tipy na to jak zvládnout sváteční hodování v pohodě s trávením a zdravím vůbec.

Připravené máte recepty na sváteční jídla. 

Těšte se i na menší „přednášku“ o tom, čemu se vyhnout a co naopak co jídelníčku zařadit ve sváteční den, na oslavě nebo na party.

 

Recepty

Inspirujte se, co připravit na oslavu, svátek, party… Tady níže najdete recepty na větší i menší jídla, slaná i sladká. A na nealkoholické nápoje.

 

Svíčková

Suroviny: 

  • zelenina – 1 malá cibule, 2 malé mrkve, 1 malá
    petržel, ¼ malého celeru

  • cca 200 g hovězího masa

  • sůl, špetka pepře, 1 bobkový list, 2 kuličky
    nového koření

  •  ½ hrnku rýže

Postup:

  1.  Dejte v malém množství vody dusit nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte maso nakrájené na plátky.
  3. Nakrájejte kořenovou zeleninu a dejte dusit spolu s masem a cibulí.
  4. Přidejte koření.
  5. Mezitím uvařte rýži.
  6. Až maso a zelenina změknou, maso a koření z hrnce vyndejte.
  7. Rozmixujte zeleninu na omáčku.
  8. Osolte a opepřete.

 

    Krůtí quiche

    Koláče nemusejí být jen sladké. 

    Suroviny

    • 0,5 kg mletého krůtího masa
    • 1 vejce
    • 1 menší cibule
    • velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
    • špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
    • sůl dle chuti

    Postup 

    1. Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
    2. Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
    3. Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
    4. Roztopte troubu asi na 180°C. 
    5. Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
    6. Dejte zapéct.
    7. Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený.

    Krůtí karbanátky s fazolkami

    Vynikající karbanátky – servírujte za tepla i za studena… 

    Suroviny:

    • 0,5 kg mletého krůtího masa
    • 1 menší cibule
    • nať z lahůdkové cibulky 
    • 1 hrnek mrkve
    • 1 hrnek zelených fazolek
    • dle chuti sůl
    • koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)

    Postup:

    1. Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
    2. Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
    3. Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
    4. Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
    5. Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
    6. Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.

    Nadívané pečené žampióny

    Suroviny:

    • 10 žampiónů
    • 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
    • 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
    • 1 vejce

     Postup:

    1. Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
    2. Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
    3. Rozkvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
    4. Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
    5. Dejte zapékat v misce nebo na plechu na troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
    6. Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.

    Pomazánka z pečených paprik

    Suroviny: 

    • 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
    • velká hrst kešu oříšků
    • špetka soli
    • koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky 

    Postup: 

    1. Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
    2. Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
    3. Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky, přidejte koření a rozmixujte s oříšky dohladka.
    4. Ozdobte lístkem bazalky.

    Paštika z kuřecích jater

    I jídlo, jako je paštika, které se většinou nedá označit za zdravé, se dá zvládnout zdravěji i chutně.  

    Použijte jen kvalitní játra, z bio nebo volného či domácího chovu. Vyhnete se zbytečným toxinům z jater coby čisticího orgánu. 

    Suroviny: 

    • 200 g kuřecích jater 
    • 100 g kořenové zeleniny
    • 1 cibule
    • 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy
    • sůl dle chuti
    • špetka černého pepře 

    Postup: 

    1. Játra dobře opláchněte.
    2. Očistěte a nakrájejte cibuli a další zeleninu.
    3. Dejte v troše vody dusit cibuli, játra a koření.
    4. Přidejte zeleninu a duste doměkka.
    5. Vyndejte koření a rozmixujte.
    6. Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo nebo si dejte jen lžíci samotné paštiky jako chuťovku.

    Batátové chipsy

    Suroviny:

    • 1 střední batát
    •  1/2 hrnku slunečnicových semínek
    • sůl
    • trocha pepře

    Postup: 

    1. Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
    2. Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
    3. Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
    4. Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
    5. Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
    6. Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.

    Mandlové krekry

    Suroviny: 

    • 70g mandlové mouky
    • 1-2 lžičky chia semínek
    • 2 lžíce vody
    • špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
    • špetka soli 

    Postup: 

    1. Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
    2. Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
    3. Vypracujte co nejhladší těsto.
    4. Roztopte troubu na 200°C.
    5. Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
    6. Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
    7. Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
    8. Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.

    Salát z červené řepy

    Suroviny: 

    • 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
    • 2 bobkové listy
    • 5 kuliček černého pepře
    • římský kmín – 1/4 lžičky
    • špetka pepře a soli  

    Postup: 

    1. Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
    2. Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
    3. Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
    4. Přidejte koření kromě mletého pepře.
    5. Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
    6. Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.

    Kešu majonéza

    Suroviny: 

    • 1/2 hrnku kešu
    • 1 lžíce citronové šťávy z bio citrónu (nebo více, dle chuti)
    • 1/2 lžičky soli (také dle chuti) 

    Postup: 

    1. Kešu předem namočte (nejlépe přes noc, minimálně ale na 3 hodiny).
    2. Vodu potom slijte, kešu opláchněte.
    3. Zalijte kešu přefiltrovanou vodou tak, aby byly zakryté a rozmixujte.
    4. Přidejte citronovou šťávu a sůl.
    5. Dle chuti použijte na dochucení salátů.

    Kokosový bounty dort

    Množství odpovídá malé dortové formě, která se dá otevřít.

    Suroviny na těsto (0,5 hrnku od každé):

    • sušené datle (menší část jich dejte stranou na pozdější přípravu polevy, případně na slazení kokosové vrstvy)
    • směs ořechů (vlašské a lískové, ale můžete použít i jiné, které máte doma)
    • strouhaný kokos
    • kakao
    • 1-2 banány

    Suroviny na kokosovou vrstvu:

    • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
    • 1/4 hrnku předem namočených kešu oříšků
    • 1 lžíce datlové pasty (můžete vynechat)

     Suroviny na polevu:

    • 2 lžíce kakaa
    • 1 hrst předem namočených kešu ořechů
    • 1/4 hrnku strouhaného kokosu
    • 2 lžíce sušených datlí

    Na ozdobu:

    •  2 hrsti kokosových chipsů

    Postup 

    Příprava těsta:

    1. Na přípravu korpusu potřebujete aspoň 1 hodinu v horké vodě namočené a osušené datle a přes noc namočené a osušené (a nejlépe i krátce nasucho opražené ořechy) a kokos.
    2. Ořechy, kokos a kakao rozmixujte. Nedělejte ale úplně hladkou kaši, ať vám v těstě zůstanou i kousky ořechů.
    3. Dno formy vyložte pečicím papírem a přendejte na něj těsto. Pomocí stěrky ho uhlaďte. Pokud se vám těsto moc lepí na stěrku, tak ji zlehka navlhčete.
    4. Nakrájejte banány na kolečka o tloušťce asi 1 cm a klaďte je na korpus.

    Příprava polevy:

    • Připravte si suroviny na polevu a dohromady je rozmixujte.
    • Dejte stranou.

    Příprava kokosové vrstvy:

    1. Rozmixujte společně suroviny na kokosovou vrstvu.
    2. Vzniklou hmotu navrstvěte na těsto posypané kokosem. Dobře upěchujte.

    Závěrečná fáze:

    1. Na kokosovou vrstvu nalijte připravenou polevu. Otáčejte formou tak, aby se poleva rozlila pravidelně po celém povrchu. Neroztírejte ji, kokosová hmota je zatím měkká a mohla by se poškodit spodní vrstva a znečistit poleva.
    2. Na měkkou polevu nasypejte kokosové chipsy.
    3. Dejte přes noc nebo na několik hodin do lednice.
    4. Až dort ztuhne, odstraňte okraj formy. Pak opatrně přiklopte dort talířem a otočte vzhůru nohama, abyste mohli sloupnout pečicí papír.
    5. Skladujte v chladu. Spotřebujte během cca 3 dnů.

      Lesní borůvkový dort

      Suroviny: 

      • 1 hrnek pekanových (nebo vlašských ořechů)
      • 3/4 hrnku slunečnicových semínek
      • 1/2 hrnku datlí
      • 3/4 kešu ořechů
      • 2 lžíce datlové pasty
      • vanilka (z 2-4 cm dlouhého kousku vanilkového lusku)
      • 1/2 zralého banánu
      • 1/2 hrnku borůvek (nejlépe čerstvých) a 1 hrnek na ozdobu (použít ale můžete jakékoli lesní ovoce, dort je výborný i z jahod)

      Postup:  

      1. V robotu nebo dobrém ručním mixéru rozmixujte nahrubo pekanové (vlašské) ořechy, slunečnicová semínka a datle.
      2. Zkuste, jestli hmota drží pohromadě, když z ní kousek uždíbnete. Pokud ne, navlhčete ji 1-2 lžícemi.
      3. Těsto natlačte do kulaté dortové formy (kolem 28 cm v průměru) vyložené pečicím papírem.
      4. Vložte do lednice.
      5. Dohromady nahladko rozmixujte předem namočené a okapané kešu oříšky, datlovou pastu a vanilku.
      6. Přidejte banán a 1/2 hrnku borůvek a zase nahladko rozmixujte.
      7. Krém, který vznikl, namažte rovnoměrně na připravený korpus.
      8. Navrch klaďte v kruzích borůvky nebo jiné lesní ovoce (pokud chcete použít mražené plody, nechte je pořádně okapat, aby vám hmotu příliš nerozmělnily).
      9. Uložte ještě nejméně na 4 hodiny do lednice ztuhnout.

      Horký višňový nápoj

      Suroviny:

      • 1/2 l (klidně mražených) višní (nebo třešní)
      • hrst sušených datlí
      • 1-2 lžíce kakaa
      • 1-2 lžičky koření – skořice, badyán, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)

      Postup: 

      1. Aspoň 1 hod předem dejte namáčet datle.
      2. Višně povařte spolu s kořením.
      3. Datle rozmixujte na pastu.
      4. Přidejte k višním a spolu s kakaem vše dohromady rozmixujte.
      5. Pokud je nápoj příliš hustý, nařeďte jej vodou.
      6. Pijte teplé.

        Sladký dýňový nápoj

        Suroviny:

        • 1/2 hrnku kokosového mléka
        • 1/2 hrnku dýňového pyré
        • hrst sušených datlí nebo 1 lžička medu
        • 1 lžička koření – skořice, hřebíček… (nebo směs perníkového koření)

        Postup: 

        1. Aspoň 1 hod předem dejte namáčet datle (pokud je použijete). Pak je rozmixujte na pastu.
        2. Dejte do kastrůlku ohřát kokosové mléko.
        3. Přidejte pyré, koření a případně datlovou pastu. Promíchejte. Nakonec přidejte med, pokud ho použijete.
        4. Dohromady ještě mixujte, aby vznikl nadýchaný nápoj.
        5. Pokud je nápoj příliš hustý nebo tučný, nařeďte jej vodou.
        6. Pijte nejlépe teplé.

          MÁTE VŠE PŘEČTENO?