KLUB POHODOVÉ TRÁVENÍ
Pohodové oslavy
V pohodě i po oslavě
Jak to udělat, abychom si užili oslavy a cítili se dobře i poté, co skončí? Nepomůžu vám s úklidem po hostech, ale dám vám tipy na to jak zvládnout sváteční hodování v pohodě s trávením a zdravím vůbec.
Připravené máte recepty na sváteční jídla.
Těšte se i na menší „přednášku“ o tom, čemu se vyhnout a co naopak co jídelníčku zařadit ve sváteční den, na oslavě nebo na party.
Recepty
Inspirujte se, co připravit na oslavu, svátek, party… Tady níže najdete recepty na větší i menší jídla, slaná i sladká. A na nealkoholické nápoje.




Krůtí quiche
Koláče nemusejí být jen sladké.
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- velká hrst trhaného špenátu nebo mangoldu
- špetka koření – černý pepř, kurkuma, chilli, curry
- sůl dle chuti
Postup:
- Maso ochuťte kořením, případně dosolte.
- Přidejte cibuli a sekaný špenát a dobře promíchejte.
- Směs dejte do pečicím papírem vyložené malé kulaté formy na pečení.
- Roztopte troubu asi na 180°C.
- Přes masovo-zeleninovou směs přelijte vejce.
- Dejte zapéct.
- Pečte dozlatova. Průběžně kontrolujte špejlí, zda už je koláč propečený.
Krůtí karbanátky s fazolkami
Vynikající karbanátky – servírujte za tepla i za studena…
Suroviny:
- 0,5 kg mletého krůtího masa
- 1 menší cibule
- nať z lahůdkové cibulky
- 1 hrnek mrkve
- 1 hrnek zelených fazolek
- dle chuti sůl
- koření – špetka kurkumy a černého pepře, špetka bylinek k masu (šalvěj, saturejka, může být i rozmarýn)
Postup:
- Nakrájejte na drobno cibuli, cibulovou nať, pokud máte, mrkev a fazolky.
- Promíchejte s masem a přidejte koření a sůl.
- Vytvořte rukama karbanátky, dejte pekáče a podlijte trochou vody.
- Pokud vám zbyla zelenina, dejte ji péct volně – spolu s karbanátky.
- Dejte do roztopené trouby, stačí středně vyhřátá, a pečte, dokud nebudou karbanátky vypečené.
- Servírujte se salátem. Pokud potřebujete zasytit, dejte si ke karbanátkům rýži.
Nadívané pečené žampióny
Suroviny:
- 10 žampiónů
- 1 kapie (i jiná zelenina – dle sezóny)
- 1 jarní cibulka (nebo pórek, cibule – dle sezóny)
- 1 vejce
Postup:
- Očistěte žampióny. Odřízněte nohu a vydlabejte klobouky.
- Očistěte, opláchněte zeleninu a nakrájejte ji najemno.
- Rozkvedlejte vejce, nalijte do mísy a přidejte zeleninu. Promíchejte.
- Takto připravenou směsí plňte vydlabané žampióny.
- Dejte zapékat v misce nebo na plechu na troše vody. Kontrolujte, případně v průběhu pečení žampióny ještě podlijte.
- Pečte na 160°C do ztuhnutí nádivky asi 20 minut.
Pomazánka z pečených paprik
Suroviny:
- 1 červená paprika (nebo ještě lépe kapie)
- velká hrst kešu oříšků
- špetka soli
- koření – špetka černého pepře, kurkumy a chilli nebo červené papriky
Postup:
- Přes noc si připravte oříšky – namočte, ráno slijte vodu, propláchněte a nechte osušit. Můžete i krátce opražit.
- Očištěnou papriku dejte péct asi 20 minut ve středně roztopené troubě. Trochu ji podlijte.
- Až paprika vychladne, nakrájejte ji na menší kousky, přidejte koření a rozmixujte s oříšky dohladka.
- Ozdobte lístkem bazalky.
Paštika z kuřecích jater
I jídlo, jako je paštika, které se většinou nedá označit za zdravé, se dá zvládnout zdravěji i chutně.
Použijte jen kvalitní játra, z bio nebo volného či domácího chovu. Vyhnete se zbytečným toxinům z jater coby čisticího orgánu.
Suroviny:
- 200 g kuřecích jater
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy
- sůl dle chuti
- špetka černého pepře
Postup:
- Játra dobře opláchněte.
- Očistěte a nakrájejte cibuli a další zeleninu.
- Dejte v troše vody dusit cibuli, játra a koření.
- Přidejte zeleninu a duste doměkka.
- Vyndejte koření a rozmixujte.
- Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo nebo si dejte jen lžíci samotné paštiky jako chuťovku.
Batátové chipsy
Suroviny:
- 1 střední batát
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- sůl
- trocha pepře
Postup:
- Přes noc nebo aspoň na 4 hodiny dejte namáčet semínka.
- Batáty očistěte (nebo oloupejte) a nakrájejte na tenké plátky.
- Roztopte troubu na 150°C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Slijte vodu ze semínek a opláchněte je.
- Na plech dejte batátové plátky a semínka. Posolte a popepřete.
- Dejte péct. Po cca 10 minutách promíchejte. Po dalších 10 minutách zkontrolujte a pokud nejsou ještě batáty propečené, zase je promíchejte a ještě několik minut pečte.
Mandlové krekry
Suroviny:
- 70g mandlové mouky
- 1-2 lžičky chia semínek
- 2 lžíce vody
- špetka římského (nebo obyčejného) kmínu, pokud máte, drceného, ale není to nutnost
- špetka soli
Postup:
- Dejte namočit chia semínka a nechte 5-10 minut bobtnat.
- Smíchejte zbytek surovin a přimíchejte chia.
- Vypracujte co nejhladší těsto.
- Roztopte troubu na 200°C.
- Než se trouba řádně rozehřeje, dejte na plech pečicí papír, na něj těsto a to přikryjte dalším kusem pečicího papíru. Rozválejte těsto na co nejtenčí plát o stejné tloušťce po celé ploše. Pokud máte moc hluboký plech, těsto rozválejte vedle na válu a teprve po rozválení přendejte na plech.
- Odstraňte vrchní vrstvu papíru a plát rozkrájejte krájítkem na pizzu nebo jakýmkoli třeba vlnitým krájítkem tak, aby vznikly trojúhelníčky.
- Pečte 6-8 minut. Ke konci dejte pozor, aby se krekry nepřipálily.
- Po několika minutách můžete krekry rozlámat a pochutnávat si.
Salát z červené řepy
Suroviny:
- 5 ks červené řepy (upravte si dle velikosti řepy a potřeby)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- římský kmín – 1/4 lžičky
- špetka pepře a soli
Postup:
- Dejte vařit vodu do většího hrnce a osolte.
- Než se voda uvaří, pořádně opláchněte řepu a ponechte kořínek.
- Vložte řepu do vroucí vody tak, aby byly ponořené ve vodě.
- Přidejte koření kromě mletého pepře.
- Vařte na malém plameni 1-2 hodiny (dokud řepa nezměkne). Kontrolujte píchnutím vidličkou, ale ne moc často, ať šťáva z řepy nevytéká zbytečně do vody.
- Po uvaření dejte řepu okapat. Počkejte chvilku, až řepa trochu vychladne a krájejte ozdobným krájítkem. Lehce opepřete.
Kešu majonéza
Suroviny:
- 1/2 hrnku kešu
- 1 lžíce citronové šťávy z bio citrónu (nebo více, dle chuti)
- 1/2 lžičky soli (také dle chuti)
Postup:
- Kešu předem namočte (nejlépe přes noc, minimálně ale na 3 hodiny).
- Vodu potom slijte, kešu opláchněte.
- Zalijte kešu přefiltrovanou vodou tak, aby byly zakryté a rozmixujte.
- Přidejte citronovou šťávu a sůl.
- Dle chuti použijte na dochucení salátů.