Ideální oslava pro biodámu? – S kvalitním biodortem. 🙂 Také si rádi zamlsáte, minimálně na své narozeniny? Pak mám přesně pro vás vyzkoušený tip na parádní domácí dort. Jak se dělá domácí bio Sacher? Koukněte na můj recept.

Největší radost udělám sama sobě kvalitním biodortem. Prostě mám ráda sladké. A potrpím si i u sladkostí na kvalitu a opravdové potraviny bez „chemie“.

Dávám vždycky přednost skutečnému jídlu bez škodlivých aditiv a sladidel, v případě sladkostí. Mluvím o těch, které mají diskutabilní pověst. Některé z nich mi spíše chuť kazí, než aby ji vylepšovaly (navzdory prohlášením výrobců na přebalech). Nemluvě o ztužených tucích, evergreenu našich cukrářských výrobků a bílé pšeničné mouce, která mnohým vadí přímo fyzicky a tělu nepřináší žádný další benefit kromě prázdné energie.

My se klasické pšeničné mouce vyhýbáme a děláme i bez ní výborná jídla a různé mlsy.

Sacherův dort podle mého gusta

Co mi vadí opravdu moc, u běžných a často i tzv. zdravých kvalitních pamlsků, je na můj vkus příliš velké množství cukru. Na oslavě mých narozenin v poměrně dobré restauraci se mi stalo, že jsem si dala čokoládový dezert a už v půlce jsem měla problém ho dojíst, jak byl přeslazený…

Každému samozřejmě chutná něco jiného a je na každém, zda sáhne po „klasickém“ zákusku se spoustou, ale opravdu spoustou bílého rafinovaného cukru. Navíc často s dalšími bonusovými přídavky v podobě umělých, zdraví ne zrovna příznivých přídatných látek (kypřících, mouku zlepšujících…). Nebo jestli si vyrobí svůj domácí mls. Ten je čerstvý a člověk ví, co do něj dal. Já používám při pečení kvalitní primární potraviny a výrobky.

V tomto případě je ovšem chuťový rozdíl – maximální, a cenový – značný.

Do svého Sacheru dávám poloviční množství cukru oproti tomu, co je doporučeno v receptu a je to pro mě akorát.

Takže když jsem si jako obvykle „kapánek“ pozměnila složení receptu a použila jsem…

Suroviny:

  • 200g hořké, nejlépe bio čokolády na vaření
  • 150g bio hladké špaldové mouky
  • 150g bio kokosového cukru nebo panely (o zdravém slazení více tady)
  • 6 vajec – bio nebo domácích
  • meruňkového džemu – domácího nebo bez nezdravých aditiv a sladidel
  • 150g másla – můžete použít i kakaové

Tohle bio složení je ideální. Já považuju domácí nebo bio suroviny za zásadní. Záleží na opravdu zdravém složení jídla i způsobu pěstování nebo sociálním pozadí a způsobu obchodování. To je dobře vidět hlavně na pěstování a obchodu s kakaem.

Postup:

  • Nastrouhejte najemno 150 g čokolády, navlhčete lžící vody a dejte na chvíli změknout do trouby.
  • Čokoládu utřete s máslem, 6 žloutky a cukrem.
  • Přimíchejte sníh ze 6 bílků.
  • Lehce zapracujte mouku.
  • Roztopte troubu na střední teplotu.
  • Těsto přendejte do vymazané, moukou vysypané kulaté dortové formě. Dejte péct.
  • Vychladlý dort rozkrojte a pomažte džemem. Nebo ho pomažte jen nahoře.
  • Polijte čokoládovou polevou. Připravte si ji ve vodní lázni ze zbytku čokolády a přidejte případně podle potřeby máslo. Rozhodně nedoporučuji používat ztužené tuky.
  • Můžete podávat s čerstvými jahodami, kompotovanými višněmi nebo ozdobit šlehačkou, pokud vám nedělá problém mléko.

Já jsem před pár lety ještě zdobila kvalitní šlehačkou, tedy základní surovinou, ne tou ze spreje. Ale teď já a naše děti jedeme skoro nebo úplně 100% bez mléka a dělá nám to dobře. Takže vaříme a pečeme v pohodě bez mléka.

K ochutnávce 2 našich oblíbených receptů bez mléka a dokonce i přidaných cukrů a tuků, se dostanete tudy >>

Těší mě, když můžu koupit něco dobrého, kvalitního a co zároveň dává smysl.

U kakaa a čokolády (a podobně u kávy) vybírám výrobky značené bio a fairtrade. Když nakupuji tyto pochutiny, které mám opravdu ráda, radši koupím a spotřebuji méně za vyšší cenu, ale i za cenu vyšší kvality a záruky poctivého obchodu s nimi.

Jak se vám líbí recept? Vyzkoušeli jste? Napište to do komentáře.

A řešíte, z jakých surovin pečete dorty? Je pro vás zásadní vybírat kvalitní a fairtrade čokoládu nebo kakao?

A jestli jste také milovníci sladkého a potrpíte si jako já na kvalitu bez zbytečné chemie, stáhněte si zdarma e-book Bio a zdravé sladkosti pod lupou. >>