Nacházíme se v letním období, nejen v astronomickém smyslu. Týká se i našeho trávení. Letní období nám začalo v období jahod a skončí nám, až budou vykopány brambory. Můžeme si tedy, dle našich možností, dopřát více cukru, moučných jídel, sacharidů vůbec.

Ale když sladké, tak zdravě!

Mám pro vás tip na zdravou sladkost, dort, po němž vaše trávení nebo váha neutrpí (nebo jen zcela minimálně :-). V posledních třech letech chystám kamarádce k narozeninám bezlepkový dort. Letos jsem ji překvapila kakaovým dortem s jahodovým krémem. Podělím se s vámi o recept.

Jak na to a co je dobré vědět předem?

Pokud chcete nahradit pro vás „závadné“ ingredience nějakými méně závadnými, předem si to promyslete. Vyšetřete si také dostatek času na tuhnutí krému. Podrobnější informace najdete níže. Já jsem dělala dort bez lepku a mléčných produktů. Cukr jsem použila palmový.

Korpus: ingredience

  • 4 celá vejce
  • 160g kokosového cukru
  • 110g pohankové mouky
  • 40g kakaa
  • 30g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50g kakaového másla
  • 50ml vody

Korpus: postup

  • Smíchejte v míse (robotu) mouku, kakao, škrob a sodu.
  • Nechte rozpustit a vychladnout máslo. Přidejte vodu.
  • Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a postupně po lžících přidejte 80g cukru. Šlehejte do lesklé pěny.
  • Se zbylým cukrem vyšlehejte žloutky a vařečkou je přimíchejte do sněhu z bílků.
  • Nakonec přidejte sypkou směs a rozpuštěné máslo s vodou.
  • Těsto dejte do kulaté formy o průměru cca 20cm. Dno vyložte pečícím papírem.
  • Dejte péct na 15-20 minut do předehřáté trouby na 170°C. Poté zkontrolujte šlejlí, zda je těsto upečeno. Moc déle ale raději korpus nepečte, aby se těsto příliš nevysušilo.

 

Krém: ingredience

  • 1 hrnek jahod
  • 2-3 lžíce rozmixovaných datlí (můžete použít i med, jiná přírodní sladidla – různé sirupy – ani nedoporučuji)
  • 3 lžíce kakaa (pokud chcete mít dort celý kakaový, já jsem ho vynechala)
  • 2-3 lžíce strouhaného kokosu na ozdobu
  • několik kusů jahod na ozdobu

Krém: postup

  • Datle namočte alespoň na hodinu do vody. Poté slijte.
  • Jahody s datlemi (případně kakaem) rozmixujte a nalijte na korpus.
  • Dejte opět na hodinu do mrazáku, aby krém dost ztuhl.
  • Ozdobte strouhaným kokosem a jahodami.

Můžete podávat. Pokud chcete, aby těsto trochu „povolilo“, pochutnejte si na dortu až zhruba půl hodiny nebo hodinu poté, co jste ho vytáhli z mrazáku.

Pro teplé letní dny je dort jako stvořený. Po tomhle se jen zaprášilo – vrhli se na něj a přidávali si nejen děti, ale i dospělí.

Dobrou chuť a příjemné posezení a osvěžení se zdravým letním dortem! 

 Ještě moment!

Chcete zdravě mlsat? Fandíte bio a zdravým potravinám?

Pak by vám neměl chybět můj eBook ZDARMA Bio a zdravé sladkosti pod lupou.

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků "Bio a zdravé sladkosti pod lupou", "5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat", "Kuchyň bez zbytečné chemie" a minipříručky "5 jednoduchých triků pro ekologický úklid".